Βερολίνο by locals

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωματικά χαρμάνια καφέ από όλο τον κόσμο, αγορές με στιλ και ολόφρεσκες σαλάτες, από το θερμοκήπιο στο πιάτο.

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ ANDRASCHKO  

Industriestrasse 18

Τηλ. +49 3069598687

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-12.00 και 13.00-16.30

250 γρ. καφές: 7,30 ευρώ

Βερολίνο by locals-1

Speciality καφέδες στο καφεκοπτείο Andraschko.

Το Andraschko είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στον speciality καφέ. Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών είναι «από το χωράφι στο φλιτζάνι» και γι’ αυτόν τον λόγο ταξιδεύουν τακτικά, αναζητώντας αρωματικούς και εκλεκτούς κόκκους. To καφεκοπτείο τους βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Tempelhof, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ullsteinstrasse. Μη σας αποθαρρύνει το άσχημο κτίριο. Μπαίνοντας μέσα, θα ενθουσιαστείτε από το άρωμα του καβουρδισμένου καφέ και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Δοκιμάστε διάφορα χαρμάνια πριν αποφασίσετε ποια θα αγοράσετε.

– Josephine Gauss


Αγορά παραγωγών στην Kranoldplatz

Τετάρτη και Σάββατο 07.00-14.00

Η μικρή πλατεία Kranoldplatz, δίπλα στον σταθμό S-Bahn Lichterfelde Ost, φιλοξενεί δύο φορές την εβδομάδα μια τοπική αγορά παραγωγών με μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, βιολογικό κρέας, ψωμιά και αρτοσκευάσματα, τυριά, μπαχαρικά, μέλι. Εδώ θα συνδυάσετε τις προμήθειες για τον ανεφοδιασμό της κουζίνας σας με στάση για καφέ, κέικ, bratwurst (τυπικό γερμανικό πιάτο με λουκάνικο) ή πίτες και τυριά από τον τουρκικό πάγκο. Κάποιες φορές, λόγω καιρού, οι πωλητές μαζεύουν την πραμάτεια τους πιο νωρίς.

– Josephine Gauss


Ζυθοποιείο Malz & Moritz

Goerzallee 299

Πέμπτη και Παρασκευή 12.00-16.00

Pale ale: 2,50 ευρώ

Τρεις φίλοι και συμφοιτητές άρχισαν να πειραματίζονται στη διάρκεια των σπουδών τους με την παρασκευή μπίρας. Την πρώτη φορά μάλιστα χρησιμοποίησαν για τη ζυθοποίηση –μετά τις απαραίτητες μετατροπές– ένα πλυντήριο. Το 2015 έφτιαξαν τη μικροζυθοποιία Malz & Moritz, που πλέον θεωρείται από τις καλύτερες του Βερολίνου και παράγει 1.000 λίτρα ετησίως. Την pale ale και την blonde ale της θα τις βρείτε σε πολλά εστιατόρια και deli της πόλης, με πιο γνωστό το KaDeWe (Τauentzienstrasse 21-24). Αν προγραμματίζετε πάρτι, μπορείτε να προμηθευτείτε μπίρα απευθείας από το ζυθοποιείο και να σας φτιάξουν τη δική σας ετικέτα. Στον χώρο λειτουργεί και το κατάστημα λιανικής πώλησης «Goerzwerk».

– Josephine Gauss


Τεϊοποτείο Chén Che

Rosenthaler Strasse 13

Καθημερινά 12.00-00.00

Τσάι: 3,50 ευρώ

Βερολίνο by locals-2

Στάση για τσάι και βιετναμέζικα σνακ στην όαση του Chen Che στο Mitte.

Στο Mitte χτυπάει η καρδιά της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Όμως, ανάμεσα στους γεμάτους ζωντάνια δρόμους του δήμου υπάρχει ένα ήσυχο μέρος για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας: το τεϊοποτείο Chén Chè TeeHaus, που σερβίρει και βιετναμέζικα σνακ, όπως dim sum, ρολά ρυζιού κ.ά. Στεγάζεται σε ένα ψηλοτάβανο κτίριο με μεγάλα παράθυρα και τους πάγκους του κοσμούν βάζα με διαφορετικά είδη τσαγιού και όμορφες τσαγιέρες. Καθίστε μέσα ή στην αυλή και απολαύστε την ιεροτελεστία του τσαγιού σύμφωνα με τη βιετναμέζικη παράδοση: το τσάι έρχεται σε μπολ που περιέχει φέτες τζίντζερ, άνθη γιασεμιού, φύλλα shiso κ.ά. Τα Σαββατοκύριακα μετά τις 12.00 σερβίρει εξωτικό πρωινό, ενώ τις καθημερινές, μεταξύ 15.00 και 18.00, το καθιερωμένο «tea party»: τσάι Sencha συνοδεία σνακ.

– Sharon Mertins


Υπαίθρια αγορά Nowkoelln flowmarkt

Maybachufer, Neukölln

Την τρίτη Κυριακή του μήνα: 10.00-17.00 (ενημερωθείτε στο site)

Βερολίνο by locals-3

Η Nowkoelln Flowmarkt είναι η καλύτερη αγορά για ρούχα second-hand.  © JAN GANSCHOW

H κουλτούρα των παζαριών είναι κάτι το ιδιαίτερο στο Βερολίνο. Η υπαίθρια αγορά Nowkoelln θεωρείται προορισμός για ρούχα second-hand και είναι αυτή με τους περισσότερους πωλητές. Δύσκολα θα φύγετε χωρίς να έχετε βρει κάτι που να σας αρέσει. Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα τους (nowkoelln.de) για τους συμμετέχοντες – μπορεί να συναντήσετε από καλλιτέχνες του δρόμου μέχρι stands με βιολογικά τρόφιμα.

– Sharon Mertins


Roof garden Klunkerkranich

Karl-Marx-Strasse 66

Καθημερινά 12.00-02.00

Είσοδος: από 3 έως 6 ευρώ

Βερολίνο by locals-4

Από την ταράτσα του Klunkerkranich θα δείτε μια άλλη οπτική του Βερολίνου.  © Dagmar Schwelle/laif

Αν σας αρέσουν το μυστήριο και η θέα από ψηλά, ακολουθήστε με έως το Klunkerkranich. Αρχικά, θα κατευθυνθείτε προς ένα κλασικό εμπορικό κέντρο που ονομάζεται Neukölln Arcaden. Έπειτα, θα αναζητήσετε το ασανσέρ και, μόλις το βρείτε, θα ανεβείτε στον πέμπτο όροφο. Θα βγείτε στον χώρο του πάρκινγκ, τον οποίο και θα διασχίσετε, μέχρι που θα αποκαλυφθεί μπροστά σας η πιο όμορφη ταράτσα του Βερολίνου, με φυτεύσεις και καλλιτεχνικές διακοσμητικές πινελιές. Απολαύστε τα πίνοντας μια μπίρα ή παρακολουθήστε κάποια από τις συναυλίες που διοργανώνονται. Δεν είναι ένα μέρος στο οποίο έρχεσαι κάθε μέρα, καθώς μετά τις 16.00 έχει είσοδο και τα ποτά του δεν είναι φθηνά. Σε περίπτωση βροχής, υπάρχουν δύο προστατευόμενοι χώροι.

– Christina Focken


Concept Mall Bikini Berlin

BUDAPESTER STRASSE 38-50

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-20.00

Βερολίνο by locals-5

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, ανάμεσα στον Ζωολογικό Κήπο και την εκκλησία Κaiser Wilhelm, θα βρείτε το mall Bikini Berlin.  © Franz Brueck

Μπορεί ένα εμπορικό κέντρο να είναι η απόδειξη ότι το Βερολίνο δεν μοιάζει με καμία άλλη μεγάλη πόλη; Το mall Bikini Berlin βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα στον Ζωολογικό Κήπο και στην εκκλησία Κaiser Wilhelm, και στεγάζεται σε ένα συγκρότημα κτιρίων που έχει καταχωριστεί ως προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο διαθέτει λίγα και επιλεγμένα καταστήματα, γκαλερί και καφέ. Σίγουρα όσοι έρχονται έως εδώ για τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και τα workshops που φιλοξενεί δεν νιώθουν ότι βρίσκονται σε mall. Επιπλέον, διαθέτει έναν χώρο με κιόσκια ιδιαίτερης αισθητικής, που σερβίρουν από currywurst (λουκάνικο με σάλτσα κάρι) μέχρι clean food (πιάτα από μη επεξεργασμένες πρώτες ύλες).

– Anna Hantelmann


Κατάστημα Regal Rocker

STARGARDER STRASSE 17

Τηλ. +49 3049083465

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00

Σάββατο 11.00-16.00

To Regal Rocker νοικιάζει ράφια σε όποιον θέλει να πουλήσει χειροποίητα είδη ή επιλεγμένα vintage κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και ντιζάινερ που δεν έχουν δικό τους κατάστημα να κερδίσουν κάποια χρήματα και να τους γνωρίσει ο κόσμος. Στα ράφια του («regal» στα γερμανικά) θα βρείτε κοσμήματα, τσάντες, παιχνίδια, βιβλία, μαρμελάδες κ.ά. Κάθε πωλητής μπορεί να νοικιάσει ένα ράφι μέχρι τέσσερις εβδομάδες, ώστε τα εμπορεύματα να αλλάζουν συχνά.

– Christina Focken


Γκαλερί Camera Work

Kantstrasse 149

Τηλ. +49-303100773

Τρίτη-Σάββατο 11.00-18.00

Είσοδος δωρεάν

Βερολίνο by locals-6

Οι φίλοι της φωτογραφίας επισκεφτείτε την γκαλερί Camera Work για να δείτε την ενδιαφέρουσα συλλογή της.  © CAMERA WORK

Για τους φίλους της φωτογραφίας το Βερολίνο προσφέρει μερικές καλές επιλογές, όπως την γκαλερί C/O Berlin, το ίδρυμα Helmut Newton, αλλά και μικρότερους χώρους, όπως το Camera Work, που διαθέτει μια όμορφη συλλογή από πορτρέτα αστέρων του Χόλιγουντ, πολιτικών κ.ά. Μια δεύτερη γκαλερί, με την ονομασία CWC (Camera Work Contemporary) βρίσκεται στο Mitte, σε ένα πρώην εβραϊκό σχολείο. Το κτίριο αξίζει από μόνο του την επίσκεψή σας.

– Anna Hantelmann


Εστιατόριο Good Bank

Rosa-Luxemburg-Straße 5

Τηλ. +49 3033021410

Καθημερινά 11.30-22.00

Σαλάτα: από 8,20 ευρώ

Βερολίνο by locals-7

Ζήστε την εμπειρία της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής με μια σαλάτα από το Good Bank.

Το Good Bank είναι το πρώτο εστιατόριο παγκοσμίως που υιοθετεί την ιδέα της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής στον χώρο του. Πιο συγκεκριμένα, θα δείτε πίσω από το μπαρ τα γυάλινα κουτιά-θερμοκήπια στα οποία καλλιεργούνται τα λαχανικά που χρησιμοποιούν για τις σαλάτες τους. Διαλέξτε έναν από τους προτεινόμενους συνδυασμούς του μενού ή δημιουργήστε τον δικό σας. Αν οι τιμές σάς φανούν τσιμπημένες (8,20 ευρώ μόνο για μία σαλάτα!), σας διαβεβαιώνω πως τα πιάτα είναι τόσο νόστιμα, που θα επιστρέψετε σύντομα.

–Christina Focken

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή