Συρράκο, Καστάνιτσα, Δίλοφο: Tρία ορεινά χωριά για το φθινόπωρο

Συρράκο, Καστάνιτσα, Δίλοφο: Tρία ορεινά χωριά για το φθινόπωρο

Τρία χωριά από πέτρα όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, ιδανικά για βόλτες στα καλντερίμια και τη φθινοπωρινή φύση.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρράκο: Γοητευτικά Τζουμέρκα

Γεμάτο καλντερίμια, αρχοντικά σπίτια με τοξωτές εισόδους, με τον ναό του Αγίου Νικολάου, γεφυράκια, πέτρινες βρύσες και την πηγή Γκούρα με νερά παγωμένα που μουδιάζουν τα χείλη, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες το Συρράκο είναι από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Εδώ θα δείτε και το πατρικό σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη κι έπειτα θα ακολουθήσετε το ιστορικό μονοπάτι-καλντερίμι μίας ώρας που οδηγεί στους Καλαρρύτες, μέσω της απίθανης χαράδρας του Χρούσια. Τα φθινοπωρινά χρώματα κάνουν αυτή τη διαδρομή ακόμη πιο μαγευτική. Πιείτε ένα τσιπουράκι στο καφενείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη, ενώ αν έχετε έρθει έως εδώ με το αυτοκίνητο, ζητήστε του τα κλειδιά και επισκεφθείτε τη σπηλαιώδη μονή Κηπίνας, που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. (15 λεπτά οδικώς) – θα σας μείνει αξέχαστη.

Συρράκο, Καστάνιτσα, Δίλοφο: Tρία ορεινά χωριά για το φθινόπωρο-1

Καστάνιτσα: Στα δάση του Πάρνωνα

Το ομορφότερο χωριό του Πάρνωνα με τα πυργόσπιτα με τις πλακοσκεπές, τα ταπεινά ασβεστωμένα πέτρινα σπίτια και τα φροντισμένα σοκάκια. Περπατήστε στις γειτονιές του, επισκεφθείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για μια θεωρητική γνωριμία με τους Τσάκωνες της περιοχής και τη φύση του Πάρνωνα και έπειτα ανεβείτε στον λόφο με τα ερείπια του πύργου Καψαμπέλη, του βυζαντινού κάστρου δηλαδή, και την υπέροχη θέα. Τον οικισμό αγκαλιάζουν καστανοδάση, στα οποία τέτοια εποχή θα συναντήσετε τους ντόπιους να συλλέγουν τους καρπούς. Μάλιστα, το σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνει εδώ η 39η Γιορτή Κάστανου. Λόγω πανδημίας δεν θα έχει την οργάνωση παλαιότερων εποχών, αλλά τα κάστανα θα είναι σε κάθε περίπτωση πρωταγωνιστές. 

Συρράκο, Καστάνιτσα, Δίλοφο: Tρία ορεινά χωριά για το φθινόπωρο-2

Δίλοφο: Άλλο Ζαγόρι

Καθένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου έχει τη χάρη του. Το Δίλοφο το ξεχωρίζουμε γιατί εκτός από την εξαιρετική, σχεδόν ατόφια ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, έχει και μία ιδιαίτερη γοητεία λόγω των ελάχιστων ανθρώπων που το κατοικούν. Παρόλα αυτά εδώ λειτουργεί ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής, ο Λίθος, στην είσοδο του οικισμού. Λίγο πριν, αξίζει να παρατηρήστε το αρχοντικό Μακρόπουλου που λέγεται ότι είναι το ψηλότερο του Ζαγορίου κι έπειτα να απολαύσετε μία βόλτα στην πλατεία με τα πεσμένα φύλλα. Διασχίστε τα καλντερίμια και ανηφορίζοντας πλάι στα αρχοντικά σπίτια θα φτάσετε στην επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πολύ κοντά στο χωριό (στη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου) θα συναντήσετε και το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Μηνά – αν δε συνεχίσετε προς Κήπους και Κουκούλι, θα δείτε μερικά από τα ωραιότερα της Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT