Πάσχα στη Νάξο με ξεχωριστή κουζίνα

Πάσχα στη Νάξο με ξεχωριστή κουζίνα

Το πιο παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα στη Νάξο είναι το «λαμπριανό», δηλαδή αρνί ή κατσίκι με γέμιση (πατούδο) από τυριά, ρύζι, εντόσθια και χορταρικά

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα στη Νάξο είναι το «λαμπριανό», δηλαδή αρνί ή κατσίκι με γέμιση (πατούδο) από τυριά, ρύζι, εντόσθια και χορταρικά. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνονται οι αυγοκουλούρες και τα βαθρακάκια (κουλουράκια σε σχήμα 8 με ένα αυγό). Στην λειτουργία της αγάπης την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται λιτανεία των εικόνων της εκκλησίας στους δρόμους του χωριού.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Νάξου είναι αυτό με τα αναμμένα καλάμια: τα ανάβουν οι νέοι  τη Μεγάλη Παρασκευή στις Εγγαρές και τη Γαλήνη και δίπλα τους περνάει ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια αλλόκοτη και υποβλητική ατμόσφαιρα. Το ίδιο συμβαίνει και στις Μέλανες, μόνο που εκεί τα καλάμια έχουν και όνομα. Λέγονται «περιφάνες» και θεωρείται ότι συμβολίζουν τις δάδες που κρατούσαν οι Ρωμαίοι, όταν –κατά Ιωάννην– πήγαιναν να συλλάβουν τον Χριστό.

Πέρα από τις παραδόσεις της Λαμπρής, ένα ταξίδι στη Νάξο θα είναι ημιτελές χωρίς μια επίσκεψη σε κάποιον από τους τρεις αρχαίους Κούρους (ένας στο χωριό του Απόλλωνα, δύο στις Μέλανες), που μαρτυρούν τη σπουδαία γλυπτική παράδοση της Αξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή