5 χωριά παντός καιρού

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στο χωριό, σε σκιερές πλατείες και στη δροσιά των πλατάνων, μακριά από την πολυκοσμία των παραλιών.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλάβρυτα, Αχαΐα

Σε μέγεθος είναι κωμόπολη, η ατμόσφαιρά τους, όμως, παραπέμπει σε χωριό. Γύρω από τον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου κινείται η ζωή των Καλαβρύτων. Εδώ είναι συγκεντρωμένα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, παντοπωλεία με τοπικά προϊόντα και μικρά μαγαζιά με ενθύμια. Οι τουριστικές υποδομές –κυρίως στην εστίαση– έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η γαστρονομία της περιοχής εστιάζεται στα ντόπια κρέατα, τα οποία συνοδεύονται με χειροποίητα ζυμαρικά, αγαπά τα όσπρια από το γειτονικό οροπέδιο του Φενεού και τιμά με κάθε τρόπο το προϊόν-σήμα κατατεθέν, τη διάσημη φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων. Είτε είστε φίλοι της δράσης και της περιπέτειας είτε αναζητάτε άλλου τύπου ταξιδιωτικές συγκινήσεις, η περιοχή πέριξ των Καλαβρύτων προσφέρει πληθώρα επιλογών για ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο.



5 χωριά παντός καιρού-1
Βάμος, Φωτ. Περικλής Μεράκος

Βάμος, Χανιά

Όταν το 1994 μια παρέα νεαρών, με καταγωγή από τον Βάμο, αποφάσιζε να μετατρέψει το χωριό της, στην περιοχή του Αποκόρωνα, σε αγροτουριστικό προορισμό, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τι θα πει αειφόρος τουρισμός. Στο χωριό, που υπήρξε πρωτεύουσα της επαρχίας Σφακίων, στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες και υπήρχαν ωραία αρχοντικά σπίτια. Οι νέοι ξεκίνησαν αναστηλώνοντας τα πατρικά τους, μετατρέποντάς τα σε ξενώνες και φτιάχνοντας μία ταβέρνα, τη Στέρνα του Μπλουμοσήφη. Κανείς τους όμως δεν είχε πάρει το όλο εγχείρημα στα σοβαρά και ίσως γι’ αυτό είχε τελικά τόση επιτυχία. Οι χώροι λειτουργούσαν από τους ίδιους: όσο πιο «καλό» πτυχίο είχε κάποιος τόσο πιο χαμηλή θέση αναλάμβανε, με τους γιατρούς και τους πολιτικούς μηχανικούς να ασχολούνται αποκλειστικά με το καθάρισμα πατάτας! Οι νέοι μεγάλωσαν, η σύνθεση άλλαξε και ο καθένας έχει πια τη δική του επιχείρηση, ενώ όλο και καινούργια μέλη προστίθενται. Η λογική όμως είναι ακριβώς η ίδια κι έτσι στον Βάμο θα βρείτε ένα όμορφο χωριό για βόλτες, ξενώνες για όλα τα βαλάντια, την ταβέρνα με το εξαιρετικό αρνάκι με σταμναγκάθι στον ξυλόφουρνο, γραφείο για αγροτουριστικές δραστηριότητες, κ.ά.

5 χωριά παντός καιρού-2
Μεγάλο Χωριό, Φωτ. Περικλής Μεράκος

Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Πέτρες, πηγές και δάσος. Αυτό είναι το απόσταγμα ενός πετρόχτιστου χωριού πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, σε υψόμετρο 720 μ. στο όρος Καλιακούδα. Παρά το όνομά του, το Μεγάλο Χωριό δεν είναι απαγορευτικά μεγάλο. Έχει έναν κεντρικό οδικό άξονα με τουριστικά μαγαζιά και περπατιέται εύκολα, σε ένα τέταρτο πας από το ένα άκρο του στο άλλο. Είναι γραφικό και κουβαλάει την περήφανη μεγαλοπρέπεια της ορεινής Ελλάδας, με τον όμορφο Άγιο Γεράσιμο, την απλωτή πλατεία με τον πλάτανο και το ψηλό Ρολόι, που έφεραν οι Μεγαλοχωρίτες της Πόλης το 1926 και το οποίο λαβώθηκε με σφαίρες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν προχωρήσετε στο στενό πίσω από το Ρολόι, θα βρεθείτε στο παλιό καλντερίμι, όπου υπάρχει απόλυτη αρχιτεκτονική συνάφεια. Δεν καταλαβαίνεις πώς το καλντερίμι γίνεται μαντρότοιχος κι έπειτα τοίχος σπιτιού, στο τοπίο δεν παρεμβάλλεται κανένα άλλο οικοδομικό υλικό, υπάρχει μόνο πέτρα.

5 χωριά παντός καιρού-3
Μονοδένδρι, Φωτ. Getty Images/Ideal Image

Μονοδένδρι, Ζαγόρι

Ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά του Ζαγορίου και από τα πρώτα που προσέλκυσαν τουρισμό χάρη στη θέση του ως αφετηρία ή τερματισμός της διάσχισης της χαράδρας του Βίκου, αλλά και χάρη στις αλευρόπιτες της Κικίτσας, της γιαγιάς που τη δεκαετία του 1960 φίλευε τους πρώτους περιπατητές. Σημαντικός πόλος έλξης στο Μονοδένδρι τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα παραμένει το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που κρέμεται από τον 15ο αιώνα πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Απολαύστε έναν καφέ στην πλατεία με τα πλατάνια, αγοράστε εκλεκτό μέλι και επισκεφθείτε οπωσδήποτε κάποιον από τους χώρους του Ριζάρειου Ιδρύματος (rizarios.eu), όπως είναι η Ριζάρειος χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο, όπου διδάσκονται υφαντουργία, κέντημα, ταπητουργία, κοπτική-ραπτική.

5 χωριά παντός καιρού-4
Ζυγοβίστι, Φωτ. Νικόλας Μάστορας

Ζυγοβίστι, Αρκαδία

Ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου, το Ζυγοβίστι, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τη διάσημη Δημητσάνα, στον δρόμο προς Στεμνίτσα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ σημαντική είναι και η ιστορία του, κυρίως κατά την περίοδο του αγώνα του 1821. Μπαίνοντας στο χωριό, θα δείτε το ογκώδες μαρμάρινο μνημείο με τα ονόματα 200 ανδρών που πολέμησαν στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στην πλατεία με τους μεγάλους πλάτανους θα καθίσετε για καφέ, πρωινό και φαγητό. Δοκιμάστε κόκορα χωριάτικο, αγριογούρουνο, αυγά με σύγλινο και πεντανόστιμους κεφτέδες. Ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του χωριού και εκεί που τελειώνει η άσφαλτος στρίψτε αριστερά. Ο βατός χωματόδρομος θα σας οδηγήσει σε πυκνό ελατόδασος μετά από 5 λεπτά, περνώντας από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή