Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν

Νέα εστιατόρια, ξενοδοχεία και πολιτιστικοί χώροι υποδέχονται τους επισκέπτες, οι οποίοι, όπως δείχνουν οι αριθμοί, επέστρεψαν για τα καλά στην Αιώνια Πόλη.

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κείμενο: Seth Sherwood c.2022 The New York Times Company – Απόδοση: Μαρία Κωβαίου

Με τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19 (όπως η χρήση μάσκας) να έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί στην Ιταλία ήδη από τις αρχές Μαΐου, πλήθη ταξιδιωτών άρχισαν να επιστρέφουν στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης –την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό και που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία–, σύμφωνα με ξενοδόχους και άλλους που εργάζονται κοντά στα εμβληματικά τοπόσημα της Ρώμης.

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-1

«Η πλατεία Trevi και ολόκληρο το κέντρο της Ρώμης είναι και πάλι γεμάτα τουρίστες», λέει ο Fabrizio Rezza, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου Hotel Fontana, αναφερόμενος στο πλήθος κόσμου γύρω από το ιστορικό συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο. «Κανείς δεν μοιάζει να φοβάται πλέον τον κορονωϊό». 

Και έτσι η Αιώνια Πόλη συνεχίζει να είναι αντάξια των προσδοκιών, ενισχυμένη μάλιστα από κάποια πολυ-αναμενόμενα εγκαίνια και την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού νέων εστιατορίων, ξενοδοχείων και πολιτιστικών χώρων σε διάφορα σημεία της.

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-2

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Υπό ανακαίνιση από το 2007, το Μαυσωλείο του Αυγούστου (είσοδος: 5 ευρώ) με το ιδιαίτερο, κυκλικό σχήμα του, άνοιξε πέρσι εκ νέου για το κοινό. Η Casa Romana, ένα οίκημα του 4ου αιώνα που βρίσκεται κάτω από το Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco (είσοδος δωρεάν) άνοιξε επίσης μετά από μια ακόμα μεγαλύτερη παύση.

Από τα νεοαφιχθέντα μουσεία της Ρώμης, το Museo Ninfeo (ανοιχτό μόνο Σαββατοκύριακο, είσοδος: 14,30 ευρώ, αγορά εισιτηρίων μέσω Vivaticket) δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ερείπια ενός αλλοτινού καταφυγίου και κήπου αναψυχής αυτοκρατόρων, όπως ο Κλαύδιος και ο Καλιγούλας. Το επίσης νεοαφιχθέν μουσείο Garum (δωρεάν είσοδος), που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα και πήρε το όνομά του από μια αρχαία ρωμαϊκή σάλτσα ψαριού, ιχνηλατεί την ιστορία της ιταλικής μαγειρικής και διατροφής. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται μαχαιροπίρουνα, δοχεία, κουπ πατ και μαγειρικά σκεύη, ενώ διαθέτει και μια εκτενή βιβλιοθήκη με εκδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία.

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-3

Η Ιταλία επανέφερε επίσης τη δωρεάν είσοδο στα κρατικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες, για συγκεκριμένα τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Κολοσσαίο (το ενιαίο εισιτήριο των 16 ευρώ περιλαμβάνει τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατίνο Λόφο) και η Γκαλλερία Μποργκέζε (είσοδος: 13 ευρώ, δωρεάν για τους κάτω των 17), είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προαγορά εισιτηρίων. 

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-4

Μπουφές νέων εστιατορίων

Τη διετία που μας πέρασε πολλά αγαπημένα εστιατόρια της Ρώμης αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημίας. Μεταξύ αυτών το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Metamorfosi, το Lo Zodiaco με την πανοραμική θέα και το Doozo που είχε θεωρηθεί από κάποιους ως το καλύτερο ιαπωνικό εστιατόριο στην πόλη.

Όπως θα περίμενε, όμως, κανείς από μια πόλη που εστιάζει το ενδιαφέρον της στο φαγητό, η γαστρονομική σκηνή της Ρώμης έχει να παρουσιάσει έναν πελώριο μπουφέ με νέα εστιατόρια, από πιτσαρίες που σερβίρουν πίτσα με λεπτή τραγανή ζύμη και craft μπίρα (L’Elementare) και γκουρμέ ντελικατέσεν που βρίθουν από πιατέλες προσούτου και κρεατικά στη σχάρα (Aventina) μέχρι μπουτίκ φυσικών κρασιών με μια επιλογή κορυφαίων ιταλικών πιάτων που σερβίρονται από μια ανοιχτή κουζίνα στο βάθος (Enoteca l’Antidoto).

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-5

Κάποια από τα πιο περιζήτητα τραπέζια ανήκουν στο Romanè, το νέο εστιατόριο του σεφ και εστιάτορα Stefano Callegari, γνωστού ως εφευρέτη του «trapizzino», ενός ψωμιού σε σχήμα κώνου που μπορεί να γεμιστεί με οτιδήποτε -από μελιτζάνες παρμεζάνα μέχρι γλώσσα μοσχαριού σε πράσινη σάλτσα. Φωνακλάδικο, φιλικό και ανεπιτήδευτο, το Romanè σερβίρει κλασικά και ενίοτε πειραγμένα ιταλικά πιάτα, όπως τηγανητή αγκινάρα, σπαγγέτι amatriciana και «το καλύτερο κοτόπουλο cacciatore που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου», σύμφωνα με τη γαστρονομική συντάκτρια και ειδική στο ελαιόλαδο Luciana Squadrilli. Για ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα θα πληρώσετε γύρω στα 60 ευρώ.

Ρώμη: Κλασικά μνημεία και νέα στέκια μας καλούν-6

Ξενοδοχεία: πολυτέλεια και cool kitsch αισθητική

Εκτός από τον κλάδο της εστίασης, η έλλειψη τουριστών έπληξε επίσης και τον κλάδο της φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον Giorgio Palmucci, πρόεδρο του ΕΝΙΤ, του εθνικού οργανισμού τουρισμού, γύρω στα 400 ξενοδοχεία έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται γίγαντες, όπως το Sheraton Roma Hotel & Conference Center και το Selene, που είχε φιλοξενήσει διασημότητες, όπως τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. 

Παρά τις σημαντικές απώλειες, ο κλάδος της φιλοξενίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, χάρη σε πρόσφατες νέες αφίξεις όπως το πολυτελές W Rome (από 627 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο) και το cool kitsch αισθητικής Mama Shelter Roma (από 209 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο), που εκτός από roof bar και εστιατόριο παρέχει επίσης συνεργατικό χώρο. Για ιδιαίτερα γεμάτα πορτοφόλια, το μπουτίκ ξενοδοχείο Maalot Roma (από 567 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο) είναι ένα χαμηλών τόνων αρχοντικό που έχει αποσπάσει εγκώμια για το κυριλέ εστιατόριό του Don Pasquale. Ενώ θα περιμένετε να σας οδηγήσουν στο τραπέζι σας, μπορείτε να παραγγείλετε το εξαιρετικό signature κοκτέιλ «Almost a Classic Drink» (14 ευρώ), στο οποίο το παραδοσιακό λικέρ Vieux Carré ενισχύεται με μια δόση γκράπας. Για τους ταξιδιώτες με πιο σφιχτό μπάτζετ και πιο σκανδιναβικά γούστα, το νέο Camplus Hotel Roma Centro (από 136 ευρώ τον Αύγουστο) διαθέτει 55 δωμάτια και είναι ένας παράδεισος καθαρών γραμμών και απαλών χρωμάτων κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Termini.

* Για τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19 στην Ιταλία επισκεφθείτε το italia.it/en/covid-19-italy-travel-guidelines.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή