Στη σκιά του Μαινάλου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή 

Από το μικρό ορεινό χωριό της Ελάτης στα 1.200 μ. υψόμετρο θα περπατήσετε ως τη Βυτίνα (1.033 μ.). Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του Menalon Trail, του βραβευμένου μονοπατιού μήκους 75 χιλιομέτρων που περνάει από πολλά χωριά της Γορτυνίας (Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, κ.ά.). Το συγκεκριμένο κομμάτι του, από την Ελάτη στη Βυτίνα, είναι από τα πιο βατά και ευχάριστα. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Ελάτη, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταμού Μυλαίοντας και συνεχίζει παράλληλα με το νερό. Οι δασωμένες με έλατα πλαγιές του Μαινάλου χάνονται πίσω από την πυκνή βλάστηση πάνω και γύρω από το ποτάμι. Ξύλινες γεφυρούλες και πλατάνια θα σας οδηγήσουν στις Πηγές Πυργακίου, όπου θα δείτε τις εγκαταστάσεις συγκέντρωσης νερού: από εδώ υδρεύεται η Βυτίνα. Μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού, για περίπου 1 χλμ. θα κινηθείτε σε χωματόδρομο μέχρι να φτάσετε στη θέση Ελληνικά. Από πάνω σας θα βρίσκεται ο λόφος της ακρόπολης του αρχαίου Μεθυδρίου. Θα περάσετε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και διασχίζοντας ξύλινη γέφυρα θα βρεθείτε στο ποτάμι για να συνεχίσετε κατά μήκος του μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αυτός είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε τα χωριά – θα δείτε μάλιστα και τα ερείπια τριών νερόμυλων. Αφού περάσετε το ρέμα Μπαρμπά και το ξύλινο γεφυράκι, θα δείτε άλλη μία πέτρινη βρύση και μέσα από κερασιές θα φτάσετε στα πρώτα σπίτια της Βυτίνας. 

Στη σκιά του Μαινάλου-1
Άποψη της κοίτης του Λούσιου ποταμού.

Οι στάσεις 

Τα καλύτερα σημεία για στάση είναι στις βρύσες που θα συναντήσετε (όπως η βρύση Μακρινού) για να ανεφοδιαστείτε με νερό και να ξεκουραστείτε. Για ξεκούραση προσφέρεται και η σκιά των πλατάνων στις όχθες του Μυλαίοντα. 

Στη σκιά του Μαινάλου-2
Συναντώντας τα ερείπια των παλιών νερόμυλων, στις όχθες του Μυλαίοντα. © Αλεξάνδρα Μανδράκου

Οι μύθοι και οι ιστορίες 

Στο Μαίναλο γεννήθηκε η λατρεία του θεού Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού που ήταν συνδεδεμένος με τη φύση. Από τα βουνά του Μαινάλου και την ποιμενική ζωή εμπνεύστηκαν και οι οπαδοί του Αρκαδισμού, του καλλιτεχνικού ρεύματος που πρέσβευε ότι η Αρκαδία ήταν ένας ονειρικός τόπος. 

Η αρχαία αρκαδική πόλη Μεθύδριο ήταν μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Στην ακρόπολή της έχουν βρεθεί λείψανα κτιρίων και αρχαίος ναός.

Στη σκιά του Μαινάλου-3
Η σπηλιά του Πάνα, έξω από το χωριό Πιάνα, στις πλαγιές του Μαινάλου.

Σε ποιους απευθύνεται 

Ιδανικό μονοπάτι για αρχάριους και παιδιά άνω των 7-8 ετών. Η διαδρομή είναι βατή και εύκολη χωρίς τεχνικές δυσκολίες, με μεγάλο μέρος της να καλύπτεται από ελατόδασος. Ωστόσο, επειδή το τελευταίο κομμάτι της δεν έχει πολλές σκιές, τις ζεστές ημέρες του χρόνου ενδείκνυται να ξεκινήσετε αντίστροφα (από τη Βυτίνα το πρωί, ώστε να καταλήξετε στο πυκνό δάσος της Ελάτης το μεσημέρι).

Στη σκιά του Μαινάλου-4
Στη Δημητσάνα καταλήγει το τμήμα 1 του Menalon Trail, που εκκινεί από τη Στεμνίτσα. 

Tips 

Το Menalon Trail είναι ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο και οργανωμένο μονοπάτι μήκους 75 χιλιομέτρων. Η διαδρομή Ελάτη-Βυτίνα αποτελεί ένα από τα 8 τμήματά του. Ανάλογα με την εμπειρία σας, μπορείτε να επιλέξετε και κάποια από τις υπόλοιπες. Η μικρότερη, μήκους 4,2 χλμ., ενώνει τη Δημητσάνα με το Ζυγοβίστι, οδηγώντας από την κοιλάδα του Λούσιου ποταμού σε ελατόδασος. Ενδιαφέρον έχει και το τμήμα Στεμνίτσα-Δημητσάνα, μήκους 12,5 χλμ., που περνάει από ιστορικές μονές της περιοχής, αλλά και η διαδρομή Βαλτεσινίκο-Λαγκάδια, μήκους 13,9 χλμ., που διασχίζει ελατοδάση και λιβάδια. Η καλύτερη περίοδος για να πεζοπορήσετε στην περιοχή είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. 

Η διάρκεια

Το μήκος της διαδρομής είναι 8,5 χιλιόμετρα (περίπου 3 ώρες). 

Στη σκιά του Μαινάλου-5
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή