Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά

Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΙΜΕΝΟ: JULIE LASKY, LILA  ALLEN, LAUREN MESSMAN, C.2021 / ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ποιος θα ήθελε μια κούπα χαράς;

Στο Λονδίνο, την πόλη με τα πολλαπλά lockdowns, τις επιπτώσεις του Brexit και, τώρα, ισχυρισμούς κατά της βασιλικής οικογένειας για ρατσισμό, υπάρχει ένας άνδρας που προσφέρει φυγή από την πραγματικότητα σε αποχρώσεις ζαχαρωτών. Ο Yinka Ilori, ένας Βρετανο-Νιγηριανός καλλιτέχνης, πέρασε τον τελευταίο χρόνο δημιουργώντας τοιχογραφίες με αισιόδοξα συνθήματα σε διάφορα σημεία της πόλης – σε μία από αυτές, για παράδειγμα, ροζ γράμματα σχηματίζουν τη φράση «Love always wins» (Η αγάπη πάντα νικά) με φόντο χωνάκια παγωτό.

Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά-1
Μία από τις πορσελάνινες αισιόδοξες κούπες του Yinka Ilori. © Andy Stagg

Ο Ilori πρόσφατα επεξέτεινε αυτή τη «θεματική της θετικότητας», όπως την αποκαλεί, σε τραπεζομάντιλα, μαξιλαροθήκες, χαλιά και κάλτσες, τα οποία πουλάει μέσω της ιστοσελίδας του και μέσω κάποιων καταστημάτων λιανικής. Τα πιο πρόσφατα αντικείμενά του περιλαμβάνουν πορσελάνινες κούπες και πιάτα διακοσμημένα με τα εύθυμα σλόγκαν του. Το εγχείρημα αυτό αντισταθμίζει την «έλλειψη πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει σχετικά – και με το παραπάνω. Η σειρά αποδείχθηκε τόσο επιτυχής, που ο Ilori προσέλαβε επιπλέον προσωπικό για να τη συνεχίσουν και στη μετά Covid-19 εποχή.
Κούπα 52 ευρώ, πιάτο 80 ευρώ. 
yinkailori.com

ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ
Φως, ήχος και τέχνη

Ο Max Gunawan, ένας Αμερικανός σχεδιαστής γεννημένος στην Ινδονησία, ο οποίος μετακόμισε πέρυσι στο Παρίσι, έκανε αίσθηση με το πρώτο του εμπορικό προϊόν: μια λάμπα ονόματι Lumio που ανοίγει σαν βιβλίο. Τον Οκτώβριο, ο Gunawan παρουσίασε στο Kickstarter (πλατφόρμα διαδικτυακών εράνων) ένα δεύτερο αντικείμενο που, όπως και το πρώτο, ποντάρει στον ενθουσιασμό με το απρόσμενο. Το Teno είναι ένα γλυπτό σε σχήμα μπολ διαμέτρου 12,7 εκατοστών, με μια χρυσή ρωγμή-μνεία στο «kintsugi», την ιαπωνική τέχνη επισκευής αντικειμένων. Ανοίγοντάς το λίγο στη μέση, το γλυπτό μετατρέπεται σε φωτιστικό (με φωτεινότητα που αυξομειώνεται με ένα απαλό άγγιγμα). Ανοίγοντάς το πλήρως, μεταμορφώνεται σε φορητό Bluetooth ηχείο.

Ακόμα και το υλικό του Teno είναι απρόσμενο: το κέλυφος είναι φτιαγμένο από ρητίνη αναμεμειγμένη με άμμο. Στην Ιαπωνία ετοιμάζονται να δημιουργήσουν και μια ειδική έκδοση με κέλυφος από καψαλισμένο ξύλο.

Το Teno θα κοστίζει 252 ευρώ και τα πρώτα κομμάτια αναμένεται να αποσταλούν στους αγοραστές τους τον Μάιο. Ο Gunawan σημειώνει ότι ανυπομονεί να αρχίσουμε να ψωνίζουμε και πάλι με τον παραδοσιακό τρόπο: «Μου είναι εύκολο να δημιουργώ όμορφα ψηφιακά βίντεο». Το Teno όμως θα γνωρίσει επιτυχία, «επειδή οι άνθρωποι θα μπορούν, πριν το αγοράσουν, να το βιώσουν με όλες τις αισθήσεις τους και να ξαφνιαστούν από αυτό».
hellolumio.com/collections/teno

ΝΤΑΚΑΡ, ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Υφαίνοντας με σύγχρονα υλικά

Η συλλογή υφασμάτων της Aïssa Dione για το 2020 έχει τα έντονα χρώματα και τα παραδοσιακά σχέδια των σενεγαλέζικων χειροποίητων πλεκτών, τα οποία όμως έχουν αποδοθεί με νέους τρόπους σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετικές ίνες, όπως η ράφια, το βαμβάκι και η βισκόζη. Τα υφάσματα παράγονται στο εργαστήριο της Dione στην πόλη Rufisque (έξω από το Ντακάρ), το οποίο απασχολεί κάπου 100 Σενεγαλέζες υφάντρες που εργάζονται σε αργαλειούς. Τα υφάσματα στη συνέχεια πωλούνται σε εταιρείες σχεδιασμού πολυτελών εσωτερικών χώρων, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για κουρτίνες και για να επενδύσουν καναπέδες και πολυθρόνες σε σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά-2
Μερικά από τα υφάσματα της Σενεγαλέζας σχεδιάστριας Aïssa Dione.

Η συλλογή της Dione αποτελεί συνέχεια της δέσμευσής της να δώσει νέα πνοή στην υφαντική τέχνη και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ακατέργαστες πρώτες ύλες από τη Σενεγάλη, αντί να τις εισάγει. Το ότι δουλεύει με ντόπιους και μικρούς παραγωγούς τη βοήθησε σε μια χρονιά που η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες της παγκόσμιας αλυσίδας διακίνησης αγαθών.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία έδωσε στην Dione την ευκαιρία να δημιουργήσει μια πελατειακή βάση, να φωτογραφίσει παλιότερες δημιουργίες της και να γυρίσει ένα μικρό φιλμ που δείχνει τις υφάντρες της επί το έργον. «Είχαμε τον χρόνο να κάνουμε πράγματα που δεν προλαβαίναμε πριν», λένε οι εμπνευστές του εγχειρήματος. 
aissadionetissus.com

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΜΕΞΙΚΟ
Από τον δρόμο

Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά-3
Γλυπτό με διακοσμητικά ηλιοτρόπια, φτιαγμένο από μπάζα. © Tony Moxham

Το MT Objects είναι ένα στούντιο κεραμικής που δημιουργεί μοναδικά κομμάτια με αναφορές σε τοπικά παραδοσιακά αντικείμενα χειροτεχνίας και στο αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Πόλης του Μεξικού και όχι μόνο. Χάρη στους δύο τεχνίτες-υπαλλήλους του, το στούντιο συνέχισε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο Tony Moxham, συνιδρυτής μαζί με τον Mauricio Paniagua. Μια πρόσφατη συλλογή προϊόντων τους περιλάμβανε δοχεία ραντισμένα με μαύρο βερνίκι –που θυμίζει την πίσσα που χρησιμοποιούσαν οι Totonac, αυτόχθων λαός που ζούσε στη σημερινή περιοχή της Βερακρούς– προκειμένου να αναπαραστήσουν «την υγρασία, τη γονιμότητα και το σκοτάδι του κάτω κόσμου», διευκρινίζει ο Moxham.Τα αντικείμενα μιας άλλης συλλογής, η οποία περιγράφεται ως «μπρουταλιστική», δημιουργήθηκαν από μπάζα που συλλέχθηκαν από τα πεζοδρόμια της πόλης και ζωγραφίστηκαν με παραδοσιακά αποικιακά βερνίκια με βάση το μολύβι από τη δυτική πολιτεία του Μιτσοακάν.«Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι», λέει ο Moxham. «Στην Πόλη του Μεξικού σχεδόν κάθε πεζοδρόμιο έχει κομμάτια σπασμένου τσιμέντου».

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 840 και 4.200 ευρώ το κομμάτι. 
ago-projects.com

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΝΔΙΑ
Μελετημένες ασυμμετρίες και οργανικά υλικά
 
Για το γραφείο εσωτερικού σχεδιασμού DeMuro Das στο Νέο Δελχί, τα ασυνήθιστα υλικά είναι σήμα κατατεθέν. Βλέπε τραπέζι μέσης με επιφάνεια από unakite, μια μεταμορφωσιγενή πέτρα με φακίδες, και ντουλάπι με επένδυση από koto, ένα ξύλο από τη Δυτική Αφρική. Πιο πρόσφατα, οι ιδρυτές Brian DeMuro και Puru Das επένδυσαν ένα χαμηλό ντουλάπι με ένα υλικό ονόματι Carta που μοιάζει με περγαμηνή, χαρίζοντας στο αντικείμενο μια όμορφη, πιτσιλωτή επιφάνεια που θυμίζει άσφαλτο μετά από νεροποντή.

Καταναλωτικά αγαθά και πειραματικά υλικά-4
Αντικείμενα από τη συλλογή Corbu του γραφείου DeMuro Das. © David Mitchell

O DeMuro εγκωμίασε το πατενταρισμένο και φυτικό στη βάση του υλικό για την «οργανική, απτική ποιότητά» του και παρατήρησε πως, επειδή δεν υπάρχουν δύο ακριβώς ίδια κομμάτια Carta, κάθε ντουλάπι είναι μοναδικό. Τα έπιπλα ανήκουν στη συλλογή Corbu, που σχεδιάστηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια του lockdown και θα κάνει το ντεμπούτο της τον Απρίλιο.

Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, ένα καμπυλωτό σκαμπό επενδεδυμένο με ύφασμα και ξύλινα πόδια, που οι σχεδιαστές επίτηδες τοποθέτησαν στραβά – «μελετημένες ασυμμετρίες» τις οποίες, όπως λέει ο Das, εμπνεύστηκαν από το Capitol Complex του Le Corbusier στην πόλη Τσαντίγκαρ της Ινδίας.
– Ντουλάπι: 9.977 ευρώ, σκαμπό: 1.890 ευρώ, μεγάλος πάγκος: 3.831 ευρώ, κομοδίνο: 3.234 ευρώ, demurodas.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή