8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν

Το Σουλτανάτο της Αραβικής Χερσονήσου κατέκτησε μια θέση στη «χρυσή» δεκάδα προορισμών του Lonely Planet για το 2022. Πήγαμε και ανακαλύψαμε το γιατί.

7' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ομάν είναι από τις πιο όμορφες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 300.000 τ.μ. και σε πείσμα των καιρών και των διαφορετικών τάσεων που αναδύονται στις χώρες του Κόλπου, διατηρεί ανέπαφη την ταυτότητά του, τόσο ως προς τα ήθη και τα έθιμα όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές και ιστορικές χώρες του αραβικού κόσμου και είναι πια πολύ εύκολο να την επισκεφτείς, να περιηγηθείς  αλλά και να οδηγήσεις μόνος σου στους  μεγάλους και σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους της. Είναι επίσης η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο για αποδήμους που ζουν και δραστηριοποιούνται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους (expats), ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ασιατικών χωρών με τη χαμηλότερη ρύπανση μετά τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτεύουσας Muscat είναι η αρχιτεκτονική ομοιομορφία που ο Σουλτάνος έχει επιβάλει. Με ποινή υψηλού προστίμου για τους παραβάτες, επιτρέπονται μόνο χαμηλά κτίρια στα χρώματα της άμμου και του λευκού, σε συνδυασμό με αραβικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την αισθητική ισορροπία και την ενσωμάτωση με τον περιβάλλοντα χώρο και με τα χρώματα της ερήμου που κυριαρχούν.

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-1
Οδηγώντας στους αμμόλοφους. Φωτογραφία: Philip Abdo/Unsplash

1. Για την εμπειρία της ερήμου στα Wahiba Sands

Μόλις 2 1/2 ώρες από το Muscat εκτείνεται μία απέραντη έρημος, που συνεχίζεται μέχρι την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Aμμόλοφοι που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 100 μ., καμήλες που κυκλοφορούν ελεύθερες, γίδες, κατσίκες και ψηλοί Βεδουίνοι με τις λευκές φορεσιές τους, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του εντυπωσιακού τοπίου. 

Η οδήγηση στην έρημο είναι μοναδική εμπειρία. Θα χρειαστείτε ένα καλό αυτοκίνητο 4X4 -θα πρέπει να μειώσετε τον αέρα στα λάστιχα στα 18 psi για καλύτερη και ασφαλέστερη οδήγηση. Σε συνεννόηση με το κατάλυμα που θα επιλέξετε για τη διαμονή σας (σκηνές στην έρημο ή καλύβες), αξίζει να κανονίσετε με εξειδικευμένο οδηγό και δικό τους τετρακίνητο όχημα οδήγηση πάνω στους αμμόλοφους (dunes bushing). Θα ανεβοκατεβαίνετε με ταχύτητα τους αμμόλοφους σαν επιβάτες σε roller coaster, ενώ στα πιο ψηλά σημεία θα κάνετε κατάβαση με έλκηθρα. Το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή στην έρημο θα σας μείνουν αξέχαστα. Εμείς διανυκτερεύσαμε στο Thousand Nights Camp (thousandnightsoman.com), αλλά υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών.

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-2
Al Jabal Al Akhdar, το Γκραντ Κάνυον της Μέσης Ανατολής. Φωτογραφία: Shutterstock

2. Για τα βουνά Al Jabal Al Akhdar

Στα 2.000 μ. πάνω από τη θάλασσα, η ευρύτερη περιοχή Al Jabal Al Akhdar (τμήμα της οροσειράς Al Hajar) είναι ιδανική για πεζοπορίες στα φαράγγια της. Ο οδηγός μας, ο Αχμέντ, μας είπε ότι θεωρείται το Γκραντ Κάνυον της Μέσης Ανατολής και των κρατών του Κόλπου. Θα φτάσετε εύκολα οδικώς, σε μόλις 2 ώρες από το Muscat. Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που σχηματίζεται απο ωκεάνιο φλοιό και γεωλογικό υλικό προερχόμενο από τον μανδύα της Γης, με συνέπεια τη δημιουργία μοναδικών βραχωδών σχηματισμών, που αναδεικνύουν την περιοχή σε υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Εδώ θα δείτε επίσης και αρκετά πλίνθινα χωριά και μικρές πόλεις που αξιοποιούν μέχρι σήμερα τα αρχαία συστήματα ύδρευσης και άρδευσης (falaj).

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-3
Δημιουργίες από πηλό στο παζάρι της Nizwa. Φωτογραφία: Julius Yls/Unsplash

3. Για την υπαίθρια αγορά της Nizwa

To Ομάν είναι πολύ αυθεντικό, ιδιαίτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες του Kόλπου. Μέχρι το 1970 ήταν τελείως κλειστό στον δυτικό τρόπο ζωής και παρότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει στον τουρισμό, έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του. Το παζάρι της Nizwa είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα βρείτε ασημένια κοσμήματα, αντίκες, πήλινα και ψάθινα αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι, μπαχάρια, αρώματα, κ.ά.

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-4
Περπατώντας στο φρούριο της Bahla. Φωτογραφία: Shutterstock

4. Για τα φρούρια

Πάνω από 1.000 κάστρα-φρούρια υπάρχουν στο Ομάν. Δεσπόζουν στις  παραλίες, στα βουνά ή στην έρημο.  Όπου και να πας υπάρχει ένα κάστρο. Tα περισσότερα χρονολογούνται τον 16ο και 17ο αιώνα. Επισκεφθήκαμε τρία από τα πιο σημαντικά: της Νizwa, της Bahla, που είναι και μνημείο UΝΕSCO, και του Jabreen. Όλα υπέροχα και μοναδικά.

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-5
Άποψη της πρωτεύουσας Muscat. Φωτογραφία: Anfal Shamsudeen/Unsplash

5. Για τις παραλίες και τη θαλάσσια ζωή

Η ακτογραμμή του Ομάν εκτείνεται σε μήκος 3.000 χλμ. Για να τη χαρείτε, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας ένα από τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του Muscat, να πάτε στο Zingy beach, στα κοραλλιογενή νησιά Daymaniyat ή στο Al Fahal Island, γνωστό και ως «νησί του καρχαρία». Ο βυθός είναι καταπληκτικός, με χρωματιστά ψαράκια λόγω των κοραλλιών. Μπορείτε ακόμα να νοικιάσετε καταμαράν και να κάνετε βόλτα στα γύρω νησάκια. 

Θα κολυμπήσετε στον κόλπο του Ομάν και στην Αραβική θάλασσα. Ιδανική περίοδος για το ταξίδι σας είναι ο δικός μας χειμώνας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα. Απο τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, στο Ras Al Jins, μπορείτε να δείτε 5 είδη θαλάσσιας χελώνας που πηγαίνουν εκεί για να αποθέσουν τα αυγά τους. Γύρω στις 30.000 θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη παραλία, το ανατολικότερο σημείο της Αραβικής Χερσονήσου, για να θάψουν τα αυγά τους στην άμμο και να επιστρέψουν στη θάλασσα. Μετά από 40 περίπου μέρες βγαίνουν τα μικρά χελωνάκια, τα οποία παίρνουν το δρόμο για τη θάλασσα όπου και θα ενηλικιωθούν. Κάθε χελώνα γεννά περίπου 110-120 αυγά και μόλις 3-4 τελικά χελωνάκια επιβιώνουν τελικά.

Σημείωση:

Παρά το γεγονός ότι διαβάσαμε πως οι χελώνες προστατεύονται αυστηρά, η εμπειρία που είχαμε ήταν απογοητευτική. Τα χαράματα ή και το βράδυ, μεγάλα γκρουπ που καταλήγουν να είναι μέχρι και 100 άτομα ταυτόχρονα στην παραλία, παρατηρούν αλλά και ενοχλούν αναπόφευκτα τις χελώνες. Διάβασα κριτικές στο διαδίκτυο ότι την περίοδο της εκκόλαψης, πολλοί τουρίστες κατά λάθος πατούν και χελωνάκια. Για το λόγο αυτό, σας προτείνω να αποφύγετε να συμμετάσχετε σε τέτοιου είδους «εμπειρία». 

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-6
Το επιβλητικό Grand Mosque στο Muscat. Φωτογραφία: Shutterstock

6. Για το Grand Mosque του Muscat

Χτίστηκε από τον Σουλτάνο Qaboos (1940-2020), τον πατέρα του έθνους. Εγκαινιάστηκε το 2001 και μέχρι πρόσφατα ήταν το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο. Για τη κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 300.000 τονοι μαρμάρου από την Ινδία. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι το τεράστιο, ενιαίο περσικό χαλί 1.700.000.000 κόμπων! Για την ύφανσή του χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, ζυγίζει 21 τόνους και φυσικά έχει κερδίσει θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Παρά το μέγεθός του, οι γραμμές του τζαμιού είναι λιτές. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια του Muscat μαζί με την Όπερα, τη μοναδική που θα συναντήσετε σε χώρα του Κόλπου. Κάποιες από τις παραστάσεις είναι εξαιρετικές και αξίζει να εξασφαλίσετε εισιτήριο. Αν δεν φιλοξενεί παράσταση, έχει ενδιαφέρον να περιηγηθείτε στους χώρους του κτιρίου, που είναι ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής, ακολουθώντας κάποια οργανωμένη ξενάγηση. 

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-7
Το φαράγγι Wadi Shab προσφέρεται για φυσιολατρικές δραστηριότητες. Φωτογραφία: Shutterstock

7. Για το φαράγγι Wadi Shab

Περιτριγυρισμένο από απόκρημνες βουνοπλαγιές, το Wadi Shab είναι ένα από τα πολλά φαράγγια του Ομάν με διαδοχικές φυσικές πισίνες νερού,  που καταλήγει σε μία σπηλιά με καταρράκτη. Υπέροχη εμπειρία πεζοπορίας και κολύμβησης -υπολογίζετε περίπου τρεις ώρες. Φροντίστε να έχετε μαζί σας παπούτσια θαλάσσης και περιπάτου (δεν χρειάζεται εξοπλισμός trekking), αδιάβροχη τσάντα για τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό, μαγιό, πετσέτα, νερό και κάποιο σνακ. Εγώ ήμουν με σαγιονάρες και όσοι με έβλεπαν με αποθάρρυναν από το να συνεχίσω. Τελικά τα κατάφερα και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε και εσείς (κατά προτίμηση με παπούτσια!). 

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-8
Αν θέλεις να φας σαν ντόπιος στο Ομάν, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Φωτογραφία: Shutterstock

8. Για τις γεύσεις της Ανατολής 

Η κουζίνα του Ομάν είναι επηρεασμένη από όλες τις γειτονικές χώρες: το Ιράν, την Ινδία, το Πακιστάν, αλλά και τις αφρικανικές, γιατί υπήρξε εμπορικός κόμβος της περιοχής. Εξάλλου, το Σουλτανάτο του Ομάν παλαιότερα εκτεινόταν μέχρι τη Ζανζιβάρη, που σήμερα ανήκει στην Τανζανία.

Στην τοπική γαστρονομία κυριαρχεί το ρύζι με κάρυ και μπαχαρικά, ενώ το κατεξοχήν κρεατικό είναι το κατσίκι. Τα κατσίκια κυκλοφορούν παντού, σχεδόν όπως τα αδέσποτα σκυλιά στην Ελλάδα. Συναντήσαμε πολλά στη διάρκεια του ταξιδιού μας και γι’ αυτό αποφύγαμε από επιλογή το κατσικίσιο κρέας. Ως παραθαλάσσια χώρα, το Ομάν έχει ατελείωτη ποικιλία φρέσκων ψαριών, που μαγειρεύονται με διαφορετικούς τρόπους. 

Στα εστιατόριά του θα βρείτε επίσης πολύ καλή ινδική και διεθνή κουζινα. 

Μοναδική εμπειρία είναι το εστιατόριο Al Αngham (alanghamoman.com) στο Muscat. Ανήκει στο Σουλτάνο και το χρησιμοποιεί για να δειπνήσει με επισήμους  που επισκέπτονται τη χώρα. Το φαγητό ήταν το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει σε όσα μέρη έχουμε επισκεφθεί στον Κόλπο.

8+1 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Ομάν-9
Παιδικά χαμόγελα στο φρούριο της Niswa. Φωτογραφία: Shutterstock

9. Για τους ανθρώπους

Στο Ομάν ζουν 5,1 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 1 εκατομμύριο κατοικεί στην πρωτεύουσα Muscat. Απόλυτος μονάρχης είναι ο Σουλτάνος Haitham bin Tariq Al Said της δυναστείας Busaidi. Οι άνθρωποι του Ομάν είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι, βαθιά θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι οι περισσότεροι, αλλά αποδέχονται όλες τις θρησκείες. «Ένα από τα πιο ωραία πράγματα εδώ είναι η ηρεμία και η ισορροπία που έχουμε. Η πλειοψηφία του κόσμου ανήκει στη μεσαία τάξη. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε ιδιόκτητο σπίτι. Ο Σουλτάνος μάς χαρίζει μία έκταση 600 τμ. για να χτίσουμε το σπίτι μας», λέει ο Badar Al Dhuhli, καθηγητής τουρισμού και φίλος, που μας βοήθησε να οργανώσουμε το ταξίδι μας. Μιλάει με πάθος και μεγάλη αγάπη για το Ομάν: «Εδώ δεν θα δείτε τους ουρανοξύστες, το κοσμοπολίτικο στιλ ή τους έντονους ρυθμούς των Αραβικών Εμιράτων. Η απλότητα και το μέτρο είναι οι αξίες μας». Τα λόγια του συμμερίζεται και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Σουλτανάτο: «Τόσο το Ομάν όσο και οι άνθρωποί του είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Τους διακρίνει μια φυσική ευγένεια και ένα αίσθημα αξιοπρέπειας, ενώ είναι πάντα προσηνείς και χαίρονται να βοηθούν τους επισκέπτες στη χώρα τους. Μην παραξενευτείτε αν σας καλέσουν στο σπίτι τους για καφέ ή τσάι. Φροντίστε να αξιοποιήσετε την πρόσκληση, για να βιώσετε την καλοσύνη και τη φιλοξενία τους πρώτο χέρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή