Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή

Έντονα ανηφορική πορεία θα σας οδηγήσει στην κορυφή της Όχης, στα 1.399 μ., και στο Δρακόσπιτο, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό της Ελλάδας. Για να την προσεγγίσετε, θα στρίψετε αριστερά 3 χλμ. μετά το χωριό Μετόχι επί του δρόμου Καρύστου-Πλατανιστού. Το αυτοκίνητο τερματίζει στον Καστανόλογγο της Όχης, το υπεραιωνόβιο καστανόδασος 600 στρεμμάτων, με τους τεράστιους κορμούς που μοιάζουν με γλυπτά έργα τέχνης. Πρόσφατα διανοίχτηκαν κι άλλοι δρόμοι για τις ανάγκες του αιολικού πάρκου, ωστόσο επιμένουμε να στηρίζουμε τις πεζοπορικές δράσεις στο βουνό. 

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-1
Στον Καστανόλογγο θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στις σελίδες παραμυθιού. 

Από τον Καστανόλογγο το μονοπάτι συνεχίζει στο Καταφύγιο της Όχης, που μένει κλειστό αυτή την εποχή καθώς χρήζει επισκευών. Από εκεί και πάνω η βλάστηση αραιώνει, περιορίζεται σε πουρνάρια και το έδαφος είναι έντονα πετρώδες. Η θέα σε όλη την περιοχή της Καρυστίας εμφανίζεται όταν φτάνετε στο διάσελο. Μετά το διάσελο ανηφορίζετε τον απότομο βράχο προς την κορυφή, που από εδώ μοιάζει σαν φρούριο. Έπειτα, βγαίνετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η κορυφή είναι πλέον πολύ κοντά σας, γεμάτη με αλλόκοτα βράχια από γκριζωπά πετρώματα, όπως και το περίφημο δρακόσπιτο με τους τεράστιους ογκόλιθους και την περίτεχνη συναρμολόγηση κατά το εκφορικό σύστημα, χωρίς συνδετικό υλικό δηλαδή. Χώρος λατρείας, αρχαία στάνη, κατοικία των αρχαίων λατόμων… κανένας ερευνητής δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για τη χρήση του. Μόνο η λαϊκή συνείδηση μπόρεσε, η οποία συνέδεσε τα δρακόσπιτα με δράκους, αφού φαίνονταν οι μοναδικοί ικανοί να κατασκευάσουν τέτοιο οικοδόμημα λόγω των υπερφυσικών τους δυνάμεων! 

Οι στάσεις

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-2
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με τα βοηθητικά κτίσματα. 

Η διαδρομή, παρότι ανηφορική, δεν ενδείκνυται για πολλές στάσεις, καθώς δεν υπάρχουν σκιές. Τα δύο πιο ωραία σημεία βρίσκονται στην αρχή του μονοπατιού και είναι ο σκιερός Καστανόλογγος και το καταφύγιο της Όχης του 1962, σε υψόμετρο 1.050 μ. Η βρύση που λειτουργούσε στην αυλή του ανεξάρτητα από εκείνο δεν λειτουργεί πια, οπότε φροντίστε για νερό. Στάση μπορείτε να κάνετε στο διάσελο, για να χαζέψετε και να φωτογραφίσετε την Καρυστία από ψηλά και να πάρετε δύναμη για το τελευταίο, έντονα ανηφορικό τμήμα της διαδρομής. Κατόπιν ξαποστάστε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Φτιαγμένο από πέτρες κι αυτό, σαν να μιμείται το γειτονικό δρακόσπιτο, έχει γύρω του διάφορα βοηθητικά κτίσματα και χώρο για να καθίσετε. Μάλιστα, εδώ γίνεται και πανηγύρι στις 2 Αυγούστου, ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία κατά το παλαιό ημερολόγιο. 

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-3
Στο εσωτερικό του Δρακόσπιτου. 

Οι μύθοι και οι ιστορίες

«Οχεία» στα αρχαία σημαίνει «συνεύρεση» και το βουνό ονομάστηκε έτσι από το ερωτικό σμίξιμο του Δία με την Ήρα, που σύμφωνα με τη μυθολογία έλαβε χώρα εδώ. Ο Δίας για να αποπλανήσει τη θεά μεταμορφώθηκε σε κούκο. Εκείνη τον πήρε αγκαλιά και τότε αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Της έταξε γάμο και έτσι κατάφερε να την κάνει δική του για πρώτη φορά. Μια εκδοχή, άλλωστε, αναφέρει το δρακόσπιτο ως ναό αφιερωμένο στην Ήρα. 

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-4

Οι Κύλινδροι από τα αρχαία λατομεία και η θέα προς την Κάρυστο. © visualhellas.gr

Σε ποιους απευθύνεται

Το μονοπάτι δεν παρουσιάζει δυσκολίες και, καθώς η απόσταση είναι μικρή, ενδείκνυται και για αρχάριους. Λίγη αντοχή χρειάζεται μόνο και σχετική προσοχή στον προσανατολισμό, καθώς οι κούκοι (στοίβες από πέτρες για τη σήμανση της διαδρομής) συχνά συγχέονται με το έτσι κι αλλιώς βραχώδες έδαφος, ωστόσο κατά τόπους υπάρχει και σήμανση. 

Tips

Αν θέλετε να διευρύνετε την πεζοπορία σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από την Κάρυστο και να ανεβείτε στο βουνό μέσω του χωριού Μύλοι. Το μονοπάτι αυτό περνά και από τους Κυλίνδρους, όπως ονομάζονται οι παρατημένες κολόνες από τα αρχαία λατομεία. 

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-5
Στο φαράγγι του Δημοσάρη, μια εναλλακτική διαδρομή που αξίζει να επιχειρήσετε. 

Ακόμη καλύτερα, κατεβαίνοντας από την Όχη αξίζει στο διάσελο να κινηθείτε ανατολικά και να φτάσετε στη θέση Πετροκάναλο (έρχεται και δρόμος από την Κάρυστο). Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι 10 χλμ. (περίπου 4 ώρες) που διασχίζει το φαράγγι του Δημοσάρη και καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού, η οποία βρέχεται από το Αιγαίο. Είναι ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της Εύβοιας, λόγω της οργιώδους βλάστησης, των νερόμυλων, των καταρρακτών και της Σκάλας Λενοσαίων, του παλιού καλντεριμιού που ένωνε το Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο. 

Η διάρκεια

Η διαδρομή έχει μήκος 2,5 χλμ. και θα χρειαστείτε 1-1½ ώρα για να την πραγματοποιήσετε. Από τον Καστανόλογγο έως το καταφύγιο υπολογίστε περίπου 10 λεπτά. Η κλίση είναι έντονη, αφού θα πρέπει να ανεβείτε από τα 1.050 μ. στα 1.399 μ. 

Στην κορυφή και στο δρακόσπιτο της Όχης-6
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή