Με το TikTok ξεχνιέμαι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχα ιδέα πώς λειτουργεί το TikTok και, δεδομένου ότι το ηλικιακό φάσμα των χρηστών του απέχει αρκετά από το δικό μου, δεν υπήρχε κανένας να μου κρατήσει το χέρι στη διαδρομή. Ίσως, όμως, αυτό να είναι και το ενδιαφέρον πλεονέκτημά του σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειάζεται να ξέρεις ή να ακολουθείς κανέναν για να σου εμφανιστεί περιεχόμενο.

Ένας άγνωστος, αστείος, όμορφος, περίεργος, αφιλτράριστος κόσμος βρίσκεται στην οθόνη σου, συμπυκνωμένος σε βίντεο 16 δευτερολέπτων, με το που θα μπεις στην εφαρμογή στο αρχικό feed με την ονομασία «For You».

Εκεί, η Generation Z δεν σπαταλά ώρες για να διαλέξει ποιο φίλτρο είναι περισσότερο κολακευτικό ούτε για να σκεφτεί τι θα φέρει περισσότερα Likes. Το TikTok είναι η πιο ηχηρή «οκ, boomer» απάντηση των νέων σε όλους όσοι έχουν συνηθίσει να αγωνιούν για τα trends, το image τους και την αποδοχή από τους followers.  

Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας και οτιδήποτε μπορεί να γίνει viral χωρίς ξεκάθαρη αιτία. Απλώς επειδή αρκετός κόσμος ένιωσε πως εκείνο το βίντεο ήταν όντως αστείο ή ενδιαφέρον «For Them». Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις όρεξη, να διαλέξεις μια μουσική υπόκρουση και να ακολουθήσεις τα πολύ εύκολα βήματα δημιουργίας του βίντεο. Η εφαρμογή TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, η οποία έχει δημιουργήσει τον πιο αποτελεσματικό αλγόριθμο πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (μετράει πάνω από 1 δις downloads αυτή τη στιγμή). Ανάλογα με το ποια hashtags θα επιλέξεις να δεις, το TikTok «εκπαιδεύεται» άμεσα και σου εμφανίζει περιεχόμενο κομμένο και ραμμένο στα γούστα σου.

Κάπως έτσι έφτασα να βλέπω βίντεο για τοπία στη Σκωτία βγαλμένα από τις ταινίες του Harry Potter ή τους Δολομίτες στην Ιταλία, που θυμίζουν σκηνικό από το «Game of Thrones», αφού πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου πολλά αξιοπερίεργα βίντεο, όπως εκείνο με τον τύπο που έπαιζε τη «Μισιρλού» σε κιθάρα με μίξερ χειρός και άπειρα #tiktokchallenges με χορογραφίες τραγουδιών που έγιναν παγκόσμιες No 1 επιτυχίες μέσα από την εφαρμογή, όπως το «Old Town Road» του Lil Nas X, που βραβεύτηκε και με Grammy.

Το TikTok έχει κοινά στοιχεία με μια ταξιδιωτική εμπειρία σε άγνωστη χώρα. Είτε βρίσκεσαι εκεί μόνος σου είτε με παρέα, σου δίνεται η ελευθερία να ανακαλύπτεις ακατάπαυστα νέα πράγματα για την ανθρώπινη φύση, τις διαφορετικές κουλτούρες –σπάνια υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια, καθώς τα βίντεο εστιάζουν κυρίως στην εικόνα και στη μουσική–, για τα μέρη που θέλεις κάποια στιγμή να επισκεφθείς, αλλά και εκείνα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, όπως το υποβρύχιο πάρκο γλυπτών στη Γρενάδα της Καραϊβικής. Αλλά και για νέες κατηγoρίες στην ταξιδιωτική βιομηχανία που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν, όπως ανακάλυψα μέσα από το hashtag #plussizetravel. Όπως και σε μια ξένη χώρα, έτσι και στο TikTok σου δίνεται η ελευθερία να χαράξεις τη δική σου διαδρομή. Και να διασκεδάσεις πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή