Πολιτισμός Hi-Tech

7' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχρονες μουσειακές αφηγήσεις και «έξυπνες» βόλτες σε αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Πολιτισμός Hi-Tech-1

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Mικρό σε μέγεθος, αλλά συναρπαστικό. Τη μία στιγμή θα πιλοτάρετε εικονικά ένα hovercraft στη λίμνη Στυμφαλίας, συλλέγοντας καλάμια τα οποία θα μετατρέψετε σε πέλετ, την άλλη θα μπείτε στο ενυδρείο που την αναπαριστά και μέσα από μια βάρκα θα παρατηρείτε τους κυπρίνους και τις ντάσκες που κολυμπούν στα νερά. Το θεματικό μουσείο που βρίσκεται σε έναν κατάφυτο λόφο κοντά στη λίμνη επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Όπως η εγκατάσταση με την τεχνητή βροχή που πέφτει στα βράχια, εξηγώντας το φαινόμενο της διάβρωσης, ή η δορυφορική απεικόνιση της λίμνης μέσα στον χρόνο, που δείχνει πώς εξελίχθηκε από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η εμπειρία της ξενάγησης πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό – θα δείτε βίντεο που αφορούν τα περίπου 150 είδη πτηνών που ζουν στην περιοχή και μια 3D ταινία για την κατασκευή του εντυπωσιακού Αδριάνειου Υδραγωγείου, που είχε μήκος 84 χλμ. και 70 γέφυρες και το 130 μ.Χ. τροφοδοτούσε με νερό τις περιοχές από την Αρχαία Κόρινθο μέχρι τη Στυμφαλία. Από τον εξώστη του μουσείου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη.

• Στυμφαλία, καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, τηλ. 27470-22296, piop.gr, είσοδος 4 ευρώ

ΑΧΑΪΑ

Αρχαιολογικό Mουσείο Πάτρας

Πολιτισμός Hi-Tech-2

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Είναι από τα μουσεία που σε εντυπωσιάζουν μόλις τα πρωτοαντικρίζεις, χάρη στο μοντέρνο κτίριο με τους ανισόπεδους όγκους και τον χαρακτηριστικό μεταλλικό θόλο. Περνώντας το κατώφλι του, θα κάνετε μια σύγχρονη περιήγηση σε 3.400 χρόνια ιστορίας (από το 3000 π.Χ. μέχρι τον 4ο αι.) μέσα από τα εκθέματα που αφορούν τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των κατοίκων της Αχαΐας και τη Νεκρόπολη και φιλοξενούνται σε τρεις αίθουσες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής εποχής, τα πήλινα μυκηναϊκά αγγεία, τα όπλα και το αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς, έργου του Φειδία στον Παρθενώνα. Δεν θα μείνετε μόνο στη σύντομη πληροφορία της επιγραφής. Το μουσείο είναι σύγχρονο, με βιντεο-οθόνες που προβάλλουν ενημερωτικό υλικό για τις συλλογές και τις ψηφιακές διαδραστικές εγκαταστάσεις, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να εστιάσετε στο έκθεμα που σας ενδιαφέρει περισσότερο.

• Νέα εθνική οδός Πατρών-Αθηνών, καθημερινά 08.00-20.00, τηλ. 2613-616100, ampatron.gr, είσοδος: 6 ευρώ

ΗΛΕΙΑ

Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Το κτίριο του 1888, σε ακτίνα βολής από τον αρχαιολογικό χώρο, φιλοξένησε για περίπου έναν αιώνα τους ιστορικούς θησαυρούς της Ολυμπίας και θεωρείται από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επαρχίας. Μετά τη φετινή ανάπλασή του, μπορεί να το συμπεριλάβει κανείς στη λίστα με τα πιο σύγχρονα της χώρας. Στη μόνιμη έκθεση, που περιλαμβάνει πάνω από 450 αρχαία αντικείμενα από όλη την Ελλάδα, η ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιήθηκε και η αφήγηση της υπερχιλιετούς ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται με διαδραστικό τρόπο, εύληπτο ακόμα και για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το μουσείο διαθέτει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει από ατομικά και ομαδικά παιχνίδια με θέματα σχετικά με την ιστορία και τη σημασία των Αγώνων μέχρι διαδραστικό θέατρο εικονικής πραγματικότητας. Είναι λυπηρό ότι λόγω έλλειψης δυναμικού η ψηφιακή έκθεση ανοίγει μόνο για σχολεία.

• Ολυμπία, καθημερινά 08.00-20.00, τηλ. 26240-29119, είσοδος 12 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο με ισχύ μιας ημέρας για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας)

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΟΤΣΑΝΑ

Πολιτισμός Hi-Tech-3

Μουσείο Αρχιμήδη, στην Αρχαία Ολυμπία. © Theo Bertsatos

Πόσο hi-tech ήταν οι αρχαίοι  Έλληνες; Δεν θα το πιστεύετε, μέχρι να εξερευνήσετε τα εκθέματα των μουσείων που εμπνεύστηκε και ίδρυσε στην Ηλεία ο Κώστας Κοτσανάς. Τα παιδιά, ιδιαίτερα η γενιά των smartphones, θα ενθουσιαστούν ανακαλύπτοντας το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο, με τις ανακατασκευασμένες εφευρέσεις –όπως οι πρώτες αυτόματες πόρτες – τις οποίες μπορούν να θέσουν σε λειτουργία. Συνεχίστε στο Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία, ένα θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στους δύο ορόφους του φιλοξενούνται δεκάδες εφευρέσεις, όπως ο «κινηματογράφος» και ένα ρομπότ που πριν από 2.300 χρόνια σέρβιρε κρασί. Πολλά από τα εκθέματα και των δύο μουσείων είναι διαδραστικά και συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

• Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κατάκολο, τηλ. 6931-831530, καθημερινά: 09.00-14.00. Μουσείο Αρχιμήδη, Αρχαία Ολυμπία, τηλ. 6942-420157, καθημερινά 09.00-22.00. Είσοδος χωρίς εισιτήριο, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει δωρεά κατά βούληση.

AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Ένα μουσείο-κόσμημα με 1.120 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία το οδοντόφρακτο κράνος ενός Μυκηναίου πολεμιστή και γλυπτά από τον ναό της Αθηνάς Σκιλλουντίας. Στεγάζεται στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, από τα πιο καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του Πύργου, που κατασκευάστηκε το 1909 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι εξειδικευμένοι ερευνητές βρίσκουν ενδιαφέρον στην περιήγηση, που ξεκινάει από την προϊστορία και χωρίς να κουράζει, μένοντας στην ουσία των πραγμάτων, ταξιδεύει τον επισκέπτη στον 19ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δείτε απλώς το παρελθόν παρατεταγμένο σε προθήκες, αλλά και θα το εξερευνήσετε μέσα από οθόνες αφής, επιλέγοντας το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες.

• Καραϊσκάκη 10, Πύργος, Δημοτική Αγορά, καθημερινά: 08.30-16.00, τηλ. 26210-20475, 26210-20476, είσοδος: 4 ευρώ

MΕΣΣΗΝΙΑ

Ανάκτορο του Νέστορα

Πολιτισμός Hi-Tech-4

Το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Μετά την ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε το 2016, η περιήγηση στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Νέστορα είναι συγκλονιστική εμπειρία. Ένα ολιγόλεπτο βίντεο εικονικής πραγματικότητας θα σας μεταφέρει 3.300 χρόνια πίσω, στην περίοδο ακμής του ανακτόρου. Στη συνέχεια, μέσα στα αρχαία ερείπια, κι ενώ ακολουθείτε τη χαραγμένη διαδρομή περπατώντας σε υπερυψωμένους διαδρόμους, θα σας αποκαλυφθούν τα αυθεντικά δάπεδα, τα ίχνη τοιχογραφιών και τα ερείπια των τειχών. Ταυτόχρονα, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις τους στη μυκηναϊκή εποχή μέσα από τα τάμπλετ που παραχωρούν στους επισκέπτες οι φύλακες.

• Άνω Εγκλιανός, Πύλος, καθημερινά εκτός Δευτέρας: 08.00-15.00, είσοδος: 6 ευρώ

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Πολιτισμός Hi-Tech-5

Καλαμάτα: Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια

Ακόμα κι αν οι παραδοσιακές φορεσιές δεν σας ενδιέφεραν ποτέ, αξίζει να περάσετε το κατώφλι του διώροφου διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τη συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια», μία από τις πληρέστερες συλλογές γυναικείων και ανδρικών ελληνικών ενδυμασιών, στην Καλαμάτα. Η έκθεση θα σας κερδίσει αισθητικά, καθώς είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, με μοντέρνα σκηνογραφία και άρτια μελέτη φωτισμού, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις φορεσιές και τα κοσμήματα καθώς εσείς περιηγείστε στο μισοσκόταδο από προθήκη σε προθήκη. Μικρές οθόνες αφής έχουν αντικαταστήσει τα συνήθη περιγραφικά ταμπελάκια, ενώ όποιος επιλέξει περιήγηση με τάμπλετ θα απολαύσει μια διαδραστική ξενάγηση με ψηφιακές εικόνες που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές λεπτομέρειες των εκθεμάτων.

• Σταδίου 64, Καλαμάτα, Τρίτη-Σάββατο: 09.00 -14.00, Τετάρτη και Σάββατο: 17.30-20.30, Κυριακή: 10.00-14.00, τηλ. 27210-86923 / 86927, vgkareliascollection.com, είσοδος: 5 ευρώ

ΛΑΚΩΝΙΑ

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Τι όψη έχει ένα απολιθωμένο φύλλο ελιάς ηλικίας 50.000-60.000 ετών; Πώς ήταν ένα προϊστορικό ελαιοτριβείο; Αντικρίζοντας τα εκθέματα του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, θα πάρετε τις απαντήσεις. Το διώροφο θεματικό μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2004 και είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που υποστηρίχθηκαν από ψηφιακές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιώντας μια διαδραστική εφαρμογή, μικροί και μεγάλοι θα μάθουν μέσα από animation τη διαδικασία της ελαιοπαραγωγής και τις αλλαγές που έγιναν σε βάθος χρόνου – από την προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια, μέσα από μεγάλες, κινούμενες μακέτες θα παρατηρήσουν τη λειτουργία μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων. Πριν φύγετε από το μουσείο, δείτε στην αυλή τα τρία αντίγραφα παλιών ελαιοτριβείων και περάστε από το info kiosk για να αναζητήσετε σε μια οθόνη αφής συνταγές με βάση το λάδι, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε.

• Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, τηλ. 27310-89315, piop.gr, είσοδος 4 ευρώ

ΑΡΚΑΔΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Τίποτα δεν προδίδει στον ανυποψίαστο επισκέπτη που αντικρίζει το μικρό παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στο χωριό Αλέα της Αρκαδίας την υψηλής τεχνολογίας εμπειρία που τον περιμένει μπαίνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Αν και μόλις 232 τ.μ., χωράει απίστευτο όγκο πληροφοριών που τον βομβαρδίζουν με κάθε τρόπο, διατηρώντας το ενδιαφέρον του ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης. Ξεχάστε τις «στεγνές» ξεναγήσεις. Eδώ τα εκθέματα λειτουργούν συμπληρωματικά στις ψηφιακές εφαρμογές, στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και στις διαδραστικές επιφάνειες αφής. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ο τρόπος με τον οποίο η ιστορία, η αρχαιολογία, η χαρτογραφία και η γεωλογία φιλτράρονται μέσα από τις καινοτόμες τεχνολογίες του μουσείου, που το 2016 απέσπασε ειδικό έπαινο  («Special Commendation 2016») κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Από τις τέσσερις αίθουσες που καταλαμβάνει η έκθεση, η οποία αφηγείται τη γέννηση και την εξέλιξη της ιστορίας της Τεγέας, θα σας εντυπωσιάσει η τέταρτη, με τα αγάλματα από το ιερό της Αθηνάς Αλέας, το οποίο θα εξερευνήσετε εικονικά μέσα από 3D αναπαράσταση.

• Αλέα Αρκαδίας, καθημερινά εκτός Τρίτης, 08.30-15.30, τηλ. 2710-556540, είσοδος 4 ευρώ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Αρχαία Ασίνη

Από τον Όμηρο μέχρι τον Σεφέρη και τον Ελύτη, η Ασίνη υπήρξε σημείο αναφοράς των ποιητών. Ωστόσο, η αρχαία ακρόπολη του 3ου αι. π.Χ., που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές της σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής (1922-1930), ήταν για χρόνια παραγνωρισμένη. Η ανάπλαση, που ολοκληρώθηκε το 2016, τη μεταμόρφωσε σε σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο, φιλικό στον επισκέπτη. Μπαίνοντας από την αρχαία πύλη, μπορείτε με ευκολία και ασφάλεια να κάνετε τον γύρο της ακρόπολης ακολουθώντας το μονοπάτι των 1.800 μ. πάνω στον βραχώδη λόφο που βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο. Στα ριζά του λόφου, μέσα σε μια ημιφωτισμένη σπηλιά που ήταν καταφύγιο των Ιταλών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξενείται έκθεση με μικροαντικείμενα και εποπτικό υλικό της εποχής, ενώ λειτουργεί και δεύτερος εκθεσιακός χώρος, αφιερωμένος στην ιστορία των ανασκαφών. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, στην αίθουσα πολυμέσων: το ψηφιακό χρονολόγιο θα σας δώσει πληροφορίες για την ιστορία της Ασίνης, ενώ στις οθόνες θα παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ του 1972 για τη διαδικασία των ανασκαφών, αλλά και μαρτυρίες των ντόπιων που περιγράφουν τις καταστροφές στην Αργολίδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Καστράκι Αργολίδας, καθημερινά 08.30-16.00, τηλ. 27520-58101, είσοδος ελεύθερη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή