Και τον Οκτώβριο πάμε Βαμβακού!

Και τον Οκτώβριο πάμε Βαμβακού!

Το χωριό του Πάρνωνα που ξαναγεννήθηκε χάρη σε μία ομάδα νέων ανθρώπων, συνεχίζει να πρωτοπορεί και να προσκαλεί.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Που θα πάμε το Σαββατοκύριακο; Στη Βαμβακού. Αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να γίνεται κάθε εβδομάδα αφού το χωριό του Πάρνωνα όχι μόνο απέχει 2 ώρες από την Αθήνα οι οποίες το καθιστούν ιδανικό για διήμερη απόδραση, αλλά διοργανώνει πλήθος πρωτότυπων δράσεων κάθε Σαββατοκύριακο της χρονιάς. Το φθινόπωρο ταιριάζει πολύ στα δάση του Πάρνωνα, οι καστανιές της ευρύτερης περιοχής έχουν την τιμητική τους και οι καρυδιές της Βαμβακούς εμπνέουν την ομάδαVamvakouRevivalγια ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά. Ποιοι είναι οι Vamvakourevival; Μια παρέα νέων ανθρώπων που από το 2018 ανασταίνουν τη Βαμβάκου, όχι μόνο με την μετεγκατάστασή τους εκεί, αλλά κυρίως με την διοργάνωση εκδηλώσεων που προσελκύουν επισκέπτες, την αναστήλωση και επαναλειτουργία παλαιών χώρων και την δημιουργία κινήτρων μετοίκησης ή παραμονής και απασχόλησης παλαιών και νέων κατοίκων, όλα με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Και τον Οκτώβριο πάμε Βαμβακού!-1

Με επίκεντρο την μεγάλη πλατεία με τον πλάτανο και την τρισυπόστατη εκκλησία, λειτουργούν ήδη το μοντέρνο εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο», μία πρωτότυπη παιδική χαρά, σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων και ο υπέροχος ξενώνας «Ruga», πλάι στον οποίο ήρθε να προστεθεί ο ολοκαίνουργιος Παραδοσιακός ξενώναςΒαμβακούς. Για την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής η VamvakouRevivalδημιούργησε επίσης τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Parnon Poéma» ο οποίος μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσει τα πρώτα συσκευασμένα προϊόντα του: μέλι ανθέων και κωνοφόρων, μέλι ελάτης βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές καλαμών και δύο είδη γραβιέρας. Το παλιό σχολείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε co-workingspace ενθαρρύνοντας νέους να εργάζονται από τη Βαμβακού, παραμένει ο πρωταγωνιστής της «αναγέννησης» ενώ είδηση είναι το νέο επιχειρηματικό κάλεσμα της VamvakouIncubator, το οποίο αφορά σε Πρόγραμμα Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων. Απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες, start-ups και ανθρώπους με ιδιαίτερες ιδέες πάνω στον τουρισμό, τον πολιτισμό, της αγροδιατροφή και την καινοτομία να καταθέσουν την αίτησή τους και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου με έδρα τη Βαμβακού (οι αιτήσεις συμμετοχής θα κατατίθενται από τις 10/10 και για δύο μήνες).

Και τον Οκτώβριο πάμε Βαμβακού!-2

Κατά τα άλλα ο Οκτώβριος περιλαμβάνει πεζοπορίες στα δάση με τις καρυδιές και παιχνίδια με τα καρυδότσουφλα, εργαστήριο water STEM στη φύση, αλλά και ένα εργαστήριο ρομποτικής στο VamvakouTechnologyLab, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν το δικό τους ρομποτάκι. Βραδιές αστροπαρατήρησης, εξερεύνηση της φύσης μέσα και από τα έργα του Πωλ Σεζάν, θεατρικό εργαστήρι εμπνευσμένο από «Τα καρύδια» του Χόρχε Μπουκάι, αλλά και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία του πλανήτη και του foodwaste, διανθίζουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα, ενώ επιπλέον στις 23/10 θα γίνει το 10ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή».

Και τον Οκτώβριο πάμε Βαμβακού!-3

Το πρόγραμμα

Σάββατο 08/10 – WaterStem στην Κάτω Βρύση 
Σάββατο 08/10 – Αστροβραδιά
Κυριακή 09/10 – Εργαστήρι Ρομποτικής
Σάββατο 15/10 – Τι κρύβεται μέσα στο καλάθι της Καρυάτιδας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Κυριακή 16/10 – Ο γύρος του κόσμου σε … δύο ώρες!, εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Σάββατο 22/10 – Ο σπόρος του καρυδιού, θεατρικό παιχνίδι
Κυριακή 23/10 – Σχολείο χωρίς θρανία, για όλους!, δημιουργική απασχόληση
Σάββατο 28/10 – Σφαίρα είναι, εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Κυριακή 29/10 | Foodwaste, εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματαστο: vamvakourevival.org/events/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή