Το μέλλον του τουρισμού: Πολλές υπηρεσίες φιλοξενίας θα αλλάξουν

Το μέλλον του τουρισμού: Πολλές υπηρεσίες φιλοξενίας θα αλλάξουν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντώνης Καράτζης*

Η ιδιωτικότητα διαδραμάτιζε πάντα σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο «διαμονή», ακόμα και πριν από τα γεγονότα που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή το μέλλον του τουρισμού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση την έχει μετατρέψει σε καθοριστικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να αναδείξει ή να υπονομεύσει τις δυνατότητες κάθε εμπειρίας φιλοξενίας. Η δημιουργία μιας αίσθησης απομόνωσης είναι απαραίτητη για τον εφησυχασμό των επισκεπτών αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και η απαραίτητη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των νέων μέτρων ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από τις υγειονομικές αρχές.

Η τήρηση όλων των απαραίτητων οδηγιών προφύλαξης είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σε κάθε διαμονή και για την παροχή της αίσθησης απόλυτης ασφάλειας στους επισκέπτες. Επιπλέον χρόνος και πόροι αναμένεται να διατεθούν από μεγάλα ξενοδοχεία για τη συνεχή επανεκπαίδευση του προσωπικού τους. Προκειμένου να ενισχυθεί η άνεση επισκεπτών και συνεργατών, οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να είναι διακριτικές, αλλά αισθητές. Στόχος δεν είναι να κυριαρχήσουν επί της εμπειρίας, αλλά να την εμπλουτίσουν με ένα επιπρόσθετο αίσθημα ασφάλειας.

Σε γενικές γραμμές, ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον κλάδο της φιλοξενίας θα αλλάξουν. Το δείπνο σε εξωτερικό χώρο θα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, όπως και τα υπαίθρια προγράμματα fitness. Ο εγχώριος τουρισμός θα αυξηθεί παγκοσμίως, ενώ οι άνθρωποι θα προτιμούν να ταξιδεύουν «κοντά στο σπίτι τους». Οι διεθνείς επισκέπτες στην Ελλάδα θα προέλθουν κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και όχι τόσο από τις ΗΠΑ (για τους προσεχείς περίπου δώδεκα μήνες). Καθώς η αγοραστική δύναμη θα είναι περιορισμένη λόγω της κρίσης, η βιομηχανία της φιλοξενίας θα πρέπει να επιδείξει ευελιξία. Παραμένοντας ενωμένοι και καλά προετοιμασμένοι, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα.

Αν και ο τουρισμός αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις αυτή τη στιγμή, έχει έρθει η ώρα να αναδειχθούν ο προσεκτικός σχεδιασμός και η αυθεντική σκέψη. Οι ηγέτες του κλάδου έχουν καταφέρει να επιτύχουν παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, και αυτό θα συμβεί για άλλη μία φορά. Τώρα θα φανεί η συνέπεια των τελευταίων χρόνων.

* Ο Αντώνης Καρατζής είναι Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Καράτζη

Διαβάστε ακόμη: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή