Επιστροφή στο Cambridge

Η Sarah Bailey επισκέπτεται την πόλη των φοιτητικών της χρόνων και την αφήνει να τη γοητεύσει ξανά.

9' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήμουν ποτέ από τους ανθρώπους που ξετρελαίνονται με τα reunions. Έχω αφήσει τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές των φοιτητικών μου χρόνων στο «κουτί» των αναμνήσεων χωρίς να τις πολυσκαλίζω. Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είναι ελάχιστες οι φορές που επισκέφθηκα το Cambridge αφότου αποφοίτησα. Και πιθανόν εκεί οφείλεται η έντονη νοσταλγία που με κατέκλυσε φτάνοντας στον σταθμό και αντικρίζοντας την εκπληκτική ομορφιά και την απίστευτη γοητεία της πόλης.

Σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από τον σταθμό βρίσκεται το Downing College όπου σπούδασα (Regent Street, CB2 1DQ). Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα 30 κολέγια που απαρτίζουν το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, καθώς χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα σε νεοκλασικό ρυθμό. Ρίχνω μια κλεφτή ματιά στα κομψά κτίρια που περιβάλλουν τον προαύλιο χώρο, με τη ζαχαρί πέτρα να φαντάζει χρυσή καθώς τη λούζει η φθινοπωρινή λιακάδα, ενώ αγριοκάστανα πέφτουν από τις καστανιές. Χαμογελάω που τα ξαναβλέπω όλα αυτά, ειδικά τώρα που δεν έχω το άγχος να παραδώσω κάποια εργασία. 

Επιστροφή στο Cambridge-1
1. Φίνα στάση για καφέ στο Bould Brothers.
2. Πολυτέλεια και παιχνιδιάρικη διάθεση στο ξενοδοχείο Graduate Cambridge.
3. Kαμία επίσκεψη στην πόλη δεν είναι πλήρης χωρίς μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Cam. 
4. To εμβληματικό Corpus Clock με τη χαρακτηριστική γλυπτή φιγούρα ακρίδας στην κορυφή του χρυσού δίσκου.

Μια σωστή περιήγηση χρειάζεται αρχικά άφθονη καφεΐνη. Μπορώ με σιγουριά να πω ότι ο καφές στο Cambridge έχει βελτιωθεί πολύ συγκριτικά με την εποχή που σπούδαζα εδώ. Αν θέλετε ένα ιδιαίτερο και φίνο χαρμάνι, δοκιμάστε το Bould Brothers (88 Regent Street ή Round Church Street, CB5 8AD), όπου θα βρείτε λάτρεις του καφέ να σχηματίζουν ουρά στο πεζοδρόμιο. Και ναι, ο flat white μου με γάλα βρόμης ήταν φανταστικός. 

Το Cambridge φημίζεται για τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στους δρόμους του, αλλά είναι εξίσου εύκολο να γυρίσετε όλη την πόλη με τα πόδια (φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας παπούτσια κατάλληλα για τους πλακόστρωτους δρόμους). Μάλιστα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε την εξαιρετική μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κολεγίων. Περιπλανώμενη στην Trumpington Street, περνάω μέσα από πλήθη γυμνασμένων νεαρών που ανήκουν σε ομάδες κωπηλασίας και βιάζονται να πάνε στο μάθημά τους, φορώντας φαρδιά πουλόβερ και παντελόνια πιτζάμας (δεν είναι κατάλοιπο της Covid-19, είναι κάτι που ίσχυε από παλιά!). Όπως όλοι οι σύγχρονοι επισκέπτες, αποτίνω φόρο τιμής στο Corpus Clock (58 Trumpington St, Cambridge, CB2 1RH), ένα μαγευτικό μνημείο αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε ο Stephen Hawking το 2008 και το οποίο απεικονίζει μια ακρίδα πάνω σε έναν δίσκο χρυσού 24 καρατίων με διάμετρο ενάμισι μέτρο.

Επιστροφή στο Cambridge-2
5. Το παρεκκλήσι King’s College με τη μεγαλοπρεπή θολωτή οροφή.
6. Δύσκολα θα αντισταθείτε στις τσάντες της Cambridge Satchel Company. 

Σε απόσταση έξι λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το ξενοδοχείο Graduate Cambridge (Granta Place, Mill Lane, Cambridge CB2 1RT), στις όχθες του ποταμού Cam, με θέα στους αγρούς του καταφυγίου άγριας ζωής Sheep’s Green, όπου παραδόξως –και προς μεγάλη του χαρά– μπορεί να δει κανείς αγελάδες να βόσκουν σχεδόν στο κέντρο της πόλης. Επίσης, είναι δίπλα στη βάση των ενοικιαζόμενων βαρκών Scudamores (εταιρεία γνωστή για τις βόλτες που προσφέρει σε αυτά τα νερά από το 1910).

Το Graduate Cambridge ανακαινίστηκε από τον όμιλο Graduate που ξεχωρίζει για το πανεπιστημιακό του ύφος αλλά και για το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία του αποτυπώνουν κομμάτια της ιστορίας προσφέροντας μια αίσθηση αφήγησης. Τα ρετρό σχέδια του λόμπι σού κόβουν κατευθείαν την ανάσα και νομίζεις πως μόλις μπήκες στο πιο φανταστικό κατάστημα του Ralph Lauren, ενώ ο ένας τοίχος είναι διακοσμημένος με κομμένες vintage βάρκες από το Scudamores, που συνθέτουν μια ιδιαίτερη καρό ταπετσαρία. Από το ταβάνι κρέμεται ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό που απεικονίζει σωματίδια DNA, προς τιμήν της Rosalind Franklin, πρωτοπόρου στην ανάπτυξη του DNA στο πανεπιστήμιο. Τέτοιου είδους πινελιές υπάρχουν σε ολόκληρο το εσωτερικό του ξενοδοχείου, όπου τα ράφια είναι γεμάτα με παλιά βιβλία, ενώ πίνακες, παλιές επιστολές και διάφορα αντικείμενα στολίζουν τους τοίχους των δωματίων. Πολλά από τα δωμάτια έχουν μια νότα αγγλικής εκκεντρικότητας, μια ευχάριστη μείξη βελούδου, σχεδίων, τουίντ και διαφόρων υφασμάτων. Διαφορετική αίσθηση προσφέρει το Garden Restaurant, όπου πολυτελή σμαραγδί καθίσματα έρχονται σε έντονη αντίθεση με το ξύλο που πρωτοστατεί στον χώρο, ενώ το μενού αποτελείται από τοπικές πρώτες ύλες και μαγειρεύεται στην τεράστια ανοιχτή κουζίνα. Ο σεφ Adam Wood ήρθε από το μοντέρνο εστιατόριο Pernilla του Ανατολικού Λονδίνου και αξίζει να δειπνήσετε εδώ, ακόμη κι αν δεν διαμένετε στο ξενοδοχείο.

Vintage και όχι μόνο αγορές

Επιστρέφω με τα πόδια στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας την οδό King’s Parade, όπου το γλυκό φθινοπωρινό φως κάνει τη γοτθική αρχιτεκτονική του 15ου αιώνα του παρεκκλησιού του King’s College να φαντάζει ακόμη πιο μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό. Απέναντι βρίσκεται η εκκλησία Great St Mary’s (Senate House Hill, Cambridge CB2 3PQ), την οποία αξίζει να επισκεφθείτε και με εισιτήριο αξίας 6 λιρών να ανεβείτε τα 123 σκαλιά του πύργου για μια απίστευτη θέα 360 μοιρών της πόλης.

Από την άλλη πλευρά της εκκλησίας, θα βρείτε την εμπορική πλατεία. Ως φοιτήτρια, τρελαινόμουν για αγορές δεύτερο χέρι και ντυνόμουν με στρατιωτικά σορτσάκια και παλιά δαντελένια πουκάμισα, που έπαιρνα από τους πάγκους της αγοράς πάμφθηνα. Σήμερα κατάφερα να βρω μόνο μία πωλήτρια vintage ρούχων, μια γυναίκα ονόματι Charlotte, με την επωνυμία Moral Fibre Vintage. Ωστόσο, το γούστο, η συντήρηση και η ποιότητα του εμπορεύματος είναι τόσο υψηλών προδιαγραφών, που θα έκανα άλλο ένα ταξίδι μόνο και μόνο για να ψωνίσω από εδώ. Ο πάγκος ειδικεύεται σε παλτό μάλλινα και τουίντ (μια κατηγορία στην οποία είμαι ειδική και σχεδόν εθισμένη!). Υπάρχουν εξαιρετικά κομμάτια της δεκαετίας του 1970 σε λευκό μοχέρ, ουαλικό τουίντ, επαναχρησιμοποιημένα καρό, παλτό στα οποία έχουν μακρύνει τα μανίκια ή έχουν προστεθεί vintage ιαπωνικά πλεκτά κουμπιά. Η Charlotte δεν κάνει διαδικτυακές πωλήσεις και είναι αποφασισμένη να μείνει μακριά από το Instagram. Ωστόσο, μου είπε ότι μπορεί κανείς να τη βρει στην αγορά κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο. Λάτρεις της μόδας, το διαβάσατε πρώτοι εδώ!

Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει υπέροχα ανεξάρτητα καταστήματα (μέσα σε μια θάλασσα μεγάλων αλυσίδων). Μου αρέσει πολύ το ARK (1-2 Peas Hill, Cambridge CB2 3PP), ένα πανέμορφο, προσεγμένο κατάστημα με είδη δώρων από όπου αγόρασα δαχτυλίδια με φεγγαρόπετρα για χριστουγεννιάτικα δώρα, καθώς και ένα παιχνιδιάρικο δερματόδετο σημειωματάριο που συνοδεύεται από ένα μολύβι το οποίο είναι πιασμένο στο εξώφυλλο με τσαχπίνικο τρόπο και είναι ιδιαίτερο και χαριτωμένο. Επίσης, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο Cambridge Satchel Company (2 St Mary’s Passage, Cambridge CB2 3PQ), του οποίου οι χαρακτηριστικές τσάντες σε χρώματα πολύτιμων λίθων σού φτιάχνουν πραγματικά τη διάθεση. Έχω σταμπάρει την καινούργια Doctor’s Bag σε έντονο τιρκουάζ χρώμα.

Επιστροφή στο Cambridge-3

Τέχνη σε διαφορετικές εκδοχές

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις το ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων να αποκτά ξανά ζωή μετά το lockdown. Αν επισκεφθείτε το Cambridge μέσα στον επόμενο μήνα, μπορείτε να δείτε τον σπουδαίο Ai Weiwei στο Arts Theatre (6 St Edward’s Passage, CB2 3PJ) στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Cambridge επιστρέφει στις 18-25 Νοεμβρίου για την επετειακή 40ή του διοργάνωση (Cambridge Arts Picturehouse, 38-39 St. Andrew’s Street, Cambridge CB2 3AR). 

Στον τομέα των εικαστικών, ένα από τα πιο μαγευτικά και ζεστά μουσεία που έχω επισκεφθεί είναι το Kettle’s Yard (Castle Street, CB3 0AQ). Το κτίριο αποτελείται από τέσσερις μικρές αγροικίες που ο επιμελητής και συλλέκτης Jim Ede μετέτρεψε τη δεκαετία του 1950 σε ένα ενιαίο σπίτι, όπου έμενε με τη γυναίκα του, Helen. Ο Ede, που είχε εργαστεί στην Tate Gallery, ήταν φίλος με σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι Henri Gaudier-Brsezka και Ben Nicholson, και είχε βαλθεί να φέρει τους κατοίκους του Cambridge, και ειδικά τους φοιτητές, σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό, ανοίγοντας καθημερινά το σπίτι του έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει τη σπάνια συλλογή του. Το Kettle’s Yard πέρασε στο πανεπιστήμιο το 1966 και συμπληρώθηκε από μια γκαλερί λίγα χρόνια αργότερα. Σήμερα φιλοξενεί ένα τρομερά επίκαιρο πρόγραμμα εκθέσεων (μόλις εγκαινιάστηκε η Sutapa Biswas: Lumen, η πρώτη έκθεση της Βρετανο-Ινδής καλλιτέχνιδας Biswas τα τελευταία 14 χρόνια), ενώ το πνεύμα του ανοιχτού σπιτιού για την κοινότητα παραμένει. «Να έρχεστε όποτε θέλετε. Το μέρος είναι ζωντανό μόνο όταν χρησιμοποιείται», είναι μια φράση του Ede που υπάρχει σε επιγραφή στη γυάλινη πόρτα της γκαλερί.

Δίπλα στο Kettle’s Yard βρίσκεται η μικροσκοπική εκκλησία St. Peter’s (Castle Hill, Cambridge, CB3 0AQ) και μπορείτε να πάρετε φαγητό από την καφετέρια του μουσείου και να το απολαύσετε χαζεύοντάς την. Το κτίριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του μουσείου και κατά καιρούς φιλοξενούνται εκθέσεις στους γαλήνιους κατάλευκους τοίχους του. Φτάνοντας, είδα κυκλάμινα να ξεπηδούν παντού στο χορτάρι γύρω από την εκκλησία και συνέχισα μπαίνοντας στο εσωτερικό της για να θαυμάσω τη σαξονική πέτρινη κρήνη, με λαξεμένους τρίτωνες στις άκρες της να πιάνουν τις ουρές τους.

Πολύ πιο μεγαλεπήβολο, αλλά σίγουρα αντάξιο μιας επίσκεψης, είναι το Μουσείο Fitzwilliam (Trumpington Street, CB2 1RB), ένα επιβλητικό ίδρυμα του 19ου αιώνα, όπου ανάμεσα στα περισσότερα από μισό εκατομμύριο εκθέματα και αντικείμενα βρίσκεται και μια παγκοσμίου φήμης συλλογή της διορατικής τέχνης και των γραπτών του William Blake. Και εδώ υπάρχει μια σύγχρονη ενέργεια και είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς γκραβούρες της σύγχρονης Βρετανίδας καλλιτέχνιδος Lynette Yiadom-Boakye να αντιπαραβάλλονται με ολλανδικές προσωπογραφίες του 17ου αιώνα, καθώς η γκαλερί διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε την ιστορία.

Επιστροφή στο Cambridge-4

Γλυκές αναμνήσεις

Όπως σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις, υπάρχει μια δυναμική ένταση ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Από τη μια το θράσος της καθημερινής πραγματικότητας και από την άλλη οι κλειστές αίθουσες της ακαδημαϊκής κοινότητας του Cambridge. Τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου, έμενα στην οδό Mill Road, στην καρδιά της εναλλακτικής σκηνής που ήταν γεμάτη από συνεταιρισμούς προϊόντων υγιεινής διατροφής και «αριστερά» βιβλιοπωλεία. Επισκέφθηκα ξανά την περιοχή, διασχίζοντας το Parker’s Piece, όπου παλιά έκανα ποδήλατο κουβαλώντας κρεμασμένα στο τιμόνι ογκώδη βιβλία για τη Sylvia Plath. Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα μια κατάλευκη ρόδα στη μέση του πάρκου (City View Wheel, Parker’s Piece, CB1 1JE), που προσφέρει έναν ρομαντικό τρόπο να δει κανείς την πόλη από ψηλά και να βγάλει μια εντυπωσιακή σέλφι.

Αν ανεβείτε τη Mill Lane, προτείνω να χαθείτε στην Gwydir Street, όπου θα βρείτε ένα μικρό μαγαζάκι με αντίκες στην παλιά Βικτοριανή Ζυθοποιία Dales (εντόπισα μια πολύ ωραία σειρά κεραμικών που θυμίζουν Bernard Leech). Η ζυθοποιία φιλοξενεί επίσης το Hot Numbers (Dales Brewery, 5/6 Gwydir St, CB1 2LJ), ένα όμορφο, μοντέρνο καφέ με δικό του χώρο καβουρδίσματος, που πήρε το όνομά του από ένα κατάστημα με βινύλια που έχει κλείσει εδώ και καιρό. Μπορώ να πω ότι σερβίρει εκπληκτικό καφέ, ωραίο brunch και παίζει  εξαιρετική τζαζ μουσική, ενώ από τα τραπέζια ακούγονται έντονες συζητήσεις. Αν μισοκλείσετε τα μάτια (και αγνοήσετε τα laptops), θα μπορούσατε να βρίσκεστε σε ένα Beatnik τζαζ υπόγειο της δεκαετίας του 1960.

Όταν ρώτησα φίλους που έμειναν και εγκαταστάθηκαν στο Cambridge τι πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας επισκέπτης, η απάντηση ήταν ομόφωνη: τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου (1 Brookside, Cambridge CB2 1JE). Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσατε να ξοδέψετε μία ολόκληρη ημέρα στο ζωντανό αυτό μουσείο με τα περισσότερα από 7.000 φυτά. Μαγεύομαι από τα θερμοκήπια και τους κήπους που προσφέρουν τροφή για σκέψη πάνω σε θέματα όπως οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η κηπουρική χωρίς νερό ή η βιοποικιλότητα των τοπικών βαλτότοπων. Επιπλέον, αποτελεί ιδανικό μέρος για να διαλογιστείτε, να χαθείτε μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου ή να οργανώσετε ένα πικνίκ (κάτι που κάνω ασχέτως καιρού). Παρεμπιπτόντως, το πιο υπέροχο ζαχαροπλαστείο, το Norfolk St Bakery (7 Station Rd, CB1 2JB), βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του κήπου. Το άνοιξε η Πορτογαλίδα ζαχαροπλάστης Adilia Frazao, που ήρθε στο Cambridge το 2012 και είναι το δεύτερο ζαχαροπλαστείο της με χειροποίητα προϊόντα στην πόλη. Πήρα έξι λαχταριστά ταρτάκια pastel de nata σε ένα όμορφο κουτί με σχέδια για το ταξίδι της επιστροφής στο Λονδίνο με τρένο. Γενικά, μπορώ να πω πως η επίσκεψή μου στο Cambridge αξίζει να επαναληφθεί.

ME ΜIA MΑTIA

Για διαμονή: Graduate Cambridge (Granta Place, Mill Lane, Cambridge CB2 1RT, graduatehotels.com/cambridge) 
Για brunch: Hot Numbers (σε δύο σημεία στην πόλη: Units 5/6 Dale’s Brewery, Gwydir Street, CB1 2LJ, και 4 Trumpington Street, CB2 1QA, hotnumberscoffee.co.uk)
Για να χαθείτε στη φύση: Βοτανικός Κήπος του Cambridge (Cambridge Botanical Garden, botanic.cam.ac.uk) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή