Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα

Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα

Πολλά τα πρόσωπα της Λέσβου, πολλές και οι επιλογές για τον ταξιδιώτη, με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και την πληθωρική γαστρονομία να κλέβουν την παράσταση.

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νησιά τόσο μεγάλα όσο η Λέσβος είναι λογικό να συμπυκνώνουν πολλούς κόσμους σε έναν. Και τον αγροτικό, και τον αστικό. Του λαδιού και της σαρδέλας, αλλά και των γραμμάτων, των τεχνών, των αρχοντικών. Άνθρωπος-καθρέφτης όλων των παραπάνω, ένας λαϊκός ζωγράφος, που φιλοτέχνησε την παράδοση, την αγροτιά, την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη γη. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Θεόφιλος καταγόταν από τη Λέσβο, γιατί ακριβώς όπως κι εκείνη συμπύκνωνε στο έργο του πολλούς κόσμους. Η Λέσβος, λοιπόν, έχει πολλά ταξιδιωτικά πρόσωπα, με την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία να είναι δύο από τα πιο ενδιαφέροντα. Παράλληλα έχει και μεγάλες αποστάσεις. Επιλέξτε το τμήμα του νησιού (ανατολικό, δυτικό) που σας ενδιαφέρει περισσότερο και επικεντρωθείτε σε αυτό, γιατί σε ένα ταξίδι είναι δύσκολο να χωρέσετε ολόκληρη τη Λέσβο. 

Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα-1
Στην Ερεσό το πράσινο δένει με το μπλε, αποδεικνύοντας πόσο γήινο νησί είναι η Λέσβος. © SHUTTERSTOCK

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ 

Από τον Μόλυβο στη Βατούσα Τον Μόλυβο τον ξέρετε, γιατί είναι ο πιο γνωστός οικισμός της Λέσβου, που ενίοτε κλέβει την παράσταση ακόμα κι από την πόλη της Μυτιλήνης λόγω του κάστρου (στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας), της αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο, των παραθαλάσσιων ψαροταβερνών και της απερίγραπτης καλοκαιρινής φεγγαράδας. Το χωριό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η Βατούσα, ένας παραδοσιακός οικισμός της ενδοχώρας με πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα στενά, πικροδάφνες και ατμόσφαιρα, που έχει πολύ λιγότερο τουρισμό από τον Μόλυβο και αποτελεί μια καλή αφορμή για να γνωρίσετε μια πιο αυθεντική Λέσβο. Οι δύο οικισμοί απέχουν 31 χλμ. ο ένας από τον άλλο.   

Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα-2
Καρό τραπεζομάντιλο, φρούτα και λαχανικά εποχής. Η ζωή στο Σίγρι παραμένει απλή, όπως την εποχή που το επισκέφθηκε και το αγάπησε ο Αλμπέρ Καμύ. © ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ

Εκδρομή στο Σίγρι Ο γνωστότερος επισκέπτης που πέρασε ποτέ από το Σίγρι ήταν ο νομπελίστας συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος σε αυτό το χωριό βρήκε «τον τόπο των θεών», όπως είχε δηλώσει. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε κι όμως το Σίγρι παραμένει ένα χωριό απλό, ήσυχο, που δεν υπέστη τουριστική κακοποίηση. Αφιερώστε του ένα απόγευμα για μπάνιο και θαλασσινούς μεζέδες, απέχει μόλις 10 χλμ. από το απολιθωμένο δάσος.   

Η Μυτιλήνη της Προβηγκίας και της Βαυαρίας Αετώματα, ιωνικά κιονόκρανα, ακροκέραμα, σαχνισιά, πυργίσκοι, αψίδες, βοτσαλωτά. Νεοκλασικισμός, μπαρόκ, επιρροές από τη σχολή beaux-arts. Τα αρχοντικά της Μυτιλήνης μαρτυρούν τον πλούτο και την επιθυμία εξευρωπαϊσμού της αστικής τάξης του 19ου και του 20ού αιώνα. Κάντε μια βόλτα στους δρόμους της λεσβιακής πρωτεύουσας και αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από το θέαμα βαυαρικών και προβηγκιανών επαύλεων που, όλως περιέργως, αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής ταυτότητας ενός νησιού του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Ένα μουσείο για το λάδι Στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής, στην καρδιά της Λέσβου, στεγάζεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, ένα από τα εννιά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μέσα από τον παλιό μηχανολογικό εξοπλισμό, τις ψηφιακές παραγωγές και το πείραμα οξυμέτρησης, θα μάθετε τα πάντα για τα στάδια της ελαιοπαραγωγής (σύνθλιψη καρπού, συμπίεση ελαιοπολτού, διαχωρισμός λαδιού από νερό), αλλά και για τη συνολική σχέση της ελιάς με τον τόπο και τους ανθρώπους (καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, piop.gr).

Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα-3
Η γαστρονομία, η κουλτούρα της μοιρασιάς και του ευ ζην είναι ταυτισμένες με τη Λέσβο. © SHUTTERSTOCK

TIPS 

❱❱ Στη διαδρομή από Μόλυβο προς Βατούσα κάντε μια στάση στην τεράστια αμμουδερή παραλία της Πέτρας (6 χλμ. από τον Μόλυβο) για μια γρήγορη, δροσερή βουτιά, έχοντας κατά νου ότι τα νερά της είναι πολύ κρύα. 
❱❱ Μόνο ταξιδεύοντας στη Λέσβο καταλαβαίνει κανείς ότι ο πολιτισμός του ούζου έχει διαποτίσει βαθιά την κοινωνία και ότι η παραγωγή του δεν περιορίζεται στις δύο-τρεις πασίγνωστες μάρκες που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές μικρότερες. Στις ταβέρνες, στα μεζεδοπωλεία και στα παραδοσιακά λεσβιακά καφενεία ζητήστε να δοκιμάσετε ούζα μικρών αποσταγματοποιών, για να τους γνωρίσετε και να τους στηρίξετε. 
❱❱ Πέντε χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης βρίσκεται η Βαρειά, το μικρό προάστιο που έβγαλε έναν μεγάλο καλλιτέχνη, τον Θεόφιλο. Κάντε μια βόλτα για να δείτε τη γενέτειρα του ζωγράφου που έδωσε χρώμα και σχήμα σε έννοιες αόριστες, όπως η πατρίδα και η ελληνικότητα. Στο χωριό λειτουργεί και μουσείο αφιερωμένο στον Θεόφιλο (τηλ. 22510-41644, Δευτ.-Παρ. 08.30-14.30. Τους καλοκαιρινούς μήνες ανοιχτά και Σαββατοκύριακο 09.00-13.30). 
❱❱ Η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει ζωντανή σχέση με τη γη και τη θάλασσα, όπως αποδεικνύεται από το εξαιρετικό λαδοτύρι και τις φημισμένες παπαλίνες (σαρδέλες από τον Κόλπο της Καλλονής).  

Η Λέσβος είναι πολλά νησιά σε ένα-4
Ο ορισμός των ελληνικών διακοπών: χταποδάκι και ηλιοβασίλεμα. © ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στη Λέσβο ο τουρισμός έχει πιο ήπια ανάπτυξη απ’ ό,τι σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι επιλογές διαμονής δεν είναι πολλές σε αναλογία με το μέγεθος του νησιού. Υπάρχουν ξενοδοχεία, αλλά κυρίως θα βρείτε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Το θετικό είναι ότι οι τιμές των καταλυμάτων είναι λογικές και όχι απλησίαστες. Σε βολική τοποθεσία (1 χλμ. από το λιμάνι και 7 χλμ. από το αεροδρόμιο) βρίσκεται το Hotel Lesvion (Μυτιλήνη, τηλ. 22510-28177, lesvion.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο), που σερβίρει ελληνικό πρωινό. Το Γαλάζιο Αστέρι 1 (Πύργοι Θέρμης, τηλ. 22510-71371, galazioasteri1.gr, από 56 ευρώ τα δύο άτομα), 10 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης, έχει διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα. To Theodora Hotel (Πέτρα, τηλ. 22530-41353, από 66 ευρώ) προσφέρει  διαμερίσματα με παραδοσιακή διακόσμηση, ψυγείο και εστίες μαγειρέματος. Κοντά στην παραλία της Ανάξου θα βρείτε το The Coast (τηλ. 6983-500606, από 41 ευρώ το δίκλινο) με δωμάτια διακοσμημένα σε σύγχρονο στιλ και μπαλκόνι με θέα στον κήπο. Το ξενοδοχείο Αιολική Γη (Σκάλα Καλλονής, τηλ. 22530-29990, aeoliangaeahotel.com, από 82 ευρώ τα δύο άτομα) έχει διαμερίσματα και σουίτες με κουζίνα και μπάνιο με υδρομασάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή