Αφιέρωμα Road Trips: Ηράκλειο – Ρέθυμνο

Αφιέρωμα Road Trips: Ηράκλειο – Ρέθυμνο

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνετες διαδρομές, που συνδυάζουν στάσεις στην πόλη και γνωριμία με το εντυπωσιακό τοπίο του Ψηλορείτη με ένα Peugeot 3008.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (62 ΧΛΜ.)

Από το πολύβουο Ηράκλειο και τις περιηγήσεις σε πλατείες και μουσεία έως τα παραδοσιακά Ανώγεια και τα οροπέδια του Ψηλορείτη, αυτό είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της Κρήτης, με την ντόπια κρητική κουζίνα να συνοδεύει γευστικά κάθε στάση σας.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το κέντρο του Ηρακλείου προσφέρεται για βόλτες, οπότε αφήστε το αυτοκίνητο στην παραλιακή και κινηθείτε δυτικά μέχρι τον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου. Ανεβαίνοντας προς την πλατεία Λιονταριών, θα δείτε δεξιά και αριστερά αρχοντικά, ενώ στο ύψος της πλατείας του Αγίου Τίτου θα συναντήσετε την ενετική Λότζια, όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο. Λίγο πιο κάτω θα θαυμάσετε τη βασιλική του Αγίου Μάρκου, χτισμένη το 1239. Απέναντι από την εκκλησία δεσπόζει, στο κέντρο της πλατείας, η Κρήνη Μοροζίνι, που εγκαινιάστηκε το 1628. Στην κρήνη, με ένα υδραγωγείο 15 χλμ., κατέληγε νερό από το όρος Γιούχτας κοντά στο χωριό Αρχάνες. Τα λιοντάρια που κοσμούν την κορυφή της κρήνης έδωσαν το όνομα στην πλατεία. Αναζητήστε πάνω στην πλατεία το «Κιρκόρ» (τηλ. 2810-242705), που φημίζεται για τις μπουγάτσες με την πλούσια κρέμα.  

Για φαγητό, ξαναγυρίστε προς τη θάλασσα, στο εστιατόριο «Παραστιές» (Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου και Χάνδακος 81, τηλ. 2810-225009). Εκτός από τα κλασικά της ταβέρνας και κρητικές συνταγές, όπως χανιώτικη τούρτα και γαμοπίλαφο, σερβίρουν και ribeye, φιλέτο, πικάνια και μπριζόλα γάλακτος, εξαιρετικά ψημένα. 

Μη φύγετε από την πόλη χωρίς μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Ξανθουδίδου 2, τηλ. 2810-279000, Δευτέρα-Τετάρτη-Κυριακή 09.00-16.00, Τρίτη 10.00-17.00, είσοδος 6 ευρώ τους χειμερινούς μήνες), ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, καθώς φιλοξενεί πλήθος ευρημάτων από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους και σημαντικά δείγματα της μινωικής τέχνης: θα δείτε πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό και τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. 

Η απόσταση μέχρι τα Ανώγεια είναι μόνο 35 χλμ., αλλά θα χρειαστείτε όλες τις οδηγικές σας ικανότητες για τον στενό δρόμο με τις πολλές στροφές. Φτάνοντας στο χωριό, ξεκουραστείτε με έναν καλοφτιαγμένο ελληνικό ή με ρακή και μεζέ στο καφενείο του «Μίχαλου» στην πλατεία (τηλ. 28340-31396). Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο προς τιμήν του καλλιτέχνη. Είναι κρίμα να μη δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και ειδικά το αντικριστό αρνί (τα κομμάτια κρέατος μπαίνουν περιμετρικά της φωτιάς και σιγοψήνονται μόνο με αλάτι). Όλες οι ταβέρνες στα Ανώγεια έχουν ντόπια κρεατικά, μαστόρικα ψημένα και σε προσιτές τιμές. Κατευθυνθείτε είτε στον «Αροδαμό» (τηλ. 28340-31100), όπου σερβίρουν και δικά τους τυριά και γλυκά, είτε στα «Σκαλώματα» (τηλ. 6942-596442), όπου οι μερίδες είναι χορταστικές, είτε στην ταβέρνα «Γκαγκάρης» (τηλ. 28340-31280), για σαρικόπιτες με μέλι.  

Αφιέρωμα Road Trips: Ηράκλειο – Ρέθυμνο-1

Σύμφωνα με τους μύθους, το Ιδαίο Άντρο είναι το σπήλαιο όπου ανατράφηκε ο Δίας.  (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Από τα Ανώγεια θα χρειαστείτε 40 λεπτά (23 χλμ.) μέχρι το Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο. Η διαδρομή έχει αρκετές στροφές, αλλά το τοπίο είναι ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεστε στις πλαγιές του Ψηλορείτη, περνώντας από το οροπέδιο της Νίδας. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.538 μ. και, σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ μεγάλωσε ο Δίας. Δεν είναι μεγάλο, ούτε εντυπωσιακό, αλλά δέχεται πλήθος επισκεπτών λόγω της σύνδεσής του με μύθους.

Στον δρόμο της επιστροφής για τα Ανώγεια  θα δείτε το Delina Mountain Resort (τηλ. 28340-31701, delina.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Εκτός από τα άνετα δωμάτια με τζάκι και τζακούζι, θα βρείτε και εστιατόριο με παραδοσιακή κρητική κουζίνα και ευχάριστο εξωτερικό περιβάλλον με λιμνούλα και πετρόχτιστο θέατρο. Πριν φύγετε από το χωριό, κάντε μια στάση στο υαλοτεχνείο «Tarrha Glass» (τηλ. 28340-31357), για να δείτε τις μοναδικές δημιουργίες από φυσητό γυαλί.


Ταξιδεύοντας με το Peugeot 3008

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κρήτη, εκτός από πολύ όμορφο νησί, είναι και μεγάλο σε έκταση, γεγονός που κάνει το αυτοκίνητο απαραίτητο αν θέλει κάποιος να τη γνωρίσει καλά. Το ταξίδι μας έως τα Ανώγεια στον Ψηλορείτη έγινε χωρίς δυσκολίες, χάρη στο Peugeot 3008 που επιλέξαμε και το οποίο διαθέτει ευρυχωρία, άνεση και καλή οδηγική συμπεριφορά.

Η πιο σύντομη διαδρομή προς τα Ανώγεια είναι από το λιμάνι του Ηρακλείου, που απέχει μόλις 36 χλμ. Ο δρόμος είναι στενός, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο για το γαλλικό SUV. Στα ατού του περιλαμβάνεται ακόμα η χαμηλή κατανάλωση καύσιμου του 1.5 BlueHDi, κάτι που διαπιστώσαμε στην ανηφορική διαδρομή προς τον Ψηλορείτη, ενώ το σύστημα πολυμέσων του i-Cockpit ενημέρωνε τον οδηγό σε ποιο υψόμετρο βρίσκεται το όχημα κάθε στιγμή. Οι στροφές σε πολλά σημεία είναι αρκετές, οπότε χρειάζεται προσοχή, όμως το Peugeot 3008 αποδείχθηκε ασφαλές και με καλή οδηγική συμπεριφορά.

Peugeot 3008: Ασφάλεια με εμφάνιση

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το δυναμικό αμάξωμα του Peugeot 3008, σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς i-Cockpit στο εσωτερικό του, προσφέρει ένα εντυπωσιακό ψηφιακό περιβάλλον με premium χαρακτηριστικά ποιότητας και άνεσης.

Το Peugeot 3008 διατίθεται με το σύστημα Advanced Grip Control, που μεγιστοποιεί την πρόσφυση ακόμα και σε σαθρά εδάφη, ενώ πλήρης είναι και η γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου. Ξεχωρίζει ο 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης PureTech των 130 ίππων, που είναι διαθέσιμος με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή αυτόματο 8 σχέσεων. Εφοδιάζεται όμως και με τον κινητήρα diesel 1.5 BlueHDi 130 S&S. Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε ότι η εταιρεία έχει εξοπλίσει το αυτοκίνητο με μια σειρά από προηγμένα τεχνολογικά συστήματα για κορυφαία επίπεδα ασφαλείας. Ανάμεσά τους, σύστημα ανίχνευσης ορίου ταχύτητας, σύστημα αυτόματης πέδησης Active Safety Brake με Distance Alert, ειδοποίηση για ακούσια παρέκκλιση πορείας, ενεργό σύστημα επόπτευσης νεκρής γωνίας, ειδοποίηση Driver Attention Alert για τυχόν μειωμένη επαγρύπνηση οδηγού.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή