Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους

Μια χορταστική καλοκαιρινή απόδραση στην Πάρο, που έχει πάντα να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε κάθε τύπο ταξιδιώτη.

14' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το απόγευμα, ο ήλιος ξεκινά σιγά σιγά να κατεβαίνει απέναντι από την Παροικιά. Είναι η ώρα που κόσμος μαζεύεται κάτω από το Κάστρο, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, για να δει το ηλιοβασίλεμα. Ίσως μόνο το καλοκαίρι αποκτά τόση σημασία αυτή η ώρα στις Κυκλάδες: η μεγάλη σε διάρκεια ημέρα φτάνει στο τέλος της και οι ακτίνες του ήλιου εκπέμπουν πια ένα μαλακό φως, που σκεπάζει τις αντιθέσεις και ρίχνει το σήμα για τη βραδινή δροσιά που έρχεται. Στα σοκάκια της Παροικιάς, τα φώτα ανάβουν και οι δρόμοι γεμίζουν επισκέπτες.

Η κίνηση στην πιο πολυσύχναστη οδό του νησιού, αυτή που ενώνει την Παροικιά με τη Νάουσα, αυξάνει ακόμα περισσότερο. Αυτοί οι δύο οικισμοί άλλωστε είναι που σηκώνουν το τουριστικό βάρος του νησιού. Όχι μόνο τώρα, αλλά ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν η Πάρος άρχισε να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Και ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που η Πάρος φαίνεται να διανύει μια μεταβατική περίοδο με το άνοιγμα πολλών πεντάστερων ξενοδοχείων και εστιατορίων, με μισελενάτους σεφ που μετακομίζουν τα καλοκαίρια από την Αθήνα. Πιο παλιά, το νησί ήταν ταυτισμένο με την κλασική εικόνα του ελληνικού θέρους με τα χαρακτηριστικά λευκά τετράγωνα σπίτια, τους πολλούς ανεμόμυλους και τις γραφικές ψαροταβέρνες στις αμμώδεις παραλίες, στοιχεία που την έκαναν προορισμό για όσους έφταναν εδώ αναζητώντας την αυθεντικότητα του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.

Σήμερα, η Πάρος, λόγω του μεγάλου εύρους εμπειριών, τιμών και υποδομών που προσφέρει, απευθύνεται σχεδόν σε όλους: σε οικογένειες με παιδιά που θα εκτιμήσουν τις ρηχές και καθαρές παραλίες, σε παρέες που αναζητούν την περιπέτεια και θα ριχτούν στα water sports και στην εξερεύνηση, σε νέους που θα τιμήσουν το nightlife της Παροικιάς και της Νάουσας, σε εναλλακτικούς ταξιδιώτες που θα σεργιανίσουν στην ενδοχώρα και στις παραλίες του νότου, αλλά και σε VIP παραθεριστές, για τους οποίους η πολυτέλεια και το fine dining αποτελούν στις διακοπές τους προϋπόθεση, που πλέον μπορεί να ικανοποιηθεί και στην Πάρο.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-1
Ο κόλπος της Παροικιάς, όπως φαίνεται από την Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων. 

Νάουσα, το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι

Η Νάουσα με τον μεγάλο κλειστό κόλπο της έγινε γρήγορα, ήδη από τη δεκαετία του 1980, σημείο αναφοράς για όσους ταξίδευαν με σκάφος στο Αιγαίο, οι οποίοι και έφεραν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στον οικισμό. Τα καφενεία έβγαζαν τότε στο τραπέζι χταποδάκι, ελιές και «γούνα», το τοπικό λιαστό σκουμπρί. Σε λίγα χρόνια, το όμορφο λιμανάκι με τα απομεινάρια του ενετικού κάστρου γέμισε εστιατόρια που σέρβιραν αστακομακαρονάδα και θαλασσινά, ενώ τα στενά σοκάκια πλημμύρισαν από επισκέπτες. Σε αυτά τα εστιατόρια συχνάζουν πια τα καλοκαίρια Ρώσοι μεγιστάνες, ηθοποιοί του Χόλιγουντ και όλοι οι υπόλοιποι VIP που επισκέπτονται πλέον το νησί.

Παρ’ όλη την τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη στην Πάρο που έχουν μείνει ανέπαφα, ίδια και απαράλλαχτα όπως πριν από μερικές δεκαετίες. Μια τέτοια εικόνα παρουσιάζει στα βορειοδυτικά της Νάουσας και μετά την παραλία Κολυμπήθρες, η κοντινή αλλά ανεξερεύνητη χερσόνησος όπου λειτουργεί και το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, θα εξερευνήσετε μέσω μονοπατιών τις παραλίες, τους σχηματισμούς των βράχων και τον φάρο στο Ακρωτήρι Κόρακας. Στην αρχή του θεματικού πάρκου, που καταλαμβάνει έκταση 800 στρεμμάτων, θα δείτε το καρνάγιο και το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Δέτη.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-2
Ο Άγιος Αντώνιος στην κορυφή του λόφου Κεφάλου, με θέα στην ενδοχώρα, στη θάλασσα και στη Νάξο. 

Η ανατολική πλευρά και τα χωριά της ενδοχώρας

Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανάπτυξη στην Πάρο υπήρξε άνιση, αν συγκρίνουμε την Παροικιά και τη Νάουσα με την ανατολική πλευρά του νησιού, όπου το ρεύμα ήρθε τη δεκαετία του 1960 και οι δρόμοι φτιάχτηκαν από το 1980 και έπειτα. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε η κύρια ασχολία των κατοίκων της περιοχής ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. 

Από τον Αμπελά μέχρι και το Πίσω Λιβάδι θα δείτε χωράφια, κτήματα, αναβαθμίδες και πολλούς χωματόδρομους – μέχρι και παραλίες χωρίς beach bar θα συναντήσετε. Μπορεί στην εικόνα της νησιωτικής αγροτικής κοινωνίας να παρεμβάλλονται κατάλευκες βίλες που διατίθενται προς ενοικίαση, αλλά σε αυτό το κομμάτι της Πάρου διασώζονται ακόμη γνήσιες κυκλαδίτικες εικόνες. Τόσο εδώ όσο και στα χωριά της ενδοχώρας: τον Κώστο, τις Λεύκες, τον Πρόδρομο, τα Μάρμαρα και τη Μάρπησσα.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-3
Λουλουδιασμένη αυλή στο χωριό Πρόδρομος. Από εδώ ξεκινάει και το βυζαντινό μονοπάτι προς το χωριό Λεύκες. 

Κατηφορίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο στις Λεύκες, περπατάμε δίπλα σε πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Άλλοι προσπαθούν μέσω του κινητού τους να βρουν τον δρόμο τους στα δαιδαλώδη στενά του οικισμού, άλλοι ακολουθούν απλώς τη ροή της κίνησης και άλλοι χάνονται επίτηδες, εξερευνώντας άλλα σημεία. Όλοι πάντως καταλήγουν με κάποιον τρόπο στη μεγάλη εκκλησία της Αγίας Τριάδας και στο καφενείο απέναντι. Από εδώ η θέα είναι μαγευτική. Αξίζει να βάλετε το GPS για να ανεβείτε στους Αγίους Πάντες, το εκκλησάκι πάνω από τις Λεύκες, που είναι και το ψηλότερο σημείο της Πάρου. Θα δείτε την Αντίπαρο και τον ήλιο να δύει στο βάθος του ορίζοντα πάνω από τη θάλασσα.

Οι Λεύκες είναι το πιο τουριστικό από τα χωριά της ενδοχώρας, στον Κώστο το σημείο συνάντησης είναι το καφενείο στην πλατεία, στον Πρόδρομο θα πάτε και για το πιο κλασικό μονοπάτι του νησιού, που ονομάζεται βυζαντινό και ενώνει τον οικισμό με τις Λεύκες. Στα Μάρμαρα, ο μύλος στο κέντρο του χωριού έχει μετατραπεί σε κατοικία και επίσης από εδώ θα βρείτε τον δρόμο σας για την παραλία του Καλόγερου. Όσο για τη Μάρπησσα, είναι μια άλλη ιστορία.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-4
Αριστερά, η ροζ πόρτα στη Μάρπησσα έχει γίνει γνωστή ως σημείο για σέλφι.

Μάρπησσα γεμάτη εκπλήξεις

Οδηγώντας από τις Λεύκες στο Πίσω Λιβάδι, μπορεί να προσπεράσετε τη Μάρπησσα χωρίς να το καταλάβετε. Θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο στους ανεμόμυλους και από εκεί θα μπείτε στο δαιδαλώδες χωριό, ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής ταυτότητας. Σε όλη την έκτασή του λειτουργεί κεντρικά μόνο μία παραδοσιακή ταβέρνα, ενώ όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά, ξενοδοχεία κ.λπ. βρίσκονται γύρω από τον κύριο οικισμό. Παλιές αγροτικές κατοικίες, τα σπίτια της Μάρπησσας έχουν ανακαινιστεί με σεβασμό και τα περισσότερα είναι ενεργά και ζωντανά. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι ντόπιοι κρατούν ακέραιο τον οικιστικό χαρακτήρα του χωριού, αρνούμενοι να επιτρέψουν εμπορικές δραστηριότητες. Κάποια λίγα σπίτια ενοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, όπως σε άλλες περιοχές, όπου η τουριστικοποίηση έχει σαρώσει τα πάντα. Η απουσία εμπορικής δραστηριότητας στρέφει αναγκαστικά το βλέμμα σε άλλα στοιχεία.

Το σεργιάνι στα στενά της Μάρπησσας θα σας περάσει από τα «βόλτα», όπως λένε οι ντόπιοι τις καμάρες, δεκάδες εκκλησάκια, το Μουσείο Γλυπτικής «Νίκου Περαντινού», το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί με τη φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου εκτίθενται εικόνες του 16ου και του 17ου αιώνα από διάφορα ξωκλήσια της περιοχής. Στα αξιοθέατα του χωριού έχει συμπεριληφθεί εσχάτως –και κυρίως στο σύμπαν του ίνσταγκραμ– μια ροζ πόρτα, την οποία θα δείτε σε λίστες με τα καλύτερα σημεία για σέλφι στο νησί. Αξέχαστη εμπειρία είναι η ανάβαση στον λόφο του Κεφάλου έξω από τη Μάρπησσα. Στα ερείπια παλιού κάστρου χτίστηκε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και το σημείο προσφέρει μοναδική θέα τόσο προς την ενδοχώρα όσο και προς τη θάλασσα και απέναντι τη Νάξο.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-5
Παραδοσιακός αργαλειός που λειτουργεί ακόμη στη Μάρπησσα.

Η νότια και δυτική πλευρά του νησιού, από τον Δρυό μέχρι και την Πούντα, διαθέτει πολλές παραλίες και μικρά χωριά. Και εδώ ο κόσμος είναι λιγότερος από ό,τι στη Νάουσα και στην Παροικιά. Και καθώς η Πάρος παλεύει να διατηρήσει παλιές ή να ανακαλύψει νέες ταυτότητες, ο ήλιος σηκώνεται ξανά για να φωτίσει το αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο της.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-6
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο θα δείτε βυζαντινές εικόνες από παρεκκλήσια της περιοχής.

Ένα μοναδικό χωριό, ένα σπουδαίο φεστιβάλ

Ο παραδοσιακός οικισμός της Μάρπησσας γνωρίζει μια πραγματική αναβίωση και ανάπτυξη με ήπιο και διακριτικό τρόπο, αποφεύγοντας τον σκόπελο του υπερτουρισμού. Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η πρωτοβουλία ντόπιων και εθελοντών που διοργανώνουν εδώ και δώδεκα χρόνια το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα». Προσεγγίζοντας την παράδοση με σύγχρονο τρόπο και ζυμώνοντάς τη με την πραγματικότητα, οι άνθρωποί του έχουν καταφέρει να αποφύγουν οτιδήποτε φολκλόρ, εντάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά σε μια βιώσιμη πρόταση που απευθύνεται σε σύγχρονους ταξιδιώτες. Φέτος, το τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ έχει ως θέμα την παριανή κατοικία και οι σχετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου (stimarpissa.gr). Εθελοντές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές τοπικές καταγραφές που αφορούν την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τα πρόσωπα και την καθημερινή ζωή στο χωριό, τις οποίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο blueheritage.gr.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-7
Πανοραμική άποψη του οικισμού της Μάρπησσας από τον λόφο του Κεφάλου.

Σημειωματάριο

Το νησί διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής, από πεντάστερα ξενοδοχεία με τιμές ανά διανυκτέρευση που ξεπερνούν τον βασικό μισθό μέχρι λιτά δωμάτια προσιτού κόστους. Αναζητήστε τις ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής και ψάξτε για διαμονή σε όλη την έκταση του νησιού, εκτός των τουριστικών χωριών. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες στην Πάρο και θα μπορείτε να κινηθείτε άνετα, όπου και αν μένετε. Αυξημένες είναι και οι τιμές σε εστιατόρια και καφέ. Υπολογίστε μια μέση χρέωση στα 20-25 ευρώ το άτομο για φαγητό, ενώ στα παραθαλάσσια στέκια οι τιμές μπορούν να φτάσουν και τα 50-60 ευρώ το άτομο. Ο καφές, αν δεν είναι στο χέρι από τις γνωστές αλυσίδες που θα βρείτε στην Παροικιά, κοστίζει περί τα 4-5 ευρώ. Η βενζίνη είναι περίπου 20-30 λεπτά ακριβότερη το λίτρο από ό,τι στην Αθήνα.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-8
Στο Καλλιτεχνικό Καφενείο στον  Πρόδρομο σερβίρονται μεζέδες και πιάτα ημέρας ανάλογα με τις πρώτες ύλες της εποχής. 

Μετάβαση

  • Η Aegean Airlines (aegeanair.com) και η Sky Express (skyexpress.gr) εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα προς την Πάρο. Οι τιμές εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα ‒ ενδεικτικά για Ιούλιο και Αύγουστο από 160 ευρώ με επιστροφή. Πτήσεις προς την Πάρο εκτελούνται και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Τα συμβατικά πλοία της Blue Star Ferries χρειάζονται 4 ώρες για να καλύψουν την απόσταση από τον Πειραιά στο λιμάνι της Πάρου (46,50 ευρώ η απλή μετάβαση). Τα πλοία Highspeed της ίδιας εταιρείας κάνουν τη διαδρομή σε 3 ώρες (66 ευρώ η απλή μετάβαση). Η εταιρεία Seajets πραγματοποιεί το ταξίδι σε 2 ώρες και 45 λεπτά (67,70 ευρώ η απλή μετάβαση).
Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-9
Κολυμπήθρες

Παραλίες για όλα τα γούστα

Γεμάτο αμμώδεις παραλίες με καθαρά και κρυστάλλινα νερά είναι το νησί της Πάρου. Οι περισσότερες είναι αρκετά ρηχές, κάνοντας τον προορισμό ιδανικό και για παιδιά. Αρκετές διαθέτουν beach bar, αλλά αυτά καταλαμβάνουν μόνο ένα μέρος τους, αφήνοντας χώρο και για όσους προτιμούν τις ελεύθερες παραλίες. Αν θέλετε κόσμο και μουσική, θα πάτε στην Πούντα, στο θρυλικό beach bar Punda Beach, που πλέον ονομάζεται Punda Coast.

Στον Φάραγκα, στα νότια, λειτουργεί το ομώνυμο beach bar, το ίδιο και στην παραλία Μοναστήρι, που είναι ιδιαίτερα ρηχή, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον με πολλούς κολπίσκους και βράχια στα δεξιά και αριστερά. Κοντά στην Παροικιά, αναζητήστε την υπέροχη αμμουδιά του Κριού, με το beach bar Marcelo να λειτουργεί στη δεξιά πλευρά της.

Στα ανατολικά, η φήμη της Χρυσής Ακτής, αγαπημένης των surfers, με τα πολλά beach bars και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, έχει ξεπεράσει τα σύνορα του νησιού. Εξίσου πολυφωτογραφημένες είναι και οι Κολυμπήθρες, με τους λείους επίπεδους βράχους να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο τοπίο, λειτουργώντας και ως σημεία για βουτιές.

Επίσης, η Σάντα Μαρία και η μικρή Σάντα Μαρία στα βόρεια συγκεντρώνουν κόσμο και είναι οργανωμένες. Από τις ωραιότερες παραλίες είναι ο Λολαντώνης στα νότια, που διαθέτει και ένα διακριτικό beach bar στη δεξιά πλευρά.

Αν δεν σας αρέσουν οι οργανωμένες καταστάσεις, αναζητήστε τη Λάγκερη στα βόρεια, τον Καλόγερο στα ανατολικά και τη Μακριά Μύτη στα νότια. Έχετε υπόψη ότι στα περισσότερα beach bars οι ξαπλώστρες χρεώνονται έξτρα, με τιμές που ξεκινούν από τα 20 ευρώ το σετ με ομπρέλα και φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.

Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-10
Χαρούλα

Διαμονή

  • Summer Senses Luxury Resort (Παραλία Πούντας, τηλ. 22840-93000, summersenses.gr, από 510 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Από το 2019 το πεντάστερο ξενοδοχείο με τα 100 πολυτελή δωμάτια και σουίτες αλλά και το εστιατόριο Galazia Hytra αποτελεί από μόνο του προορισμό.
  • Selina (Πούντα, τηλ. 6982-772542, selina.com/greece/paros, από 230 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Η διεθνής αλυσίδα άνοιξε φέτος το τρίτο της ξενοδοχείο στην Ελλάδα μετά το Πήλιο και την Αθήνα. Λιτά και κλασικά δωμάτια, δραστηριότητες όπως μαθήματα kitesurf και γιόγκα, αλλά και workstation για όσους χρειάζεται να δουλεύουν στις διακοπές.
  • Londos Hotel (Πίσω Λιβάδι, τηλ. 22840-41218, londoshotel.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με  πρωινό). Ο ήσυχος οικισμός Πίσω Λιβάδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαμονή, καθώς θα είστε κοντά σε ωραίες παραλίες αλλά και στα χωριά της ενδοχώρας. Το ξενοδοχείο προσφέρει απλά, φωτεινά και καθαρά δωμάτια.
  • Akrotiri Hotel (Παροικιά, τηλ. 22840-22261, akrotirihotel.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Σε προνομιακή θέση κοντά στην παραλία Κριός και με θέα στο λιμάνι, προσφέρει άνετα και καθαρά δωμάτια, πολλά από τα οποία έχουν θέα στη θάλασσα.
  • Jasmine Apartments (Παροικιά, τηλ. 22840-23584, jasmineparos.gr, από 60-70 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Απλά και λιτά δωμάτια σε ήσυχο σημείο αλλά και κοντά στο κέντρο και στο λιμάνι.
Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-11
Siparos

Φαγητό

  • Γιαλός (Πίσω Λιβάδι, τηλ. 22840-45124). Σε προνομιακή θέση δίπλα στη θάλασσα στο γραφικό λιμανάκι του οικισμού Πίσω Λιβάδι, το φαγητό στον Γιαλό είναι αξέχαστη εμπειρία. Ο ντόπιος σεφ Γιώργος Γεωργούσης, με εμπειρία σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, δημιουργεί αέρινες γεύσεις με βασική πρώτη ύλη το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Ο ιδιοκτήτης Νίκος Κεφάλας έχει ανακαινίσει τον χώρο με μεγάλη αγάπη και μεράκι, καθώς εδώ στεγαζόταν το παντοπωλείο της γιαγιάς του. Δοκιμάστε την πράσινη σαλάτα με ψητό μαστέλο, ροδάκινο και φουντούκια, το καρπάτσιο λαβράκι με ντρέσινγκ από φρούτα του πάθους και τσίλι, το τηγανητό καλαμάρι με σάλτσα ρομέσκο, το ριζότο λεμονιού με μύδια αχνιστά, που «κρατάει» όσο πρέπει, και τον ψητό τόνο με μαύρο ρύζι και σάλτσα από καπνιστό χέλι.
  • Μουράγιο (Αλυκή, τηλ. 22840-91165). Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, το Μουράγιο σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες και ολόφρεσκα ψάρια. Εδώ είναι το καλύτερο μέρος να δοκιμάσετε την παραδοσιακή παριανή «γούνα», σκουμπρί που αφήνεται να λιαστεί και μετά ψήνεται ελαφρώς.
  • Siparos (Ξιφάρα, κοντά στη Νάουσα, τηλ. 22840-52785). Ευρηματικά νόστιμα πιάτα σερβίρονται σε ένα θαλασσινό, μοντέρνο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα. Στο μενού θα βρείτε μύδια αχνιστά σε γάλα καρύδας με τσίλι και λάιμ, τατάκι τόνου με γουασάμπι, κριθαρότο με γαρίδες, κολοκυθάκι και σαφράν και βέβαια φρέσκο ψάρι ψητό.
  • Κύμα (Δρυός, τηλ. 22840-41180). Μοντέρνο, φωτεινό και δίπλα στο κύμα, σερβίρει ενδιαφέρουσες προτάσεις με βάση κυρίως το ψάρι. Δοκιμάστε τη σαλάτα με κινόα και «γούνα», το λαβράκι σεβίτσε και το ψητό καλαμάρι σε βέργα.
Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-12
Οι περίφημες «γούνες», δηλαδή φρέσκο σκουμπρί που αφήνεται να λιαστεί και μετά περνάει για λίγο από τα κάρβουνα. 

  • Mira (Παροικιά, τηλ. 22840-22592). Λίγο πιο κάτω από το λιμάνι, η οικογενειακή επιχείρηση σερβίρει επιλεγμένα κλασικά και πειραγμένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με καλές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε τη σαλάτα με πλιγούρι, αβοκάντο, φιστίκι, ντομάτα και δυόσμο και το φιλέτο τόνου στη σχάρα.
  • Γιώργος και Άννα (Λογαράς, στον δρόμο προς Μάρπησσα, τηλ. 22840-42127). Σε ένα νησί που προσφέρει απλόχερα φρέσκο ψάρι, θα σας λείψει κάποια στιγμή και το κρέας, και εδώ είναι η καλύτερη επιλογή για τους κρεατοφάγους. Πεντανόστιμα παϊδάκια, ζουμερό μπιφτέκι και σταβλίσια μπριζολοπανσέτα. Καλή λίστα κρασιών, πολλές μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
  • Καλλιτεχνικό Καφενείο (Πρόδρομος, τηλ. 22840-42033). Στα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Προδρόμου, ο Αντώνης και η Μαρία σερβίρουν όπως θα έκαναν στους καλεσμένους στο σπίτι τους: με ζεστή φιλοξενία, ντόπια υλικά και πιάτα ημέρας ανάλογα με την εποχή. Μη χάσετε τους κολοκυθοκεφτέδες, τη φάβα
    και τις γαρίδες σαγανάκι.
  • Χαρούλα (Μάρπησσα, τηλ. 22840-41440). Το μοναδικό μαγαζί μέσα στον λαβύρινθο των στενοσόκακων της Μάρπησσας. Από το 1977, η Χαρούλα κάθε πρωί φουρνίζει γεμιστά, παστίτσιο, μουσακά και μαζί με τον σύζυγο Νίκο και τα παιδιά τους τα σερβίρουν κάτω από τις πλατανομουριές στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες είναι δικής τους παραγωγής, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε επίσης προβατίνα κοκκινιστή και όλα τα ψητά της ώρας.
  • Η Παλιά Αγορά (Νάουσα, τηλ. 22840-51847). Στα στενάκια της Νάουσας, το καφενείο ανοίγει μόνο το βράδυ και σερβίρει λίγες και καλές παραδοσιακές γεύσεις. Δοκιμάστε το σαλατούρι με ψάρι, κρεμμύδι και μαϊντανό, το χταπόδι, το καλαμαράκι και τους ντοματοκεφτέδες.
Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-13
Evinos

Καφές-Ποτό

  • Καφενείο της Μαριγώς (Λεύκες, τηλ. 22840-44014). Ακριβώς μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, είναι το κλασικό καφενείο χωριού που σερβίρει ελληνικό καφέ, χυμούς, τοστ, ομελέτες και χωριάτικη σαλάτα.
  • Καφενείο Κώστος (Κώστος, τηλ. 22840-29000). Στην πλατεία του μικρού χωριού Κώστος, ανοίγει μόνο πρωινές ώρες, οι τιμές είναι πολύ προσιτές και μαζί με την μπίρα ή τη σούμα (τοπική ρακή) θα σας φέρουν και μεζέ.
  • Big Noses (Παροικιά, τηλ. 22840-27354). Μπροστά στο λιμάνι, είναι το ιδανικό σημείο για να περιμένετε το πλοίο. Σερβίρει ωραία πρωινά, σάντουιτς και καλοφτιαγμένο καφέ.
  • Nemo Bar (Παροικιά, τηλ. 22840-27535). Ανοιχτά από το πρωί με καφέ και avocado toasts μέχρι αργά το βράδυ, θα το τιμήσετε για τη δροσιά κάτω από την κληματαριά και το χαλαρό vibe.
  • Evinos (Παροικιά, τηλ. 6974-413232). Πλούσια λίστα με πρωτότυπα και κλασικά κοκτέιλ, θέα στη θάλασσα και στο ηλιοβασίλεμα, μία από τις αξιόλογες επιλογές για βραδινή έξοδο στην Παροικιά.
  • Ρεσάλτο (Δρυός, τηλ. 22840-42995). Αποτελεί θεσμό στη νυχτερινή διασκέδαση στο νησί. Ροκ, μπλουζ, τζαζ μουσικές, ωραία θέα στη θάλασσα και καλά ποτά.

Αγορές

  • Neso (Νάουσα, τηλ. 22840-28566, nesostudio.com). Πραγματικά μοναδικά κοσμήματα θα βρείτε στο ολοκαίνουργιο και στιλάτο αυτό στούντιο, που άνοιξε φέτος η καλλιτέχνιδα Ζωή Ξεμαντήλωτου. Η Ζωή χρησιμοποιεί την τεχνική της γλυπτικής σε κερί πριν κατασκευάσει τις εμπνευσμένες δημιουργίες της. Στη σχεδίαση του χώρου στη Νάουσα έχει συμβάλει και ο γνωστός σχεδιαστής Νίκος Υφαντής.
  • Cecelia Art Paros (Μαντώ Μαυρογένους 21, Παροικιά, τηλ. 6988-552831, ceceliaart.com, ανοιχτά καθημερινά 18.00-22.00). Έργα ντόπιων καλλιτεχνών εκθέτει η Αμερικανίδα Cecelia, που αγάπησε την Πάρο και αποφάσισε να μείνει μόνιμα στο νησί. Φιλοτεχνεί και η ίδια εξαιρετικά καλαίσθητους πίνακες, ενώ κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να ζωγραφίσετε και εσείς με τη βοήθειά της.
Πάρος: Κοσμοπολιτισμός, αυθεντικά χωριά και παραλίες για όλους-14
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή