Χαμόγελα εξ ουρανού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας Λιθουανός φωτογράφος απαθανατίζει συμπολίτες του με drone σε σουρεαλιστικά σενάρια και στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας.

Χαμόγελα εξ ουρανού-1

Oι φωτογραφίες του Λιθουανού Adas Vasiliauskas με κατοίκους του Βίλνιους που ποζάρουν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους, ως πρωταγωνιστές του δικού τους αυτοσχέδιου θεάτρου του παραλόγου, δεν είναι απλώς μια έκφραση της νέας δημιουργικότητας που γεννιέται σε συνθήκες καραντίνας. Λειτουργούν ως μέσο κοινωνικοποίησης εκ του ασφαλούς και επιδρούν ως αντίδοτο στην κατάθλιψη της απομόνωσης, που ελλοχεύει για όλους. Όλα ξεκίνησαν επειδή, απλά, δεν είχε τίποτα να κάνει: όλες οι δουλειές του, στη διαφήμιση ή σε event, είχαν ακυρωθεί. Εμπνεύστηκε από το χιουμοριστικό post ενός φίλου του, που σχεδίαζε φωναχτά τις διακοπές του δίπλα στο παράθυρό του. Επέλεξε το drone αντί του τηλεφακού, επειδή του δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια δράσης και ευελιξία. Και, τέλος, απηύθυνε τη δική του ανοιχτή πρόσκληση στους φίλους του στο Facebook, για να φωτογραφηθούν. Έτσι απλά.

Χαμόγελα εξ ουρανού-2

Το πρότζεκτ άρχισε να γνωρίζει απήχηση και να μαζεύει like. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να του γράφουν και τώρα έχει μια μακρά λίστα αναμονής συμπολιτών του, που περιμένουν τη σειρά τους να ποζάρουν. Όλες οι φωτογραφίες του είναι σκηνοθετημένες: κουβεντιάζει με τα μοντέλα του, δέχεται τις ιδέες τους ή προτείνει δικές του. Άλλοι φοράνε τα μαγιό τους ή κάνουν γυμναστική, άλλοι κάνουν πικνίκ ή γιορτάζουν γενέθλια στο μπαλκόνι τους. «Μόνο μία λήψη δεν ήταν προγραμματισμένη. Μια μέρα, καθώς πετούσα το drone για να τραβήξω ένα πορτρέτο, είδα μια μπαλαρίνα στο διπλανό μπαλκόνι, την ώρα που έκανε την πρόβα της. Τη ρώτησα εάν μπορώ να τη φωτογραφίσω και συμφώνησε, εφόσον δεν τη διέκοπτα».

Χαμόγελα εξ ουρανού-3

Στον κόσμο αρέσει αυτή η ιδέα, είναι ένας τρόπος να αποτυπώνεται η καθημερινότητά του την εποχή της απαγόρευσης μετακινήσεων. «Βλέπουμε στις φωτογραφίες ότι οι οικογένειες μπορούν να διασκεδάζουν ακόμα και όταν έχουν αναγκαστεί να μείνουν μέσα στο σπίτι τους», λέει ο ίδιος. «Συγχρόνως, όλοι ενθουσιάζονται με τα drones, κυρίως τα παιδιά. Πάντα χαμογελούν και τους αρέσει πολύ όλη η διαδικασία».

Χαμόγελα εξ ουρανού-4

Τέλος, μέσα από τις φωτογραφίες, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι πρέπει, αυτή την περίοδο, να κρατήσουμε όλοι μια κοινωνική απόσταση. Λαμβάνει ευχαριστήρια μηνύματα από τους φωτογραφιζόμενους – πολλοί τού λένε ότι τα παιδιά δεν έχουν ευχαριστηθεί ξανά τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό. «Σκέφτομαι ότι αυτό συμβαίνει διότι μένουν μέσα στο σπίτι όλη μέρα – είναι ήδη τρεις εβδομάδες σε καραντίνα και κάπου εδώ εμφανίζεται ένα drone και τους φωτογραφίζει τη στιγμή που κάνουν κάτι αστείο. Σε ποιον δεν θα άρεσε;»

Χαμόγελα εξ ουρανού-5

Τον ρωτάω ποια είναι η πιο ωραία πρόταση που έχει λάβει. «Σήμερα, ένας νέος πατέρας μού ζήτησε να φωτογραφίσω τη γυναίκα του, με το νεογέννητο παιδί τους, από το παράθυρο του μαιευτηρίου, επειδή του έχει απαγορευτεί η είσοδος στο δωμάτιο. Έχω δύο κόρες και καταλαβαίνω ακριβώς πώς είναι να μην μπορείς να είσαι μαζί τους μια τέτοια στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή