Η Φύση είναι η λύση

Ένας φωτογραφικός διαγωνισμός μας καλεί να γιορτάσουμε την ομορφιά του κόσμου.

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαγωνισμός IGPOTY (International Garden Photography of the Year) εξειδικεύεται στη φωτογραφία κήπων, φυτών και λουλουδιών. Περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η επονομαζόμενη Breathing Spaces. Περιλαμβάνει εικόνες τραβηγμένες σε ανοιχτούς χώρους, που αναδεικνύουν τη θεραπευτική αξία της φύσης. Οι φωτογράφοι, ως άλλοι ερευνητές του ωραίου, μας θυμίζουν πόσο υπέροχος παραμένει ο πλανήτης σε παρθένες περιοχές, μακριά από τα αστικά κέντρα. Σταχυολογήσαμε δέκα από τις εικόνες που ξεχώρισαν στη συγκεκριμένη κατηγορία: από τις λίμνες της Κροατίας και τα πέτρινα τοτέμ της Γιούτας έως τα αλπικά τοπία του Καναδά και την ύπαιθρο της Ουαλίας.  

ΚΡΟΑΤΙΑ
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

«Επισκέφτηκα το μνημείο της UNESCO για να αποτυπώσω το εκθαμβωτικό χειμωνιάτικο τοπίο με τους δασότοπους και έναν από τους πολλούς εντυπωσιακούς καταρράκτες του», αναφέρει ο φωτογράφος Luka Esenko, για την εξόρμησή του στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών του Πλίτβιτσε. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα και μεγαλύτερα πάρκα της Κροατίας. Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι εξαιρετικά δημοφιλές, με πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Εκτός από τους καταρράκτες, το κροάτικο πάρκο ξεχωρίζει και για το σύμπλεγμα 16 μεγάλων (και αρκετών μικρότερων) λιμνών, οι οποίες χωρίζονται από φυσικά φράγματα, φτιαγμένα από το πετρώδες υλικό tufa. Με το πέρασμα του χρόνου, τα φράγματα μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι λίμνες.


ΧΙΛΗ ΜΠΛΕ ΚΟΡΔΙΛΙΕΡΑ

Η Φύση είναι η λύση-1
Mauro Battistelli – 2η θέση

Μια χιονισμένη οροσειρά με ακανόνιστες μυτερές κορυφές καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης με φόντο τα διακριτικά μοβ σύννεφα. Το όνομά της είναι Cordillera del Paine, όπου Paine σημαίνει «μπλε» στην τοπική διάλεκτο tehuelche. Πού βρίσκεται; Στη Χιλιανή Παταγονία, στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, εκεί όπου ταξίδεψε ο Mauro Battistelli. «Ήταν ένα απίστευτο, γαλήνιο πρωινό», θυμάται, κάτι που ομολογουμένως, εισπράττεις κοιτάζοντας τη φωτογραφία του. Το Πάρκο Torres del Paine είναι από τα μεγαλύτερα της Χιλής. Έχει λίμνες, ποτάμια, οροσειρές, παγετώνες και πλούσια άγρια ζωή: αλεπούδες, πούμα, αρπακτικά πουλιά και γουανάκο (είδος λάμα).  


ΧΙΛΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΡΟΚΑΡΙΕΣ

Η Φύση είναι η λύση-2
Andrea Pozzi – 3η θέση

Σχεδόν στην καρδιά της Χιλής (μιας χώρας με παράξενο σχήμα, σαν λωρίδα γης επάνω στον Ειρηνικό ωκεανό) βρίσκεται η περιοχή Araucanía. Εκεί ταξίδεψε ο Andrea Pozzi για να φωτογραφίσει το ηφαιστειακό τοπίο, τη χιονισμένη κορυφή που μοιάζει να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι κάτω από τα σύννεφα και τις θεόρατες χιλιανές αροκάριες (Araucaria araucana) ύψους 30-40 μ. Οι χιλιανές αροκάριες έχουν χοντρά τριγωνικά φύλλα και μάλιστα χαρακτηρίζονται ως «ζωντανά απολιθώματα» εξαιτίας της ομοιότητάς τους με προϊστορικά δέντρα. «Την ώρα που έπεφτε ο ήλιος, τα χρώματα του φθινοπώρου φωτίστηκαν, δίνοντάς μου την ευκαιρία να απεικονίσω ένα αιώνιο τοπίο σε όλο του το μεγαλείο», αναφέρει ο Pozzi.


ΓΙΟΥΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΤΕΜ

Η Φύση είναι η λύση-3
Javier Herranz Casellas – Διάκριση Highly Commended

Τι βλέπουμε; «Ένα φυσικό αμφιθέατρο με δέντρα μέσα σε σχισμές, ένα μέρος όπου η επίδραση του νερού, του πάγου (και της βαρύτητας) στα κοκκινωπά βράχια δημιούργησε φοβερούς αιχμηρούς σχηματισμούς, που είναι γνωστοί σαν hoodoos ή καμινάδες της νεράιδας». Αυτά αναφέρει ο Javier Herranz Casellas, περιγράφοντας τη φωτογραφία που τράβηξε στο Εθνικό Πάρκο Bryce Canyon, στη Γιούτα των ΗΠΑ. Οι πετρώδεις στύλοι που προεξέχουν από το άνυδρο έδαφος συχνά παρομοιάζονται με τοτέμ. Όσο για το μέγεθός τους, ποικίλλει: κάποια είναι ψηλά όσο ένας άνθρωπος, ενώ άλλα όσο ένα δεκαώροφο κτίριο.


ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Η Φύση είναι η λύση-4
Brandon Yoshizawa – Διάκριση Commended

Το «νέφος» από την εκτόξευση ενός πυραύλου «απαιτεί σημαντική μελέτη και είναι τόσο γοητευτικό επιστημονικά, όσο είναι και οπτικά», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Κι αν για το επιστημονικό σκέλος χρειάζεται αρκετές γνώσεις για να εκφέρεις άποψη, για το οπτικό μπορείς να πεις με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα υπερθέαμα που φωτίζει σαν σαρωτικό λευκό πυροτέχνημα τον νυχτερινό ουρανό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Aspendell της Καλιφόρνιας και αποτυπώνει την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Elon Musk. Για τον φωτογράφο Brandon Yoshizawa, το θέαμα μοιάζει με λουλούδι, «που ανθίζει πάνω από τα χιονισμένα βουνά της Sierra Nevada».


ΟΥΑΛΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Η Φύση είναι η λύση-5
Andrew Crothall – Διάκριση Commended

Θα μπορούσε να είναι ελληνικό το τοπίο, κάπου στην παρθένα φύση της Μακεδονίας. Κι όμως, είναι βρετανικό. Το Nant Mill Country Park βρίσκεται σε μια κοιλάδα της βόρειας Ουαλίας και παίρνει το όνομά του από τον ιστορικό μύλο καλαμποκιού της περιοχής. Δεν χρειάζεται παρά να περπατήσεις μόνο λίγα λεπτά μέσα στο δάσος για να εξαφανιστεί κάθε ανθρώπινος ήχος, εκτός από «το απαλό κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών και το θρόισμα των φύλλων», όπως λέει ο φωτογράφος Andrew Crothall, που θεωρεί το φθινόπωρο ως την καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη στο Nant Mill. Τότε που «τα πεσμένα φύλλα της οξιάς μοιάζουν με στρωμμένο κόκκινο χαλί» και το μέρος είναι «ιδανικό για να εκτονωθείς και να απολαύσεις τη φύση».


ΑΓΓΛΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φύση είναι η λύση-6
Edyta Rice – Διάκριση Commended

Να και μια διαφορετική φωτογραφία… Με την έννοια ότι η Edyta Rice ακολούθησε μια πιο εικαστική προσέγγιση από τους υπόλοιπους φωτογράφους, μιμούμενη το στιλ του John Constable (1776 -1837), ενός φημισμένου Άγγλου τοπιογράφου της ρομαντικής περιόδου. Όπως και εκείνος, έτσι και η Rice θέλησε να παρουσιάσει με ειδυλλιακό τρόπο το θέμα της, δηλαδή τις όχθες του καναλιού Kennet and Avon, στη Νότια Αγγλία. Πρόκειται για μια ήρεμη περιοχή την οποία συχνά επιλέγουν οικογένειες, δρομείς αλλά και ιδιοκτήτες φορτηγίδων, σαν αυτές που διακρίνονται αραγμένες κάτω από τα δέντρα. «Στην εικόνα αποτυπώνεται η εναλλαγή των χρωμάτων νωρίς το πρωί, όταν το φως ζωγραφίζει όμορφα και διακριτικά το τοπίο», επισημαίνει.


ΚΑΝΑΔΑΣ ΑΛΠΙΚΗ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Η Φύση είναι η λύση-7
Stephen Chan – Διάκριση Commended

O φωτογράφος Stephen Chan νιώθει πολύ τυχερός. Κι αυτό γιατί κατάφερε να επισκεφθεί τη λίμνη O’Hara, στο Εθνικό Πάρκο Yoho της Βρετανικής Κολομβίας, ένα μέρος με περιορισμένη επισκεψιμότητα λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματός του. Σκαρφαλωμένη στα 2.020 μέτρα, η λίμνη O’Hara είναι ο ορισμός του «ονειρικού τοπίου». Παραπέμπει στις παλιές καρτ ποστάλ που απεικόνιζαν απομακρυσμένους παραδείσους, με τις χιονισμένες κορυφές να αντανακλώνται στην υδάτινη επιφάνεια. Για τον Chan, που είχε την ευκαιρία να περπατήσει στις όχθες, ανάμεσα στις πράσινες συστάδες των δέντρων και τα παγωμένα νερά, η O’Hara «πρέπει να είναι μία από τις ωραιότερες αλπικές λίμνες του Καναδά».


ΟΥΑΛΙΑ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Η Φύση είναι η λύση-8
Drew Buckley – Διάκριση Commended

Αυτή είναι μια σημαντική φωτογραφία. Γιατί; Γιατί ο φωτογράφος Drew Buckley δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον θεατή μέσα από ένα αβανταδόρικο θέμα, αντιθέτως έχει επιλέξει ένα απλό εξοχικό τοπίο, το οποίο όμως συμπυκνώνει την ουσία της Ουαλίας, μίας χώρας που διατηρεί ακόμα ισχυρούς δεσμούς με την αγροτική ζωή και την ύπαιθρο. Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία απεικονίζει το Εθνικό Πάρκο Brecon Beacons και τραβήχτηκε νωρίς το πρωί, όταν «η ομίχλη έπεφτε βαριά πάνω από τη κοιλάδα Usk», όπως αναφέρει ο Buckley, προσδίδοντας στους ουαλέζικους αγρούς με μία γήινη, κι όμως άπιαστη, μαγεία.


ΑΓΓΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΒ

Η Φύση είναι η λύση-9
Tony North – Διάκριση Commended

Ο φωτογράφος Tony North βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Peak District της κεντρικής Αγγλίας και φρόντισε να τραβήξει τη φωτογραφία όταν υπήρχε μία σιωπηλή «συμφωνία» ανάμεσα στα ανθισμένα ρείκια και τα μαβιά σύννεφα που στριφογυρίζουν στον ουρανό και εν τέλει χάνονται στον ορίζοντα. Το βλέμμα του δεν παραπέμπει τόσο σε φωτογράφο τοπίου όσο σε έναν φυσιολάτρη ζωγράφο, με την έννοια ότι δίνει βάρος στα χρώματα της φύσης και στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Για τη συγκεκριμένη λήψη, ο North ανέβηκε στο ύψωμα Bamford Edge, από το οποίο είχε θέα «στον λόφο Win Hill μετά το ηλιοβασίλεμα, πλαισιωμένο από τα μοβ λουλούδια σε πλήρη ανθοφορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή