Κρασί από την πηγή

8' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Κεφαλονιά έως την Τήνο και τα Χανιά, δεκατρία οινοποιεία που προσφέρουν μοναδικές οινοτουριστικές εμπειρίες. 

Βιβλία Χώρα: Για τους κλασικούς 

Σίγουρα, αν βάλει κάποιος στη σειρά τις φιάλες του λευκού Βιβλία Χώρα που έχουν καταναλωθεί, γεμίζει δύο και τρεις φορές την επιφάνεια των 6.600 τ.μ. στα οποία εκτείνεται το οινοποιείο. Το δημιούργημα των δύο οινολόγων, του Βασίλη Τσακτσαρλή και του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, στις άγονες πλαγιές του Παγγαίου όρους είναι το σπίτι μιας από τις εμβληματικότερες ετικέτες στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Μια ξενάγηση εδώ ξεκινά από τον πειραματικό αμπελώνα με τις διαφορετικές ποικιλίες οινοστάφυλων, όπου με θέα το Αιγαίο γίνεται σύντομη αναφορά στην αμπελοοοινική ιστορία της περιοχής, συνεχίζεται στους διαφορετικούς χώρους παραγωγής, παλαίωσης και εμφιάλωσης και καταλήγει στην αίθουσα γευσιγνωσίας. 
ΙΝFO Τηλ. 25920-44974-76, bibliachora.gr 

Κτήμα Γεροβασιλείου: Μια μέρα στο μουσείο

Κρασί από την πηγή-1
Το Μουσείο Οίνου στο Κτήμα Γεροβασιλείου. © Heinz Troll

Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε μια τέτοια σπάνια και πολυπληθή προσωπική συλλογή αντικειμένων κρασιού, όπως αυτή με τα 2.600 κομμάτια που διαθέτει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στον μουσειακό χώρο του κτήματος. Η ξενάγηση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του ανοιχτηριού, ενώ διηγείται την αμπελοοινική ιστορία μέσα από αρχαία και ιστορικά σκεύη και εργαλεία. Εξίσου μοναδική εμπειρία για τους οινόφιλους είναι η περιήγηση στα γλυπτά του αμπελώνα, έργα κυρίως μεγάλου μεγέθους από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Τσόκλης και ο Κώστας Βαρώτσος. Το βίωμά σας θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με την εποχή, καθώς εδώ έρχεστε ακούσια σε επαφή με τις εναλλαγές του τοπίου στο αμπέλι και τις αντίστοιχες εργασίες του οινοποιείου. Από το café του οινοποιείου μπορείτε να δείτε τον Όλυμπο (όταν έχει καλό καιρό) και από τον αμπελώνα τη θάλασσα της Επανομής και τον Θερμαϊκό Κόλπο, μια διαφορετική, λιγότερο φωτογραφημένη πλευρά του. Δοκιμάστε τρέχουσες και σπάνιες παλιές σοδειές κρασιών του Κτήματος με ταιριαστούς γευστικούς συνδυασμούς.
ΙΝFO Τηλ. 23920-44567, gerovassiliou.gr

Κτήμα Τάτση: Οι βιοδυναμιστές της Γουμένισσας 

Όταν το 2002 οι αδελφοί Περικλής και Στέργιος Τάτσης έθεσαν τις βάσεις του βιοδυναμισμού στα αμπέλια τους, δεν φαντάζονταν πως μία δεκαετία αργότερα θα ήταν πρωτοπόροι στην Ελλάδα και συμμέτοχοι σε μια παγκόσμια τάση. Τα αδέλφια φροντίζουν τους αμπελώνες τους παρακολουθώντας το βιοδυναμικό ημερολόγιο, δηλαδή τις θέσεις της Σελήνης και των πλανητών, και κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις στη ροή της φύσης. Δεν χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα στην καλλιέργεια, ενώ τα κρασιά τους έχουν μόνο γηγενείς ζύμες, καθόλου θειώδη και είναι αφιλτράριστα. Αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε δύο αυθεντικούς νατουραλιστές οινοποιούς και να αφουγκραστείτε τη φύση, σίγουρα αξίζει να έρθετε μέχρι εδώ. 
ΙΝFO Τηλ. 23430-43060, facebook.com/tatsiswinery.tatsiswinery

Κατώγι Αβέρωφ: ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία

Κρασί από την πηγή-2
Άποψη δωματίου από την ξενοδοχειακή μονάδα του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ.

Ένα οινοποιείο-προορισμός είναι το Κατώγι. Η μυσταγωγία των χώρων του οινοποιείου διαδέχεται το μεγαλείο της φύσης όταν βγει κανείς στην ευρύχωρη αυλή – ένα μπαλκόνι που κοιτάζει τις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου στα μάτια. Τη μεγάλη ιστορία και οινική κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ καλείται να διαχειριστεί σήμερα η τρίτη γενιά, και τα καταφέρνει προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που συνδυάζουν το κρασί με τη γαστρονομία. Καλλιεργούν λαχανικά στον κήπο τους, μαγειρεύουν με τοπικές πρώτες ύλες και προσφέρουν φιλοξενία σε χώρους ιδιαίτερης αισθητικής, φροντίζοντας οι επισκέπτες τους να αισθάνονται άνετα και οικεία. Η διαμονή στην ξενοδοχειακή μονάδα του οινοποιείου, σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον ιδιαίτερης θαλπωρής, ολοκληρώνει την οινοτουριστική εμπειρία. «Ζούμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον, αξιοποιώντας την κληρονομιά μας», συνοψίζει η ομάδα του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ. Μια και φτάσατε έως εδώ, αναζητήστε το Φλογερό, ένα ερυθρό κρασί-στολίδι, που είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό φιαλών μόνο από το πωλητήριο του οινοποιείου.
ΙΝFO Τηλ. 26560-42.505, katogiaveroff.gr

Κτήμα Χαριτάτου: επίσκεψη σε Κεφαλονίτες φίλους 

Κρασί από την πηγή-3
Κτήμα Χαριτάτου στην Κεφαλονιά © ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

Θα νιώσετε σαν καλεσμένοι στο σπίτι των δικών σας, μπαίνοντας στην οικογενειακή αγροικία των Χαριτάτων στα Κλαδάτα, κοντά στο Ληξούρι. Στην πατρική γη της Ιωάννας και του Χαρίτου Χαριτάτου συνεχίζουν την αμπελοοινική παράδοση της φαμίλιας και καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Η μοναδικότητα της εμπειρίας εδώ είναι ο περίπατος στην εξοχή: οπωρώνες, ελαιώνες, κυπαρίσσια, βοτανικοί κήποι με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, λουλούδια, ένα δεντρόσπιτο, μέχρι και ένας ορνιθώνας για τα οικόσιτα υπάρχει, ενώ δεν είναι απίθανο τα κατοικίδια της αυλής να σας κάνουν παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας στο κτήμα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την ευχάριστη Mademoiselle και το Βοστυλίδι τους – και τα δύο περιορισμένης παραγωγής. 
ΙΝFO Τηλ. 6976-108768, haritatosvineyard.com

Στροφιλιά: Μια ανάσα από την Αθήνα

Κρασί από την πηγή-4
 Εξωτερική άποψη του οινοποιείου Στροφιλιά στην Ανάβυσσο.


Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται κάποια αφορμή για να επισκεφτεί κανείς τη Στροφιλιά. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η φθινοπωρινή βουτιά, όσο ο καιρός κρατάει, στην παράκτια περιοχή της Αναβύσσου. Ωστόσο, σε αυτό το οικογενειακό οινοποιείο πάντα δίνονται αφορμές στους επισκέπτες: είναι μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα, η προσέγγισή τους είναι φιλική και η υποδοχή θερμή, είναι εξωστρεφείς και κεφάτοι, εκτός από επαγγελματίες. Το οινοποιείο της Αναβύσσου αγκαλιάζουν ιδιόκτητοι αμπελώνες, που κάνουν τη γευσιγνωσία ακόμα πιο απολαυστική και αναζωογονητική. Στα κοινωνικά δίκτυα ανακοινώνουν συχνά διοργανώσεις και εκδηλώσεις, που μπορεί να σταθούν αφορμή για μια ωραία βόλτα, η οποία συνδυάζει το δοκιμασμένο τρίπτυχο κρασιού, θάλασσας και της αγαπημένης μας παρέας. 
ΙΝFO Τηλ. 22910-41650, strofiliawines.gr

Κτήμα Νέμειον: Μουσείο, ξενώνας και οινοποιείο μαζί

Κρασί από την πηγή-5
Αμπελώνες του Κτήματος Νέμειον, στη Νεμέα.


Θα έρθετε για να ξεναγηθείτε σε ένα λιτό, αλλά εντυπωσιακό οινοποιείο στην καρδιά ενός αμπελώνα όπου το μικροκλίμα, το έδαφος και τα νερά συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, μιας από τις πιο παραγωγικές ελληνικές ποικιλίες, που είναι σημαία της Νεμέας. Από το 2004, που ο οινολόγος Γιώργος Βασιλείου δημιουργεί την πρώτη του Νεμέα Grand Reserve «Ηγεμών» και τη Νεμέα Reserve «Κτήμα Νέμειον», μέχρι σήμερα, το κτήμα έχει αποκτήσει κι ένα μουσείο κρασιού, καρπό της πολυετούς συλλεκτικής προσπάθειας του οινολόγου. Στον πρώτο όροφο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με θέα τον αμπελώνα και τους λόφους της Νεμέας, όπου γίνονται μεταξύ άλλων οι γευστικές δοκιμές, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκονται έξι σουίτες, στις οποίες το «Κτήμα Νέμειον» φιλοξενεί τους φίλους του.
ΙΝFO Τηλ. 210-6626146, vassilioudomaine.gr Επισκέψεις μόνο με ραντεβού.

Ieropoulos Family Winery: Ξενάγηση στον αμπελώνα

Κρασί από την πηγή-6
Ieropoulos Family Winery στη Νεμέα.

Οι ξεναγήσεις εδώ είναι κλειστές, δηλαδή ακόμα και πριν από την πανδημία, όπως και στη μετά Covid εποχή, όποιος θέλει να επισκεφτεί το οινοποιείο πρέπει να κλείσει ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στο site του οινοποιείου και κατόπιν θα επικοινωνήσουν μαζί του για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες. Στόχος του οινοποιείου Ιερόπουλος είναι να σας μεταφέρουν όσο περισσότερες εικόνες και πληροφορίες μπορούν και γι’ αυτόν τον λόγο δέχονται μικρές παρέες μέχρι έξι άτομα. Μόλις φτάσετε στο οινοποιείο, θα επισκεφτείτε τον αμπελώνα που βρίσκεται κοντά στο Κτήμα, έκτασης 45 στρεμμάτων, όπου θα μιλήσετε με τον οινολόγο για την καλλιέργεια του αμπελιού και στη συνέχεια θα επιστρέψετε στο οινοποιείο, όπου θα περιηγηθείτε στους χώρους του και θα δοκιμάσετε τις τέσσερις ετικέτες τους. 
ΙΝFO Τηλ. 27460-20.800, f-iero.gr

Οινοποιία Παρπαρούση: κοσμοπολίτικη φιλοξενία στην Πάτρα

Πριν από αρκετά χρόνια, ο Θανάσης Παρπαρούσης έβαλε πείσμα να δημιουργήσει ελληνικά κρασιά που θα βγαίνουν με αξιώσεις εκτός συνόρων και θα κερδίζουν τον σεβασμό των ξένων οινολόγων. Γαλλοτραφής και με σπουδές αργότερα στη Βουργουνδία, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό οινοποιείο και η πορεία του δείχνει ότι κέρδισε το στοίχημα. H Οινοποιία Παρπαρούση παράγει τοπικές ποικιλίες, όπως το Μοσχάτο Ρίου, ο Σιδερίτης και η Μαυροδάφνη, που στέκονται επάξια στην παγκόσμια οινική παλέτα, αποδεικνύοντας τη δυναμική της Αχαΐας. Πρόκειται για ετικέτες που συνοδεύουν τέλεια ό,τι κι αν έχετε στο τραπέζι σας, από εκλεπτυσμένα πιάτα και κυνήγι μέχρι πίτες, θαλασσινά και γλυκά. Στο αρχοντικό της οικογένειας του 1880, που θυμίζει Τοσκάνη, η ευγένεια, η σεμνότητα, ο επαγγελματισμός και οι ποιοτικές ετικέτες κερδίζουν τον επισκέπτη, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν έρχεται.
ΙΝFO Τηλ. 2610-420334, parparoussis.com

Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Για δραστηριότητες στη φύση

Κρασί από την πηγή-7


Περπατήστε στα οινικά μονοπάτια που έχουν σχεδιαστεί, κάντε πικνίκ δίπλα στον λαχανόκηπο και στη λίμνη –κάτω από τα ελαιόδεντρα– και δίπλα στον διακοσίων χρόνων πύργο Κούλα στη φροντισμένη αυλή. Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που εκτείνονται στις δύο πλευρές του όρους Βέρμιο, είναι χάρμα οφθαλμών. Μια βόλτα εδώ καθαρίζει το μυαλό για μέρες. Στο υπόγειο κελάρι, με περισσότερα από 1.000 βαρέλια παλαίωσης, θα μάθετε κάποια από τα μυστικά της γευσιγνωσίας κρασιού. 
ΙΝFO Τηλ. 23320-51100, kiryianni.gr

T-Oinos Winery: μια εξω-γαλαξιακή εμπειρία

Σε ένα τοπίο διάσπαρτο με γρανιτικούς βράχους, η ομάδα του Τ-Oinos θα σας ξεναγήσει στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου στα Στεγαστά, που καλλιεργούνται με βιοδυναμικές πρακτικές. Η γευστική δοκιμή των κρασιών που δημιουργούνται σε αυτό το συγκλονιστικό terroir είναι μια μοναδική εμπειρία αισθήσεων, η οποία ενισχύεται από την ενέργεια που πηγάζει από τον αμπελώνα και αποτυπώνει την καθαρότητα, την ένταση και την ακρίβεια που χαρακτηρίζουν τις ετικέτες του Τ-Oinos. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές γευστικές δοκιμές και ξεναγήσεις που έχουν σχεδιάσει οι υπεύθυνοι του boutique οινοποιείου Τ-Oinos.
ΙΝFO toinos.com

Οινοποιείο Βενετσάνου: Θέα που κόβει την ανάσα

Κρασί από την πηγή-8
Οινοποιείο Βενετσάνου στη Σαντορίνη © Δημήτρης Βλάϊκος


Θα χρειαστεί να διανύσετε μερικά βήματα από την είσοδο μέχρι να βγείτε στο εξαιρετικά φωτογενές, απίθανο μπαλκόνι του Οινοποιείου Βενετσάνου. Το υπόσκαφο κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1947 από τον Γιώργη Βενετσάνο, τον πρώτο χημικό-οινολόγο του νησιού, και αποτέλεσε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Χτισμένο κλιμακωτά στην άκρη της καλντέρας, και ελλείψει ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούσε να αξιοποιεί τον νόμο της βαρύτητας στις μεταγγίσεις των οίνων. Σε αυτό το μοναδικό αρχιτεκτόνημα μπορείτε να ξεναγηθείτε σε στενούς, δαιδαλώδεις χώρους και να δοκιμάσετε παλιές και νέες σοδειές του Ασύρτικου σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα, στη φωτεινή βεράντα με θέα την καλντέρα, από τα Φηρά έως την Οία. 
ΙΝFO Σαντορίνη, τηλ. 22860-21100, venetsanoswinery.com

Volcanic Slopes Vineyards: Ένα οινοποιείο για μία ετικέτα

Κρασί από την πηγή-9
Volcanic Slopes Vineyards στη Σαντορίνη. 

Μπαίνοντας σε αυτό το βιομηχανικού design υπερσύγχρονο οινοποιείο, πιθανότατα δεν μπορείτε να φανταστείτε πως εδώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν μια παραδοσιακή κάναβα, ο χώρος δηλαδή όπου φτιαχνόταν και φυλασσόταν το κρασί, η οποία μάλιστα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. To οινοποιείο Volcanic Slopes Vineyards δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Χλωρίδη και τον Ματθαίο Αργυρό για να στεγάσει το Pure, μια πολύ κομψή και μεστή έκφραση του Ασύρτικου. Μετά την privé ξενάγηση στον σαντορινιό αμπελώνα, έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας, αποκλειστικά αφιερωμένη στην ετικέτα Pure, από διαφορετικές χρονιές. Προσφέρονται, επίσης, ακόμα δύο γευσιγνωστικές εμπειρίες με Ασύρτικο από διαφορετικούς παραγωγούς του νησιού ή με κρασιά από τις καλύτερες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών από επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. 
ΙΝFO Τηλ. 22860-31368, vsvwinery.com.  

Οινοποιείο Μανουσάκη: πολυχώροσ γαστρονομίας

Κρασί από την πηγή-10
 Οινοποιείο Μανουσάκη στην Κρήτη. © ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στο πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Μανουσάκη υπάρχουν κήποι, μποστάνια και λιόδεντρα. Η βόλτα στο σύγχρονο οινοποιείο είναι απαραίτητη, ωστόσο αφιερώστε περισσότερο χρόνο για να περιηγηθείτε στην αυλή με τους βοτανόκηπους, στο εστιατόριο με τα υφαντά στα τραπέζια και τους αυθεντικούς κρητικούς μεζέδες. Επιβάλλεται μια γευσιγνωσία στις μεσογειακές, αλλά και γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Βατόλακκο. Στο πωλητήριο θα βρείτε και τη δική τους σειρά προϊόντων Terroir, με έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και ανθό αλατιού, γεύσεις-αποτύπωμα της κρητικής γης. 
ΙΝFO Τηλ. 28210-78787, manousakiswinery.com

// Λόγω Covid-19, κάποια οινοποιεία δέχονται επισκέψεις μόνο με προσυνεννόηση και ραντεβού, γι’ αυτό προτείνουμε να καλέσετε πριν από την επίσκεψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή