Τζια: Ένας παράδεισος, τόσο κοντά

Τζια: Ένας παράδεισος, τόσο κοντά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χώρα της δεν παραπέμπει τόσο σε κυκλαδονήσι – τα περισσότερα σπίτια στην Ιουλίδα έχουν κόκκινη σκεπή. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε τρεις λόφους, είναι ιδανική για όσους αγαπούν το περπάτημα και την περιπλάνηση. Αναζητήστε τα στεγάδια, τις σκεπαστές μικρές στοές και ειδικά αυτές που φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός, επίτιμος δημότης του νησιού. Ανάμεσα από αναβαθμίδες και ξερολιθιές θα φτάσετε στους Μύλους, που παλιά άλεθαν το ντόπιο κριθάρι. Αν θέλετε να συνεχίσετε τις βόλτες, η Τζια διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 81 χλμ.

Για πρωινό: Οι περισσότεροι θα σας πουν για την τρίγωνη τυρόπιτά του με το αλμυρό τυρί και το ξεροψημένο φύλλο, αλλά ο Φούρνος στο Λιμάνι (Κορησσία, τηλ. 22880-21303) βγάζει κάθε πρωί και πολύ ωραία πεϊνιρλί, κρουασάν και σαντουιτσάκια. Για ομελέτες, κλαμπ σάντουιτς αλλά και κροκ μαντάμ με το ντόπιο αλλαντικό λόζα και σπιτική μπεσαμέλ θα πάτε στο Kokka Café (Βουρκάρι, τηλ. 6977-035139).

Τζια: Ένας παράδεισος, τόσο κοντά-1
Η Ιουλίδα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ενδοχώρα. © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

Ώρα για δράση: Στα νερά της Κέας αξίζει πραγματικά να κάνετε καταδύσεις. Το 1916 βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού το βρετανικό υπερωκεάνιο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», αλλά και το γαλλικό υπερωκεάνιο «Burdigala». Γύρω από τη βραχονησίδα Σπανοπούλα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μεγάλα πελαγίσια ψάρια. Απευθυνθείτε στο καταδυτικό κέντρο Kea Divers (Βουρκάρι, τηλ. 22880-22280, 6973-430860). 

Για βουτιές: Στον κόλπο Κουνδουράκι θα βρείτε beach bar και θαλάσσια σπορ. Τα Ξύλα με τη χρυσή άμμο και το ψιλό βότσαλο διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η Συκαμιά δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει αρμυρίκια για σκιά, όπως και η παραλία Ποίσσες, που είναι ιδανική και για την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αφού έχει δυτικό προσανατολισμό. 

Τζια: Ένας παράδεισος, τόσο κοντά-2

Μεσημεριανή ανεμελιά στον Κούνδουρο, στη νοτιοδυτική πλευρά της Τζιας. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Φαγητό-ποτό: Για το φρέσκο ψάρι, την εξαιρετική γαριδομακαρόναδα και τους θαλασσινούς μεζέδες φημίζεται ο Αρίστος (Βουρκάρι, τηλ. 22880-21475). Για τραπεζάκια πάνω στην άμμο και φρέσκο ψάρι θα αναζητήσετε τη Στροφή του Μίμη (Βουρκάρι, τηλ. 22880-21480): φρέσκα μπαρμπουνάκια, τηγανητό καλαμάρι, συμιακό γαριδάκι, νόστιμη καβουροσαλάτα. Κλασική ελληνική κουζίνα σερβίρεται στο Εξοχικό της Μαργαρίτας (Ποίσσες, τηλ. 22880-31223). Δοκιμάστε τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τις μελιτζάνες ιμάμ, το ζουμερό μπιφτέκι και τα σουβλιστά. Το Zeus Faber (Βουρκάρι, τηλ. 22880-21356) διαθέτει ωραία βεράντα με θέα στη θάλασσα και μεγάλη επιλογή από κοκτέιλ. Στα στενά της Ιουλίδας το ιστορικό μπαρ Λέων (τηλ. 6987-506892) συγκεντρώνει θαμώνες όλων των ηλικιών που έρχονται εδώ για τα καλά ποτά και την ενδιαφέρουσα μουσική.

Πού θα μείνετε: Ιδανικά για απομόνωση είναι τα αυτόνομα διαμερίσματα του Porto Kea Suites (Κορησσία, τηλ. 22880-22870, portokea-suites.com, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), τα οποία διαθέτουν και τη δική τους παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Για θέα από το υψηλότερο σημείο του νησιού στην Ιουλίδα, κλείστε μία από τις σουίτες του Kea Village (Ιουλίδα, τηλ. 6972-243330, keavillage.gr, από 93 ευρώ με πρωινό για 2 άτομα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή