Αργολίδα: Μαθήματα ιστορίας και κοσμοπολιτισμού

Αργολίδα: Μαθήματα ιστορίας και κοσμοπολιτισμού

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις Μυκήνες και την Επίδαυρο μέχρι το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο, η Αργολίδα μας αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Στην Πύλη των Λεόντων

Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών σάς μεταφέρει στο βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα. Στην Ακρόπολη θα μπείτε από τη θρυλική Πύλη των Λεόντων, ο τρόπος κατασκευής της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Η τοποθέτηση του υπέρθυρου, που ζυγίζει 60 (!) τόνους, αποδίδεται στους Κύκλωπες, τη φυλή των γιγάντων από τη Μικρά Ασία. Καθημερινά 08.00-20.00, τηλ. 27510-76585. Ν. Μ.

Αργολίδα: Μαθήματα ιστορίας και κοσμοπολιτισμού-1
ΜΥΚΗΝΕΣ © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

 

Φαγοπότι στον Κιτσομάνη

Τα καλοκαίρια το εστιατόριο «Κιτσομάνης» (τηλ. 27510-22290) μεταφέρεται στο 15ο χλμ. της Παλαιάς ΕΟ Άργους-Τριπόλεως (πρώην Αρδάμης), σε έναν χώρο που μοιάζει να δίνει βάρος στην οικογενειακή εστίαση, όμως τα πιάτα του αξίζουν έτσι κι αλλιώς: παϊδάκια προβατίνας, χόρτα γιαχνί, κολοκυθοκορφάδες και τυροπιτάρι είναι must. Ν. Μ.

Ραντεβού στο «σιταροπάζαρο»

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, όλος ο αργολικός κάμπος μαζεύεται για να ψωνίσει από οπωροκηπευτικά μέχρι ρούχα στο «σιταροπάζαρο» του Άργους, ονομασία που πήρε γιατί στηνόταν δίπλα στους στρατώνες του Καποδίστρια για το ιππικό. Απέναντι στεγάζεται η Δημοτική Αγορά, χτισμένη το 1899 σε σχέδια Τσίλερ, η οποία σήμερα φιλοξενεί καταστήματα και καφενεία. Ν. Μ.

Ανακαλύπτοντας την Πεταλούδα

Η ακτογραμμή Ναυπλίου-Άστρους δεν φημίζεται τόσο για τις αμμουδιές της, αλλά για τους ουζομεζέδες στα ταβερνάκια της. Υπάρχει όμως μια βοτσαλωτή παραλία για όσους αγαπούν την ησυχία. Λέγεται Πεταλούδα ή Βίλες και θα τη βρείτε στην παραλιακή Κιβερίου-Άστρους μέσω Google Maps. Ν. Μ.

Γκιόσα στου Μπίρμπου

Τρώγεται ζεστή ή κρύα στη λαδόκολλα και  της πάει η παγωμένη μπίρα. Η γκιόσα, κρέας προβατίνας ή γίδας στον ξυλόφουρνο, θεωρείται ο καλύτερος μεζές της ορεινής Αργολίδας και Κορινθίας. Δοκιμάστε τη στην ταβέρνα του «Μπίρμπου» στο χωριό Παναρείτης (τηλ. 27520-44571). Εναλλακτική επιλογή για τους vegetarians, οι μελιτζάνες φούρνου με σκόρδο ή σκορδαλιά, που αποτελεί και τοπική σπεσιαλιτέ. Ν. Μ.

Δώρα πολιτισμού στο ΠΛΙ

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο είναι ένα ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό με αντικείμενα που συνέλεξε η ιδρύτριά του, Ιωάννα Παπαντωνίου, στις επιτόπιες έρευνες στην Ελλάδα, όπως πίνακες του Θεόφιλου, κεντήματα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, τοπικές ενδυμασίες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πωλητήριο, με μουσειακά αντίγραφα. Καθημερινά 09.00-14.30, Κυρ. 09.30-15.00, www.pli.gr, τηλ. 27520-28379, 28947. Ν. Μ.

Η Αργολίδα ανά τους αιώνες

Σκευοθήκη του στόλου των Ενετών και ανακριτικό γραφείο στην Κατοχή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου φιλοξενεί 40.000 χρόνια ιστορίας. Αναζητήστε τη χάλκινη πανοπλία των Δενδρών και την παράσταση δελφινιών από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Τίρυνθας (τηλ. 27520-27502, 09.00-16.00, εκτός Τρίτης). Ν. Μ.

Πρόσκληση σε Μυστικό Δείπνο

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την πρώτη μητρόπολη της ελεύθερης Ελλάδας, στο Ναύπλιο, θα βρείτε ένα από τα πέντε καλύτερα αντίγραφα του «Μυστικού Δείπνου» του Ντα Βίντσι, το οποίο λέγεται ότι είναι έργο ενός εκ των μαθητών του. Ν. Μ.

Ο περίπατος του Αναπλιώτη

Η πιο αγαπημένη διαδρομή ξεκινά από την παραλία του Ναυπλίου, διασχίζει απότομα βράχια με φραγκοσυκιές μέχρι την παραλία της Αρβανιτιάς και συνεχίζει είτε έως την παραλία της Καραθώνας είτε έως το Παλαμήδι, ανεβαίνοντας τα περίφημα 999 σκαλιά του (στην πραγματικότητα 857). Ν. Μ.

Τέχνη για όλες τις ηλικίες

Αργολίδα: Μαθήματα ιστορίας και κοσμοπολιτισμού-2
ΦΟΥΓΑΡΟ © ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

 

Το Φουγάρο έχει καθιερωθεί ως χώρος τέχνης για μικρούς και μεγάλους, που παράλληλα συνδυάζει ποτό και φαγητό. Εργαστήρια εικαστικών και κεραμικής, παιχνίδια οικολογικής ευαισθησίας στον κήπο, συναυλίες, κουκλοθέατρο και θερινό σινεμά. fougaro.gr, τηλ. 27520-47300. Ν. Μ.

Για οινόφιλους και όχι μόνο

Δοκιμάστε ετικέτες κρασιών από την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα στο μικρό «Alkioni Wine Bar», αλλά και στο πιο πολυτελές «3SIXTY», που φημίζεται επίσης για τα κοκτέιλ του. Δίνουν δυνατότητα αγοράς φιάλης για το σπίτι. All-day στέκια με καλή μουσική είναι ο μικρός «Σκαντζόχοιρος» στο στενάκι της Σιώκου, ο κλασικός «Μαύρος Γάτος» και το «Raspberry Caffeine & Alcohol», που έχει ωραία θέα στο κάστρο του Παλαμηδίου. Ν. Μ.

Προϊόντα από την Τραχειά

Λίγα χιλιόμετρα νότια του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου βρίσκεται η Τραχειά. Στο πρατήριο του τυροκομείου «Κατσούλη» (τηλ. 27530-71363) θα σταματήσετε πριν από την επιστροφή στην Αθήνα για ζυμωτό ψωμί, δυνατή φέτα και γλυκιά γραβιέρα. Λ. Κ.

Εν πλω στο Πόρτο Χέλι

Ένας τρόπος να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή είναι να νοικιάσετε σκάφος και να περιηγηθείτε στην Κορακιά, στο νησάκι της Χηνίτσας, στις δυσπρόσιτες παραλίες του Κουνουπιού και σε ένα σωρό κολπάκια που δεν έχουν όνομα. Ε. Α.

Μια Γαλλίδα στο Ηλιόκαστρο

Φινετσάτες γεύσεις με έμφαση στα κρεατικά, λίγα και προσεγμένα πιάτα και μια όμορφη αυλή συνθέτουν το σκηνικό στο οικογενειακό εστιατόριο «Μαριβόν» (τηλ. 27540-91352), που έκανε το ορεινό χωριό Ηλιόκαστρο προορισμό. Διαχρονικές αξίες ο κόκορας με κρασί ή μπίρα και το αρνάκι που σιγοψήνεται για ώρες, μόνο κατόπιν παραγγελίας. Κράτηση απαραίτητη. Α. Μ.

Πριν από την παράσταση

Αργολίδα: Μαθήματα ιστορίας και κοσμοπολιτισμού-3
ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

 

Κάντε μια βουτιά το πρωί στην παραλία Γιαλάσι στην Παλιά Επίδαυρο. Αν μαζευτεί κόσμος, κινηθείτε προς τον Καλυμνιό με τη «βυθισμένη πολιτεία», όπου διακρίνονται με γυμνό μάτι μυκηναϊκοί τάφοι και αμφορείς. Λ. Κ.

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή