Ερέτρια: Λαμπερή στους αιώνες

Ερέτρια: Λαμπερή στους αιώνες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα και η θέση της μπροστά στη θάλασσα, στον Ευβοϊκό Κόλπο και απέναντι από τον Ωρωπό, είναι οι βασικοί λόγοι για να έρθει κανείς στην Ερέτρια. Ιδανική για Σαββατοκύριακο συνδυάζει κολύμπι, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, καλό φαγητό στα αμέτρητα ουζερί της, διασκέδαση στα μοντέρνα καφέ – μπαρ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που κάνουν την Ερέτρια να ξεχωρίζει.

Στην αρχαιότητα υπήρξε μία σπουδαία πόλη – κράτος η αίγλη της οποίας είναι ακόμη ορατή μέσω των μνημείων της. Αυτό το άγνωστο πρόσωπο μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε οι Διαδρομές, το πρωτοποριακό Microsite της Νέας Οδού. Εκτελώντας χρέη προσωπικού μας ξεναγού, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy για να μας συστήσει τους θησαυρούς της Ελλάδας με ένα μόνο κλικ. Εύκολο στη χρήση, με ελκυστικό σχεδιασμό και συμβατό με κινητά και συσκευές tablet, παρουσιάζει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και 538 ιστορίες που αφορούν τις περιοχές που προσεγγίζουν οι δρόμοι της.

Καθώς σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι ξεκινάμε την περιήγηση από την Χαλκίδα. Εξερευνούμε το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο του Καράμπαμπα που εποπτεύει τα περίφημα Στενά του Ευρίπου και ακούμε ιστορίες για την οικία Βαϊλου και την βασιλική της Αγίας Παρασκευής

Έπειτα, καθοδηγούμαστε νότια, στην ωραία διαδρομή πλάι στη θάλασσα που περνά από τη Νέα Λάμψακο με τα φημισμένα ουζερί και το Βασιλικό με την παραλία των σέρφερς και το γοητευτικό Κάστρο των Φύλλων πάνω από το Ληλάντιο Πεδίο στο οποίο έγινε η ομώνυμη μάχη μεταξύ Χαλκιδέων και Ερετριέων στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. Έτσι φτάνουμε στην Ερέτρια για να ανακαλύψουμε το άλλο της πρόσωπο.  

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί μία περίληψη των όσων θα δείτε περιηγούμενοι στην πόλη, και οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εντυπωσιακά αρχαϊκά γλυπτά από ναούς και ιερά που ανασκάφηκαν στην Ερέτρια, την Αμάρυνθο και το Λευκαντί. Απέναντι από το μουσείο βρίσκεται η αρχαία πόλη ενώ διάφορά τμήματά της υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στον οικιστικό ιστό. Έτσι περιηγούμαστε νοερά στο Αρχαίο Θέατρο που ξεχώριζε για τη «χαρώνεια κλίμακά» του, την υπόγεια θολωτή δίοδο δηλαδή, την εντυπωσιακή Οικία των Ψηφιδωτών με περίτεχνα μωσαϊκά με θέματα από την μυθολογία, τον Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος και πολλά πολλά ακόμη..

Το ταξίδι μας ξεκινά και πάλι με τις Διαδρομές της Νέας Οδού. Άλλωστε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας αυτοκινητόδρομος αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία, σχεδιάζοντας έναν εύχρηστο ηλεκτρονικό χάρτη για την φύση και τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα αξιοθέατα και τα μουσεία, ταξιδεύοντάς μας στους θησαυρούς της Ελλάδας πριν το κάνουν οι δρόμοι της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή