Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία

9' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωριμία με την παραμυθένια πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Στυρίας.

Αναμφισβήτητα, το Γκρατς συνοψίζει την ευζωιστική πλευρά της Αυστρίας. Eδρεύει στο νοτιοανατολικό πεδινό τμήμα της χώρας, με πολύ πράσινο γύρω του να εισχωρεί στον αστικό ιστό και σε απόσταση ασφαλείας από τους κατάλευκους αλπικούς όγκους – συνθήκες που δημιουργούν ένα πιο εύκρατο κλίμα. Χωρίζεται στα δύο από τα ορμητικά νερά του ποταμού Mur και είναι περήφανο τόσο για την καστροειδή ακρόπολη του λόφου Schlossberg όσο και για το φρέσκο, καινοτόμο, δημιουργικό πνεύμα το οποίο χαρακτηρίζει τους κατοίκους του, γεγονός που έχει καταστήσει την πόλη του Γκρατς Ευρωπαϊκό Αστικό Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, με τη βούλα της UNESCO.

 

Προκαλεί τις αισθήσεις σας

Από το 2003, οπότε η πόλη φιλοξένησε τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχει μπει σε μια ολοένα και πιο ανοδική αναπτυξιακή τροχιά, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής της φυσιογνωμίας. Δίχως την απλόχωρη αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια της Βιέννης, αλλά με ένα αψεγάδιαστο ιστορικό κέντρο, με κτίσματα που φέρουν έναν έντονα ιταλικό αναγεννησιακό αέρα, το Γκρατς έχει καταφέρει να υιοθετήσει με επιτυχία αρχές και αξίες του city marketing, κάνοντας προσιτό στο ευρύ κοινό ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, εμπλουτισμένο με διάφορα γαστρονομικά και καλλιτεχνικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με τέτοιο τρόπο μάλιστα που να μη χάνει την ιστορική του ταυτότητα, απεναντίας εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους για να την αναδεικνύει ποικιλοτρόπως. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει με διαφορά η γαστρονομική δράση «Lange Tafel» («Μεγάλο Τραπέζι»), που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο (το επόμενο θα γίνει στις 22/8/2020, αλλά δυστυχώς τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί) με φόντο το θεατρικό σκηνικό της Hauptplatz. Πρόκειται για ένα υπαίθριο δείπνο, που συγκεντρώνει 750 συνδαιτυμόνες γύρω από τραπέζια με επίσημο art de la table, με στόχο τη μύηση των ουρανίσκων τους σε ευφάνταστες γκουρμέ δημιουργίες από 25 σεφ.

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-1

Το φουτουριστικό Kunsthaus «ξεφυτρώνει» πάνω από τις στέγες της Παλιάς Πόλης του Γκρατς. © Universalmuseum Joanneum/N. Lackner

Το βιομορφικό κτίριο του Kunsthaus αποτελεί πολιτιστικό ορόσημο του αβανγκάρντ Γκρατς. Αρχιτεκτονικά, η οργανική, ασπόνδυλη μορφή του μουσείου σύγχρονης τέχνης, που το κάνει να μοιάζει με αμοιβαδοειδές πλάσμα, κατατάσσεται στο κίνημα blob. Στόχος του σχεδιασμού του είναι φυσικά να προκαλέσει το βλέμμα. Όχι όμως με τρόπο απωθητικό, αλλά με φιλική, περιπαικτική διάθεση. Για τον λόγο αυτόν, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Friendly Alien»! Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται συχνά διεθνούς κλάσης εικαστικά events, ενώ το αρτίστικο καφέ του στο γωνιακό ισόγειο, μέσα από τις πλατιές τζαμαρίες, δεν σας αποκόβει από τον παλμό που έχει το πιο κομβικό σταυροδρόμι της πόλης.

Θέα πάνω από την πόλη

Το Γκρατς είναι χτισμένο στις όχθες του Μούρα και για να βρεθείτε στην απέναντι πλευρά του προτείνεται να διασχίσετε το ποτάμι από το κοχυλοειδές τεχνητό νησάκι Murinsel, την εντυπωσιακή περιδιάβαση που φωτίζεται μπλε τις νύχτες.

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-2

Oι δύο πεζογέφυρες του τεχνητού νησιού Murinsel, διά χειρός Vito Acconci, συνδέουν τις όχθες του ποταμού Mur. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Όσο για την ανάβαση στον λόφο Schlossberg, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο τελεφερίκ, το πιο γρήγορο και κατάτι οικονομικότερο ασανσέρ ή φυσικά το σκαρφάλωμα από τη Schlossbergplatz, τα 260 πέτρινα σκαλοπάτια σε σχήμα ζιγκ ζαγκ του Kriegssteig, λαξευμένα πάνω στο απότομο βραχώδες ανάγλυφο. Ανεβαίνοντας, το πρώτο πράγμα που τραβάει το βλέμμα είναι ο 28 μέτρων πύργος-ρολόι Uhrturm, ιστορικό τοπόσημο του Γκρατς και αποκορύφωμα της αστικής περηφάνιας των κατοίκων του, που τον γλίτωσαν από την καταστροφική μανία των ναπολεόντειων επιθέσεων στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα, συνεχίζει να στέκει καμαρωτός, με τη σκεπή του να παραπέμπει σε παραδοσιακό τσόχινο αυστριακό καπέλο! Από τους γύρω περιβόλους μαγεύει η θέα των σκουροκόκκινων σκεπών της Παλιάς Πόλης του Γκρατς, με το πομπώδες δημαρχείο (Rathaus), τον καθεδρικό και το εντυπωσιακό μαυσωλείο του αυτοκράτορα Φρειδερίκου B΄, με τους τιρκουάζ τρούλους του να ξεχωρίζουν. Διακρίνεται επίσης η διαμορφωμένη –από τo ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Nieto Sobejano– ταράτσα του πολυκαταστήματος Kastner & Öhler, ιδανική για ένα coffee break. Το ίδιο γραφείο σχεδίασε και την επέκταση του Joanneumviertel Museum, με τις περίφημες γυάλινες «τρύπες» στην αυλή του μουσείου να δίνουν πρόσβαση στους υπόγειους χώρους που διαμορφώθηκαν.

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-3

Κατεβείτε από το Schlossberg με την υπόγεια κλειστή τσουλήθρα, που άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα. © Diesel GmbH

Όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στον λόφο Schlossberg, μπορείτε να επιχειρήσετε μια πρωτότυπη κατάβαση, καθώς εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί μια τεράστια υπόγεια κλειστή τσουλήθρα, για την ακρίβεια η μεγαλύτερη στον κόσμο! Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται δίπλα από το Café Aiola και μέσα σε σαράντα δευτερόλεπτα στριφογυριστής διαδρομής θα έχετε κυριολεκτικά συρθεί στα 170 μ. μέχρι την έξοδο, μέσα σε έναν στρόβιλο ευφορίας. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής προ-αγοράς εισιτηρίων στο schlossbergrutsche.at.

Πέρα από τον διασκεδαστικά εναλλακτικό αυτό τρόπο, προσφέρεται πάντα η κλασική επιλογή του μονοπατιού που οδηγεί στην Karmeliterplatz και από εκεί στο Burg, την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Το κτίριο είναι γνωστό για τη διάσημη εσωτερική σκάλα του, η σπειροειδής μορφή της οποίας διακλαδίζεται σε δύο διαδρομές, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που μοιάζει με οφθαλμαπάτη.

Πάρκα, λίμνες και Topfenstrudel

Προχωρώντας παρακάτω, στον λαβύρινθο των στενών της Παλιάς Πόλης, συγκεκριμένα από τη σοφίτα του γωνιακού κτιρίου επί της οδού Glockenspielplatz 4, ξεπροβάλλουν τρεις φορές την ημέρα (στις 11.00, στις 15.00 και στις 18.00) δύο ξύλινες φιγούρες με παραδοσιακή περιβολή για μια συγχρονισμένη χορευτική επίδειξη ολιγόλεπτης διάρκειας, υπό τον ήχο τριών διαφορετικών μελωδιών.

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-4

Βόλτα στο Stadtpark, τον πνεύμονα πρασίνου που αγκαλιάζει την πόλη του Γκρατς. © Graz Tourismus/Harry Schiffer

Για μια δόση πρασίνου θα πρέπει να επιλέξετε την αντίθετη κατεύθυνση, προς το Stadtpark, τον κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, ενδεχομένως κάνοντας και μια στάση στους χώρους τέχνης Forum Stadtpark και Kunstlerhaus. Ανατολικότερα, απλώνεται η γειτονιά των πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων και ακολουθεί ο βοτανικός κήπος, με τα εντυπωσιακά γυάλινα θερμοκήπια εν μέσω art nouveau επαύλεων, και λίγο παραπέρα η λίμνη Hilmteich, μέσω μιας ευχάριστης διαδρομής κατά μήκος της οδού Zinzendorfgasse και της προέκτασής της, Schubertstrasse.

Μέσω της κατηφορικής Sporgasse ολοκληρώνεται η κυκλωτική επιστροφή προς το ιστορικό κέντρο, με μια στάση απαραιτήτως στον παλαιότερο φούρνο της πόλης, ονόματι Hofbäckerei Edegger-Tax (Hofgasse 6), επίσημο προμηθευτή της αυστροουγγρικής Αυλής, με ιστορία από το 1569! Θαμπωμένοι από την εκλεπτυσμένη με ξύλινη μαρκετερί πρόσοψή του, θα διαβείτε την πόρτα του για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα αρτογλυκίσματα. Μόλις τρία τραπεζάκια διατίθενται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν επιτόπου μια Topfenstrudel με κρεμώδη γέμιση ξινού τυροπήγματος ή όποιο άλλο γλυκό σάς αρέσει, παρατηρώντας τους περαστικούς που μπαινοβγαίνουν ή κοιτούν απέξω σαστισμένοι τον μικρό αυτό «ναό» της αρτοπαρασκευαστικής τέχνης.

Χριστουγεννιάτικες βόλτες

Μία ακόμα βόλτα που δεν πρέπει να παραλειφθεί από το ταξίδι στο Γκρατς περιλαμβάνει ανάβαση στο τραμ Νο 1, που συνδέει τη βασιλική Mariatrost στον λόφο Purberg, στις ανατολικές παρυφές της πόλης, με το μεγαλοπρεπέστερο παλάτι της Στυρίας, στα δυτικά του Γκρατς, το περίφημο Schloss Eggenberg. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της πρώιμης μπαρόκ αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακές οροφογραφίες, ρομαντικούς κήπους (για το χρονικό διάστημα από 1/11/19 έως 31/3/20 ανοιχτοί καθημερινά 08.00-17.00) κι ένα συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα, που καλύπτει 600 χρόνια ευρωπαϊκής τέχνης, με έργα των Lucas Cranach του πρεσβύτερου, Janκ και Pieter Brueghel και Bartholomeus Spranger, μεταξύ άλλων, στην Παλαιά Πινακοθήκη του (επισκέψιμη, λόγω ανακαίνισης έως 1/4/2020, κατόπιν ραντεβού, στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων – πληροφορίες στο [email protected]).

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-5

Για μοναδικά αρτογλυκίσματα κατευθυνθείτε προς τον ιστορικότερο φούρνο της πόλης, τον Hofbäckerei Edegger-Tax. © www.bigshot.at/Christian Jungwirth

Με μεγάλο ενθουσιασμό, μικροί και μεγάλοι αναμένουν και φέτος την εφήμερη εκδοχή της παγωμένης φάτνης στο ατμοσφαιρικό αναγεννησιακό αίθριο του Landhaus, στην καρδιά του Γκρατς. Ο γνωστός γλύπτης πάγου Kimmo Frosti, μαζί με την ομάδα του, θα μορφοποιήσουν 35 τόνους πάγου σε ένα μοναδικό –αν και βραχύβιο– έργο τέχνης, το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως. Συνολικά, στις δεκαπέντε χριστουγεννιάτικες αγορές, από τη Färberplatz μέχρι τη Marhiahilferplatz, απλωμένες στις πλατείες του ιστορικού κέντρου, πρόκειται να συγκεντρωθούν χειροτέχνες από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι στα ξύλινα σπιτάκια τους θα εκθέτουν εορταστικά διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ξύλινα παιχνίδια και τοπικά γλυκίσματα. Θα ζεσταθείτε με μια κούπα feuerzangenbowle, το «φλεγόμενο» χριστουγεννιάτικο ηδύποτο με βάση το κόκκινο κρασί και το ρούμι, αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, γλυκάνισο και φλούδες πορτοκαλιού, που σιγοβράζει σε υπαίθρια καζάνια. Συνοδεύστε με ψημένα κάστανα (maroni)!

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας θα πετάξετε για Βιέννη (Aegean, Austrian, Lauda, Wizz) και στη συνέχεια με πτήση εσωτερικού της Austrian για το αεροδρόμιο του Γκρατς. Από εκεί το λεωφορείο 630/631 κατευθύνεται προς την Jakominiplatz, ενώ η γραμμή S5 του προαστιακού προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Θα είστε εκεί μέσα σε 20 και 12 λεπτά αντίστοιχα, με το εισιτήριο να κοστίζει και στις δύο περιπτώσεις 2,5 ευρώ). Για την κούρσα με ταξί υπολογίστε γύρω στα 20 ευρώ.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• NH Graz City (Karmeliterplatz 4a/4b, nh-hotels.com). Άνοιξε τις πύλες του μόλις πέρυσι, διαθέτοντας 157 μοντέρνα δωμάτια, σε βολική και ταυτόχρονα ήσυχη τοποθεσία, δυο βήματα από την Altstadt και τον λόφο Schlossberg. Aπό 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Aiola Living Hotel & Store (Landhausgasse 5, aiolaliving.com). Μια υβριδική πρόταση lifestyle φιλοξενίας, που συνδυάζει ένα περιβάλλον θεματικά διακοσμημένο με αντικείμενα βελούδινης αισθητικής, τα οποία οι διαμένοντες –και όχι μόνο– μπορούν να προμηθευτούν από το παρακείμενο κατάστημα. Από 95 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

• Grand Hotel Wiesler (Grieskai 4-8, grandhotelwiesler.com). Σε κομβικό σημείο, πάνω στον ποταμό Mur, παραμένει για πάνω από έναν αιώνα μία από τις καλύτερες διευθύνσεις διαμονής στην πόλη. Συνδυάζει art nouveau αρχιτεκτονική με σύγχρονες ανέσεις, σε 102 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια και σουίτες. Από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

 

ΦΑΓΗΤΟ-ΠΟΤΟ

 

Γκρατς: Design, τέχνη, ιστορία-6

Πλήθος κόσμου διασταυρώνεται με το τραμ κατά μήκος της κεντρικής εμπορικής οδού Herrengasse. (Φωτογραφία: Shutterstock)

• Delicatessen Frankowitsch (Stempfergasse 2-4, +43 31-6822212, frankowitsch.at). Kλασικό deli bar-γαστρονομικός θεσμός του Γκρατς και σημείο συνάντησης του μοδάτου πλήθους του, με τραπεζάκια έξω σε έναν πεζόδρομο κάθετο στην Herrengasse. Φημιστά είναι τα ανοιχτά του σάντουιτς με σπεκ, ροστμπίφ και καπνιστό σολομό.

• Der Steirer (Belgiergasse 1, +43 31-6703654, der-steirer.at). Ένα wine bar των αρχών του περασμένου αιώνα έχει μετατραπεί σε μια neo-Beisl (bistro pub), που σερβίρει τραγανό παναρισμένο κοτόπουλο (backhendl) και στυριακά tapas, συνοδεία μιας πλειάδας ποικιλιών κρασιού από ανερχόμενους μικρο-παραγωγούς της περιοχής. Επίσης, διαθέτει gourmet προτάσεις δώρων με βάση το κολοκυθέλαιο και τους κολοκυθόσπορους από την περιοχή της Στυρίας.

* Τις βιολογικές, fair trade και με arty περιτύλιγμα σοκολάτες Zotter θα τις βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης, όμως ο ναός της συγκεκριμένης φίρμας βρίσκεται στο No 28 της κεντρικής εμπορικής οδού Herrengasse, όπου θα δυσκολευτείτε πραγματικά να επιλέξετε ανάμεσα στις πάνω από 100 ετικέτες που προσφέρονται!

Μουσείο Σβαρτσενέγκερ!

• Μέσα σε περίπου μία ώρα, με το λεωφορείο Νο 40 από την Jakominiplatz ή το Νο 85 από τον Hauptbahnhof (κατεβείτε στη στάση Gösting), οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ορκισμένοι θαυμαστές οδεύουν προς το ειδυλλιακό χωριουδάκι Thal, ξακουστό ως η πατρίδα του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, του πιο διάσημου ζώντος Αυστριακού εκτός Αυστρίας! Στο ομώνυμο μουσείο, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2011 και αποτελούσε για περίπου 20 χρόνια οικογενειακή κατοικία του διάσημου μπόντι μπίλντερ – ηθοποιού – πολιτικού, πριν φύγει για τις ΗΠΑ και εξελιχθεί σε αστέρα του Χόλιγουντ και κυβερνήτη της Καλιφόρνια, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε προσωπικά αντικείμενα και κινηματογραφικά memorabilia, καθώς και σε ένα ομοίωμά του, σε φυσικό μέγεθος, σε στάση Terminator.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή