Πάσχα σε Μήλο και Κίμωλο: Τη Μεγάλη Παρασκευή καίνε τον Ιούδα

Πάσχα σε Μήλο και Κίμωλο: Τη Μεγάλη Παρασκευή καίνε τον Ιούδα

Το πασχαλινό τραπέζι στην Κίμωλο είναι το πεντανόστιμο κατσικάκι φούρνου που συμπληρώνεται από πασχαλινές κουλούρες και διάφορων ειδών μελόπιτες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πασχαλινό τραπέζι στην Κίμωλο είναι το πεντανόστιμο κατσικάκι φούρνου που συμπληρώνεται από πασχαλινές κουλούρες και διάφορων ειδών μελόπιτες. Το βράδυ της Ανάστασης το ελαφρύ δείπνο αποτελείται από με βραστό αρνάκι και σούπα. Στη Μήλο, τα εδέσματα των ημερών του Πάσχα περιλαμβάνουν γλυκό με ντόπια μυζήθρα (καλισούνια), λαμπροκουλούρες και σούπα αυγολέμονο με ποδαράκια τυλιγμένα με έντερα (πατσοπόδαρα) για το βράδυ της Ανάστασης.   

Στην Κίμωλο καίνε τον Ιούδα τη Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που ο Επιτάφιος της Παναγιάς της Οδηγήτριας του Χωριού περνάει από την Καρκάνη. Στον Τριοβασάλο και τον Πέρα Τριοβασάλο της Μήλου τον καίνε την ίδια ωρα την Κυριακή του Πάσχα μετά τη λειτουργία της Αγάπης, αφού έχει προηγηθεί περιφορά των ομοιωμάτων του πάνω σε γαϊδούρα με συνοδεία οργάνων και σατυρικών τραγουδιών. Στη συνέχεια, οι άνδρες των δύο χωριών πετούν αυτοσχέδια δυναμιτάκια ανεβασμένοι στις ταράτσες των σπιτιών.

Εκτός από τα έθιμα του Πάσχα, ενδιαφέρον για τον επισκέπτη και στα δύο νησιά θα έχει η αναζήτηση των περίφημων «συρμάτων» που είναι υπόσκαφοι χώροι για να «ξεχειμωνιάζουν» οι βάρκες. Στην Κίμωλο υπάρχουν αρκετά (άλλα παρατημένα, άλλα χρησιμοποιούμενα) στον ψαράδικο οικισμό της Γούπας. Στη Μήλο υπάρχουν στο Κλήμα, στον Φυροπόταμο, στα Μαντράκια, στο Φουρκοβούνι και στην Αρετή. Στη Μήλο, εξαιτίας του τουρισμού τα σύρματά της αξιοποιούνται ως μαγαζιά με σουβενίρ ή ως ενοικιαζόμενα airbnb δωμάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή