Οι αναγνώστες ταξιδεύουν: Λευκάδα

Οι αναγνώστες ταξιδεύουν: Λευκάδα

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μου πείτε: «Πάλι Ελλάδα; Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε και κανέναν άγνωστο εξωτικό προορισμό!». Όμως κάθε γωνιά της πατρίδας μας κρύβει κι από μία μικρή και ταυτόχρονα μεγαλειώδη έκπληξη.

Το νησί της Λευκάδας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ποιος ξέρει ότι στην οροφή του –ορθόδοξου σημειωτέον– μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας βρίσκεται αντίγραφο ενός έργου του κορυφαίου Ισπανού μπαρόκ ζωγράφου Diego Velazquez; Πρόκειται για τη «Στέψη της Παρθένου», έργο που ο Velazquez ζωγράφισε περί το 1643 για το προσευχητήριο της βασίλισσας.

Η Αγία Τριάδα στέφει την Παναγία με ένα ανθοστέφανο, ενώ κάτω από τη Θεοτόκο απεικονίζονται μικρά αγγελάκια, γνωστά ως ερωτιδείς. Οι κινήσεις των μορφών δεν είναι δραματικές και η όλη σύνθεση αποπνέει μια κλασικιστική γαλήνη και μεγαλοπρέπεια. Το αναπολώ πολύ συχνά. Θα μου πείτε: «Μα γιατί ολόκληρο ταξίδι μόνο για ένα ιδιαίτερο έργο ζωγραφικής;». Πέρα από το γεγονός ότι η Λευκάδα κρύβει και άλλους θησαυρούς, πιστεύω πως όποιος λατρεύει το ωραίο θα το τολμήσει.

– Θανάσης Κουκόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή