Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνολική δυναμικότητα 5.500 κλινών και 1.100 εργαζομένους σε έξι πολυτελείς μονάδες σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ο Όμιλος Aldemar Resorts είναι μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος όμιλος στον κλάδο της φιλοξενίας που εφάρμοσε πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ μεγάλη είναι και η ευαισθητοποίησή του σε θέματα εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μας μιλάει για όσα κάνουν τον όμιλο να ξεχωρίζει και εξηγεί γιατί πρέπει να μιλάμε για οικονομία της φιλοξενίας και όχι για τουρισμό.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό;

Κατ’ αρχάς, πιστεύω πως πρέπει πλέον να αναφερόμαστε στον κλάδο με τον όρο «οικονομία της φιλοξενίας» και όχι με τον όρο «τουρισμός», ο οποίος, δυστυχώς, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε σταδιακή απαξίωση και σε πολιτικές που περιλαμβάνουν αδικαιολόγητα φορολογικά βάρη, αφόρητες ασφαλιστικές εισφορές, ελλιπείς υποδομές και καμία αναγνώριση του ρόλου της φιλοξενίας στις τοπικές και στην εθνική οικονομία. Με τον όρο «οικονομία της φιλοξενίας» η υποδοχή τουριστών τίθεται στο επίκεντρο μιας σύνθετης και πολύ προσοδοφόρας οικονομίας, ως ένα κομμάτι μιας αλυσίδας που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τα υπόλοιπα κομμάτια αυτής. Αυτή τη στιγμή, η καταγεγραμμένη άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά το 20%, ενώ σε επίπεδο Περιφερειών αγγίζει μέχρι και το 80%. Με τις κατάλληλες πολιτικές τα ποσοστά αυτά μπορούν να αυξηθούν.

Πόσο σημαντικές είναι για τον όμιλό σας η αειφορία και η εταιρική υπευθυνότητα;

Στον Όμιλο Aldemar Resorts πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που δεν «βιάζει», αλλά συνθέτει και εξελίσσει. Ήδη από το 1977 αγωνιζόμαστε, με κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού, να αναδείξουμε τον ρόλο της επιχείρησης στην ευημερία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζοντας τον εθελοντισμό και προωθώντας τη συνεργασία με δήμους και φορείς. Και έτσι πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2018 καθιερώσατε το Aldemar Academy, όπου εκπαιδεύετε φοιτητές και εργαζομένους στον κλάδο της φιλοξενίας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση;

Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γενιά ευφυών, δημιουργικών και εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων, οι οποίοι όμως δείχνουν να έχουν μια στρεβλή άποψη για τις διαστάσεις της πραγματικής οικονομίας και των προοπτικών τους σε αυτήν. Αποτελεί για μένα έργο ζωής τα ταλέντα αυτά να τεθούν σε χρήση, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται με όραμα, στόχευση και προοπτική. Κύριο μέλημά μου με την Aldemar Academy, αλλά και τη συμμετοχή μου σε συλλογικά όργανα και τη συνεργασία μου με πανεπιστήμια, είναι η ενεργοποίηση της νέας γενιάς και των δυναμικών της με ερεθίσματα από την ελληνική πραγματικότητα.

 

Φέτος γιορτάσατε τα 10 χρόνια  του Sympossio Greek Gourmet Touring, του διεθνούς project που ταξιδεύει στο εξωτερικό προωθώντας την ελληνική γαστρονομία. Πού οφείλεται η επιτυχία του;

Το Sympossio αποτελεί το μεγαλύτερο και μακροβιότερο πρόγραμμα προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό με όχημα τον γαστρονομικό μας πλούτο και πολιτισμό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Μεγάλο ατού του συγκεκριμένου καραβανιού γαστρονομίας είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας, που αποτελεί και τον κύριο λόγο της δημοφιλίας του. Το 2020  θα δείτε για ακόμη μία φορά τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύοντας ελληνικές, παραδοσιακές συνταγές με έναν σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο. Όσο για το θέμα του Sympossio 2020, θα το αποκαλύψουμε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή