Ταξιδεύουμε με τους Meet Your Makers

Ταξιδεύουμε με τους Meet Your Makers

Μία νέα γαστροτουριστική δράση δίνει τον πρώτο λόγο στους ανθρώπους και στα προϊόντα τους.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι περίεργο το πώς τα πράγματα μερικές φορές οδηγούν το ένα στο άλλο. Ο φωτογράφος Γιώργος Ζαρζώνης, που εδώ και χρόνια συνεργάζεται με γνωστά ταξιδιωτικά περιοδικά και έχει εκδώσει πολύ όμορφα λευκώματα, σε ένα ταξίδι στην Κούβα, φωτογραφίζοντας τις φυτείες του κακάο και τα διαφορετικά στάδια της σοκολατοποιίας, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο σοκολάτας στη Θεσσαλονίκη (Cocoowa). Έχοντας πλέον προσωπική εμπειρία της μικρής παραγωγής, είχε σύντομα την ιδέα για ένα ακόμη καινούργιο εγχείρημα, μια διαφορετική πρόταση ταξιδιού. Με το άρτι αφιχθέν Meet Your Makers ξεκινά μια σειρά από γαστρονομικές περιηγήσεις που τοποθετούν τα προϊόντα και τους δημιουργούς τους σε πρώτο πλάνο. Είναι, όπως λέει ο ίδιος, μία ακόμη ιστορία που θέλει να αφηγηθεί. 

Η ταξιδιωτική νοοτροπία έχει αλλάξει. Η καρδιά του γαστροτουρισμού είναι η ουσιαστική επαφή με τους ντόπιους. «Οι παραγωγοί είναι το κλειδί», λέει ο εμπνευστής του πρότζεκτ, που σιγά σιγά στήνει την ιστοσελίδα meetyourmakers.gr, η οποία θα φιλοξενεί μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, καθεμία με το πορτρέτο της. Μέσω των ταξιδιών θέλει να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αυτούς τους άξιους, δημιουργικούς ανθρώπους ‒στα χωράφια, στα αγροκτήματα, στους χώρους παραγωγής‒ και μαζί τους όλη τη διαδικασία πριν ένα προϊόν βρεθεί σ’ ένα κουτί, ένα μπουκάλι ή ένα βαζάκι. Να προσφέρει στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με ποιοτικές τοπικές γεύσεις.

Το πρώτο οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Το επόμενο, που θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, «φωτίζει» την ίδια περιοχή. Θα έχει περπάτημα στην ξύλινη γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα και βαρκάδα στην ‒καθηλωτική‒ Μεγάλη Πρέσπα, με τους αργυροπελεκάνους, τους κορμοράνους και τα σκαρφαλωμένα στα βράχια ασκηταριά, αλλά και ανάβαση στον Αμάραντο της Καστοριάς, ξενάγηση σε πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών,  βόλτα στο δάσος με τον οδηγό βουνού Απόστολο Διανέλλο, που ξέρει κάθε δέντρο, κάθε θάμνο, κάθε βοτάνι της περιοχής. Θα έχει πολλά τετ α τετ με την τοπική γαστρονομία σε εστιατόρια και ταβερνάκια ‒σαλάτα άιβαρ με πιπεριές Φλωρίνης, παστό κορήγονο Πρεσπών και αυγοτάραχο από γριβάδι από τον Δημήτρη Νούλη στο «ΩΜέγας Τίγρης» στο Νυμφαίο, μεζέδες και τσίπουρα στην ταβέρνα «Συντροφιά» του Γερμανού Χριστιανόπουλου στους Ψαράδες Πρεσπών, μια στάση στο νέο, σύγχρονο ψητοπωλείο «Το Καντάρι» του Ανδρέα Γεωργούλη στα Ιωάννινα‒, καθώς και υπαίθρια μαγειρέματα. Ο μανιταροσυλλέκτης Ανδρέας Σλιάρας θα στήσει μια εξωτερική κουζίνα στην αυλή του ξενώνα «Valia Nostra» στη Σμίξη Γρεβενών, o Ελληνοϊταλός σεφ Σάκης Μήλιος θα μαγειρέψει μέσα στο δάσος. 

Όλα είναι κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Από τις τσουκνιδόπιτες και τις σπιτικές μαρμελάδες στο πρωινό του πανέμορφου ξενώνα «La Moara» στο Νυμφαίο μέχρι τα προϊόντα του αγροκτήματος Τσόπρα στην Κορησό Καστοριάς – καρύδια και κάστανα, βατόμουρα, τσάπουρνα, αγριόγκορτσα, σμέουρα, μύρτιλα και γκότζι μπέρι. Από τα γρεβενιώτικα τυριά Kουρέλα, τα τυριά της Φάρμας Λευκάρων και το πιπεράτο ανόστρου κάσσιο (που στα βλάχικα σημαίνει «το δικό μας τυρί») των αδερφών Παππά μέχρι τα κρασιά της οινοποιίας Βεγορίτις. Εκτός αυτών και όλων των άλλων νόστιμων στοπ καρέ της ιδιαίτερης αυτής ταξιδιωτικής εμπειρίας, βρίσκουν τη θέση τους και οι σοκολάτες που ο Γιώργος Ζαρζώνης εμπνεύστηκε από αυτές τις διαδρομές. Μου δίνει ένα κομμάτι από την πικάντικη λευκή σοκολάτα με το πιπερόκαμα (σκόνη λιαστής, καυτερής, καπνιστής πιπεριάς Φλωρίνης) του Ναουμίδη, ένα πολύ ενδιαφέρον και αναπάντεχο «πάντρεμα», που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Σεπτέμβριο, και μου λέει ότι ετοιμάζει μία ακόμη με το γάλα γαϊδούρας της Φάρμας Τσιχουρίδη, το οποίο θα δοκιμάσουν όσοι συμμετάσχουν στο οδοιπορικό.

*Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο [email protected] 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή