Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι

Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι

Εικονικές περιηγήσεις που σας μεταφέρουν από το υπερβατικό σύμπαν του Αντόνι Γκαουντί και τον μοντερνισμό του Φρανκ Λόιντ Ράιτ ως τις μεγαλοπρεπείς κατασκευές της Ανατολής.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Casa Batlló

Βαρκελώνη, Ισπανία             

Λάτρεις του καταλανικού μοντερνισμού, ενωθείτε, αυτή η ψηφιακή περιήγηση είναι για εσάς… Το Casa Batlló είναι ένα κτίριο του 1877 που χτίστηκε στη Βαρκελώνη από τον καθηγητή του Αντόνι Γκαουντί, Emilio Sala Cortés. Η ιστορία τα έφερε έτσι ώστε ο μαθητής να αναλάβει να επιμεληθεί το έργο του δασκάλου. Το 1904, λοιπόν, ο Γκαουντί ξεκίνησε να αμορφώνει το κτίριο, αλλάζοντας την πρόσοψη και το εσωτερικό του. Σήμερα, το Casa Batlló είναι χαρακτηρισμένο μνημείο της UNESCO και σύμβολο της Βαρκελώνης. Όλα αυτά –και ακόμα περισσότερα – θα τα διαβάσετε στο casabatllo.es, στο οποίο προσφέρονται, επίσης, εικονικές ξεναγήσεις που θα σας επιτρέψουν να ακροπατήσετε πάνω σε ξύλινα πατώματα, να ανακαλύψετε σπηλαιώδη δωμάτια με παράθυρα-βιτρό και να καταλάβετε στην πράξη πόσο μοναδική είναι η αρχιτεκτονική του Γκαουντί. 

Mosque-Madrasa of Sultan Barquq

Κάιρο, Αίγυπτος

Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι-1
Φωτογραφία: Shutterstock

Το τζαμί και ιεροδιδασκαλείο του Σουλτάνου Barquq βρίσκεται στην οδό Al-Muizz li-Din Allah al-Fatimi της ιστορικής συνοικίας του Καΐρου. Κατασκευάστηκε το 1384-1386 μ.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των Μαμελούκων (το οποίο λέγεται ότι χτίστηκε αποκλειστικά από εργάτες και όχι με τη βοήθεια αιχμαλώτων πολέμου). Πώς θα δείτε αυτό το σπουδαίο μνημείο; Μπαίνοντας στο my.matterport.com/show/?m=bN9MbB6cdzi&mls=1, που προσφέρει διάφορες εικονικές περιηγήσεις. Αφού περάσετε την είσοδο, θα βρεθείτε στο εσωτερικό του τζαμιού ανάμεσα στους λιθόκτιστους τοίχους με τις βαριές ορθογώνιες πέτρες. Μπορείτε να στρέψετε το βλέμμα σας ακόμα και προς τα πάνω, για να δείτε το ανώτερο τμήμα της κατασκευής, που έχει αισθητά λιγότερες φθορές από το κατώτερο. Γενικώς η περιήγηση είναι πολύ εύκολη – το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχουν επεξηγηματικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα περίτεχνα δάπεδα με τα κυκλικά μοτίβα, για τους θόλους και τους φανούς, θα πρέπει να ανατρέξετε σε άλλες πηγές.

City Palace

Τζαϊπούρ, Ινδία

Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι-2
Φωτογραφία: Shutterstock

Πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Ρατζαστάν είναι η Τζαϊπούρ, όπου βρίσκεται το City Palace, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1727 και μέχρι το 1949 λειτουργούσε ως έδρα του Μαχαραγιά. Σήμερα, στο συγκρότημα συνεχίζει να διαμένει η βασιλική οικογένεια της Τζαϊπούρ, όμως υπάρχουν και χώροι άλλων χρήσεων (μουσείο, εστιατόρια κ.ά.). Όσοι αγαπάτε την ινδική πολυτέλεια, αξίζει να μπείτε στο outsitevr.com/tour/city-palace-jaipur για μία σύντομη περιήγηση. Το σάιτ σας δίνει τη δυνατότητα να μεταπηδήσετε σε διάφορα σημεία του ανακτόρου, ακούγοντας παράλληλα τη φωνή της ξεναγού να περιγράφει π.χ. «τις τέσσερις διαφορετικές πύλες που είναι συνδεδεμένες με τις τέσσερις εποχές του χρόνου: την πύλη του παγωνιού που συμβολίζει το φθινόπωρο, την πράσινη πύλη της άνοιξης, την πύλη του λωτού του καλοκαιριού και την πύλη των ρόδων του χειμώνα». Αν πατήσετε το κουμπί που απεικονίζει ένα λευκό ανοιχτό βιβλιαράκι θα ανοίξει στα δεξιά σας μία καρτέλα με επιπλέον πληροφορίες.   

Taliesin

Ουισκόνσιν, ΗΠΑ

Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι-3

Το Taliesin είναι ένα πολυμορφικό συγκρότημα που έχτισε ο μεγάλος Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright (1867-1959), λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Spring Green του Ουισκόνσιν. Κι αν κατά κανόνα οι εικονικές ξεναγήσεις προσφέρουν μια λιγότερο πλήρη εμπειρία απ’ ό,τι οι κανονικές, στην περίπτωση του Taliesin τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ένας ψηφιακός επισκέπτης μπορεί να δει περισσότερα σημεία του χώρου. Στο Blue Loggia, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό για να μη φθαρεί το πολύτιμο κινέζικο χαλί, όποιος θέλει όμως μπορεί να δει το δωμάτιο (όπως και πολλούς άλλους χώρους του συγκροτήματος) μέσα από την περιήγηση που προσφέρεται στο tourdeforce360.com/taliesin.

Anne of Cleves House

Σάσεξ, Αγγλία

Aρχιτεκτονικοί περίπατοι από το σπίτι-4
Φωτογραφία: Shutterstock

«Το κτίριο Anne of Cleves House είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ύστερης μεσαιωνικής περιόδου και συνδέθηκε με την ιστορία ενός από τους πιο διάσημους βασιλιάδες της Αγγλίας, τον Ερρίκο Η΄. Εξερευνήστε το για να μάθετε πώς ζούσαν, δούλευαν και χαλάρωναν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι Τυδώρ». Αυτό είναι ένα από τα πρώτα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη του χρήστη που θα μπει στο 3dmediasolutions.co.uk/3d-model/anne-cleves-house για να περιηγηθεί στο πάλαι ποτέ βασιλικό συγκρότημα του Ανατολικού Σάσεξ, που μετράει πάνω από 500 χρόνια ζωής. Πρόκειται για μία πολύ διασκεδαστική ψηφιακή ξενάγηση, γιατί σου επιτρέπει να κινείσαι γρήγορα και ευέλικτα ανάμεσα στα δωμάτια, να παρατηρείς τα δοκάρια του σκελετού, τις κασέλες και τα κρεβάτια με ουρανό, όλα ταιριαστά μεταξύ τους γιατί είναι όλα φτιαγμένα από ξύλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή