Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην

Η Sarah Bailey ταξιδεύει στην Ελβετία και εντρυφεί σε κορυφαίες απολαύσεις γαστρονομίας, ευεξίας και πολιτισμού.

7' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας νέος χρόνος ξεκινά και αποζητώ ήδη νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Εδώ και καιρό λαχταρούσα να επιστρέψω στην Ελβετία, όχι μόνο για τη χαρά που μου προσφέρει ο καθαρός αέρας του βουνού. Ήθελα να έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά το μοναδικό ξενοδοχείο Grand Resort Bad Ragaz και να εξερευνήσω την πολιτιστική ζωντάνια της Ζυρίχης, της πόλης για την οποία μιλούν όλοι αυτή την περίοδο. Και, φυσικά, το φαγητό! Η ελβετική γαστρονομία ξαναζεί ένδοξες στιγμές και γνωρίζει τεράστια επιτυχία, καθώς μόνο πέρυσι η Michelin ενέταξε τριάντα νέα, βραβευμένα με ένα αστέρι, εστιατόρια στους οδηγούς της. 

Ευτυχώς, η διαδρομή με το τρένο από τη Ζυρίχη για το Bad Ragaz, στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Pizol, είναι εύκολη και πανέμορφη. Καθώς το ταξίδι έχει διάρκεια μικρότερη της μιάμισης ώρας, μπορείτε σε μια σύντομη εξόρμηση να επισκεφθείτε και τους δύο προορισμούς. (Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας και θέλετε να ανοίξετε ακόμα περισσότερο τα φτερά σας, αξίζει να εξερευνήσετε την επιλογή ενός Swiss Rail Pass, swiss-pass.ch)

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-1
Το φεστιβάλ Zurich Art Weekend ενθουσιάζει τους φίλους της σύγχρονης τέχνης. 

Ζυρίχη της γαστρονομίας και της τέχνης

Ένα σαββατοκύριακο περιπλάνησης στη Ζυρίχη θα σας ανταμείψει. Περιέργως, είναι από τις ευρωπαϊκές πόλεις με τη μικρότερη επισκεψιμότητα, αν και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει με την ευρεία διάδοση του φεστιβάλ Zurich Art Weekend (9-11 Ιουνίου) που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και λαμβάνει χώρα μία εβδομάδα πριν από την καλλιτεχνική έκθεση Art Basel (15-18 Ιουνίου). Εξαιρετική αφορμή είναι και το καλοκαιρινό Street Parade (13 Αυγούστου), που επίσης προσελκύει στην πόλη ορδές χαρούμενων, κεφάτων επισκεπτών.

Ανεξαρτήτως φεστιβάλ, στη Ζυρίχη θα απολαύσετε τη μοντέρνα αναγέννηση ορισμένων ιστορικών χώρων της, όπως το Cabaret Voltaire (Spiegelgasse 1), το νυχτερινό κλαμπ που ιδρύθηκε το 1916 και γέννησε το κίνημα του ντανταϊσμού. Σήμερα, το προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο αποτελεί έναν ζωντανό καλλιτεχνικό χώρο με πολύ ωραία μπαρ, όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας. Αν το επισκεφθείτε πριν από τα τέλη Απριλίου, θα προλάβετε την έκθεση «Ich bin wü ü ü ü ü ü ü ü tend» με έργα της Sophie Taeuber-Arp (1889-1943) και της Mai-Thu Perret (1976-), μεταξύ των οποίων και ένα κολιέ της Taueber-Arp, που εκτίθεται για πρώτη φορά.

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-2
Το πολιτιστικό κέντρο Pavillon Le Corbusier είναι το τελευταίο κτίριο που σχεδίασε ο μεγάλος Ελβετός αρχιτέκτονας.© Zürcher Hochschule der Künste

Η ιστορία της άκρως προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι βαθιά ριζωμένη στην πόλη. Άλλωστε, εδώ δεν ήταν που ο James Joyce έγραψε τον «Οδυσσέα»; Σήμερα, μια επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο Pavillon Le Corbusier (Höschgasse 8) του 1967, το τελευταίο κτίριο που σχεδίασε ο σπουδαίος Ελβετός αρχιτέκτονας, μπορεί να κάνει ακόμα και τον μεγαλύτερο πολέμιο του μοντερνισμού να χάσει τα λόγια του.

Πρότασή μου είναι να μείνετε στο στιλάτο ξενοδοχείο Ruby Mimi (Beatenpl. 4), που βρίσκεται σε πολύ βολική τοποθεσία για τις μετακινήσεις σας (σε απόσταση λίγων λεπτών από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό) και προσφέρεται για βόλτες στην παλιά πόλη. 

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-3
Ο ποταμός Limmat διαρρέει τη Ζυρίχη. Στο βάθος οι εκκλησίες Fraumünster και Άγιος Πέτρος. © VISUALHELLAS.GR

Περπατώντας για 15 λεπτά κατά μήκος του ποταμού Limmat, θα φτάσετε στο θρυλικό εστιατόριο Kronenhalle (Rämistrasse 4) του 1924, όπου κάποτε σύχναζαν ο Marc Chagall και η Coco Chanel. Σήμερα, στους ξύλινους τοίχους του φιλοξενούνται εξαιρετικά, πρωτότυπα έργα των Joan Miró, Pierre Bonnard και George Braque μεταξύ άλλων. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το ρόστι πατάτας του.

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανακάλυψα πως το παλαιότερο χορτοφαγικό εστιατόριο στον κόσμο, το Haus Hiltl (Sihlstrasse 28), που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1898, σερβίρει ακόμη πεντανόστιμο χορτοφαγικό φαγητό στη σύγχρονη πια γενιά. Τη δεκαετία του 1950, ένα μέλος της οικογένειας Hiltl παρευρέθηκε στην Παγκόσμια Σύνοδο για τη Χορτοφαγία που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία ως επίσημος εκπρόσωπος της Ελβετίας. Σήμερα το μενού εξακολουθεί να αποτίνει φόρο τιμής στη γαστρονομία και στα μπαχαρικά της Ινδίας.

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-4
Το παλαιότερο χορτοφαγικό εστιατόριο στον κόσμο είναι το Hiltl στη Ζυρίχη. 

Αν αναζητάτε μια πιο σύγχρονη ματιά ως προς τη χορτοφαγική κουζίνα, επισκεφθείτε το Kle (Zweierstrasse 114), ένα υπέροχο εστιατόριο που συνδυάζει τη μεξικάνικη και τη μαροκινή κουζίνα και έχει ήδη στην κατοχή του ένα αστέρι Michelin, καθώς και ένα πράσινο αστέρι για τη Βιωσιμότητα και τη Γαστρονομία. Μη σας ξεγελάσει το ταπεινό, χαλαρό περιβάλλον. Τα τραπέζια του είναι περιζήτητα, και όχι μονάχα από vegans.

Αυτή την περίοδο κάνει πολύ κρύο για βουτιές, ωστόσο το κολύμπι στα νερά του ποταμού Limmat, που διαρρέει το κέντρο της πόλης, αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στη Ζυρίχη. Κατά μήκος των όχθεών του, οι κολυμβητικές λέσχες που λειτουργούν ‒αρκετές από τις οποίες διαθέτουν και μπαρ‒ είναι ό,τι πρέπει για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου.

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-5
Κάντε δώρο στον εαυτό σας τουλάχιστον μία θεραπευτική συνεδρία στο σπα Tamina Therme. © Alice Das Neves / www.dasneves.photography

Ένα αλπικό ξενοδοχείο-προορισμός

Τώρα, όμως, είναι ώρα να κατευθυνθώ προς το Bad Ragaz για μια πολυτελή θεραπεία με βάση το νερό. Το όμορφο αλπικό χωριό, που βρίσκεται στην κοιλάδα του St. Gallen του Ρήνου, είναι χτισμένο γύρω από μια φυσική θερμή πηγή στο φαράγγι Tamina (λουόμενοι έρχονται εδώ από όταν πρωτοανακάλυψαν την πηγή Βενεδικτίνοι μοναχοί τον 13ο αιώνα).

Σήμερα, το Grand Resort Bad Ragaz (που μετρά πάνω από 150 χρόνια ιστορίας) αποτελείται από τρία διαφορετικά ξενοδοχεία, αμέτρητες θερμές πισίνες στις οποίες μπορείτε να βυθιστείτε και να κολυμπήσετε, μεταξύ των οποίων μια πολύ κομψή εξωτερική, που ανοίγει στα μέσα της άνοιξης. Ωστόσο, το πιο εμβληματικό στοιχείο του ξενοδοχείου είναι το αρχιτεκτονικό κόσμημα που ονομάζεται Tamina Therme. Πρόκειται για ένα σπα με έκταση μεγαλύτερη των 8.000 τ.μ., το οποίο διαθέτει εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες που στολίζονται από θεαματικούς σμιλεμένους βράχους (με δωρεάν πρόσβαση για τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο, αλλά και με λογικές τιμές για τους επισκέπτες). Ακόμα και όταν έχει κόσμο, η ατμόσφαιρα παραμένει κατευναστική και παιχνιδιάρικη. Μισοβυθισμένοι σε νερό θερμοκρασίας 36,5 βαθμών Κελσίου, θα χαρείτε το αλπικό τοπίο μέσα σε σύννεφα καυτού ατμού και είναι αδύνατον να μη νιώσετε μια έκρηξη ντοπαμίνης.

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-6
Αρχοντική φιλοξενία από το ξενοδοχείο Quellenhof του Grand Resort Bad Ragaz. 

Εμείς διανυκτερεύσαμε στο Grand Hotel Quellenhof του 1868, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον Ελβετό interior designer Claudio Carbone, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη δημιουργία του. Σήμερα, ένας πολυέλαιος αποτελούμενος από 2.000 γυάλινες σφαίρες που μοιάζουν να πέφτουν κατακόρυφα από την κορυφή της κεντρικής σκάλας κοσμεί τον χώρο, ενώ στο λόμπι βρίσκεται ένα εντυπωσιακό, πολυτελές κυκλικό τζάκι πάνω από το οποίο κρέμονται 3.000 κρύσταλλοι – ένας συνδυασμός χλιδής και ηρεμίας.

Το Grand Resort Bad Ragaz αποτελεί, όμως, Μέκκα και για τους απανταχού foodies, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο εκλεπτυσμένο εστιατόριο Memories του σεφ Sven Wassmer (το οποίο έχει τρία αστέρια Michelin και ένα πράσινο). Σχεδόν εξίσου συναρπαστικό είναι και το πιο προσιτό συγγενικό του εστιατόριο Verve by Sven, που εστιάζει το ενδιαφέρον του σε προϊόντα και μαγειρικές της περιοχής, καθώς και στην αίσθηση της φύσης – είτε το επισκεφθείτε για ένα πλούσιο πρωινό είτε για ένα όμορφο δείπνο.
Ως λάτρης του καλού πρωινού, οφείλω να σας ενημερώσω πως το ξεκίνημα της ημέρας στο Verve by Sven (με υγιεινή πουτίγκα με σπόρους τσία και λιναρόσπορο, γκρανόλα με γύρη, γάλα καρύδας και μάνγκο για εμένα, και με όχι και τόσο αμαρτωλά πανκέικ μπανάνας με πρωτεΐνη κάνναβης, σιρόπι σφενδάμου, αμύγδαλα και σαντιγί για τον γιο μου) ήταν το καλύτερο της ζωής μας.

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-7
Το δυναμωτικό πρωινό του Verve by Sven είναι το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας. 

Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να γευτείτε τα υγιεινά τοπικά προϊόντα, στα οποία εξειδικεύεται το ξενοδοχείο. «Ανυπομονούμε για την άνοιξη, γιατί τότε ξυπνούν τα πάντα. Εκτός από το ότι είναι η εποχή των σπαραγγιών, είναι και η περίοδος που αρχίζουμε και δουλεύουμε με τη δική μας παραγωγή, ενώ ο κήπος μας, τον οποίο λατρεύουμε, είναι στα καλύτερά του», μου λέει η Amanda Lea Richer, Director of Food & Beverage του resort. 

Υπάρχουν αρκετές γαστρονομικές εκδηλώσεις και ξεχωριστά δείπνα, τα οποία είναι ανοιχτά τόσο για το κοινό όσο και για τους ενοίκους του ξενοδοχείου, όπως με ενημερώνει. Η πιο όμορφη είναι μάλλον αυτή που προγραμματίζεται για την Ώρα της Γης (25 Μαρτίου). «Θα έχουμε ένα δείπνο υπό το φως των κεριών στο Olives, το μεγάλο μας εστιατόριο. Πιστεύουμε πως θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ολόκληρο το εστιατόριο να φωτίζεται μονάχα από κεριά για όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-8
Στα αναζωογονητικά νερά του φαραγγιού Tamina. © Getty Images / Ideal Image

Ωστόσο, ενώ απλά και μόνο το να μείνει κανείς στο Grand Resort –απολαμβάνοντας το φως του βουνού, τρώγοντας υπέροχο φαγητό και βουτώντας στα ζεστά νερά– είναι από μόνο του τρομερά αναζωογονητικό, αξίζει να οργανωθείτε από νωρίς και να κλείσετε μία από τις εξαιρετικές ολιστικές θεραπείες που προσφέρονται εδώ.
Για καλή μου τύχη, κατάφερα να εξασφαλίσω ραντεβού για ένα μασάζ Haki Flow Deluxe διάρκειας 75 λεπτών στον χώρο του Tamina Therme στις 6:45 π.μ., προτού ανοίξει η πισίνα για το κοινό (το Haki είναι μια ολιστική τεχνική μασάζ). Το βαθύ αίσθημα ηρεμίας που βιώνει κανείς και μόνο από το γεγονός ότι είναι μόνος σε αυτόν τον αψεγάδιαστο ζεν χώρο είναι από μόνο του θεραπευτικό. Παραδομένη στην εμπειρία Haki μέσα στα θερμά νερά, νιώθω σαν να πετάω σε ένα ονειρικό τοπίο… 

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-9
Άποψη των εγκαταστάσεων του Grand Resort Bad Ragaz.

ME ΜIA MΑTIA

Για διαμονή
Grand Resort Bad Ragaz (Bernhard-Simonstrasse 20, 7310 Bad Ragaz, resortragaz.ch/en). Spa, κολύμπι, φαγητό… ακόμα και λίγο σκι. Αυτό το πεντάστερο αλπικό resort προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό ευεξίας και πολυτέλειας. 
Για φαγητό
Sushi Shin (Zinnengasse 7, sushishin.ch). Εδώ τρώνε οι ενημερωμένοι foodies της Ζυρίχης. 

Από τη Ζυρίχη στο Bad Ragaz: Ανακαλύπτοντας το ελβετικό ευ ζην-10
Η concept μπουτίκ Tasoni.

Για αγορές
Tasoni (St. Peterstrasse 1, tasoni.com/designers). Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μόδα. Ετοιμαστείτε για το Καλλιτεχνικό Διήμερο της Ζυρίχης σε αυτή την υπέροχη, προσεγμένη concept μπουτίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή