Ναύπακτος παντός καιρού, φορτωμένη μυστικά

Ναύπακτος παντός καιρού, φορτωμένη μυστικά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τα γραφόμενα ενός Οθωμανού περιηγητή, η Ναύπακτος στα τέλη της δεκαετίας του 1660 είχε 3.000 σπίτια, όμορφα και καλοφτιαγμένα, με πολλά παράθυρα και μπαλκόνια, ενώ τα ξύλινα τμήματά τους ήταν βαμμένα με ζωηρά χρώματα – εξ’ ου και την ονόμασε πολύχρωμη πόλη. Τα περισσότερα σπίτια κοιτούσαν προς τα νότια, τη θάλασσα και τα μακρινά βουνά της Πελοποννήσου. Τα καλντερίμια ήταν καθαρά και πλατιά. Υπήρχαν 45 δημόσιες κρήνες και σχεδόν όλα τα σπίτια είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό από τις 245 πηγές που ανέβλυζαν στο βουνό.

Για τον σημερινό επισκέπτη, είναι μια καλοδεχούμενη πρόκληση να παρατηρεί τι έχει μείνει ίδιο σ’ αυτή τη γοητευτική πόλη, που αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για κάθε εποχή, καθότι συνδυάζει τα καλύτερα πολλών κόσμων: έχει τη θάλασσα και τις παραλίες της, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι εδώ κρατάει πιο πολύ, έχει και την ορεινή Ναυπακτία με τα γραφικά χωριά της, όπου ο χειμώνας είναι πιο «αυθεντικός». Εχει ανέσεις και επιλογές για διασκέδαση και φαγητό, έχει βεβαίως το ενετικό λιμάνι και το κάστρο της… Και έχει και ιστορίες. Πολλές ιστορίες. Αυτή που αναλαμβάνει να μας «αφηγηθούν» οι Διαδρομές, ένα πρωτοποριακό microsite που περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και 538 ιστορίες γεμάτες κρυμμένα μυστικά, μύθους και παραδόσεις περιοχών που διασχίζουν η Ιόνια Οδός και το τμήμα Α.Θ.Ε. από τη Μεταμόρφωση Αττικής έως και τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικά σχεδιασμένο, φιλικό προς τον επισκέπτη και πλήρως προσαρμόσιμο σε κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy για να μας «υπενθυμίσει» ότι ζούμε σε μία χώρα γεμάτη «θησαυρούς» και η Νέα Οδός είναι εδώ για να τους ανακαλύψουμε μαζί με ένα κλικ!

Πάμε μια βόλτα στη Ναύπακτο, λοιπόν, για να το δοκιμάσουμε! Ούτε τρεις ώρες άνετης οδήγησης μέσα από υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους δεν είναι. Θα χαζέψουμε το παλιό λιμάνι, θα δούμε το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες που είχε τραυματιστεί στο χέρι κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, θα ανηφορίσουμε στο κάστρο μέσα από γραφικά δρομάκια, θα απολαύσουμε τη θέα στον Κορινθιακό κόλπο… Και ταυτόχρονα θα ακούμε γοητευτικές ιστορίες από το site Διαδρομές, για τον Προμαχώνα των Στεναγμών και την Πύλη του Μοσχαριού, για το Απειρο Πυρπολικό και την πραγματική ναυμαχία, για οσα βλέπουμε ή και για τα αθέατα. Και μετά, θα έχουμε να λέμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT