Στην Πάρο τρώμε καλά

Δεν είναι μόνο ο αέρας ανανέωσης που φέρνει στο νησί πλειάδα εκλεκτών σεφ. Η Πάρος πατάει γερά στη στιβαρή γαστρονομική της παράδοση.  

13' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ψητό χταπόδι και η τραγανή γεύση των ολόφρεσκων μπαρμπουνιών θα έρχονται πάντα στη μνήμη μου κάθε φορά που ανασύρω αλησμόνητα καλοκαιρινά βράδια στο λιμανάκι της Νάουσας. Ήταν η εποχή που είχα την ευκαιρία να γευτώ το χταπόδι, τη γούνα και την κακαβιά όπως τα έφτιαχναν οι ψαράδες, πριν το νησί προσαρμοστεί γαστρονομικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καλοκαιρινών επισκεπτών. Στο νησί της Πάρου η ομορφιά βγαίνει από την απλότητα. Κατοικιές που δεν τις άγγιξε ο χρόνος, μια εκκλησιά που περιμένει να ανάψεις το καντήλι της, το αγέρωχο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Δέτη, το λιμανάκι της Νάουσας που δεν χάνει ποτέ τη γοητεία του, το τραπέζι που στρώνεται με ό,τι βγάζουν η γη και η θάλασσα. 

Στην Πάρο τρώμε καλά-1
Σε κάθε γωνιά του νησιού συναντάς τα ξωκλήσια του. 

Στην Παροικιά

Τα νεοκλασικά σπίτια, τα ενετικά οικόσημα και οι μαρμάρινες κρήνες συνθέτουν τη γοητεία και την πλούσια ιστορία της Παροικιάς. Ο παραλιακός δρόμος και τα σκαλάκια του Αγίου Κωνσταντίνου είναι ο ιδανικός προορισμός όταν ο ήλιος δύει πίσω από τον Άγιο Φωκά. Εστιατόρια και μπαρ κατά μήκος της παραλίας προσφέρονται για ποτό και φαγητό. Στο παραδοσιακό καφενείο Πινόκλης (τηλ. 22840-27309) θα συνοδεύσετε με ελληνικούς μεζέδες τη σούμα, το κρασί ή την μπίρα, ενώ στον καλόγουστο χώρο του Ballo Sushi Bar (τηλ. 22840-28238), το σούσι μενού, που συνοδεύεται από κοκτέιλ, ετοιμάζεται και με φρέσκα παριανά ψάρια. 

Στη Νάουσα

Τα λευκά σπιτάκια της Νάουσας με τα ασπρισμένα σοκάκια αστραποβολούν. Στο λιμανάκι της με το ενετικό κάστρο, ένας αγέρωχος γλάρος στέκει στην πλώρη του ψαροκάικου. Στην κουπαστή απλωμένες οι γούνες και τα χταπόδια λιάζονται, από τις πιο οικείες καλοκαιρινές εικόνες. Στα κυκλαδονήσια ο ήλιος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να «μαγειρεύει» τα ντόπια υλικά. Η γούνα είναι το λιόκαφτο ψάρι, που ψήνεται κάτω από τις ακτίνες του παριανού ήλιου πριν μπει στην πυρά, σύμφωνα με την τεχνική που χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια οι ψαράδες. 

Στην Πάρο τρώμε καλά-2
Στο παραδοσιακό Ουζερί των Ναυτικών, οι φρέσκοι αστακοί περισσεύουν.

Το εστιατόριο Mario (τηλ. 22840-51047) του Μάριου Τσαχπίνη πάνω στο λιμανάκι φημίζεται για τη θαλασσινή κουζίνα του με σύγχρονη άποψη. Αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα ντόπια υλικά και το διαπιστώνεις στη λαχταριστή ψαρομακαρονάδα του. Την παριανή γούνα θα γευτείτε στο Ουζερί των Ναυτικών (τηλ. 22840-51300) με ιστορία από το 1950. Εκεί σύχναζαν οι ψαράδες για τη σούμα τους μόλις μάζευαν τα δίχτυα. Αφού ανάψετε κερί στο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα στο έμπα του μικρού λιμανιού, θα αναζητήσετε τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του fine dining εστιατορίου Barbarossa (τηλ. 22840-51391). Ο σεφ Δημήτρης Νίκολης έχει πολυετή εμπειρία στη μαστόρικη διαχείριση της φρέσκιας πρώτης ύλης από τη θάλασσα. Στο «μπαλκόνι» της Νάουσας δύο νέοι σεφ στέγασαν τα μαγειρικά τους όνειρα στη Μαντζουράνα (τηλ. 6975-537686). Η Άννα και ο Γιάννης μαγειρεύουν με προϊόντα από τον μπαξέ τους συνταγές σε «άπταιστα ελληνικά», όπως οι τραγανές τηγανητές πατάτες με σος αυγού και φέτας που δύσκολα ξεχνάς.

Στην Πάρο τρώμε καλά-3
Το λιμανάκι της Νάουσας με τις ψαρόβαρκες, που μαρτυρούν την ιστορία του. 

Το σεργιάνι στα σοκάκια θα σας φέρει μέχρι τη μαρίνα όπου δένουν ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη. Ο ιδιοκτήτης του Mediterraneo (τηλ. 22840-53176) Γιώργος Παρούσης έχει απλωμένα τα χταπόδια στον ήλιο να λιάζονται. Η μαεστρία στην κουζίνα αναδεικνύει τη νοστιμιά που έχει το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Στην παραλία του Αγίου Δημητρίου θα πάρετε θέση αναπαυτική στο Come Back (τηλ. 6932-903877) και θα απολαύσετε τον πρώτο καφέ της ημέρας που συνοδεύει ένα πλούσιο πρωινό. Εκεί κοντά θα αναζητήσετε το εστιατόριο Κάπαρη (τηλ. 22840-52070), εστιασμένο στην ντόπια παράδοση, έτσι όπως την έμαθε ο Μανώλης Κάπαρης και ο γιος του Ανδρέας από την οικογένειά τους.

Στον Αμπελά

Στην Πάρο τρώμε καλά-4
Αριστερά: Ο Γιάννης λιάζει τις γούνες για την ταβέρνα του, το Θαλάμι.
Δεξιά: Χαλάρωση και αληθινές γεύσεις στο Blue Oyster, στον Αμπελά.

Αφήνοντας τη Νάουσα και πηγαίνοντας «προς τα χωριά» –όπως λένε στην Πάρο–, βρίσκετε με μια μικρή παράκαμψη τον Αμπελά με το γραφικό λιμανάκι του και θέα στο απέραντο μπλε και στη Νάξο. Σε προνομιακή θέση πάνω στην αμμουδερή παραλία, που προσφέρεται για ήσυχες βουτιές, βρίσκεται το καλόγουστο εστιατόριο Blue Oyster (τηλ. 22840-52707). Στην κουζίνα η Ρίτα Ευαγγελοπούλου, γέννημα θρέμμα του νησιού, μαγειρεύει με αγάπη και τεχνική τα τοπικά υλικά. Χαζεύοντας τις ψαρόβαρκες να μπαίνουν στο λιμανάκι, θα δοκιμάσετε λιμπιστικά κεφτεδάκια τόνου που συνοδεύει χειροποίητη μαγιονέζα αρωματισμένη με σκόρδο αλλά και φιλεταρισμένη σαρδέλα ψημένη ιδανικά στα κάρβουνα, συντροφιά με πλιγούρι και λαχανικά. Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή με τους γειτονικούς δαντελωτούς κολπίσκους, θα κάνετε νόστιμη στάση στην ψαροταβέρνα το Θαλάμι (τηλ. 22840-53351), ιδανικό στέκι που σας ταξιδεύει στη δεκαετία του 1960 κάτω από τη σκιά των αρμυρόδεντρων. Στο τραπέζι προσγειώνεται δροσερή σούμα που συνοδεύεται από χειροποίητη λακέρδα, χταπόδι τηγανητό –μια παριανή παραδοσιακή συνταγή–, μαραθοπιτάκια, μια και αφθονεί ο μάραθος στο κτήμα τους, αλλά και φρέσκα ψάρια από το καΐκι της οικογένειας.

Στις Λεύκες και στον Πρόδρομο

Στην Πάρο τρώμε καλά-5
Λεύκες, το πιο ορεινό αλλά και το πιο «πράσινο» χωριό της Πάρου. 

Στο γοητευτικό χωριό Λεύκες θα σεργιανήσετε στα σοκάκια, θα μαγευτείτε από την αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα ξαποστάσετε στο Ράμνος Kαφέ (τηλ. 22840-44019) με τη δροσερή βεράντα και τη μοναδική θέα. Από τα χεράκια της Μαρουσώς Αρκουλή θα δοκιμάσετε μυζηθρόπιτα με φρέσκια μυζήθρα, που λούζεται διακριτικά στο μοσχοβολιστό παριανό θυμαρίσιο μέλι. Δίπλα από τον φούρνο στην πλατεία του χωριού, οι μαρμάρινες σκάλες θα σας οδηγήσουν στη βεράντα του Κλαρίνου (τηλ. 22840-41608), που στολίζεται από γλάστρες με βασιλικούς και γαρδένιες. Εδώ, σπεσιαλιτέ είναι το καλό ντόπιο κρέας –στα κάρβουνα ή στην κατσαρόλα– αλλά και οι καράβολοι (σαλιγκάρια) με σκορδαλιά. 

Στην Πάρο τρώμε καλά-6
Όταν βγαίνει από την κουζίνα της, η Μαρία σκορπάει το κέφι στο Καλλιτεχνικό Καφενείο. 

Χαμηλότερα από τις Λεύκες και σε απόσταση 5 χλμ. βρίσκεται ο Πρόδρομος, που παραμένει αλώβητος από τον τουρισμό. Ένα χωριουδάκι σαν μπιζουδάκι. Αυθεντικό. Με λευκά σπιτάκια και ολάνθιστες αυλές. Πάνω στο καλντερίμι που αγκαλιάζουν οι φούξια μπουκαμβίλιες θα βρείτε το Καλλιτεχνικό Καφενείο (τηλ. 22840-42033) και τη φιλόξενη μαγείρισσά του, τη Μαρία, που σερβίρει εκπληκτική ρεβιθάδα. Θα πιείτε σούμα δροσερή και θα δοκιμάσετε σουπιές μαγειρεμένες με μάραθο του νησιού. Τόσο απλά, τόσο αληθινά. 

Στην Πάρο τρώμε καλά-7
Η Χαρούλα με τον σύζυγό της σερβίρουν με χαμόγελο.

Από τον Πρόδρομο ακολουθείτε μια διαδρομή που αποκαλύπτει τις εναλλαγές του παριανού τοπίου, με τις ξερολιθιές να «τρέχουν» σαν ζωνάρια στους αγρούς και τη μονή του Αγίου Αντωνίου να αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο. Στο γοητευτικό χωριό Μάρπησσα μαγεύεσαι από τα ασπρισμένα φιδογυριστά σοκάκια και τα κυκλαδίτικα σπίτια. Σε μια όμορφη πλατεία με σκαλάκια, τενεκέδες με βασιλικούς και δυόσμο και κάτω από δύο τεράστιες μουριές στήνονται τα τραπέζια της Χαρούλας (τηλ. 22840-41440), που μαγειρεύει από το 1977 ντόπιες συνταγές. Τα λαχανικά είναι από τον οικογενειακό κήπο και στην κουζίνα δίνεται ρεσιτάλ με ντοματοκεφτεδες, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες. 

Στον Δρυό

Στην Πάρο τρώμε καλά-8
1. Το Κύμα
2. The Green Project
3. Μαρκάκης

Σημείο αναφοράς στον τοπικό γαστρονομικό χάρτη είναι το The Green Project (τηλ. 22840-41388) στον Δρυό, με τον αεικίνητο Γιάννη Ραγκούση να καλλιεργεί και να σερβίρει λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά στον καταπράσινο κήπο του. Γεύσεις αγνές που σε συστήνουν με τον πλούτο της παριανής γης, σερβιρισμένες με φρέσκια αντίληψη. Μαρμελάδες φτιαγμένες από τα φρούτα του κήπου και δημιουργικά τσάτνεϊ συνοδεύουν πλατό παριανών τυριών. Στην παραλία του Δρυού, το εστιατόριο Το Κύμα (τηλ. 22840-41180) ετοιμάζει δημιουργικά πιάτα μαγειρεμένα με ντόπια υλικά. Με υπόκρουση τον ήχο της θάλασσας θα δοκιμάσετε φιλέτο λαβράκι ιδανικά ψημένο πάνω σε ρεβίθια και σαλάτα αρμύρα. 

Στο Πίσω Λιβάδι και στην Αλυκή 

Τη γοητεία του διατηρεί το ψαροχώρι Πίσω Λιβάδι στη νότια πλευρά της Πάρου. Την απάνεμη παραλία του στεφανώνουν τα αρμυρόδεντρα, ενώ με τη δύση του ήλιου το τοπίο γίνεται ειδυλλιακό. Τα τραπεζάκια πάνω στο κύμα προσφέρονται για καφέ ή ποτό στου Βρόχα (τηλ. 22840-41272), ενώ για τσιμπολόγημα θαλασσινό και φρέσκο ψάρι θα πάτε στου Μαρκάκη (τηλ. 22840-42177) και στου Χάλαρη (τηλ. 22840-43257). Στη νοτιοδυτική πλευρά θα αντικρίσετε τη γαλάζια αγκαλιά της Αλυκής, το τρίτο φυσικό λιμάνι της Πάρου, ιδανικό για περαντζάδα αλλά και για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στο Μουράγιο (τηλ. 22840-91165) και στο Μπαλκόνι του Άκη (τηλ. 22840-91512). 

Η « απόβαση » των σεφ

Στην Πάρο τρώμε καλά-9
1. Το μενού του εστιατορίου Nefeli έχει αναλάβει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. 
2. Τα τοπικά προϊόντα αξιοποιούνται με φαντασία στη Γαλάζια Hytra. 
3. Eλληνική και μεσογειακή κουζίνα με φρέσκια ματιά στο Mr. E.

Στο σημείο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη κουζίνα στήνεται πλέον το γαστρονομικό σκηνικό της Πάρου, καθώς επώνυμοι σεφ έχουν κάνει απόβαση στο νησί. Στο μαγευτικό τοπίο του Αμπελά ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Νίκος Φωτιάδης έχουν την επιμέλεια του εστιατορίου Άσπρο (τηλ. 22840-52151) πάνω στην παραλία, με «πρωταγωνιστές» της κουζίνας τους τον ξυλόφουρνο και την παραστιά. Στο fine dining εστιατόριο Nefeli του Yria Boutique Hotel (τηλ. 22840-24154) την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin. Ο Λευτέρης αντλεί την έμπνευσή του από τον πλούτο της μεσογειακής κουζίνας και αξιοποιεί στη μαγειρική ό,τι φρέσκο βγάζουν η θάλασσα και η γη. Τα πιάτα του αποπνέουν άρωμα καλοκαιρινής φρεσκάδας. Στην παραλία των Αγίων Αναργύρων στο ολοκαίνουργιο μπουτίκ ξενοδοχείο Cove Paros (τηλ. 22840-28576), ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης αναλαμβάνει να μας συστήσει με τη δημιουργική κουζίνα του το εστιατόριο Raδa. «Οι θησαυροί της κυκλαδίτικης γης χαρίζουν την έμπνευση», λέει και εξηγεί: «Κυκλαδίτικα υλικά αλλά και από όλη την Ελλάδα πρωταγωνιστούν στα πιάτα με τις ελληνικές επιρροές. Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι φαγητό ελαφρύ, καλοκαιρινό, που μαγειρεύει με τέχνη ο σεφ Δανιήλ Παπατριανταφύλλου». Τα δροσιστικά signature cocktails που σερβίρονται επιμελείται ο Βασίλης Κυρίτσης του γνωστού The Clumsies. Η γαστρονομική πυξίδα δείχνει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Summer Senses (τηλ. 22840-93000), εναρμονισμένο με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και με θέα μαγευτική που κόβει την ανάσα, πάνω από την παραλία της Πούντας. Στο φιλόξενο Summer Senses βρίσκει τη θέση του το γαστρονομικό εστιατόριο Γαλάζια Hytra, με τον εξαιρετικό σεφ Τάσο Μαντή να αξιοποιεί με γνώση και φαντασία τα τοπικά προϊόντα. «Όλο το μενού είναι χτισμένο πάνω στους ντόπιους παραγωγούς και ψαράδες», λέει ο Τάσος Μαντής. «Για να έρθει και πιο κοντά η Hytra στη Γαλάζια Hytra, χρησιμοποιούμε περισσότερες τεχνικές, ενώ πιάτα που αρέσουν στους πελάτες της Αθήνας θα φιγουράρουν και στο μενού της Πάρου. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Δημήτρης Βρατζίδης και αξίζει να δοκιμάσετε τον μπακαλιάρο με κρέμα από άγριο σκόρδο και σάλτσα από κάππαρη Πάρου». Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης υπογράφει το μενού στο εστιατόριο Mr. E του ξενοδοχείου Parilio (τηλ. 22840-51000) στις Κολυμπήθρες, ενώ στη Νάουσα και στο καινούργιο εστιατόριο Deck (deckparos.gr), με θέα το απέραντο γαλάζιο, βάζει τη μαγειρική σφραγίδα του 
ο σεφ Γιάννης Λουκάκος, που επιμελείται το μενού.

All star Αντίπαρος

Στην Πάρο τρώμε καλά-10

Η Αντίπαρος μπαίνει φέτος δυναμικά στο παιχνίδι της γαστρονομίας, με δυνατά ονόματα να επιμελούνται τις κάρτες των εστιατορίων. Στο Beach House (τηλ. 22840-64000) του επιχειρηματία Ιάσονα Τσάκωνα ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας μια τριάδα εξαιρετικών σεφ: η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη με τον Νίκο Ρούσσο (Funky Gourmet) και ο Περικλής Κοσκινάς (Cookoovaya). «Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, υπάρχει καλή χημεία», λέει με χαμόγελο η Γεωργιάννα, βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin. «Η φιλοσοφία μας στην κουζίνα του Beach House είναι “raw and fire”, δηλαδή ωμά και ό,τι βγαίνει από τη φωτιά. Ελληνικό φαγητό υγιεινό, super light, με διάθεση να μοιραζόμαστε τους μεζέδες. Φρέσκα ψάρια από Πάρο, Αντίπαρο και Αίγινα, λαχανικά, ελιές, ελαιόλαδο και τυρί από τους ντόπιους παραγωγούς. Επίσης, έχουμε κάνει τις δικές μας προτάσεις γεύσεων για τα κοκτέιλ που θα σερβίρονται». Πρεσβευτής της κυκλαδίτικης γαστρονομίας στο νησί είναι και το εστιατόριο Kalokeri (τηλ. 22840-63037), που θα συναντήσετε στη βόλτα σας στον κεντρικό δρόμο της Αντιπάρου. Η Βάνα Βρεττού εμπνέεται από την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και μαγειρεύει με κέφι τα φρέσκα ζαρζαβατικά από το μποστάνι του Κάμπου στην Αντίπαρο. Τα μοσχάρια είναι ναξιώτικα και τα κατσικάκια αντιπαριώτικα. Οι ψαράδες της Πάρου, της Αντιπάρου αλλά και από τα Κουφονήσια προμηθεύουν την κουζίνα με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, ενώ γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες προσφέρει η εξαιρετική συλλογή τυριών και αλλαντικών. Τα πιάτα μοσχοβολούν Αιγαίο – το επιβεβαιώνει το ταρτάρ μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε λεμόνι και μοσχολέμονο, αρωματισμένο με βασιλικό, λουίζα και αφρίνα από φύκια. Τέλος, το εστιατόριο Samano (τηλ. 22840-61497) στο ξενοδοχείο Kouros Village με θέα το λιμάνι της Αντιπάρου, που άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι, έχοντας στο τιμόνι της κουζίνας τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, θα συνεχίσει και φέτος το γαστριμαργικό του ταξίδι.

Φωτογραφίες: 1. Kalokeri, με πρώτη ύλη από τις Κυκλάδες. 
2. Samano στο ξενοδοχείο Kouros Village.

Να την πιεις στο ποτήρι

Στην Πάρο τρώμε καλά-11
Oινοποιείο Αστέρας

Η Πάρος φημίζεται για την οινική παραγωγή της, γνωστή από την αρχαιότητα, και έχει μακρόχρονη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή κρασιών. Μαγεύουν οι αναβαθμίδες με τα αμπέλια και τα πετρόχτιστα υπαίθρια πατητήρια. Το οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη (τηλ. 22840-51706) στη Νάουσα αξίζει μια επίσκεψη τόσο για να ταξιδέψετε μέσα από τα εκθέματα του μουσείου στο οινικό παρελθόν όσο και για να δοκιμάσετε τα κρασιά της σύγχρονης παραγωγής. Επικρατέστερη λευκή ποικιλία αμπέλου είναι η Μονεμβασιά και η ερυθρή Μαντηλαριά, που δίνουν οίνους ΠΟΠ. Στο έμπα της Νάουσας συναντάτε το Οινοποιείο Moraitico (τηλ. 22840-51920) του Γιώργου Μωραΐτη με παραγωγή βραβευμένων βιολογικών κρασιών. Στη Μάρπησσα βρίσκεται το επισκέψιμο οινοποιείο Αστέρας (τηλ. 22840-51798) του Κωνσταντίνου Ρούσσου και το οινοποιείο Νίκου Λουρίδη (τηλ. 6974-947740), ενώ στις Καμάρες το Alissafi Winery (τηλ. 22840-28854) του Αδάμ Κωστίκα με βιολογικούς αμπελώνες.

ΑΓΟΡΕΣ

Στην Πάρο τρώμε καλά-12
1. Ο Αρσένης καλλιεργεί με μεράκι την παριανή γη. 
2. Παραδοσιακές γεύσεις από το παντοπωλείο Με τη Σέσουλα. 

Το βραβευμένο μέλι Εκ Πακτίας των Άγγελου Πιτσικαλή και Ελισάβετ Μπογιατζή και τις εξαιρετικές κρέμες τους με προϊόντα μέλισσας, σταφύλι και άγριο τριαντάφυλλο θα βρείτε στο ντελικατέσεν Με τη Σέσουλα (τηλ. 22840-260089) στην Παροικιά. Στα παντοπωλεία Αρσένης (τηλ. 22840-26477) στη Νάουσα και στην Παροικιά σάς περιμένουν προϊόντα από όλη την Ελλάδα αλλά και η παραγωγή της παριανής γης. Από τα κτήματα του Αρσένη θα προμηθευτείτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα τυριά της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού (τηλ. 22840-22179) –γραβιέρα Πάρου, κρασοτύρι και όχι μόνο– και την αξιόλογη παραγωγή της τυροκόμου Κατερίνας Μόσχου που δημιούργησε το 2017 Το Πάριον (τηλ. 6973-525591), το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο του νησιού. Στο ντελικατέσεν Το Μελίσσι (τηλ. 22840-55377) στη Νάουσα θα βρείτε μια ποικιλία από γαστρονομικούς κυκλαδίτικους θησαυρούς – από ντόπιο μέλι θυμαρίσιο, ρεβίθια και φάβα της παριανής γης μέχρι λιαστό κρασί.

Η τέχνη του ζυμαριού

Στην Πάρο τρώμε καλά-13
Στον φούρνο του Στρατή Κρητικού.

Οι διάσπαρτοι ανεμόμυλοι της Πάρου μαρτυρούν τη σοφία του κυκλαδίτικου πολιτισμού και υπενθυμίζουν την παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης. Είναι πλούσια η ποικιλία των τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων από παξιμάδια, κουλούρια, ξεροτήγανα. Τη μαεστρία της κάθε νοικοκυράς ανακαλύπτεις στις διάφορες πίτες, όπως ραφιόλια γεμιστά με μυζήθρα, μαραθοπιτάκια, κολοκυθόπιτες και κολόπια (μικρές πίτες γεμισμένες με διάφορα άγρια χόρτα). Στην πλατεία των Λευκών η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού θα σας τραβήξει από τη μύτη στον φούρνο του Στρατή Κρητικού (τηλ. 22840-44090). Εδώ η οικογενειακή τέχνη βαστάει από το 1904 και πάει από γενιά σε γενιά. Αφήνοντας την Αλυκή με κατεύθυνση την Παροικιάμ μια στάση επιβάλλεται στον φούρνο της Αγκαιριάς (τηλ. 22840-91378), που φημίζεται για τις παριανές παξιμαδοκουλούρες και κριθαροκουλούρες που πατούν στην αυθεντική συνταγή της γιαγιάς του φούρναρη Γιώργου Χανιώτη ο οποίος έχει δικό του μύλο και αλέθει τον καρπό. Στην άλλη πλευρά του νησιού, στο Υστέρνι, ο Ξυλόφουρνος (τηλ. 22840-52750) του Νίκου Ζουμή έχει τη δική του οικογενειακή ιστορία, που ξεκινάει από τον παππού του που ήταν μυλωνάς στις Λεύκες. Στην αγορά της Παροικιάς θα συναντήσετε τον Νίκο Ραγκούση, αρτοποιό τρίτης γενιάς αξημέρωτα στον φούρνο του (τηλ. 22840-21573) να ξεφουρνίζει ψωμί κουλούρα, παξιμάδια κρίθινα και καλτσούνια (μικρά πιτάκια γεμιστά με γλυκιά μυζήθρα και κανέλα). Κανελοζάχαρα από κρασί και ελαιόλαδο έφτιαχναν οι παππούδες του ζαχαροπλάστη Παναγιώτη Χαμηλοθώρη (τηλ. 22840-52717) από τη δεκαετία του 1940 στον φούρνο τους στη Νάουσα. 

Στην Πάρο τρώμε καλά-14
© ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σημειωματάριο

Μετάβαση

Στην Πάρο θα φτάσετε από τον Πειραιά (2 ώρες 45 λεπτά – 5 ώρες, από 36 ευρώ η απλή μετάβαση) με πλοία των Blue Star Ferries (bluestarferries.com), Aegean Speed Lines (aegeanspeedlines.gr), Minoan Lines (minoan.gr) κ.ά. Από Ραφήνα (4-7 ώρες, από 30 ευρώ η απλή μετάβαση) με Golden Star Ferries και Fast Ferries. Αεροπορικώς από Αθήνα (από 60 ευρώ η απλή μετάβαση) με Οlympic Air (olympicair.com) ή Sky Express (skyexpress.gr).

Στην Πάρο τρώμε καλά-15

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Για beach bar θα πάτε στην Punta Beach στην ανατολική πλευρά του νησιού ή στο πρώτο κομμάτι της Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα. Για κάτι οργανωμένο και σχετικά ήρεμο θα φτάσετε στις Κολυμπήθρες ή στον Αϊ-Γιάννη στο Μοναστήρι, αλλά και στον Μώλο. Για να κολυμπήσετε απαλλαγμένοι από οτιδήποτε εμποδίζει την επαφή του σώματος με το νερό και τον ήλιο, θα πάτε στη Λάγγερη. Η Χρυσή Ακτή, ως η μεγαλύτερη του νησιού με μήκος 1,5 χλμ. και πλάτος που δεν σε περιορίζει, είναι πολυσυλλεκτική, για όλα τα γούστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή