Τρία ποτάμια για το καλοκαίρι

Τρία ποτάμια για το καλοκαίρι

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βοϊδομάτης: Να τον πιεις στο ποτήρι

Λένε πως ο Βοϊδομάτης, στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης. Οι ντόπιοι μάλιστα θα σας παροτρύνουν να τον αφήσετε να σας ξεδιψάσει. Κι αυτό γιατί οι πηγές του βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να μεταφερθούν ή να συσσωρευθούν στα νερά του στοιχεία που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και αν δεν πιείτε… Βοϊδομάτη, σίγουρα μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορία κατά μήκος της κοίτης του, κολύμπι ή ράφτινγκ στα παγωμένα νερά του και την απολαυστική δροσιά στις πλατανοσκέπαστες όχθες του. Η πιο δημοφιλής πλαζ είναι εκείνη στη γέφυρα Παπίγκου – Αρίστης, ακριβώς δίπλα στον δρόμο που ενώνει τα δύο χωριά. Να θυμάστε πως η περιοχή είναι Εθνικός Δρυμός, συνεπώς απαγορεύεται η χρήση αντηλιακού και η συλλογή λουλουδιών και βοτάνων. Η πιο εύκολη πεζοπορία ξεκινά λίγο ψηλότερα από την πλαζ και καταλήγει στην γέφυρα της Κλειδωνιάς έπειτα από περίπου δύο ώρες. Κινείται δε ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, όπου θα ανακαλύψετε και άλλες πλαζ για ξεκούραση. Την ίδια διαδρομή ακολουθούν και οι βάρκες του rafting που όμως λόγω των ήρεμων νερών μοιάζει περισσότερο με βαρκάδα. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά, σπεύσατε! 

Για rafting: Trekking Hellas Ιωαννίνων, τηλ. 6944-750009

Αχέροντας: Ανεμελιά στην Πύλη του Άδη

Τρία ποτάμια για το καλοκαίρι-1

Ο γοητευτικός θρύλος που θέλει τον ποταμό Αχέροντα πέρασμα των ψυχών προς τον Κάτω Κόσμο, καταρρίπτεται το καλοκαίρι. Στις όχθες του στήνεται μια ολόκληρη μικροκοινωνία που απολαμβάνει τις διακοπές αλλιώς, μακριά από τις κοσμικές παραλίες της Πρέβεζας και της Πάργας. Καταρχάς τα 4 τελευταία χιλιόμετρα του ποταμού είναι πλωτά και στις εκβολές του, στο χωριό Αμμουδιά, όπου σύγχρονοι περαματάρηδες επιστρατεύουν καΐκια και μύθους για μια βαρκάδα-εμπειρία. Ανατολικότερα, το χωριό Γλυκή, ολοζώντανο το καλοκαίρι, αποτελεί την «πύλη» για ατέλειωτο παιχνίδι και δράση. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι διάσχισης του φαραγγιού του Αχέροντα το οποίο απαιτεί 5-6 ώρες περπάτημα ανάμεσα στα στενά τοιχώματα ή την πλούσια βλάστηση και υποχρεωτικές βουτιές στα παγωμένα νερά, αλλά και πολλές ακόμη συντομότερες και ωραιότατες πεζοπορίες. Επιπλέον, εδώ, πλάι σε κάποιες από τις πηγές του, θα βρείτε εταιρείες δραστηριοτήτων για να κάνετε canoe-kayak ή rafting  τα ήρεμα σε αυτό το σημείο νερά του Αχέροντα είναι ιδανικά για παιδιά και η δραστηριότητα εδώ μηδενικού βαθμού δυσκολίας. Μέσα στο φαράγγι, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και μαζί του η αδρεναλίνη, ενώ λόγω του στενού πλάτους χρησιμοποιούνται monoraft ή hot dog. Εναλλακτικά, υπάρχουν άλογα για ιππασία στις όχθες του ποταμού ή απλώς χώρος αναψυχής για πικ νικ και παιχνίδια στο πλατανοδάσος. 

Για δραστηριότητες: Riverdream, τηλ. 6945-757363, riverdream.gr, Trekking Hellas Τζουμέρκων, τηλ. 6972-031553.

Αώος: Παιχνίδια στα σύνορα

Τρία ποτάμια για το καλοκαίρι-2

Ο Αώος πηγάζει κοντά στο Μέτσοβο, διασχίζει τμήμα του νομού Ιωαννίνων και του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, περνά έξω από την Κόνιτσα, δέχεται τα νερά του Βοϊδομάτη και λίγο πριν τα σύνορα ενώνεται με τον Σαραντάπορο και φεύγουν μαζί, με το όνομα Vjose, για την Αλβανία. Τη συγκλονιστική χαράδρα του μπορείς απλώς να κάθεσαι και να την κοιτάς από απόσταση, από το φημισμένο γεφύρι της Κόνιτσας. Μπορείς όμως και να πεζοπορήσεις στο εσωτερικό της, να δεις τη μονή Στομίου και να απολαύσεις την ιδιαίτερη Via Ferrata στα τοιχώματά της, η οποία είναι η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη από τις τρεις της Ελλάδας. Μεταλλικά σκαλοπάτια, εναέριο γεφυράκι και σκοινιά φτιάχνουν το τερέν της περιπέτειας, το οποίο κορυφώνεται στην μεγάλη γέφυρα 15 μέτρων που περνά 35 μέτρα πάνω από τον Αώο! Για μεγαλύτερη επαφή με το νερό θα φτάσετε στα σύνορα, στο Μπουραζάνι, όπου θα σας υποδεχτεί ο Νίκος Κυρίτσης με την εταιρεία του No Limits. Ορμητικό ποτάμι ο Αώος, όπως θα σας πει, για τους άπειρους ενδείκνυται μόνο το καλοκαίρι οπότε και θα ευχαριστηθείτε, μεταξύ άλλων, monoraft και river trekking. Η διαμονή στα δεντρόσπιτα που επίσης λειτουργούν εδώ είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

No Limits, τηλ. 6944-751418

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή