Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»

Η θεαματική άνοδος του glamping επιβεβαιώνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη μας να χαμηλώσουμε ταχύτητες.

7' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυτελής διαμονή στη φύση είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος και πριν από την πανδημία, αλλά ακριβώς λόγω αυτής δείχνει να ανεβαίνει ακόμα πιο δυναμικά στις προτιμήσεις του κοινού. Το glamping γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο διαγωνισμός καινοτομίας που διεξήγαγε την περασμένη χρονιά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέδειξε νικήτρια μια start-up που ασχολείται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Η πλατφόρμα Campsaround.com αποτελεί μια μηχανή κρατήσεων, αλλά και μια πρώτη επίσημη καταγραφή των καταλυμάτων glamping στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Τσίγκρο, συνιδρυτή του Campsaround, «η αγορά του glamping παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, ενώ, εν μέσω πανδημίας, πλατφόρμες κρατήσεων καταλυμάτων στη φύση παρουσίασαν αύξηση διεθνώς κατά 250%. Στην Ελλάδα, μετά τη νομοθέτηση του Ειδικού Σήματος Glamping, υπήρξε αύξηση 900% στις αναζητήσεις του σχετικού όρου στο διαδίκτυο και η ζήτηση τέτοιων καταλυμάτων ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά τους». Μάλιστα, διαπιστώνοντας ζήτηση που δεν καλύπτεται από την προσφορά, το ίδιο το Campsaround εγκαθιστά φέτος δικές του σκηνές glamping σε επιλεγμένα καταλύματα ανά την Ελλάδα.

Σε αύξηση της δυναμικότητάς τους προβαίνουν και τα ίδια τα καταλύματα. Ο ξενώνας Αγραμάδα στη Χαλκιδική, ο οποίος φημίζεται για το ξεχωριστό του δεντρόσπιτο, προσθέτει φέτος δύο ακόμη επιλογές διαμονής στις τέσσερις ήδη υπάρχουσες. Ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Μοσχόπουλος, εκτός από την άνοδο της ζήτησης, παρατηρεί και μια αυξημένη επιθυμία των επισκεπτών να βιώσουν εμπειρίες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και προσφέρουν απόδραση από τα δεδομένα της καραντίνας. Ανταποκρίνεται διοργανώνοντας για τους φιλοξενουμένους του δραστηριότητες όπως οι εκδρομές με οχήματα τύπου Jeep στους καταρράκτες του Περιστερίου και οι γευστικές δοκιμές κρασιού σε γειτονικό οινοποιείο.

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-1
Μία από τις σκηνές του Odyssey Eco Glamping σε πιστοποιημένο βιολογικό ελαιώνα στον Γαλατά. © GEORGE GKIONIS

Αντίστοιχα, η εμπειρία του Odyssey Eco Glamping στον Γαλατά του Πόρου προτάσσει τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία. Οι δέκα καλαίσθητες σκηνές του καταλύματος απλώνονται κάτω από τα λιόδεντρα και τις πορτοκαλιές ενός πιστοποιημένου βιολογικού ελαιώνα 15 στρεμμάτων. Η ιδιοκτήτρια, Κατερίνα Σακελλιού, επέλεξε να κάνει ένα δημιουργικό upcycling της προίκας της για να διακοσμήσει τις λευκές σκηνές με χρωματιστά παραδοσιακά χαλιά και λευκά είδη, ενώ το εσωτερικό τους έχει όμορφο, τοπικό χαρακτήρα. Το Odyssey διαθέτει δικό του μποστάνι, ενώ έξω από κάθε σκηνή θα φυτευτεί φέτος από μία ντοματιά και μία πιπεριά, ώστε να φιλεύονται οι φιλοξενούμενοι. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι σκηνές απομακρύνονται από τον ελαιώνα και οι φιλοξενούμενοι μεταφέρονται στον ξενώνα του καταλύματος. Είναι η εποχή που Αμερικανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Νοτιοαφρικανοί έρχονται για να συμμετάσχουν στη συγκομιδή της ελιάς. Η εμπειρία αυτή ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο λιοτρίβι, υπαίθρια μαθήματα μαγειρικής με φρέσκο ελαιόλαδο και κατασκευή σαπουνιού.   

Η φύση είναι το μέσο

Σε διεθνές επίπεδο, τα καταλύματα glamping προβάλλουν όλο και πιο έντονα μια συνειδητή σύνδεση με τη φύση σε όλα τα επίπεδα: από την επιλογή οικολογικών υλικών κατασκευής μέχρι τις εμπειρίες που βοηθούν τους φιλοξενουμένους τους να επανασυνδεθούν με το φυσικό στοιχείο. Η Σουηδία, πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο πεδίο, έχει να επιδείξει πολλαπλά εντυπωσιακά παραδείγματα καταλυμάτων που έχουν καταφέρει να βάλουν στον χάρτη νέους «μικρο-προορισμούς» – και μάλιστα σε περιοχές που παρέμεναν παντελώς ανεκμετάλλευτες. Παρά το ότι το κόστος διανυκτέρευσης σε καταλύματα όπως το Arctic Bath, το Tree Hotel ή το 72 Hour Cabin είναι αρκετά υψηλό (η διανυκτέρευση στο Arctic Bath πλησιάζει τα 1.000 ευρώ τη βραδιά!), η λίστα αναμονής για ένα δωμάτιο είναι πολύμηνη.

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-2
Το δωμάτιο UFO «προσγειώθηκε» με απόλυτη επιτυχία στο σουηδικό Tree Hotel. © Peter Lundström/WDO

Κι αν το Tree Hotel άνοιξε τον δρόμο για μια διαφοροποιημένη διαμονή μέσα στη φύση, το Arctic Bath, που δημιούργησαν οι ίδιοι συντελεστές, πηγαίνει την ιδέα δυο βήματα παραπέρα. Κεντρικό στοιχείο του καταλύματος αυτού, που το καλοκαίρι επιπλέει στο νερό ποταμού της σουηδικής Λαπωνίας και τον χειμώνα ακινητοποιείται από τον πάγο, είναι η σύνδεσή του με την τοπική κοινότητα. Τόσο το εστιατόριο όσο και το spa του ξενοδοχείου παρέχουν υπηρεσίες που βασίζονται στις παραδόσεις των Σάμι, αυτόχθονων της Λαπωνίας. Από τα βότανα και τις θεραπευτικές τους τεχνικές μέχρι τις συνταγές και τις πρώτες ύλες της μαγειρικής τους, η πολιτισμική ταυτότητα των Σάμι αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στο Arctic Bath. Επιπλέον, στους φιλοξενουμένους παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφτούν το σπίτι μέλους της φυλής και να δοκιμάσουν ένα παραδοσιακό δείπνο συνοδεία τραγουδιών και αφήγησης ιστοριών. Το εύρος των δραστηριοτήτων που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο κατάλυμα καλύπτει από διαλογισμό και γιόγκα μέχρι πεζοπορία με χιονοπέδιλα, παρατήρηση αρκούδων και φωτογραφικές εξορμήσεις – χωρίς να αναφέρουμε το Βόρειο Σέλας, τη θέα του οποίου μπορεί κανείς να απολαύσει από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο.

Αποσύνδεση τώρα

Στο Βέλγιο, το κατάλυμα Slow Cabins προτάσσει την απόλυτη «αποσύνδεση» ως πυρήνα της εμπειρίας που παρέχει. Οι αυτόνομες αυτές καμπίνες βρίσκονται τοποθετημένες σε «άγνωστα» σημεία, σε απόσταση δύο ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διαμονή του, ο φιλοξενούμενος λαμβάνει έναν χάρτη με οδηγίες προς την καμπίνα, μαζί με προτάσεις για περιπάτους και φαγητό στη γύρω περιοχή. Οι καμπίνες βρίσκονται εκτός δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Συλλέγουν το νερό της βροχής, το φιλτράρουν και το ανακυκλώνουν, διαθέτουν ηλιακά πάνελ και κουζίνα που λειτουργεί με ξύλα. Θερμά υλικά όπως το ξύλο, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία σκανδιναβικού design, βοηθούν τον φιλοξενούμενο να χαλαρώσει και στρέφουν την προσοχή του στη θέα της φύσης έξω από τα πανοραμικά παράθυρα της καμπίνας. Στόχος των Slow Cabins είναι να επαναφέρουν το κοινό τους σε έναν τρόπο ζωής που ακολουθεί αργή και σταθερή ταχύτητα.

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-3
1. Οι καμπίνες του Slow Cabins βρίσκονται τοποθετημένες σε «άγνωστα» σημεία, διάσπαρτα στο Βέλγιο. 
2. Το δεντρόσπιτο του Tree Hotel, ανάμεσα στα πεύκα της βόρειας Σουηδίας.
3. To Arctic Bath είναι το νέο δημιούργημα των συντελεστών του δημοφιλούς Tree Hotel. © DANIEL HOLMGREN

Στην ίδια βαθύτερη ανάγκη ανταποκρίνεται και η Καμπίνα των 72 Ωρών, που πήρε το όνομά της από ένα πείραμα που απέδειξε ότι μετά από παραμονή 72 ωρών στη φύση τα επίπεδα άγχους στο ανθρώπινο σώμα μειώνονται κατά 70%. Μια σειρά από μινιμαλιστικές, γυάλινες καμπίνες έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία φυσικού κάλλους της Σουηδίας, με μοναδικό τους περιεχόμενο ένα άνετο κρεβάτι.

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-4
Η «Φωλιά του πουλιού» είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια του Tree Hotel. © PETER LUNDSTRÖM/WDO

Παραδείγματα όπως τα παραπάνω δείχνουν μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να ακολουθήσει το glamping και στην Ελλάδα. H Έμμα Γαβαλά, Glamping expert με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνει ότι το glamping είναι πολύ περισσότερα από ένα κάμπινγκ πολυτελείας. «Μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα φέρει ταξιδιώτες σε λιγότερο τουριστικά μέρη της χώρας μας και να λειτουργήσει σαν άξονας ανάπτυξης του αγροτουρισμού, καθώς και του φυσιολατρικού και εναλλακτικού τουρισμού», λέει. «Αποτελεί αντίδοτο στον υπερτουρισμό και διευρύνει την πίτα των τουριστικών εσόδων, με θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Η ανάπτυξη του glamping στην Ελλάδα θα πρέπει ιδανικά να ωφελήσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τον φυσιολάτρη ταξιδιώτη, αλλά συγχρόνως να αναδείξει την Ελλάδα σε πραγματικά βιώσιμο προορισμό. Είναι μια καλή ευκαιρία να φύγουμε από τη ρητορική της βιωσιμότητας και να περάσουμε στην πράξη».

Info:
• Aγραμάδα: επαρχιακή οδός Παλαιοχωρίου-Αγίου Νικολάου, Αριστοτέλης, Χαλκιδική, τηλ. 23720-32151, agramada.com
• Odyssey Eco Glamping: Αγία Βαρβάρα, Ασκέλι, Πόρος, τηλ. 22980-23687, odysseyactivi-ties.com
• Arctic Bath: Ramdalsvägen 10, 960 24 Harads, Σουηδία, τηλ. +46-928-703040, arcticbath.se
• Tree Hotel: Edeforsväg 2 A, 960 24 Harads, Σουηδία, τηλ. +46-928-10300, treehotel.se
• 72 Hour Cabin: Dalslands Aktiviteter, Lake Iväg, Bengtsfors, Σουηδία, westswe-den.com/72hcabin
• Slow Cabins: σε διάφορα σημεία του Βελγίου, τηλ. +32-330-24230, slowcabins.be


IUTA, Σικελία
Πολυτέλεια στον ελαιώνα

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-5
© ddProduzioni 

Τα πέντε αυτά καταλύματα βρίσκονται στο πιο προστατευμένο σημείο ενός παλιού ελαιώνα, τον οποίο θέλησε να επαναφέρει στη ζωή ένα νεαρό ζευγάρι Ιταλών. Η φιλοσοφία τους συνδυάζει την πολυτέλεια με τον σεβασμό στη φύση και την προτίμηση σε χειροποίητα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Τα ευρύχωρα δωμάτια έχουν εξωτερικά την όψη σκηνής και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Στον βιολογικό ελαιώνα που τα περιβάλλει υπάρχει επίσης πισίνα infinity με θαλασσινό νερό και διοργανώνονται συνεδρίες γιόγκα και διαλογισμού. Το πρωινό περιλαμβάνει προϊόντα από τις πορτοκαλιές, τις αμυγδαλιές και τις χαρουπιές του κτήματος, ενώ στα σχέδια των ιδιοκτητών είναι και η συμμετοχή των φιλοξενουμένων στη συγκομιδή της ελιάς. Η πόλη του Noto εντάσσεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO χάρη στη μοναδική της μπαρόκ αρχιτεκτονική, ενώ η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες.

• Το Iuta (iuta.farm) βρίσκεται στις παρυφές του Noto της Σικελίας και σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τις Συρακούσες. Το κόστος διανυκτέρευσης ξεκινά από 126 ευρώ.

WOODNEST, Νορβηγία
Μια φωλιά με θέα το φιόρδ

Glamping θα πει «επιστροφή στη φύση»-6
© Tor Hveem

Το Woodnest απαρτίζεται από δύο δεντρόσπιτα που μπορούν να φιλοξενήσουν τέσσερα άτομα το καθένα και βρίσκεται κοντά στη μικρή πόλη Odda της νοτιοδυτικής Νορβηγίας. Πρόκειται για δύο πολυτελή καταλύματα που στηρίζονται στον κορμό γιγαντιαίων δέντρων, κάποια από τα κλαδιά των οποίων κοσμούν το εσωτερικό του δεντρόσπιτου. Το σχήμα τους θυμίζει γιγαντιαίο κουκουνάρι, ενώ από τα μεγάλα τους παράθυρα ο φιλοξενούμενος απολαμβάνει τη θέα του γειτονικού Hardanger, του δεύτερου μεγαλύτερου φιόρδ της Νορβηγίας. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της χώρας, με εντυπωσιακούς καταρράκτες, γαλάζιους παγετώνες και χιονισμένες κορυφές. Το δίκτυο των πεζοπορικών μονοπατιών οδηγεί σε σημεία φυσικού ενδιαφέροντος όπως ο παγετώνας Bondhus, από τον οποίο γινόταν εξαγωγή και μεταφορά πάγου τον 19ο αιώνα, και την Trolltunga, μια περιοχή με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

• Το Woodnest (woodnest.no) βρίσκεται σε απόσταση 2½ ωρών με το αυτοκίνητο από το Μπέργκεν και 5½ ωρών από το Όσλο. Το κόστος διανυκτέρευσης ξεκινά από 315 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT