Κορινθία: Οίνος ευφραίνει…

Κορινθία: Οίνος ευφραίνει…

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφετηρία τα οινοποιεία της Νεμέας, οργανώνουμε θερινές εξορμήσεις που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Όλη η ζέστη του καλοκαιριού μένει έξω από τη βαριά πόρτα των οινοποιείων. Τα σκοτεινά και δροσερά κελάρια τους είναι ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια του Αυγούστου και η Νεμέα, ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελότοπος της Ελλάδας, η καλύτερη αφορμή για να εξερευνήσετε και την υπόλοιπη Κορινθία. Εδώ γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, που πλέον κατακτούν τις ξένες αγορές και τους οινολάτρες από όλο τον κόσμο. Το περίφημο Αγιωργίτικο δίνει δυνατά κόκκινα κρασιά, με απίστευτη ποικιλία αρωμάτων, εντάσεων και γεύσεων, και μάλιστα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ανάλογα με το terroir, την παλαίωση και τις μεθόδους επεξεργασίας.

Σε αυτό το γεγονός αποδίδουν τη μαγεία του Αγιωργίτικου οι ειδικοί του οίνου. Η ιστορία της καλλιέργειας αμπελιών στη Νεμέα χάνεται στα βάθη των αιώνων, το βέβαιο όμως είναι ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε στην περιοχή ένας οικισμός ονόματι Άγιος Γεώργιος, από τον οποίο προέρχεται το όνομα της ντόπιας ποικιλίας. Από το 1971, η Νεμέα έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη παραγωγής κρασιών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα κρασιά με τη σχετική ένδειξη πρέπει να παράγονται μόνο από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Η ζώνη καλλιέργειας βρίσκεται σε ορεινές και πεδινές περιοχές, από 200-850 μ., και οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές. Υπολογίζεται ότι οι αμπελώνες καταλαμβάνουν περίπου 25.000 στρέμματα στον νομό Κορινθίας και το σίγουρο είναι ότι, οδηγώντας γύρω από τη Νεμέα, το μόνο που θα βλέπετε μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα σας θα είναι αμπέλια.

Κορινθία: Οίνος ευφραίνει…-1

Πάτημα σταφυλιών στο Οινοποιείο Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια των γιορτών «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας».

Παρότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και τα οινοποιεία προσφέρουν τη δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης, δεν υπάρχουν πολλές υποδομές για διαμονή στη Νεμέα. Θα πρέπει να καταφύγετε είτε στην Κόρινθο και στο Λουτράκι είτε στην ορεινή Κορινθία. Αν επισκεφτείτε τη Νεμέα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καλό είναι να επικοινωνήσετε εγκαίρως με τα οινοποιεία προτού τα επισκεφτείτε. Από τις 15-20 Αυγούστου και μετά, οι οινοποιοί ετοιμάζονται για τον τρύγο. Ανάλογα με το υψόμετρο, η συγκομιδή ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για να βρεθείτε στη Νεμέα, ώστε να δείτε όλη τη διαδικασία από το χωράφι στο οινοποιείο. Μάλιστα, εδώ και χρόνια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Νεμέας και ο Σύνδεσμος Οινοποιών της περιοχής διοργανώνουν τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», με πολλές εκδηλώσεις στα οινοποιεία. Όλο τον Αύγουστο και μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη διοργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο.

Όλο τον χρόνο λειτουργεί στο χωριό Νεμέα ο πολυχώρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες, χάρτη με τα οινοποιεία αλλά και να δοκιμάσετε κρασιά και να αγοράσετε φιάλες (Δερβενακίων 30, Νεμέα, τηλ. 27460-22487, Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00).

6 ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

1. Οινοποιείο Λαφαζάνης: Κοντά στις Αρχαίες Κλεωνές βρίσκονται τα ημιορεινά αμπέλια της οικογενειακής επιχείρησης. Η κυριότερη ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο, αλλά το οινοποιείο βγάζει και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Δείτε τις εγκαταστάσεις, τη διαδικασία οινοποίησης και περπατήστε στα αμπέλια. Οι άνθρωποι του οινοποιείου θα σας υποδεχτούν εγκάρδια και θα σας διηγηθούν την ιστορία του κρασιού στην περιοχή. Αρχαίες Κλεωνές, τηλ. 27460-31450, Τρίτη-Σάββατο 09.00-16.00.

2. Οινοποιείο Σκούρα: Ογδόντα αστραφτερές ανοξείδωτες δεξαμενές για τη ζύμωση και τις υπόλοιπες επεξεργασίες του κρασιού: αυτή είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε στο οινοποιείο στον δρόμο προς το Άργος. Δείτε το εντυπωσιακό κελάρι με τα περίπου 1.000 δρύινα βαρέλια, την εμφιαλωτική γραμμή, το εργαστήριο αναλύσεων και τον κομψό χώρο όπου γίνονται οι οινογνωσίες. 10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, τηλ. 27510-23688, Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-15.30, Σάββατο 10.30-18.00.

3. Gaia Wines: Θέα στον κάμπο της Νεμέας και στην κοιλάδα του Ασωπού ποταμού θα έχετε από το οινοποιείο Gaia, αφού είναι χτισμένο σε πλαγιά, σε υψόμετρο 550 μ. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης και παρέχεται η δυνατότητα γευσιγνωσίας 4 κρασιών (κόστος 8 ευρώ) ή 8 κρασιών (κόστος 15 ευρώ). Κούτσι Νεμέας, τηλ. 27460-22057.

4. Κτήμα Semeli: Ξενάγηση στον χώρο παραγωγής και εμφιάλωσης, βόλτα στο κελάρι και γευσιγνωσίες κρασιών του κτήματος περιλαμβάνει η επίσκεψη στο οινοποιείο. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε 4 κρασιά, το κόστος είναι 8 ευρώ, για 5 κρασιά 15 ευρώ και για 7 εκλεκτά κρασιά 20 ευρώ. Κούτσι Νεμέας, τηλ. 27460-20360, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00, Σάββατο & Κυριακή 11.00-17.00.

5. Κτήμα Παλυβού: Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται το οινοποιείο και θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στους αμπελώνες, να παρακολουθήσετε τα στάδια οινοποίησης (την περίοδο του τρύγου) και να γευτείτε τα κρασιά του κτήματος. Αρχαία Νεμέα, τηλ. 27460-24190, Δευτέρα-Κυριακή 10.00-18.00.

6. Κτήμα Λαντίδη: Σε υψόμετρο 650 μ. καλλιεργούνται οι ευγενείς ποικιλίες από τις οποίες παράγονται τα εκλεκτά και βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Λαντίδη. Στην επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνεται ξενάγηση στους αμπελώνες, στον χώρο παραγωγής και στο κελάρι. Ξερόκαμπος Νεμέας, τηλ. 27460-24.056, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.00, Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΕΣ

Κορινθία: Οίνος ευφραίνει…-2

Απομεσήμερο στη Λίμνη Ηραίου (Βουλιαγμένης). (Φωτογραφία: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ)

Για δροσερές βουτιές, κατευθυνθείτε στα ανατολικά και στα βόρεια του νομού Κορινθίας. Οι γνωστές παραλίες στο Βραχάτι, στο Κιάτο, στο Λουτράκι, στο Ξυλόκαστρο και στον Κόρφο έχουν ρηχά νερά και είναι οργανωμένες. Αναζητήστε τη Συκιά και τον Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, την παραλία των Κεχριών κοντά στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, τη Λίμνη Βουλιαγμένης (Ηραίου), τη Μυλοκοπή κοντά στην Περαχώρα και την παραλία του Σχίνου, επίσης μετά την Περαχώρα.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην ορεινή Κορινθία και στο οροπέδιο του Φενεού. Περάστε από τη λίμνη Στυμφαλία, την τεχνητή λίμνη Δόξα και πιείτε έναν καφέ κάτω από τα δέντρα στην πλατεία του χωριού Γκούρα. Από εδώ και μέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας, το τοπίο είναι γεμάτο έλατα και πυκνό δάσος.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

•Η Νεμέα απέχει 120 χλμ. από την Αθήνα. Υπολογίστε περί τα 55 ευρώ για καύσιμα και διόδια με την επιστροφή.  

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Το Alkyon Resort Hotel & Spa (Βραχάτι, τηλ. 27410-25.010, alkyonhotel.gr, από 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ημιδιατροφή και χρήση υπηρεσιών και εγκαταστάσεων). Είναι ιδανικό για οικογένειες και διακοπές γεμάτες δραστηριότητες.  Για δροσιά το βράδυ, θα μείνετε στον ξενώνα Πλειάδες, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. (Καλιάνοι, τηλ. 27470-22224, pleiades-studios.gr, από 70 ευρώ).  Για ησυχία και απομόνωση στις σουίτες Belvedere (Κόρφος, τηλ. 6983-965556, belvedere-suites.gr, από 100 ευρώ). Για πολυτέλεια στο Wyndham Loutraki Resort (τηλ. 27440-67938, wyndhamloutrakiresort.com, από 180 ευρώ) και για θέα στο οροπέδιο Φενεού στον ξενώνα Καλλιστώ (Γκούρα, τηλ. 6977-226514, xenonascallisto.g, από 50 ευρώ).

 

ΦΑΓΗΤΟ

• Για ψητά και σούβλας επιλέξτε την ταβέρνα Δαναός & Αναστάσης (Νεμέα, τηλ. 27460-24124), για καλή κουζίνα με επιλογή σε εμφιαλωμένα κρασιά το εστιατόριο Σοφός (Νεμέα, τηλ. 27460-23070). Για ψάρι και θαλασσινά, καθίστε στο Έσπερος Ιχθύς (Δερβένι, τηλ. 6945-754055) ή στο Stavedo (Κόρφος, τηλ. 27410-95353) και για μεζέδες στον Άγιο Ευφρόσυνο (Αγίου Ιωάννου 17, Λουτράκι, τηλ. 27440-22247).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή