Πρέβεζα: μια ατέλειωτη παραλία

Πρέβεζα: μια ατέλειωτη παραλία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χοντρή άμμος, κρυστάλλινα νερά και ψάρι απ’ τα δίχτυα, εκεί που το Ιόνιο συναντά τον Αμβρακικό κόλπο.  

Kαι ξαφνικά, στις αρχές του καλοκαιριού, η παραλία-γίγας (22 χλμ. μήκος, έως 80 μ. πλάτος) Μονολίθι, λίγο έξω από την Πρέβεζα, έγινε viral! Ο λόγος; Ο οργανισμός European Best Destinations, μέλος του δικτύου EDEN («European Destinations of Excellence») της Κομισιόν, την ανακήρυξε ασφαλέστερη παραλία της Ευρώπης. «Με πάνω από 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα σημείο για να τοποθετήσετε την ομπρέλα σας», γράφει μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του προορισμού, «του μοναδικού sun destination στην Ευρώπη με τόσο μεγάλες παραλίες, κοντά σε τρία νοσοκομεία και δέκα λεπτά από το αεροδρόμιο».

Προσωπικά, εδώ ερχόμουν και τα προηγούμενα χρόνια, όποτε ήθελα… τον χώρο μου. Κατά μήκος της διαδρομής Πρέβεζα-Πάργα, όλες οι παραλίες (Μονολίθι, Βράχος, Λούτσα) είναι μεγάλες, με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Στον δρόμο προς Πάργα σταματούσα απαραιτήτως και στο λιμανάκι της Λυγιάς, σημείο που ξεφορτώνουν την ψαριά της ημέρας μικρά καΐκια. Εκεί βρίσκεται και η ταβέρνα «Σκάλωμα», που σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Η Πρέβεζα είναι χτισμένη ακριβώς στο σημείο που ενώνεται το Ιόνιο πέλαγος με τον Αμβρακικό κόλπο. Και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθόρισαν την ιστορία της πόλης, η οποία ήταν πάντα δεμένη στενά με τη ναυσιπλοΐα και την αλιεία. Ψάρεμα στην ανοιχτή θάλασσα, διβάρια (ειδικές κατασκευές με ιχθυοπαγίδες που αφήνουν τα ψάρια να μπουν σε λιμνοθάλασσα, αλλά τα συγκρατούν κατά την έξοδό τους) και ιχθυοκαλλιέργειες προμηθεύουν ασταμάτητα την πόλη με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους: γλώσσες, κουτσομούρες, γαύροι, τσιπούρες, κέφαλοι, μέχρι και χέλια! Και φυσικά σαρδέλες, ψάρι για το οποίο φημίζεται η Πρέβεζα. Μέσα στην πόλη πηγαίνω στην «Τρελή Γαρίδα» για γαρίδες Αμβρακικού αλλά και νόστιμα μύδια αχνιστά, σουπιά και σαρδέλες στη σχάρα.

Πέρα από την κλασική βόλτα κατά μήκος του λιμανιού της Πρέβεζας, όπου χαζεύω σκάφη στη μαρίνα και αρκετά αλιευτικά και ψαρόβαρκες, πάντα απολαμβάνω τη βόλτα γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο. Απαραίτητη στάση είναι αυτή στην Κορωνησία, το μικρό χωριό στη μέση σχεδόν του κόλπου που αγναντεύει όλη την κλειστή θάλασσα, τους καλαμιώνες και τις λουρονησίδες του Αμβρακικού. Στην ταβέρνα «Μυρταριά» ή του Πατέντα, όπως είναι πιο γνωστή, έρχομαι για καπνιστό χέλι ψημένο σε κεραμίδα, ντόπιες γαρίδες Αμβρακικού, σαρδέλα παστή και κέφαλο πετάλι στα κάρβουνα (ανοίγουν το ψάρι στη μέση, το αλατίζουν και το αφήνουν να ξεραθεί στον ήλιο).

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή