Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας

Από τη Μοζαμβίκη, την Αριζόνα και τον Παναμά, στην Μποτσουάνα, την Παταγονία, τη Σρι Λάνκα και τη Γαλλία, επτά ξενοδοχεία-καταφύγια που λειτουργούν σαν ορμητήρια για την εξερεύνηση του κόσμου.

10' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Walkabout σημαίνει περιπλάνηση. Είναι ένας όρος δανεισμένος από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, οι οποίοι στέλνουν τα έφηβα αγόρια μόνα στην καρδιά του δάσους για να μάθουν να επιβιώνουν χωρίς δίχτυ ασφαλείας και έτσι να ενηλικιωθούν. Για τους ανθρωπολόγους αυτή η διαδικασία είναι μια «τελετουργία διάβασης». Κάτι αντίστοιχο για τους Αγγλοσάξονες είναι το λεγόμενο «gap year», μια περίοδος μετά το σχολείο και πριν από τις σπουδές, όπου τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των μεγάλων. Δουλεύουν ή ταξιδεύουν. 

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, τα συστατικά του gap year, δηλαδή η δουλειά και το ταξίδι, έχουν αποκτήσει μια περίεργη αλληλεξάρτηση. Δουλεύεις για να εξοικονομήσεις τα χρήματα έτσι ώστε να μπορείς να ταξιδέψεις και ταξιδεύεις για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου που δουλεύει τόσο πολύ. Ταυτόχρονα, η δουλειά έχει παρεισφρήσει στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε: πιεστικά και με μια αόριστη αίσθηση υποχρέωσης ότι πρέπει να αποθηκεύσουμε όσο περισσότερες εικόνες, λέξεις και εμπειρίες γίνεται. Η περιπλάνηση πού είναι; Η τελετουργία διάβασης που σε μεταμορφώνει όχι σε ενήλικα, όπως στους Αβορίγινες, αλλά σε έναν άλλο εαυτό, πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί όταν την αντιμετωπίζεις σαν επαγγελματικό πρότζεκτ; 

Σε αμερικανική έρευνα της εταιρείας Capital One, που διενεργήθηκε λίγο πριν από την πανδημία, δηλαδή σε μια εποχή «ταξιδιωτικής κανονικότητας», στην οποία θεωρητικά επιστρέφουμε, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ να βρουν «νόημα και σκοπό», και αυτό το κάνουν επιλέγοντας ταξίδια που θα τους δώσουν τα ερεθίσματα να δημιουργήσουν στιγμές που θα τους μετασχηματίσουν. Για ένα ποσοστό της τάξης του 74% των περίπου 2.190 ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα, ουσιαστικό είναι το ταξίδι που σου δίνει την ευκαιρία «να μάθεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου». Ή να δυναμώσεις τους δεσμούς σου με τους άλλους, όπως πιστεύει το 92% των ερωτηθέντων, που ανέφεραν ότι τα ταξίδια είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν και να μοιραστούν εμπειρίες με φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους. 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-1

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο Dr. Michael Brein, ψυχολόγος που ειδικεύεται στο ταξίδι και είναι γνωστός ως The Travel Psychologist. «Υπάρχουν πολύ περισσότερα στη ζωή απ’ όσα γνωρίζουμε, αν προεκτείνουμε τα όριά μας και ξεπεράσουμε τον καθημερινό εαυτό μας», έχει δηλώσει σε ταξιδιωτικό άρθρο του BBC, δίνοντας παράλληλα τον ορισμό των διακοπών, που είναι τι; «Το συναίσθημα της ελευθερίας και της προσμονής. Η προσδοκία υπέροχων πραγμάτων. Η στιγμή που στέκεσαι στο κατάστρωμα, στη βεράντα ή στο μπαλκόνι, κοιτάς το τοπίο, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και λες “αυτό το πρωινό είναι το πρώτο πρωινό της υπόλοιπης ζωής μου”».  

Με αυτή τη λογική καταρτίσαμε την παρακάτω λίστα επιλογών διαμονής: της ελευθερίας, της προσμονής, της βαθιάς ανάσας. Και της περιπλάνησης. Μια λίστα με καταφύγια που ταυτόχρονα είναι και ορμητήρια. Προσφέρουν θαλπωρή, άνεση, ασφάλεια, μαζί με πρόσβαση στην απέριττη φύση της Παταγονίας, στα θερμά λουτρά της Αριζόνας, στον κοραλλιογενή βυθό της Μοζαμβίκης, στη σπάνια πανίδα της Μποτσουάνας. Επτά ιστορίες φιλοξενίας, όπου κατάλυμα και προορισμός δεν είναι αποσυνδεδεμένα, αντιθέτως αλληλοϋποστηρίζονται: τα καταλύματα αναβαθμίζονται μέσα από το τοπίο και την κουλτούρα των προορισμών και οι προορισμοί αναδεικνύονται μέσα από το υψηλό επίπεδο των ξενοδοχείων.

Τα περισσότερα από αυτά τα ξενοδοχεία απαιτούν υψηλό μπάτζετ. Δύσκολα ένα ζευγάρι, μια παρέα ή μια οικογένεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικώς στην Ευρώπη, μπορεί να καλύψει τέτοιο κόστος διαμονής. Και όμως, με έναν παράδοξο τρόπο, αυτά τα καταλύματα αφορούν συνολικά την τουριστική βιομηχανία και την ταξιδιωτική κοινότητα, και αυτό γιατί δίνουν τον τόνο. Οι τάσεις παραδοσιακά χαράσσονται από τους μεγάλους για να ακολουθήσουν οι μικρότεροι. Ο χώρος της πολυτελούς διαμονής δηλώνει ξεκάθαρα ότι η εποχή της σουίτας, της πισίνας και της σαμπάνιας, δηλαδή της μονοδιάστατης πολυτέλειας, έχει αντικατασταθεί από τον τουρισμό εμπειριών, όπου ο ταξιδιώτης δεν απολαμβάνει απλώς, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει. Και παραδίνεται τόσο στην περιποίηση όσο και στην περιπέτεια. 

Θα ήταν κρίμα, βέβαια, να αποδώσουμε τα εύσημα στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, αφού οι τάσεις διαμορφώνονται από τις ανάγκες του κοινού. Το κοινό είναι αυτό που πια αναζητά πιο πολύπλοκες και ουσιαστικές διακοπές. Το κοινό είναι αυτό που απορρίπτει την εσωστρέφεια ενός «ξενοδοχείου-που-τα-έχει-όλα» και επιστρέφει στην πατροπαράδοτη εξωστρέφεια, που θέλει τον τόπο πρωταγωνιστή, το ταξίδι μια διαδικασία μετασχηματισμού και τον ταξιδιώτη να αναζητεί μια τελετουργία διάβασης.

Μοζαμβίκη 
Σε ένα νησί που δεν ήταν νησί 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-2
Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-3

Το Benguerra ή Santa Antonio βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω και στα ανατολικά της Μοζαμβίκης. Κάποτε μάλιστα ήταν κομμάτι της, προτού αποκολληθεί και γίνει νησί. Ενταγμένο στο Εθνικό Πάρκο του αρχιπελάγους Bazaruto, φιλοξενεί μεταξύ άλλων κροκόδειλους του γλυκού νερού και τα θαλάσσια θηλαστικά ντιγκόνγκ. Σε αυτόν τον τροπικό παράδεισο με τα γαλάζια νερά και τα μαβιά ηλιοβασιλέματα βρίσκεται το θέρετρο της Αnd Beyond, που διαθέτει Cabanas (υπερπολυτελείς αχυροκαλύβες μέσα στο δάσος με πισίνα και ξύλινη βεράντα), Casinhas (μεγαλύτερες σε μέγεθος κατοικίες, που συνδυάζουν την αφρικανική με την πορτογαλική διακόσμηση) και την οικογενειακή Casa Familia, δηλαδή ένα ολόκληρο σπίτι 170 τ.μ., με τρία δωμάτια, σάλα και ιδιωτικό μπαρ. Όποιος καταφέρει να φτάσει μέχρι την εσχατιά της Αφρικής θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να έρθει κοντά στη φαντασμαγορική φύση της, μέσα από καταδύσεις και σνόρκελινγκ σε κοραλλιογενείς βυθούς, ιππικές βόλτες δίπλα στο κύμα με άλογα που δεν φοράνε σέλα, ψάρεμα που υπακούει στη λογική τού «catch and release» και πικνίκ «του ναυαγού» στην ακροθαλασσιά. 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-4

Tip Οι επισκέπτες που θέλουν να υποστηρίξουν τη ζωή των κοινοτήτων του νησιού που ζουν χωρίς ηλεκτρισμό μπορούν να καλύψουν το κόστος μιας ηλιακής λάμπας. Πληροφορίες θα βρουν στο πωλητήριο του ξενοδοχείου. andbeyond.com 

Αριζόνα 
Μια όαση στην έρημο

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-5
© Castle Hot Springs

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-6

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών του Castle Hot Springs στην έρημο Σονόρα της Αριζόνας ήταν οι ιθαγενείς, οι οποίοι αξιοποιούσαν το νερό για ιατρικούς σκοπούς. Ώσπου ήρθε ο σιδηρόδρομος και μαζί με αυτόν η επιχειρηματικότητα και οι φερέλπιδες επιχειρηματίες, όπως ο Frank M. Murphy, που στις θεραπευτικές ιδιότητες του –γεμάτου λίθιο και μαγνήσιο– νερού διέκρινε μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι, το 1880 ξεκίνησε τη δημιουργία του πρώτου κέντρου υγείας και ευεξίας της Αριζόνας, το οποίο έμελλε να ζήσει μια πολυτάραχη ζωή, με στιγμές λάμψης αλλά και παρακμής. Σχεδόν ενάμιση αιώνα αργότερα, το Castle Hot Springs βιώνει μια φωτεινή περίοδο, ανακαινισμένο και υπό νέα ιδιοκτησία. Το θέρετρο διαθέτει bungalows με πισίνες στις οποίες τρέχει το ιαματικό νερό των πηγών, υπερυψωμένες καμπίνες με τηλεσκόπια για αστροπαρατήρηση και την ιστορική αγροικία με τα τρία δωμάτια και τα δύο μπάνια, από την οποία έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως μέλη των οικογενειών Ροκφέλερ και Ρούσβελτ. Υπάρχουν, επίσης, τρεις κοινόχρηστες πισίνες με διαφορετική θερμοκρασία η καθεμία (41°C, 35°C και 30°C), φωλιασμένες ανάμεσα σε καταρράκτες και φοίνικες.

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-7

Tip Στα 12 στρέμματα της φάρμας του ξενοδοχείου καλλιεργούνται ζαρζαβατικά που αποτελούν την πρώτη ύλη για τα πιάτα του in-house εστιατορίου Harvest, στο οποίο σερβίρεται πρωινό, γεύμα και δείπνο πέντε πιάτων. castlehotsprings.com

Παναμάς 
Αυτοί και ο κόσμος 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-8
Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-9

Καφές από τον Παναμά, γαλλικό τοστ με σιρόπι ζαχαροκάλαμου, cachapas rellenas (ντόπιο καλαμποκόψωμο γεμιστό με χοιρινό και κρεμμυδάκι τουρσί). Το μενού του ξενοδοχείου Isla Palenque συνδυάζει τη γαστρονομική παράδοση του Παναμά με τις διεθνείς τάσεις. Κι αυτή είναι η γενικότερη φιλοσοφία του: να συγκεράσει το τοπικό με το υπερτοπικό, δηλαδή τις παραδόσεις και την κουλτούρα ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού στα δυτικά παράλια του Παναμά με τις σύγχρονες τάσεις της φιλοξενίας. Οι χώροι διαμονής περιλαμβάνουν παραθαλάσσιες casitas μέσα σε φοινικώνες με εξωτερικά μπάνια και lounge areas και μία βίλα μέσα στο δάσος, που μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 14 άτομα. Τα περισσότερα μέλη του προσωπικού κατάγονται από τον Παναμά, ενώ στο ξενοδοχείο πωλούνται κοσμήματα από την κοινότητα ιθαγενών Ngöbe. Τα ξύλινα έπιπλα του Isla Palenque κατασκευάζονται από δέντρα που κατέρρευσαν σε μια ισχυρή καταιγίδα, το 2012. Πέρα από όλα αυτά, το ίδιο το νησί και οι γειτονικές περιοχές προσφέρονται για φυσιολατρικές εμπειρίες περιωπής: σνόρκελινγκ, paddleboarding και καγιάκ, παρατήρηση φάλαινας, ψάρεμα και τροφοσυλλογή φρούτων στη ζούγκλα του Παναμά.      

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-10
© Mike Dell – Coffee Abroad / www.coffeeabroad.com

Tip Οι υπεύθυνοι του Isla Palenque καλούν τους επισκέπτες να συμβάλουν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης τροπικού δάσους, το οποίο υλοποιείται με όρους και προϋποθέσεις που σέβονται το οικοσύστημα. islapalenque.com 

Μποτσουάνα 
Σαφάρι αλλιώς

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-11
Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-12
© Elsa Young

O Jack Bousfield ανήκε σε μια παλιά οικογένεια λευκών της Αφρικής. Ήταν μανιώδης θηρευτής κροκοδείλων, ώσπου κάποια στιγμή, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αποκήρυξε το κυνήγι. Η εξήγηση που έδωσε στους συναδέλφους του ήταν ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων θηραμάτων έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται και γι’ αυτό το επαγγελματικό κυνήγι δεν έχει μέλλον στην Αφρική. Ο Bousfield είναι ο δημιουργός του Jack’s Camp, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Μποτσουάνα, στις αλυκές Makgadikgadi (στα απομεινάρια δηλαδή μιας αρχαίας λίμνης που κάλυπτε μεγάλο μέρος της νοτίου Αφρικής). Μετά από πρόσφατη ανακαίνιση υπό την επίβλεψη του γιου του, Ralph Bousfield, ο χώρος ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί το 2021. Διαθέτει εννέα πολυτελείς σκηνές με επένδυση από μουσελίνα, περσικά και αφρικανικά χαλιά, μαονένια έπιπλα και λάμπες παραφίνης, που δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, λες και ο χρόνος σταμάτησε στη δεκαετία του 1940. Οι σκηνές έχουν ηλεκτρισμό που προέρχεται από ηλιακή ενέργεια, όχι όμως ασύρματο ίντερνετ. Μέσα στον χώρο του camp υπάρχει βιβλιοθήκη για τους βιβλιόφιλους, περσική σκηνή με τσάι και γλυκά για τους foodies κι ένα μπιλιάρδο-αντίκα για τους λάτρεις του vintage. Όλη η φιλοσοφία του χώρου παραπέμπει σε άλλες εποχές, όπου η ζωή ήταν αναλογική και όχι ψηφιακή. Αν κάτι συμβαδίζει με το σήμερα στο Jack’s Camp, αυτό είναι η αντιμετώπιση της άγριας ζωής: το κυνήγι άγριων ζώων για λόγους αναψυχής έχει αντικατασταθεί από την παρατήρησή τους, με τους επισκέπτες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για καφέ ύαινες, αντιλόπες, λιοντάρια και αυτές τις παράξενες αλεπούδες που τα αυτιά τους μοιάζουν με νυχτερίδας.  

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-13

Παταγονία 
Για φυσιολάτρες εξερευνητές 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-14
© www.adamclarkphoto.com

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-15

Στο νότιο κομμάτι της χιλιανής Παταγονίας, κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή, απλώνεται το Εθνικό Πάρκο Torres del Paine με βουνά, λίμνες, ποτάμια, παγετώνες και ένα σύμπλεγμα τριών εντυπωσιακών πύργων, που δικαιολογεί και το όνομά του. Λίγο έξω από τα όρια του πάρκου, βρίσκεται το Tierra Patagonia, ένας ξενώνας σχεδιασμένος από τη Χιλιανή αρχιτέκτονα Cazú Zegers και φτιαγμένος από ντόπιο ξύλο. Διαθέτει  δωμάτια και δίπατες σουίτες, όπου η κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στο κάτω επίπεδο και το σαλόνι επάνω. Οι τοίχοι είναι λευκοί, έτσι ώστε ο φιλοξενούμενος να μην εστιάζει στο εσωτερικό αλλά έξω, στη φύση. Το ξενοδοχείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις γύρω και μέσα στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine (πεζοπορικές διασχίσεις, ποδηλατάδες, βόλτες με άλογα, εξορμήσεις με καγιάκ, εκδρομές ορνιθοπαρατήρησης), αρκεί οι επισκέπτες να καθίσουν δίπλα στο τζάκι, να μελετήσουν τον μεγάλο χειροποίητο χάρτη και να διαλέξουν τα μέρη που επιθυμούν να δουν.    

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-16

Tip Το βράδυ, μετά από μια χορταστική μέρα εξερεύνησης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μπαρ του ξενώνα για χιλιανά κρασιά, μπίρες Παταγονίας και κοκτέιλ Calafate Sour.  tierrahotels.com

Σρι Λάνκα
Διακοπές που θεραπεύουν

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-17
Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-18
© Kristina Kashtanova

Μετά από δεκαετίες παραμονής στο Λονδίνο, ο βελονιστής και οστεοπαθητικός Sam Kankanamge επέστρεψε στη γενέτειρά του. Και ήταν εκεί, στη νότια Σρι Λάνκα, που δημιούργησε το Sen Wellness, ένα ξενοδοχείο-καταφύγιο με θεραπευτικά retreats γιόγκα, αγιουρβέδας και διαλογισμού, συνεδρίες ηχοθεραπείας από έναν Βουδιστή μοναχό δύο φορές την εβδομάδα, επισκέψεις μουσικών, καλλιτεχνών, σεφ και σαμάνων. Το ξενοδοχείο διαθέτει καμπάνες που μοιάζουν με αχυροκαλύβες, με λιτή διακόσμηση, κρεβάτι με ουρανό, πέτρινο μπάνιο και μπαλκόνι που βλέπει στη λιμνοθάλασσα Rekawa. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κέντρο Kapuhenwala, που λειτουργεί ως ενημερωτικό κέντρο για τα διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας που εντοπίζονται στη Σρι Λάνκα.  

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-19

Tip Ανάμεσα στα διάφορα πρότζεκτ που υποστηρίζει το Sen Wellness είναι και η φύτευση 10.000 μαγκρόβιων δέντρων στα όρια της λιμνοθάλασσας. Το όφελος είναι διπλό: αφενός μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα, αφετέρου στηρίζονται οικονομικά οι κάτοικοι της περιοχής που δουλεύουν στα φυτώρια με τα μαγκρόβια. senwellnesssanctuary.com 

Γαλλία 
Μικρά σπίτια στο λιβάδι

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-20
Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-21
© Ghania iratni photographe

Το Parcel είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της λίστας, αφού δεν στεγάζεται σε ένα κτίριο, αλλά σε πολλά μικρά. Πρόκειται για μια συλλογή από tiny houses σπαρμένα στην εξοχή της Γαλλίας, σπίτια-μινιατούρες δηλαδή, που το καθένα αποτελεί έναν λιτό και οικολογικό ξενώνα. Τα σπιτάκια είναι φτιαγμένα από ξύλο και ανακυκλωμένο βαμβάκι. Το ρεύμα τους προέρχεται από ηλιοσυλλέκτες που είναι τοποθετημένοι στη στέγη, οι τουαλέτες είναι κομποστικές με πριονίδι και το νερό είναι βρόχινο, γι’ αυτό κάθε ντους πρέπει να διαρκεί το πολύ δύο λεπτά. Τηλεόραση δεν υπάρχει, ούτε ίντερνετ, μόνο ραδιοκασετόφωνο. Στην πραγματικότητα, οι ξενώνες λειτουργούν ως χώροι ανάπαυσης, ωθώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα μυστικά του προορισμού στον οποίο βρίσκονται: ένα αγρόκτημα περμακουλτούρας στη Νορμανδία, μια ονομαστή φάρμα στη Βρετάνη όπου παράγεται εκλεκτό βούτυρο, τα οινικά μονοπάτια της ιστορικής Καμπανίας, το δάσος του Perche για βόλτες με άλογα, τη φύση του Perche Sarthois για εκδρομές με ηλεκτρικά ποδήλατα. 

Επτά ξενοδοχεία, επτά καταφύγια πολυτελείας-22
© Ghania iratni photographe

Tip Όσοι ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία μπορούν να αντλήσουν ιδέες και έμπνευση από το Parcel, το οποίο αναζητά ιδιοκτήτες γης για να εγκαταστήσει τους ξύλινους οικολογικούς ξενώνες του, προωθώντας έτσι ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού. en.parceltinyhouse.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή