Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα

Πέρα από την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, ο αρχαιολογικός πλούτος της Αργολίδας είναι ανεξάντλητος. Οργανώσαμε ένα ανοιξιάτικο road trip για να τον ανακαλύψουμε.

14' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαρμάρινη επιγραφή του 150 μ.Χ. λέει ότι, για να έχεις καλή υγεία, δεν πρέπει να θυμώνεις, πρέπει να τρέφεσαι με ψωμοτύρι, σέλινο και μαρούλι, να πίνεις γάλα με μέλι και χυμό κίτρου, να γυμνάζεσαι και, όταν έχεις πονοκέφαλο, να καταναλώνεις άνηθο με λάδι. Η θεραπεία αναφέρεται στον Μάρκο Ιούλιο Απελλά, έναν φιλάσθενο άνδρα από τη Μικρά Ασία που υπέφερε από διάφορες παθήσεις. Είχε δει, λέει, στον ύπνο του τον Ασκληπιό, ο οποίος τον συμβούλευσε να έρθει στην Επίδαυρο και να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα. Η επιγραφή, στην οποία περιγράφει όλο του ταξίδι, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, είναι από τις ελάχιστες που σώζονται ολόκληρες και μας μεταφέρει τις θεραπευτικές μεθόδους και τη μύηση στα Ασκληπιεία. Σε διπλανή προθήκη παρατηρώ τα ιατρικά εργαλεία, προσπαθώντας να μαντέψω πού χρησίμευε το καθένα – τσιμπιδάκια, λεπιδάκια, αλλόκοτα ψαλίδια και άγκιστρα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επεξηγήσεις, αλλά η ύπαρξή τους και μόνο μαρτυρά τη μετάβαση από τη θεϊκή ίαση στην ιατρική επιστήμη.

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-1
Το μοναδικό θέατρο της Επιδαύρου. 

Στο Βυζαντινό Μουσείο του Άργους, αντίθετα, η επιτηρήτρια θα μου υποδείξει ως σημαντικές τις επιτύμβιες επιγραφές που αποτίνουν φόρο τιμής σε διάφορους επαγγελματίες: δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, την αναγνώριση των συγκεκριμένων επιτηδευμάτων και την αξία τους στην κοινωνία της εποχής. Αυτό που με εντυπωσιάζει όμως εδώ δεν είναι η μνεία στον «φωτεινό γιατρό» και στον «Κοσμά νοτάριο», αλλά η μεταλλική επιγραφή ακριβώς δίπλα τους, που μεταφέρει τις πληροφορίες σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης μέσω του κώδικα Μπράιγ. Και είναι σημαντικό, γιατί έτσι αποκτούν και εκείνοι, χωρίς αποκλεισμούς, μια γεύση των πολιτιστικών θησαυρών που προσφέρει σήμερα η Αργολίδα. Εντός και εκτός μουσείων. 

Ο νομός θεωρείται άτυπα το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Μυκήνες, Άργος, Επίδαυρος, Τίρυνθα, Μιδέα, Ασίνη, Λέρνα, Πρόσυμνα: όπου κι αν κοιτάξεις, βλέπεις αρχαιότητες. Σε κάθε λόφο μια πινακίδα ειδοποιεί για ακρόπολη, σε κάθε ποτάμι για μυκηναϊκή γέφυρα, σε κάθε τούμπα για κάποιον μυκηναϊκό τάφο. Από το προϊστορικής κατοίκησης σπήλαιο στο Φράγχθι έως την αγνώστου χρήσης πυραμίδα στο χωριό Ελληνικό, από το σπουδαιότερο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού, τις Μυκήνες, έως την αρχαία πόλη-κράτος του Άργους και από το σπουδαιότερο Ασκληπιείο του αρχαίου κόσμου έως τους βυζαντινούς ναούς, τα κάστρα και το «ενετικό», «οθωμανικό», «νεοκλασικό» Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους: ένα αδιάλειπτο συνεχές που σε λίγες περιοχές της χώρας μπορείς να παρακολουθήσεις με τέτοια συνέπεια.

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-2
Στον «Θησαυρό του Ατρέα» ή Τάφο του Αγαμέμνονα, τον τελειότερο μυκηναϊκό τάφο, στις Μυκήνες. 

Άγνωστοι θησαυροί

Το αρχαίο θέατρο στο Άργος είναι σπάνιο, γιατί είναι σκαλισμένο στον βράχο. Έχει καταπληκτική θέα και τα καλοκαίρια ζωνταντεύει με παραστάσεις, αλλά ελάχιστοι το ξέρουν, γιατί επισκιάζεται από εκείνο της Επιδαύρου. Ομοίως επισκιάζονται η αρχαία Λέρνα, η Πρόσυμνα και η Ασίνη από τις «πολύχρυσες» Μυκήνες, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Λογικό, όταν στην ίδια περιοχή ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε τρία Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όμως, η Αργολίδα έχει να επιδείξει τέτοιο αρχαιολογικό πλούτο, που είναι σχεδόν ανεξάντλητη. Θέσεις οικισμών που κάποτε ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί βρίσκονται δίπλα ή μέσα στη θάλασσα, πάνω σε λόφους, σε φυσικά προστατευμένες πεδιάδες. Από τα μουσεία καταλαβαίνεις ότι οι θέσεις είναι αμέτρητες, καθώς τα ευρήματα αναφέρονται σε αναρίθμητες άγνωστες τοποθεσίες. Ακόμα και σε χώρους όπου δεν σώζονται σημαντικά οικοδομήματα, όπως η Λέρνα και η Ασίνη, ο ανοιξιάτικος περίπατος γοητεύει. Και εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: παρότι η Αργολίδα είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, άρα ενδείκνυται για εξόρμηση Σαββατοκύριακου, η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της δεν χωρά μέσα σε δύο μέρες.

Όπου είναι χτισμένοι οι σύγχρονοι οικισμοί της Αργολίδας ήταν και στην αρχαιότητα, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Έτσι και οι άνθρωποι συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γη, να εκτρέφουν ζώα, να ψαρεύουν – στο σπήλαιο Φράγχθι βρέθηκαν μερικά από τα αρχαιότερα εργαλεία αλιείας. Ο πρωτογενής τομέας καλά κρατεί αλλά και η διαχρονική παραγωγή πολιτισμού, από θεατρικά δρώμενα με κορυφαίο το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου μέχρι διοργάνωση αθλητικών αγώνων. Δειλά δειλά, οι ντόπιοι αρχίζουν επίσης να φλερτάρουν και με τον αγροτουρισμό και τις υπαίθριες δραστηριότητες – η αναρρίχηση είναι από τις πιο ανερχόμενες, με πεδία από το Ναύπλιο έως το Καταφύκι στην Ερμιονίδα. Κι έτσι η περιοχή αποκτά «όλο το πακέτο».

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-3
Στο αρχαίο θέατρο του Άργους, στο οποίο φιλοξενούνται παραστάσεις. 

Βλέπω τα φορτωμένα κλαδιά της αμυγδαλιάς να κινούνται ρυθμικά στο πρωινό αεράκι, κρύβοντας και εμφανίζοντας τα διαζώματα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Τα πουλιά τιτιβίζουν πάνω από τις αρχαίες κολόνες, μια οικογένεια χελιδονιών έχει φτιάξει φωλιά στο ιερό της Αρτέμιδας και ο φύλακας μας δείχνει έναν μπούφο που καμουφλάρεται στις φυλλωσιές, δίπλα στο Στάδιο. Η Σίσσυ, μία από τις αδέσποτες σκυλίτσες που φροντίζουν οι φύλακες τον χειμώνα, ρουφά ήλιο στο γρασίδι, ξαπλωμένη δίπλα στη Στοά του Αβάτου. 

Η Αλίν, που έχει έρθει από τη Γαλλία, μου εκμυστηρεύεται πόσο «μικροί» και «λίγοι» είμαστε μπροστά στο μεγαλείο της αρχαιότητας, ανοίγοντας μια επίκαιρη κουβέντα περί πολέμου. Της θυμίζω ότι στις Μυκήνες το τελειωτικό χτύπημα έδωσαν οι γείτονες Αργείοι. Ότι η Τίρυνθα πάλευε πάντα για την ανεξαρτησία της, ότι το αρχαίο Άργος είχε πολύχρονη αντιπαλότητα με τη Σπάρτη και ότι κατάφερε να εξουσιάσει όλες τις πόλεις-κράτη της ευρύτερης περιοχής, όπως την Ερμιόνη, την Επίδαυρο και τη Νεμέα. Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει λόγος για συγκρίσεις. Αλλά ότι σίγουρα τα πήλινα πιθάρια όπου αποθήκευαν τους καρπούς, όπως εκείνο με την παράσταση του φόνου της Κλυταιμνήστρας από τον Ορέστη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, είναι πολύ ομορφότερα από τα πλαστικά τελάρα όπου φυλάει τα πορτοκάλια ο κ. Παντελής στον δρόμο για Τίρυνθα. Ότι εκείνος ο καθρέφτης από την Ερμιόνη του 490 π.Χ. με την Καρυάτιδα για λαβή είναι πραγματικό έργο τέχνης. Και ύστερα, γελώντας λες και βγήκαμε για ψώνια, μνημονεύουμε τα περίτεχνα χτενάκια, τα κολιέ από φαγεντιανή, τα πρωτοβυζαντινά κρεμαστά λυχναράκια σε σχήμα σανδαλιού κι εκείνα τα απίθανα οστέινα κουταλάκια των ρωμαϊκών χρόνων…

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-4
Η πανοπλία που ανασκάφηκε στα Δενδρά, το σημαντικότερο έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Μη χάσετε

❱❱ Στις Μυκήνες θα δείτε την Πύλη των Λεόντων, τη μνημειακή πύλη των Μυκηνών, την ακρόπολη και το ανάκτορο των Μυκηναίων βασιλέων, τους Ταφικούς Κύκλους Α και Β, την υπόγεια δεξαμενή και φυσικά μερικούς από τους ωραιότερους τάφους του κόσμου: των Λεόντων, του Αιγίσθου, της Κλυταιμνήστρας και μακρύτερα τον «θησαυρό του Ατρέα», τον τελειότερο μυκηναϊκό τάφο που έχει ανακαλυφθεί. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα εντυπωσιαστείτε από τα κοσμήματα, τις χρυσές προσωπίδες, τα εργαλεία και τα όπλα της εποχής.
❱❱ Στην Επίδαυρο, εκτός από το θέατρο, που χρησίμευε για τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες στους εορτασμούς προς τιμήν του Ασκληπιού, περιηγηθείτε σε όλο το Ασκληπιείο, το σπουδαιότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ., παρά την απαγόρευση της αρχαίας λατρείας. Θα δείτε τη Θόλο, τη στοά του Άβατου του Ιερού, το Καταγώγιο, το ιερό «κτίριο Ε», το Τελετουργικό Εστιατόριο και το Στάδιο.

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-5
Το άγνωστο στους πολλούς κάστρο Λάρισα, στο Άργος, ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. 

❱❱ Στο Άργος θα περπατήσετε στην αρχαία αγορά, στο Νυμφαίο με τις θέρμες των ρωμαϊκών χρόνων και στο λαξευτό στον βράχο θέατρο. Οδηγήστε ως το κάστρο Λάρισα στην κορυφή του λόφου, το οποίο είναι ελεύθερα επισκέψιμο. Με μια προσεκτική ματιά θα παρατηρήσετε κυκλώπεια ίχνη, αρχαία τμήματα στα τείχη αλλά και φράγκικα και ενετικά. 
❱❱ Η Τίρυνθα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Περπατήστε δίπλα στα κυκλώπεια τείχη και απολαύστε τη θέα προς τους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες και τη θάλασσα.
❱❱ Στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στα Δενδρά ανασκάφηκαν ένας θολωτός και 16 θαλαμωτοί τάφοι. Πολύτιμα στοιχεία έδωσαν στους αρχαιολόγους και οι ταφές τριών ζευγαριών αλόγων που βρέθηκαν κοντά, ενώ σε έναν από τους τάφους εντοπίστηκε η περίφημη πανοπλία που θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Ανήκε στην επίσης σημαντική και ελεύθερα επισκέψιμη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας.

➺ Πετάλι στα στενά και στην Αρβανιτιά 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-6

Ένας εναλλακτικός τρόπος να περιηγηθείτε (ξανά) στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου είναι το ποδήλατο. Ξεκινήστε από την πλατεία Τριών Ναυάρχων και εκτός των ωρών αιχμής πεταλάρετε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και στη Σταϊκοπούλου ή στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας με φόντο το Μπούρτζι. Η ωραιότερη απογευματινή βόλτα είναι ο διάσημος γύρος της Αρβανιτιάς, ο πεζόδρομος πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τον βράχο της Ακροναυπλίας, που από την προβλήτα οδηγεί στην παραλία Αρβανιτιά. Καθώς παλαιότερα είχαν παρατηρηθεί λιθοπτώσεις, εισέρχεστε με δική σας ευθύνη, όπως προειδοποιούν οι πινακίδες, και στην καγκελόπορτα θα πρέπει να περάσετε το ποδήλατο στα χέρια. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων θα βρείτε κιόσκι αυτοματοποιημένης ενοικίασης των δημοτικών ποδηλάτων, ωστόσο την περίοδο που επισκεφτήκαμε το Ναύπλιο το (λίγο περίπλοκο) σύστημα δεν λειτουργούσε και οι επισκέπτες προσπαθούσαν εις μάτην να προμηθευτούν ποδήλατο. Όπως μας διαβεβαίωσαν από τον δήμο, το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, αφού πέσαμε στην εποχή συντήρησής τους. Εναλλακτικά, νοικιάστε ποδήλατα από το Sellis Bike (τηλ. 27520-99544).

➺ Εικαστικές δράσεις για παιδιά 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-7

Το γνωστό πλέον Φουγάρο, που στεγάζεται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της παλιάς βιομηχανίας Ανθός, εκτός από τις εικαστικές εκθέσεις, τη βιβλιοθήκη, τον υπέροχο κήπο με το καφέ-εστιατόριο, προσφέρεται και για δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων. Ως ζωτικός και διαρκώς ανήσυχος δημιουργικά χώρος, διοργανώνει πλήθος εργαστηρίων ‒από δημιουργική γραφή και εικαστικά μέχρι κόμικ και θεατρικό παιχνίδι‒, σε κάποια από τα οποία μπορούν να συμμετέχουν και επισκέπτες. Με αφορμή τις δύο τρέχουσες εκθέσεις «Reds» και «China», διοργανώνονται και αυτοτελή workshops (τηλ. 27520-47300, fougaro.gr).

➺ Μουσεία για όλα τα γούστα

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-8

Το ωραιότερο από τα πολλά μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή είναι αναμφισβήτητα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου (καθημερινά πλην Τρίτης, 08.30-15.30, εισιτήριο 3 ευρώ). Στην πλατεία Συντάγματος, σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1713, εκτίθενται σπουδαία ευρήματα από όλες τις αρχαίες πόλεις της Αργολίδας, τα οποία αξίζει να παρατηρήσετε ένας προς ένα. Το σημαντικότερο είναι η χάλκινη πανοπλία με τα 40 δόντια αγριόχοιρων στο κράνος, από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών. Στο Ναύπλιο μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με τη μόνιμη έκθεση για τον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία (nationalgallery.gr), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με φορεσιές και αντικείμενα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα (pli.gr, εισιτήριο 5 ευρώ), το Πολεμικό Μουσείο (warmuseum.gr) και τα πιο εμπορικά μουσεία Κομπολογιού (komboloi.gr) και Ποτοποιίας Καρώνη (karonis.gr). 

Ιδιαίτερα όμορφο είναι και το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στο Άργος (byma.gr, καθημερινά πλην Τρίτης, 08.30-15.30, εισιτήριο 2 ευρώ), το οποίο στεγάζεται σε πτέρυγα των στρατώνων του Καποδίστρια. Θα δείτε από ψηφιδωτά δάπεδα μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη βυζαντινών ναών και μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, όλα με επεξηγηματικές πινακίδες σε σύστημα Μπράιγ. Στο Λυγουριό βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (museum-kotsiomitis.gr, έως τον Απρίλιο ανοιχτό Σαββατοκύριακα, 10.00-15.00, εισιτήριο 2 ευρώ) με τη μοναδική συλλογή απολιθωμένων αμμωνιτών της Επιδαύρου, καθώς και την πληρέστερη στην Ελλάδα συλλογή ορυκτών και απολιθωμάτων. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι ο αμμωνίτης 235 εκατ. ετών, που βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο και με εγκάρσια τομή εμφανίστηκαν στο εσωτερικό του όλες οι φάσεις απολίθωσης. 

➺ Γιόγκα με φόντο το Παλαμήδι 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-9

Τους πετύχαμε «στη στάση του δέντρου» να κρατούν ισορροπία πάνω στο παλιό κτίριο του στρατιωτικού νοσοκομείου, στην Ακροναυπλία. Πίσω τους υψωνόταν το ενετικό φρούριο Παλαμήδι. «Αυτό το σημείο είναι από τα πιο αγαπημένα μου ενεργειακά σημεία, όπως και η παραλία της Αρβανιτιάς και το Νεράκι», λέει η χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα γιόγκα Ειρήνη Λάμπρου, η οποία διοργανώνει μαθήματα και για τους επισκέπτες της περιοχής. Στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου εντάσσονται συχνά περίπατοι στη φύση ή σε κάποιον από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, τους οποίους ακολουθεί μάθημα Hatha Yoga, διαλογισμός, χοροθεραπεία ή body connection, διάρκειας 1-1½ ώρας (Spiritual ReTricks, τηλ. 6940-996442).

➺ Καγιάκ στην Παλιά Επίδαυρο

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-10

«Κουπί δεξιά! Κοίτα εδώ τους τεράστιους αμφορείς. Κι αυτά εκεί είναι τα δωμάτια». Γεμάτος ενθουσιασμό, ο Γιώργος Παυλόπουλος προσπαθεί να μας εξηγήσει τι υπάρχει ακριβώς κάτω από τα καγιάκ μας. Είναι τα θεμέλια του αρχαίου λιμανιού της Επιδαύρου που σήμερα βρίσκονται βυθισμένα στον κόλπο της Παλιάς Επιδαύρου. Τα νερά είναι τόσο ρηχά, που όταν έχει άπνοια φαίνονται όλα πεντακάθαρα. Η βόλτα με τα καγιάκ θα συνεχιστεί κάτω από το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και όσοι το επιθυμούν μπορούν να το επισκεφτούν. Έπειτα, ανάλογα με τον καιρό και την εποχή, θα καταλήξει σε κάποια ερημική παραλία για κολύμπι και πικνίκ. Ο Γιώργος Παυλόπουλος διοργανώνει επίσης εκδρομές με καγιάκ στο Ναύπλιο, στο Πόρτο Χέλι και στα Μέθανα (Tribal Kayak, τηλ. 6974-580898).

➺ Ιππασία στη Νέα Κίο

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-11

 Ο Γκάζμπι και ο Ούρλικ, η Ελπίδα και η μικρή Αντιόπη, μια όμορφη παρέα που το καλοκαίρι μεγαλώνει, σας περιμένει στο Άργος για να καλπάσετε παρέα μέσα στους πορτοκαλεώνες και στην παραλία της Νέας Κίου. Με καταγωγή από την Ολλανδία και την Ανδαλουσία, αυτό που θα θαυμάσετε περισσότερο, εκτός από τον καλό χαρακτήρα τους, είναι οι εντυπωσιακές ουρές τους. Οφείλονται στην ιδιαίτερη φροντίδα του ιδιοκτήτη τους, Χρήστου Κωστάκη, ο οποίος ασχολείται με άλογα από μικρό παιδί. Θα πάρετε μαθήματα στη φάρμα στο Άργος, οι πιο έμπειροι θα κάνετε βόλτα 1-1½ ώρας στην παραλία ή θα απολαύσετε μία βόλτα με τις άμαξες (τηλ. 6945-347345).

➺ Σπηλαιοεξερεύνηση στην Κοιλάδα

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-12

Τα οστά ψαριών και τα εργαλεία ψαρέματος που βρέθηκαν στο σπήλαιο Φράγχθι αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ενασχόληση με το ψάρεμα ήδη από το 10000 π.Χ. Τα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας, τα οποία ανάγονται στην Ανώτερη Παλαιολιθική Περίοδο (40000-10000 π.Χ.) και φτάνουν μέχρι και τη Νεολιθική (7000-3000 π.Χ.) μαρτυρούν επίσης τη μακροβιότερη κατοίκηση σε σπήλαιο του ελλαδικού χώρου. Και όλα αυτά στο μικρό σπήλαιο κοντά στο ψαροχώρι Κοιλάδα. Θα φτάσετε από την παραλία Λαμπαγιανά, έπειτα από έναν σύντομο περίπατο πλάι στη θάλασσα, περπατώντας σε μονοπάτι και βράχια, και θα αντικρίσετε ένα διαμπερές σπήλαιο, φροντισμένο εντυπωσιακά για τα ελληνικά δεδομένα, καθαρό και με ενημερωτικές πινακίδες. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η υπόδειξη των παλαιότερων στρωμάτων του σπηλαίου αλλά και η διατήρηση της στάνης που έδρευε εδώ τα σύγχρονα χρόνια – σημάδι, άλλωστε, και αυτό της ιστορίας του (Είσοδος ελεύθερη, 08.00-16.00, εκτός Σαββατοκύριακου). Η απόσταση από το Ναύπλιο είναι 70 χλμ. 

➺ Πεζοπορία στο Αυγό

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-13

Η παράδοση λέει ότι στη μονή Αγίου Δημητρίου γίνονταν αεροβαφτίσεις, αλλά μια άπιστη μητέρα, πριν ρίξει το παιδί της, έριξε ένα αυγό. Η μονή ονομάστηκε Αυγού, αν και πιο πιθανή είναι η ταύτιση με το ομώνυμο βουνό στο οποίο βρίσκεται. Έξι χιλιόμετρα κακοτράχαλου χωματόδρομου θα σας οδηγήσουν μέσα στο φαράγγι του Ράδου ή Σέλλα ποταμού. Το μικρό μοναστήρι του 14ου αιώνα έχει αναστηλωθεί σεμνά και είναι πάντα ανοιχτό. Μάλιστα, τα κελιά του έχουν διαμορφωθεί για διανυκτέρευση. Σαν το σπίτι των επτά νάνων, με μικρούς κορμούς για καθίσματα στην αυλή, χρειάζεται να σκύψεις για να μπεις και για να διασχίσεις τους θεόστενους διαδρόμους του, να δεις τον ναό του 11ου αιώνα, το ταρατσάκι, το σπήλαιο με τις δύο τοιχογραφίες. Έπειτα αξίζει να συνεχίσετε στον ακόμα πιο δύσκολο χωματόδρομο μήκους 2 χλμ. (οι περισσότεροι πεζοπορούν) έως την κοίτη του ποταμού. Περπατήστε πλάι του, με κατεύθυνση τη θάλασσα, πλάι σε ιτιές, πλατάνια και ορχιδέες, άλλοτε σε μονοπάτι και άλλοτε σκαρφαλώνοντας στα βράχια, και θα φτάσετε στην ωραία λιμνούλα, όπου, ανάλογα με την εποχή, σχηματίζεται και καταρράκτης. Η απόσταση από το Ναύπλιο είναι 55 χλμ. 

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το Άργος και το Ναύπλιο απέχουν περίπου 130 χλμ. από την Αθήνα (1 ώρα και 50 λεπτά) και το κόστος για διόδια και καύσιμα υπολογίζεται στα 30 ευρώ για την απλή μετάβαση. Ενδεικτικά, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου απέχει 35 χλμ. από το Ναύπλιο και το σπήλαιο Φράγχθι 70 χλμ. 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-14
Amymone & Adiandi suites

ΔΙΑΜΟΝΗ

Amymone & Adiandi suites (Όθωνος 31, Ναύπλιο, τηλ. 27520-99477, amymone.gr). Φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική ενώνονται στα έργα του Ιταλού Francesco Moretti και δένουν αρμονικά με τους πέτρινους τοίχους, τα ξύλινα έπιπλα και τις παστέλ αποχρώσεις στα υφάσματα, δημιουργώντας γοητευτική ατμόσφαιρα. Η ιδιοκτήτρια θέλησε να μεταφέρει στους ξενώνες το προσωπικό της γούστο, δίχως περιττές πολυτέλειες και ενθαρρύνοντας τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Το αποτέλεσμα τη δικαιώνει, καθώς οι σουίτες, τα οικογενειακά αλλά και τα δίκλινα δωμάτια είναι ιδιαίτερης αισθητικής όπως αρμόζει σε μια ιστορική πόλη σαν το Ναύπλιο. Τον ξενώνα απαρτίζουν τρία νεοκλασικά οικήματα, μέσα στην παλιά πόλη, αρκετά κοντά στο δημοτικό πάρκινγκ. Το πρωινό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σπιτικό και σερβίρεται στο επίσης εξαιρετικό εστιατόριο Wild Duck. Από 75 ευρώ με πρωινό.

Δείτε, επίσης, τον μίνιμαλ ξενώνα Nafplion 1841 (I. Kαποδιστρίου 9, Ναύπλιο, τηλ. 27520-24622, nafplion1841.gr, από 75 ευρώ με πρωινό) και το κλασικό Αμφιτρύων (Σπηλιάδου 3-5, Ναύπλιο, τηλ. 27520-70700, από 220 ευρώ με πρωινό) με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στο Μπούρτζι. 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-15
Ψαροπούλα του Βαλσαμή

ΦΑΓΗΤΟ

Για φαγητό οι καλές επιλογές είναι αμέτρητες, αλλά, επειδή η εξειδίκευση μετράει, επιλέξαμε τα αγαπημένα μας από το κάθε είδος. Για καλά κρεατικά και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο αξίζει να φτάσετε έως το Ηλιόκαστρο και το εστιατόριο Maryvonne (27540-91352, απαραίτητη η κράτηση), το οποίο ξεχωρίζει στην ευρύτερη περιοχή. Στην ωραία αυλή ή στο εσωτερικό, όπου κάποτε βρίσκονταν οι στάβλοι των παππούδων, η Γαλλίδα ερωτική μετανάστρια Μαριβόν και η οικογένειά της προτείνουν ιδιαίτερες γεύσεις με γαλλικές επιρροές, αρνί και μοσχάρι σε διάφορες κοπές και αξιόλογη λίστα κρασιών. 
Για θαλασσινά επιλέγουμε την Ψαροπούλα του Βαλσαμή (τηλ. 27510-51162) στη Νέα Κίο, μπροστά στο λιμανάκι, με φρεσκότατα ψάρια και μαλάκια, από τα οποία μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μελανάτη σουπιά. Στηρίζει μάλιστα τα τοπικά κρασιά και αποστάγματα.
Το ωραιότερο μπέργκερ, με σπιτικό μπιφτέκι και σάλτσες το τρώμε πάντα στο Ανώκα στο Ναύπλιο (τηλ. 27520-25032) σε έναν ωραίο ρετρό χώρο, υπό το βλέμμα του Κόρτο Μαλτέζε. Τη διάσημη γκιόσα θα τη γευτείτε στο χωριό Παναρίτης, στην ταβέρνα Μπίρμπος (τηλ. 27520-44571). Παραγγείλτε μόνο προβατίνα και σαλάτα και απολαύστε την.
Οι οινόφιλοι οδηγήστε ως το Κτήμα Σκούρας (skouras.gr) με το επισκέψιμο οινοποιείο και αναζητήστε στο Ναύπλιο το εστιατόριο wine bar 3Sixty (τηλ. 27520-28068) ή το Mediterraneo wine&deli (τηλ. 27520-97704).

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-16
Οι υπέροχες πτυχώσεις από άγαλμα του 1ου αιώνα μ.Χ. (αντίγραφο κλασικού αγάλματος), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου. Πιθανόν παριστάνει τη Μεσσαλίνα, τρίτη γυναίκα του Κλαύδιου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ασκληπιείο Επιδαύρου & Αρχαιολογικό Μουσείο: τηλ. 27530-22009, ανοιχτά 08.00-17.00, εισιτήριο 6 ευρώ. 
Μυκήνες & Αρχαιολογικό Μουσείο: τηλ. 27510-76585, ανοιχτά 08.30-15.30, εισιτήριο 6 ευρώ. 
Αρχαία Αγορά & Θέατρο Άργους: τηλ. 27510-68819, ανοιχτά 08.30-15.30, εισιτήριο 2 ευρώ. 
Αρχαία Τίρυνθα: τηλ. 27520-22657, ανοιχτά 08.30-15.30, εισιτήριο 2 ευρώ. 
Αρχαία Ασίνη: τηλ. 27520-58101, ανοιχτά 08.30-15.30, εισιτήριο 2 ευρώ. 
Δενδρά: ανοιχτά 08.30-15.30, εκτός Τρίτης, είσοδος ελεύθερη. 

*Οι τιμές εισιτηρίων και το ωράριο αφορούν τη χειμερινή περίοδο και ισχύουν μέχρι και τον Μάρτιο. Από 1η Απριλίου, οπότε το κόστος ανεβαίνει, υπάρχει δυνατότητα αγοράς ενιαίου εισιτηρίου αξίας 20 ευρώ, με ισχύ τριών ημερών, το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη σε: Μυκήνες, Τίρυνθα, Ασίνη, Παλαμήδι, Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και Βυζαντινό Μουσείο Άργους. 

Αρχαιολογικό σαφάρι στην Αργολίδα-17
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή