Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop

Πολιτισμός και ιστορία συναντούν hi-tech εμπειρίες και εικόνες από το μέλλον σε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στη Νότια Κορέα με στάσεις στη Σεούλ, τη Jeonju και το Busan.

14' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Κορέα, μια υποτιμημένη τουριστικά χώρα στο παρελθόν, ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών χάρη στην εγχώρια μουσική της βιομηχανία αλλά και στις σπουδαίες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές της, που λειτουργούν σαν πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, βέβαια, τα μεγάλα κορεατικά brands, όπως Hyundai, Kia, Samsung, LG, Daewoo, καθώς επίσης τη ναυπηγική βιομηχανία της λόγω του ελληνικού εφοπλισμού. Τώρα η Νότια Κορέα γίνεται και της μόδας. 

Η αυτοκρατορία της Κορέας ήταν από τις σημαντικές της Άπω Ανατολής μέχρι το 1910, οπότε κατακτήθηκε από την Ιαπωνία και έγινε προτεκτοράτο της. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βόρειο και το νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ τους σύντομα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καταλήγοντας στον αιματηρό Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). 

Η Νότια Κορέα, που είναι η δέκατη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, είναι ταυτόχρονα η 21η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα (2022) και οι περισσότεροι κάτοικοί της ζουν στη Σεούλ. Από την ίδρυσή της, προσπάθησε να αφήσει πίσω της τα 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής, το μεγαλύτερο διάστημα είχε σε ισχύ στρατιωτικούς νόμους, έζησε τον πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και τη διχοτόμηση και τώρα είναι πλέον δημοκρατία – αν και αρκετοί ντόπιοι με τους οποίους συνομιλήσαμε αμφισβητούν τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-1
Ρομπότ υποδέχονται τους ταξιδιώτες, επικοινωνώντας μαζί τους σε διάφορες γλώσσες, στο διεθνές αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ. © Getty Images / Ideal Image

Η πρώτη αίσθηση που είχαμε φτάνοντας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια οργανωμένη χώρα, πολύ προηγμένη από τεχνολογικής άποψης. Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκαν ρομποτάκια, ενώ το υποχρεωτικό PCR έγινε γρήγορα και χωρίς ουρές, με τη χρήση φυσικά της τεχνολογίας. 

Ένας μυστηριώδης, υψηλής έντασης ήχος στους δρόμους της Σεούλ ήταν η δεύτερη εμπειρία μας στη χώρα βγαίνοντας από το αεροδρόμιο. Αρχικά θεωρήσαμε ότι έρχεται από τα καλώδια του ηλεκτρικού, παραπέμποντας κάπως στον ήχο των τρόλεϊ όταν κινούνται στις αθηναϊκές λεωφόρους. Τον συναντήσαμε παντού στη Σεούλ, μέχρι να καταλάβουμε ότι προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος τζιτζικιού! Λόγω της κλιματικής αλλαγής ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια (και ο ήχος του καμία σχέση δεν έχει με τον γνωστό ήχο του ελληνικού καλοκαιριού).

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-2
Κορεάτισσα με αυθεντικό γαμήλιο ένδυμα. © Emanuel Hahn / The New York Times

Στη Σεούλ όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες στα κορεατικά και οι άνθρωποι δεν μιλούν καλά αγγλικά. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η ευγένεια όσο και η διάθεση να βοηθήσουν τον ξένο είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή – αλλά ταυτόχρονα αισθάνεσαι ότι είναι ένας κλειστός λαός.

Η ξεναγός μας, η Aye από τη Βιρμανία, σπουδάζει Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Επισκεφθήκαμε μαζί το Μουσείο Ιστορίας, το οποίο είναι μια πολύ καλή αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του σε αυτή τη μεγαλούπολη. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μέρος της μουσειακής αφήγησης εστιάζεται στον τρόπο ζωής στη Νότια Κορέα τη δεκαετία του 1980 και παρουσιάζει σπίτια, έπιπλα, επιχειρήσεις και τεχνολογία της εποχής. Όντας έφηβη τότε, τα εκθέματα με έκαναν να αισθανθώ ότι… γέρασα, αλλά και να συνειδητοποιήσω ότι η διαδρομή της Νότιας Κορέας στον χρόνο ως ανεξάρτητου κράτους «ξεκίνησε» μόλις πριν από πέντε δεκαετίες. Το μουσείο έχει μια πραγματικά εκπληκτική μακέτα διαστάσεων 20 x 15 μέτρων, η οποία αποτελεί μικρογραφία της Σεούλ. Σε συνδυασμό με την ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση που τη συνοδεύει, νιώθεις ότι ίπτασαι πάνω από την πόλη, ενώ κάνεις μια virtual πρώτη ξενάγηση σε αυτήν.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-3
Φώτα, ουρανοξύστες, κίνηση, αυτοκίνητα: νυχτερινά στιγμιότυπα μιας ασιατικής μεγαλούπολης στο Gangnam της Σεούλ. © Getty Images / Ideal Image

ΣΕΟΥΛ: Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Σεούλ είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορείς να τη γυρίσεις ούτε σε μία, ούτε σε δύο μέρες. Εμείς κάναμε συνολικά τέσσερις διανυκτερεύσεις, ένα διάστημα αρκετά ικανό για να δεις τα βασικά, αν βέβαια έχεις προνοήσει για εντατικό πρόγραμμα περιηγήσεων. Σας προτείνω να οργανώσετε τη μέρα και τις εξορμήσεις σας ανά γειτονιά, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες. 

Τον Αύγουστο, που ταξιδέψαμε εμείς, έχει πολλή ζέστη και υγρασία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας ζήσαμε έναν πρωτοφανή, κατά γενική ομολογία, κατακλυσμό. Δεν ήταν σαν τις συνήθεις ασιατικές μπόρες που δεν διαρκούν πολύ: η βροχή κράτησε όλη μέρα, ήταν δυνατή και χωρίς σταματημό. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, οι υποδομές της πόλης δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Αντίθετα, εκτός Σεούλ υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, που έκαναν μάλιστα τον γύρο του κόσμου. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας αδιάβροχο, ομπρέλα και σαγιονάρες για μια τέτοια περίπτωση.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-4
Αφιερωμένο στον κορεατικό πολιτισμό, το Leeum προσφέρει μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. © AFP / VISUALHELLAS.GR

Η αίγλη του παρελθόντος στο Jongo-gu

Κέντρο της πόλης για περισσότερους από έξι αιώνες, το Jongo-gu είναι το μέρος όπου ζούσαν οι βασιλείς της Κορέας και συγκεντρώνει πέντε παλάτια: το Gyeongbokgung, το Changdeok, το Changgyeonggung, το Unhyeon και το Cheongwadae. Εντυπωσιακότερο όλων είναι το Gyeongbokgung Palace, που χτίστηκε το 1395 από τη δυναστεία των Joseon, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής και ανακατασκευάζεται σταδιακά από τη δεκαετία του 1990. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-5
Στο Jongo-gu θα νοικιάσετε παραδοσιακή στολή hanbok. © Ιnes Saltiel

Αξίζει να νοικιάσετε παραδοσιακές στολές hanbok (10 ευρώ για 2 ώρες), όχι μόνο για να ταξιδέψετε νοερά στον χρόνο, αλλά και για να επισκεφτείτε όλα τα τουριστικά μνημεία της πόλης δωρεάν. Είναι μια ωραία ιδέα για τον τουρισμό της Νότιας Κορέας – βρίσκεσαι στα μνημεία και περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που φορούν τα παραδοσιακά ρούχα μιας μακρινής εποχής. Κινούμενοι με τα πόδια, θα φτάσετε στο Hanok Village, μια περιοχή με εκατοντάδες σπιτάκια που χρονολογούνται την περίοδο της τέταρτης δυναστείας των Joseon. Πάρτε τον χρόνο σας και περιηγηθείτε στα σοκάκια του.

Δίπλα είναι και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σεούλ. Όταν το επισκεφτήκαμε εμείς, φιλοξενούσε τρεις παράλληλες εκθέσεις.

Σχετικά κοντά βρίσκεται η παραδοσιακή αγορά Mangwon. Στους πάγκους της πωλούνται φρέσκα φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά κ.ά., ενώ μπορείτε να κάνετε και μια στάση για ένα γρήγορο γεύμα στο πόδι, παίρνοντας μια πρώτη γεύση νοτιοκορεατικής κουζίνας: τηγανητό κοτόπουλο, χταπόδι και καλαμάρι σερβίρονται, μεταξύ άλλων, εδώ. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-6
Πληθώρα μικρομάγαζων συγκεντρωμένων στο Insadong, στη Σεούλ. © Frank Heuer / laif

Εξερευνώντας τη γειτονιά Insa-dong

Τη γειτονιά ορίζει ο δρόμος Insadong-gil με τα πολλά μικρά καταστήματα, τα καφέ και τα μαγαζάκια που πουλούν «αντίκες», όπως λένε οι ντόπιοι, δηλαδή… αντικείμενα από τη δεκαετία του 1980. 

Σε ένα από τα γύρω στενά, καθίσαμε για φαγητό σε ένα όμορφο ταβερνάκι με συντροφιά τον καθηγητή Chulmo Koo από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee. To γεύμα μας αποτελούνταν από ποικιλία banchan (πιάτα με μεζεδάκια), αλλά και κρεατικά και ψάρια μαριναρισμένα. Στη Νότια Κορέα πιστεύουν ότι το τραπέζι πρέπει να είναι γεμάτο με πολλά πιάτα, για να δίνει χαρά τόσο στα μάτια όσο και στο στομάχι.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-7
Το μπρούντζινο γλυπτό Statue of Gangnam Style, στη Σεούλ, εμπνευσμένο από το ομώνυμο χιτ του ράπερ Psy. © Ιnes Saltiel

Όλοι περνούν από το Gangnam

Οι φίλοι της νοτιοκορεατικής μουσικής τη γνωρίζουν από το «Gangnam Style», το παλιό χιτάκι του ράπερ Psy. Πρόκειται για μια απλωμένη σε έκταση συνοικία, που τα έχει όλα: τα ψηλά κτίρια μιας μεγαλούπολης, τα μεγάλα καταστήματα και τα διεθνή brands, αλλά και μικρά, γραφικά δρομάκια. Για βόλτα, χάζι και αγορές προσφέρονται οι περιοχές Sinsa-dong και Garosu-gil, που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη σε απόσταση που περπατιέται εύκολα. Κάντε οπωσδήποτε μια παράκαμψη στην οδό K-star, τη λεωφόρο των σταρ της K-pop, που εκτός από τα γραφεία δισκογραφικών εταιρειών, φιλοξενεί και πολύχρωμα γλυπτά ζωάκια, αφιερωμένα σε διάσημα γκρουπ της K-pop. 

Στο Gangnam βρίσκεται και το COEX, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ασίας, με μια εκπληκτική δημόσια βιβλιοθήκη ύψους 13 μέτρων, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στα ράφια της έχουν τοποθετηθεί 50.000 βιβλία, ενώ το έργο τέχνης που κοσμεί τον χώρο αλλάζει κάθε σεζόν.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-8
Η δημόσια βιβλιοθήκη του COEX, στη Σεούλ, ορθώνεται σε ύψος 13 μέτρων. © Ιnes Saltiel

Για πάντα νέοι στο Hongdae

Αν ταξιδεύετε με εφήβους ή αν αισθάνεστε έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα πέρασμα από τη γειτονιά Hongdae. Πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο Hongik, από το οποίο πήρε το όνομά της, είναι γεμάτη ζωντάνια, με χιλιάδες νέα παιδιά στον δρόμο, performers που χορεύουν και τραγουδούν δημιουργώντας περιεχόμενο για το TikTok, μπαρ για καραόκε, μαγαζιά για αγορές και στέκια που αγαπούν οι έφηβοι. Μας θύμισε πολύ το Τόκιο. 

Στάση στον ποταμό Han

Κατεβείτε στο ποτάμι που διατρέχει την πόλη, για βόλτα ή αθλητισμό – νότια της Hongdae πραγματοποιούνται συχνά αγώνες τζετ σκι. Τα σαββατόβραδα η νύχτα γίνεται μέρα με τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό της Σεούλ. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-9
Αρχιτεκτονική λεπτομέρεια από το θεαματικό κτίριο DDP.© Getty Images / Ideal Image

Το τοπόσημο που ήρθε από το μέλλον

Νεοφουτουριστικό, γεμάτο κίνηση και καμπύλες, το Dongdaemun Design Plaza, γνωστό και ως DDP, είναι το αριστουργηματικό κτίριο που σχεδίασε η Bρετανο-Ιρανή αρχιτέκτονας Zάχα Χαντίντ και αποτελεί πλέον τοπόσημο της πόλης. Εκτός από εντυπωσιακά εμπορικά καταστήματα με τις δημιουργίες Νοτιοκορεατών και ξένων σχεδιαστών, φιλοξενεί και πρωτοποριακές εκθέσεις, ενώ την προσοχή τραβούν τα τεράστια γλυπτά στην είσοδο. 

Τέχνη στο Hannam-dong

Το Hannam-dong είναι η αριστοκρατική περιοχή της Σεούλ. Ο βασικός τουριστικός πόλος έλξης εδώ δεν είναι άλλος από το Leeum, Samsung Museum of Art, ένας μοναδικός χώρος που φέρει την υπογραφή του Ιδρύματος Πολιτισμού Samsung. Αποτελείται από δύο μουσεία: το ένα, σχεδιασμένο από τον Eλβετό Mario Botta, είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή κορεατική τέχνη και το άλλο, έργο του Γάλλου Jean Nouvel, στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-10
Γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές στους δρόμους της Jeonju. © Chang W. Lee / The New York Times

JEONJU: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στο λιμάνι του Busan και στη Σεούλ, από την οποία απέχει μόλις μιάμιση ώρα με το γρήγορο τρένο, η Jeonju ανακηρύχθηκε γαστρονομική πρωτεύουσα το 2012 και θεωρείται από τις πιο παραδοσιακές πόλεις της Νότιας Κορέας. Eίναι επίσης η πατρίδα της δυναστείας των Joseon. Η παραμονή εδώ θα σας προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο.

H Jeonju φημίζεται για την ποιότητα του makgeolli που παράγει, ενός κορεατικού ποτού από ρύζι που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι είναι θαυματουργό: βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, στην απώλεια βάρους και συνδέεται με τη μακροζωία των Νοτιοκορεατών. Η κατανάλωσή του συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία: παραγγέλνεις το ποτό και μαζί έρχεται και το φαγητό, το οποίο όμως είναι δωρεάν (όπως στα δικά μας τσιπουράδικα). Πληρώνεις ανάλογα με την ποσότητα που θα πιεις. Αναζητήστε τη γειτονιά Samchun-dong, γνωστή για το makgeolli της. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-11
Για τους Νοτιοκορεάτες το τραπέζι πρέπει να είναι πάντα γεμάτο, τέρποντας, εκτός από το στομάχι, και τα μάτια. © Chang W. Lee / The New York Times

Λόγο επίσκεψης στην πόλη αποτελεί και το Hanok village: βρίσκεται στο κέντρο της Jeonju και είναι, όπως λένε, το καλύτερο παραδοσιακό χωριό της Νότιας Κορέας. Εμείς το γυρίσαμε νοικιάζοντας ηλεκτρικό αυτοκινητάκι. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, αξίζει να μείνετε σε ένα παραδοσιακό σπίτι hanok – υπάρχουν πάνω από 800 στον οικισμό. «Η νοτιοκορεατική αρχιτεκτονική είναι ολιστική και αντανακλά μια πνευματική σχέση μεταξύ των κατοίκων και του περιβάλλοντος», μας λέει η Jin, ιδιοκτήτρια τεϊοποτείου που στεγάζεται σε hanok. «Γι’ αυτό τα συγκεκριμένα σπίτια χτίζονται πάντα ανάμεσα σε βουνό και ποτάμι». 

Ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, στην Jeonju μπορείτε να κάνετε πολλά και ενδιαφέροντα: να φτιάξετε το δικό σας άρωμα επιλέγοντας ανάμεσα σε δεκάδες βάσεις που θα σας δείξουν, να κάνετε μαθήματα καλλιγραφίας ή πηλού, να νοικιάσετε παραδοσιακή στολή και να περιηγηθείτε στην πόλη φορώντας την. Θα δοκιμάσετε επίσης εξαιρετικό bibimbap, κορεατικό ρύζι με λαχανικά και καυτερή σάλτσα, στον τόπο όπου γεννήθηκε, και βέβαια δεν θα παραλείψετε μια βόλτα στην αγορά Nambu, όπου πουλιούνται και αγοράζονται τα πάντα.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-12
Η γέφυρα Gwangan, μήκους 7,5 χλμ., δεσπόζει στο πανόραμα του Busan. © Getty Images / Ideal Image

ΒUSAN: ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Νότιας Κορέας μετά τη Σεούλ είναι επίσης το έκτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο. Από το 2018 υλοποιείται εδώ το πιλοτικό πρόγραμμα Eco Delta Smart City, που αξιοποιεί τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας, με στόχο την εξασφάλιση μιας πιο άνετης ζωής για τους κατοίκους της πόλης. 

Το ξενοδοχείο μας βρισκόταν στην παραλία Songdo με τα χαρακτηριστικά τελεφερίκ, από τα οποία απολαμβάνεις πανοραμική θέα στον ωκεανό, στην πόλη και στο απέναντι βουνό. Η ίδια η παραλία, παρότι φαίνεται ωραία από ψηλά, δεν μας δημιούργησε τη διάθεση να βουτήξουμε στα νερά της. Ως σημείο όμως ήταν βολικό, καθώς γειτνίαζε με πολλά αξιοθέατα της πόλης. 

Η πιο φουτουριστική γειτονιά είναι το Haeundae, όπου συνυπάρχουν πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μοντέρνες μπουτίκ και η πιο διάσημη παραλία της Νότιας Κορέας. Το σλόγκαν του Haeundae είναι «η πόλη του μέλλοντος», με τις τοπικές αρχές να επενδύουν στη δημιουργικότητα μέσα από πληθώρα διοργανώσεων, όπως φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού, εμπορικές εκθέσεις, NFT events, κ.ά. H θέα του Haeundae από την κρεμαστή γέφυρα Gwangan μήκους 7,5 χλμ., που απλώνεται σε δύο επίπεδα, με κάνει να σκέφτομαι πως σε αυτή την πόλη το μέλλον δεν μοιάζει αισιόδοξο: πανύψηλα, πανομοιότυπα κτίρια με φόντο τα ψηλά βουνά κυριαρχούν απόλυτα στο περιβάλλον. Τα βλέπω και φαντάζομαι πως κρύβουν μέσα τους μικρά, κλειστοφοβικά, αντίστοιχα πανομοιότυπα διαμερίσματα.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-13
Επίσκεψη στην ψαραγορά Jagalchi του Busan, τη μεγαλύτερη της Νότιας Κορέας. © Ιnes Saltiel

Στο Haeundae, το οποίο ενδείκνυται για ψώνια, αφθονούν τα μεγάλα malls. Ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε μας κέρδισε το μουσείο ψηφιακής τέχνης Haeundae Museum 1: oι επισκέπτες εδώ δεν είναι παθητικοί θεατές, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι των εκτιθέμενων έργων.

Ξεχωριστή εμπειρία η επιβίβαση στο τρενάκι Blueline Park, για πανοραμική θέα της πόλης σε μια όμορφη παραλιακή διαδρομή. Βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και μια στάση στην ψαραγορά Jagalchi, φροντίζοντας η ώρα της επίσκεψης να συμπέσει με το μεσημεριανό σας γεύμα. Στον τεράστιο αυτόν χώρο που καταλαμβάνει η μεγαλύτερη ψαραγορά της Νότιας Κορέας, θα βρείτε ό,τι πιο φρέσκο σε ψάρια και θαλασσινά. Αποφύγετε τα μαγαζιά με τις τέντες που θα βρείτε εκτός και συνεχίστε μέχρι τέλους, ώσπου να μπείτε στο μεγάλο κτίριο της ψαραγοράς. Διαλέξτε το μαγαζί ή τον πάγκο που σας εμπνέει και δείξτε τους τα ψαρικά που θέλετε, για να σας τα ψήσουν. Εμείς επιλέξαμε μεγάλα καβούρια και κάποια οστρακοειδή που βλέπαμε και δοκιμάζαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-14
Τα παστέλ χρώματα κυριαρχούν στα λαβυρινθώδη στενά του Gamcheon Cultural Village.© Ιnes Saltiel

Tην επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε μία από τις πιο φημισμένες ατραξιόν του Busan, το Gamcheon Cultural Village, γνωστό με το παρατσούκλι «η Σαντορίνη της Νότιας Κορέας». Άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον πόλεμο, εκεί όπου κάποτε υπήρχαν μόνο μικρά σπιτάκια ψαράδων. Σήμερα τα παστέλ χρώματα κυριαρχούν στα λαβυρινθώδη στενά του, που μόνο το 2015 υποδέχθηκαν ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες. Η μεγάλη αλλαγή στην εικόνα του ήρθε το 2009, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Νότιας Κορέας ανέθεσε σε καλλιτέχνες τη μετατροπή του οικισμού σε κόμβο πολιτισμού μέσα από τη συντήρηση εγκαταλελειμμένων κτισμάτων και τη δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων έργων τέχνης που κοσμούν τα σοκάκια. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-15
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στη Σεούλ θα ταξιδέψετε από την Αθήνα με πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό. Δρομολόγια εκτελούν αρκετές αεροπορικές εταιρείες. Ενδεικτική τιμή για πτήσεις στις αρχές Νοεμβρίου (με αναζήτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου) από 714 ευρώ με επιστροφή. 
 
ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ

Στη Νότια Κορέα μού άρεσε η ευγένεια των ανθρώπων. Ένιωσα ασφαλής – η Σεούλ είναι μια μεγαλούπολη με ελάχιστη εγκληματικότητα. Υπάρχουν μέρη που λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους: οι άνθρωποι κάνουν τις αγορές τους, αφήνουν τα χρήματα της συναλλαγής και κανείς δεν κλέβει τίποτα. Υπάρχει μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Σεούλ για να περιγράψουν το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη: αν αφήσεις το πορτοφόλι σου στη μέση του δρόμου και επιστρέψεις μετά από δύο χρόνια, θα το βρεις στο ίδιο σημείο. Επίσης το κόστος ζωής δεν είναι υψηλό – οικονομικές είναι οι αγορές στα τοπικά μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές (ταξί, μετρό, κ.λπ.). 

Στα μείον, η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία και τη βροχή, και το φαγητό. Η νοτιοκορεατική κουζίνα δεν με κέρδισε, παρότι λατρεύω τις ασιατικές γεύσεις. 

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-16
Βulgogi © Ryan Liebe / The New York Times

Kimchi: Το σήμα κατατεθέν της κορεατικής κουζίνας, μοιάζει με καυτερό λάχανο τουρσί. 
Banchan: Πολλά μικρά πιατάκια με διάφορους μεζέδες, όπως πιπεριές τουρσί, ψαράκια αποξηραμένα, κ.ά. Αν αδειάσει το πιάτο, σας το ξαναγεμίζουν. 
Βulgogi: Μαριναρισμένο βοδινό.
Jeon: Τηγανητό πιτάκι με αυγό και γέμιση με ψάρι ή κρέας. 
Bossam: Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κορεατικής κουζίνας. Πρόκειται για βραστό χοιρινό, κομμένο σε λεπτές φέτες και σερβιρισμένο με διάφορες σάλτσες.
Bibimbap: Ρύζι με λαχανικά, πάστα πιπεριάς τσίλι, κρέας και αυγό.

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-17
Bingsu © Getty Images / Ideal Image

Bingsu: Είδος παγωμένου γλυκίσματος με καταγωγή από την εποχή της δυναστείας των Joseon. 
Soju: Το εθνικό ποτό της Κορέας, που παραπέμπει στο ιαπωνικό σάκε, αλλά είναι πάρα πολύ οικονομικό. Θα βρείτε και εκδοχές του με 0% ζάχαρη. 
Makgeolli: Γαλακτώδες αλκοολούχο ποτό από ρύζι.
Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τραγανό τηγανητό κοτόπουλο και, βέβαια, κορεατικό μπάρμπεκιου (συνήθως ψήνεις μόνος σου το κρέας στο τραπέζι). Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα πολλά και διαφορετικά, υψηλής αισθητικής ζαχαροπλαστεία με γλυκά που δεν τα βάζει ο νους. Καφές, τσάι και γλυκό αποτελούν ιεροτελεστία για τους Νοτιοκορεάτες. 

Νότια Κορέα: Ουρανοξύστες, παράδοση και Κ-pop-18
Βάλτε στο πρόγραμμα ένα μάθημα χορού K-pop. © Jean Chung / The International Herald Tribune

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΦΗΒΟΥΣ

  • Περάστε μία μέρα στη γειτονιά Hongdae της Σεούλ. Εδώ θα βρείτε πολλά μικρά καταστήματα με χαριτωμένα και οικονομικά μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ, μαγαζιά με καραόκε με περίπου 20 ηχομονωμένα δωμάτια με μικρόφωνα, μπάλες ντίσκο και φώτα.
  • Ζήστε μια εμπειρία αδρεναλίνης στο T-express, το ξύλινο roller coaster του θεματικού πάρκου Everland.
  • Κάντε ένα μάθημα χορού K-pop και ένα μάθημα K-drama.
  • Παρακολουθήστε μια ταινία σε αίθουσα κινηματογράφου 4D, για μια προβολή με εφέ καθίσματος, νερό, άνεμο, ομίχλη, άρωμα, χιόνι και άλλα πολλά. Για να εντοπίσετε το σινεμά που σας εξυπηρετεί, κάντε την έρευνά σας εκ των προτέρων και χρησιμοποιήστε google translate στην αναζήτησή σας, γιατί όλοι οι ιστότοποι είναι στα κορεατικά.
  • Οι λάτρεις της K-pop δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα στον K-star road, στο Gangnam, για φωτογραφίες μπροστά στο άγαλμα του αγαπημένου τους συγκροτήματος ή στις «κούκλες Gangnam».
  • Στη Σεούλ επισκεφτείτε το μουσείο Colorpool, για να βγάλετε διασκεδαστικές φωτογραφίες και να βυθιστείτε στις πολύχρωμες φυσαλίδες.
  • Δοκιμάστε σουφλέ με τηγανίτες σε κάποιο από τα κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία της Σεούλ.
  • Φτιάξτε το δικό σας άρωμα στην Jeonju, επιλέγοντας μυρωδιές που σας θυμίζουν περισσότερο τον εαυτό σας. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT