Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή

Στο όμορφο λιμάνι της Φλάνδρας, την εορταστική διάθεση της Sarah Bailey απογειώνουν η αβανγκάρντ μόδα, η τέχνη, οι αυθόρμητες αγορές και η σοκολάτα.

7' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαθεν επισκεπτόμουν την Αμβέρσα στην καρδιά του χειμώνα. Είναι η εποχή που ταιριάζει γάντι στο πολύβουο βελγικό λιμάνι της Φλάνδρας. Βαρυχειμωνιά και λάμψη, ζεστές σοκολάτες και αβανγκάρντ μόδα. Ένας σαγηνευτικός συνδυασμός γοητείας και ζεστασιάς.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-1
Οι γεύσεις έχουν στιλ στο Graanmarkt 13. © HEIKKI VERDURME

Στο πρώτο μου ταξίδι στην πόλη, η Inge Onsea, η πρόσχαρη και γεμάτη ζωντάνια συνιδρύτρια του fashion brand «Essentiel Antwerp», με έβγαλε έξω για ένα απολαυστικό μεσημεριανό γεύμα. Πολλές απ’ τις προτάσεις της Onsea, όπως το εστιατόριο Graanmarkt 13 (Graanmarkt 13, Antwerp 2000), όπου φάγαμε εκείνη την ημέρα, θα τις βρείτε σε αυτό εδώ το κείμενο. Θυμάμαι πως ήταν ένα ιδιαίτερα όμορφο, παγωμένο πρωινό του Νοεμβρίου και η Onsea ήταν εντυπωσιακά ντυμένη, όπως πάντα, φορώντας ένα ρομαντικό φλοράλ φόρεμα, το οποίο είχε συνδυάσει με ένα ζευγάρι φευγάτα biker μποτάκια και μια συνθετική γούνα (πολύ χαρακτηριστική της Essentiel Antwerp). Στη διαδρομή απ’ το ατελιέ για το εστιατόριο, η Onsea μοιράστηκε μαζί μου ιστορίες σχετικά με τα αγαπημένα στέκια της αλλά και τα μέρη της πόλης που αποτελούν για εκείνη πηγή έμπνευσης. Η ανάσα μας έπαιρνε τη μορφή σύννεφου στον παγωμένο αέρα. Τότε, όπως και τώρα, ένιωθα μαγεμένη απ’ τη ζωντάνια και την ενέργεια της Αμβέρσας.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-2
Ηρεμία και χαλάρωση υπόσχονται τα λιτά υπνοδωμάτια του ξενοδοχείου August. © Robert Rieger

Ένα εξαιρετικό μέρος για τη διαμονή σας αν αυτό που ζητάτε είναι ένα χειμωνιάτικο ταξίδι που θα σας ανεβάσει την ψυχολογία και τη διάθεση, είναι το ξενοδοχείο August (Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerp), στο Groen Kwatier, την «πράσινη» συνοικία της Αμβέρσας. Πρόκειται για μια περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε ένα τεράστιο στρατιωτικό νοσοκομειακό συγκρότημα και τώρα αποτελεί μια πανέμορφη αστική όαση 80 στρεμμάτων, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Το κτίριο του ξενοδοχείου ήταν παλιότερα μοναστήρι Αυγουστίνων, το οποίο ανακαίνισε πρόσφατα ο διεθνούς φήμης Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Van Duysen. Τα χαλαρωτικά, λιτά δωμάτια με τον εκπληκτικό σχεδιασμό και με πινελιές που φέρουν την υπογραφή του Van Duysen είναι σαν πολυτελή άδυτα του ζεν.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-3
Οι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας προνοούν εγκαίρως για την κράτησή τους στο βραβευμένο εστιατόριο Jane. © Pieter D’Hoop

Το Groen Kwatier αποτελεί κέντρο του συναρπαστικού μοντέρνου ντιζάιν, καθώς και της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής. Είναι η ιδανική γειτονιά για να περπατήσετε και να κάνετε τυχαίες, αυθόρμητες ανακαλύψεις. Αν επιθυμείτε να φάτε στο Jane (Paradeplein 1, 2018 Antwerp), το εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin που έχει χαρίσει στη γειτονιά μεγάλο μέρος της αίγλης της, φροντίστε να κάνετε κράτηση εγκαίρως. Το κομψό μοντερνιστικό εσωτερικό του Jane είναι κι αυτό προϊόν ανάπλασης ενός ιστορικού ιερού κτιρίου διά χειρός, αυτή τη φορά, του κορυφαίου Ολλανδού αρχιτέκτονα Piet Boon, που διαμόρφωσε τον χώρο του εστιατορίου εκεί όπου βρισκόταν το παρεκκλήσι του στρατιωτικού νοσοκομείου. Ο νεαρός Βέλγος σούπερ σταρ της γαστρονομίας Nick Brill έχει καθιερώσει το Jane στον χάρτη των απανταχού foodies. Για καλή τύχη των ενοίκων του γειτονικού August, ο σεφ επιμελείται και τα μενού του ξενοδοχείου.

Κέντρο εμπορίου από τον Μεσαίωνα (και το μεγαλύτερο κέντρο ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο σήμερα), η Αμβέρσα είναι μια πόλη όπου οι σικ Ευρωπαίοι έρχονται για να ψωνίσουν. Ο σχεδιαστής μόδας Dries Van Noten –ράφτης τρίτης γενιάς και παιδί της Αμβέρσας και ο ίδιος– την αποκαλεί «κοσμοπολίτικο χωριό» με «πολύ καλά καταστήματα ρούχων». Ο Van Noten είναι ένας απ’ τους Antwerp 6, την ομάδα των έξι υπερταλαντούχων σχεδιαστών που αποφοίτησαν από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και προσφέρει την εκλεκτική και αναζωογονητική του ματιά στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. Για την άρρηκτη σχέση της τελευταίας  με την ιστορία και την ταυτότητα της Αμβέρσας μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο Mode Museum (Nationalestraat 28, 2000 Antwerp), όπου εκτίθενται από το 2002 κομμάτια σύγχρονης βελγικής μόδας.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-4
Η μοναδική συμβολή της Αμβέρσας στη διεθνή μόδα αποθεώνεται στο Mode Museum. © Matthias De Boeck

Ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζετε να εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Het Modepaleis (Nationalestraat 16, 2000 Antwerp), το κεντρικό κατάστημα Van Noten στην Αμβέρσα. Διαβαίνοντας το περίτεχνο κατώφλι του πανέμορφου πενταώροφου τριγωνικού κτιρίου της Μπελ Επόκ, θα νιώσετε ότι μπαίνετε σε ένα μαγικό μικρό πλοίο, όπου οι ανδρικές και οι γυναικείες συλλογές εκτίθενται με πανέμορφο τρόπο και συνήθως συνοδεύονται από κάποια μικρή εικαστική ή φωτογραφική έκθεση. Έχω υπάρξει αρκετά τυχερή ώστε να επισκεφθώ το ατελιέ του Dries Van Noten, που βρίσκεται σε μια τεράστια φωτεινή αποθήκη που κάποτε λειτουργούσε ως κάβα, στην περιοχή του λιμανιού της πόλης. Όπως ακριβώς οι συλλογές του brand, έτσι και στα κεντρικά του Van Noten αφθονούν οι αισθητικές αντιθέσεις και οι απρόσμενα ευφυείς συγκρούσεις: κρεμάστρες με συγκλονιστικά μπροκάρ ρούχα αντιπαραβάλλονται με σέξι καναπέδες με γυαλιστερό ύφασμα, ενώ πίνακες της ποπ αρτ διακοσμούν τους τούβλινους τοίχους. Σχεδόν σε κάθε πάγκο εργασίας υπάρχει μια συβαριτική πινελιά, όπως οι τεράστιες πλάκες βελγικής σοκολάτας που μπορούν να μοιράζονται οι δημιουργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράταιρη εικόνα; Μπορεί. Ωστόσο, θα έλεγα πως η θρέψη του μυαλού και η ικανοποίηση των αισθήσεων είναι βασικά κομμάτια του εκλεπτυσμένου οράματος του Van Noten για μια μοντέρνα ζωή γεμάτη μόδα και απόλαυση. Κι αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Αμβέρσας.

Άλλη μία must στάση για τους λάτρεις της μόδας είναι το κεντρικό κατάστημα της Essentiel Antwerp (Huidevettersstraat 57-59, 2000 Antwerp), με τους κομψούς, μοντέρνους ροζ τοίχους. Προσφέρει τεράστια ποικιλία ειδών ρουχισμού με σατέν υφάσματα για πάρτι, εντυπωσιακά πανωφόρια και παιχνιδιάρικα αξεσουάρ. Ξεχωρίζω τα μίνι τσαντάκια με χάντρες σε έντονα χρώματα, που δεν ξεφεύγουν στην τιμή και είναι ιδανικά για δώρο. Αν αναζητάτε κάτι πιο σπιρτόζικο, εικονοκλαστικό και σε ποπ αρτ στιλ για να εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας, επισκεφθείτε το Baby Beluga (Volkstraat 1-3, 2000 Antwerp). Τέλος, οι λάτρεις της μόδας δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη χωρίς να αποτίσουν φόρο τιμής στη σπουδαιότερη μπουτίκ της Αμβέρσας. Η Louis (Lombardenstraat 2, 2000 Antwerp) εμπορεύεται κομμάτια της αβανγκάρντ μόδας εδώ και 30 χρόνια, με ειδίκευση σε βελγικά brands, όπως της Anne Demeulemeester.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-5
1. Παιχνιδιάρικα αξεσουάρ και εντυπωσιακά πανωφόρια σάς περιμένουν στο κεντρικό κατάστημα της Essentiel Antwerp, με σήμα κατατεθέν τους ροζ τοίχους.
2. Η σοκολάτα συναντά την πολυτέλεια στο Paleis op de Meir, που υπήρξε παλάτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
3. Η αβανγκάρντ μόδα του Βελγίου βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στην μπουτίκ Louis. 
4. Kανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα σοκολατάκια Love Bobbies του The Chocolate Line.

Όπως μου έχει δείξει η εμπειρία, με τόσα ψώνια, χρειάζονται στάσεις ανεφοδιασμού για καφέ και απολαυστική, ζεστή σοκολάτα. Επισκεφθείτε το ονειρικό ζαχαροπλαστείο Domestic (Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerp), όπου οι κομψοί πελάτες ξαποσταίνουν σε βελούδινα πουφ παστέλ αποχρώσεων, καθώς τονώνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης τους με πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα που λιώνουν στο στόμα. Από εδώ, σε απόσταση έξι λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το επιβλητικό Palais Op De Mer (Meir 50, 2000 Antwerp), που ήταν κάποτε παλάτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Στο περίτεχνο εσωτερικό του κτιρίου θα βρείτε την εκπληκτική σοκολατερί The Chocolate Line. Λάτρεις της σοκολάτας, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα.

Από το Palais Op De Mer, αν περπατήσετε για δέκα λεπτά, θα φτάσετε στον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας (Groenplaats 21, 2000 Antwerp), τη μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία του Βελγίου. Αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και φιλοξενεί μερικά από τα πιο εκπληκτικά έργα του Ρούμπενς – πραγματικά έργα τέχνης του μπαρόκ. Μπροστά στον κεντρικό πίνακα της Αποκαθήλωσης, καθώς θαυμάζει κανείς την αντίθεση ανάμεσα στο κατάλευκο δέρμα του Ιησού και το έντονο κόκκινο των ρούχων του Αγίου Ιωάννη, δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος.

Στην Αμβέρσα η λάμψη είναι παντοτινή-6

Από τον καθεδρικό, σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το εντυπωσιακό, βραβευμένο μουσείο Rubenshuis (Wapper 9-11 2000 Antwerp). Πρόκειται για την όμορφη και ευρύχωρη κατοικία του 17ου αιώνα όπου ζούσε και εργαζόταν ο πολυμαθής Ρούμπενς – διπλωμάτης, γλωσσολόγος, ερασιτέχνης επιστήμονας και, βέβαια, ζωγράφος. Προς μεγάλη μου έκπληξη, έμαθα πως ήταν επίσης επιτυχημένος αρχιτέκτονας και σχεδίασε ο ίδιος το σπίτι του. Πρόσφατα, έγιναν εργασίες συντήρησης στο κτίριο του Rubenshuis, το οποίο κέρδισε το βραβείο Europa Nostra 2020 για την αποκατάσταση του προστώου και των πανέμορφων κήπων του. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Όσο βραδιάζει και τα φώτα των δρόμων ανάβουν, μπορείτε να περιπλανηθείτε στις χριστουγεννιάτικες αγορές, που καλύπτουν αρκετά τετράγωνα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μερικές απ’ αυτές είναι οι εξής: The Grote Markt, Suikerrui, Handschoenmarkt, Groenplaats. Πάρτε στο χέρι μια ζεστή βάφλα με σαντιγί ή ένα ποτήρι glühwein και περιηγηθείτε στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Για το ιδανικό κλείσιμο μιας μέρας πολυτελών απολαύσεων, προτείνω να επισκεφθείτε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς της Inge Onsea για απεριτίφ, το Bardeau (Vrijdagmarkt 1, 2000 Antwerp). Συνοδεύστε τη σαμπάνια σας με στρείδια και γευστικά καναπεδάκια, ρίξτε τη συνθετική γούνα σας στην πλάτη της ρατάν καρέκλας σας και υψώστε το ποτήρι δύο φορές για να πιείτε στην όμορφη αυτή στιγμή με φλαμανδικό στιλ: «Santé!».

ME ΜIA MΑTIA

Για διαμονή: Στο August (Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerp), το εκπληκτικό μίνιμαλ ξενοδοχείο που σχεδίασε ο Vincent Van Duysen. Στεγάζεται στον χώρο που φιλοξενούσε παλιότερα ένα μοναστήρι. 

Για αγορές: Στο Essentiel Antwerp (Huidevettersstraat 57-59, 2000 Antwerp), για ένα ζωντανό κι έντονο στιλ που αποτυπώνει την ενέργεια της σύγχρονης αυτής πόλης, καθώς και για υπέροχα αξεσουάρ για δώρα. 

Μη χάσετε: Το Rubenshuis (Wapper 9-11, 2000 Antwerp), το βραβευμένο μουσείο που στεγάζεται στο υπέροχο σπίτι του 17ου αιώνα του μετρ του μπαρόκ Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή