Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής

Είτε χορέψετε στους ρυθμούς του καρναβαλιού της Κούβας είτε περιηγηθείτε στα φυσικά θαύματα της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή είτε παρακολουθήσετε την έκλειψη ηλίου στη Νέα Γη του Καναδά, η Αμερική θα σας γοητεύσει.

9' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους: Alwa Cooper, Michael Snyder, Dan Piepenbring © 2022 The New York Times Company

Χορέψτε σαν τρελοί στο καρναβάλι της Κούβας

Οι έντονοι εορτασμοί του καρναβαλιού στην Κούβα κρατούν από τον 17ο αιώνα, με διαφορετικές μορφές. Το καρναβάλι, ως σειρά χειμερινών εκδηλώσεων σχετιζόμενων με το ημερολόγιο της Καθολικής Εκκλησίας, αφορούσε κατά κύριο λόγο Κουβανούς ισπανικής καταγωγής, ενώ η αντίστοιχη θερινή γιορτή των Mamarrachos επέτρεπε σε εργάτες και σε πολίτες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων (κυρίως υποδουλωμένους Αφρικανούς και τους απογόνους τους) να απελευθερωθούν και να ξεσκάσουν μετά την εποχή του θερισμού των ζαχαροκάλαμων. Πολλά άλλα καρναβάλια λαμβάνουν χώρα τον Φεβρουάριο, πριν από τη Σαρακοστή, σε πολλά μέρη της Καραϊβικής, αλλά το καρναβάλι της Κούβας έχει εξελιχθεί σε μια θερινή εκδήλωση όλο κέφι, που γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πιο ξακουστά πάρτι που πραγματοποιούνται στην Αβάνα τον Αύγουστο και στο Σαντιάγο ντε Κούβα στα τέλη Ιουλίου έχουν διατηρήσει το ζωντανό πνεύμα και τις επιρροές της Αφρικής και της Καραϊβικής που υπάρχουν στην αυθεντική γιορτή των Mamarrachos. Ομάδες χορευτών με πούλιες και φτερά, που λέγονται comparsas, χορεύουν στους δρόμους ανάμεσα σε γιγάντια ομοιώματα θρησκευτικών φιγούρων και διάσημων προσωπικοτήτων, στολισμένα άρματα και περφόρμερ της κόνγκα. Τα διάφορα φεστιβάλ που είχαν τις ρίζες τους σε περιθωριοποιημένες κοινότητες δεν έγιναν εύκολα τόσο δημοφιλή, καθώς οι συντηρητικοί Κουβανοί έκαναν κατά καιρούς προσπάθειες να τα ευπρεπίσουν, αλλά ο πανταχού παρών ρυθμός των τυμπάνων του καρναβαλιού είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι πηγάζουν από την αντοχή, τον θρίαμβο και την αγνή χαρά. — A.C.

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-1
Εξαγνιστικός καρναβαλικός χορός στους δρόμους της Αβάνα. © Salvatore Di Gregorio

P.I.: Η Κούβα είναι ένα από τα πιο δυνατά μέρη που έχω επισκεφτεί και το καρναβάλι συγκεντρώνει όλη την ενέργεια, τη μουσική και την ψυχή της.
A.T.: Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δει κανείς την Κούβα, γιατί είναι πολύ ατμοσφαιρικός. Το ότι βρέθηκα εκεί είναι από τις εμπειρίες που δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι, κι ας έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε.


Γνωρίστε την κουζίνα της Οαχάκα στο Μεξικό

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-2
Στην κουζίνα του Alfonsina, εκτός από την υψηλή γαστρονομία, έχουν θέση και οι παραδοσιακές συνταγές του Μεξικού. © James Thompson 

Η πολιτεία Οαχάκα αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αναφοράς για τη μεξικανική μαγειρική ταυτότητα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα κτίρια από ασβεστόλιθο και το μαγευτικό απογευματινό φως της ομώνυμης πρωτεύουσας προσελκύουν πρωτοφανείς αριθμούς επισκεπτών, με αποτέλεσμα να απειλείται η ισορροπία ανάμεσα στην ταυτότητα της πόλης και τις απαιτήσεις των τουριστών για κομψά εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κόσμος μαθαίνει όλο και περισσότερο για τον πολιτιστικό πλούτο και την ποικιλία της Οαχάκα έχει βοηθήσει πολλούς σεφ με ρίζες από την περιοχή να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις σε μέρη απλά αλλά αξέχαστα. Στο Levadura de Olla, για παράδειγμα, η σεφ Thalía Barrios García μαγειρεύει φαγητό κατευθείαν από την εξοχή νότια της πόλης, όπου και μεγάλωσε. Μπολ από μαύρα φασόλια καπνισμένα σε ξύλο ή, όταν είναι η εποχή, τάκος φτιαγμένα από τα βαθυκόκκινα άνθη ενός κάκτου είναι ό,τι πιο κοντινό σε μαγειρική της επαρχίας θα βρείτε σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη. Έξω από το κέντρο, ο σεφ Jorge León έχει μετατρέψει τον ήρεμο κήπο του πατρικού του στο εστιατόριο με το όνομα Alfonsina, όπου σερβίρει ένα φιλόδοξο, τολμηρό μενού γευσιγνωσίας που αντλεί τις καταβολές του από την προσωπική του εμπειρία ως σεφ στο Pujol, τον ναό της υψηλής γαστρονομίας στην Πόλη του Μεξικού. Παράλληλα, η μητέρα και οι θείες του προσφέρουν ένα μενού με παραδοσιακά πιάτα, όπως mole amarillo αρωματισμένο με το μυρωδικό hoja-santa. Κάθε γωνιά αυτής της μαγικής πόλης, αλλά και η εξοχή που την περιβάλλει, κρύβει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς – από υπαίθριους πάγκους που πουλάνε tamales στον ατμό τυλιγμένα σε μπανανόφυλλα και τραγανά tlayudas από τορτίγιες καλαμποκιού που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας με τσίλι μέχρι διάφορες χαλαρές mezcalerías, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, και διαδρόμους αγορών με έντονο το άρωμα του μπάρμπεκιου, που γίνεται τη νύχτα σε υπόγειους λάκκους. Τα πιο καινούργια εστιατόρια δεν θέλουν ούτε να μιμηθούν ούτε να παραγκωνίσουν αυτά τα μέρη, αλλά να τα τιμήσουν και με τον δικό τους τρόπο να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν.— M.S.

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-3
Η γαστρονομική σκηνή της Οαχάκα προσελκύει στην πόλη μεγάλο αριθμό επισκεπτών. © James Thompson

A.T.: Πολλές γαστρονομικές σκηνές μπορούν να αποτελέσουν εύκολα μπέρδεμα. Αυτό που με άγγιξε εδώ ήταν εστιατόρια όπως το Levadura de Olla, με σεφ μια γυναίκα που ήρθε από την ορεινή εξοχή της Οαχάκα για να φέρει την κουζίνα του σπιτιού της στην πόλη. Πέρα από το γεγονός ότι το φαγητό είναι υπέροχο, ήταν και μια πολύ όμορφη αλλαγή από το fine dining που συναντά κανείς πια παντού.


«Προσκυνήστε» την απίστευτη κλίμακα και την αμετάβλητη γεωλογία του οροπεδίου του Κολοράντο 

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-4
Ηλιοβασίλεμα στο Alstrom Point της Γιούτα. © Nick Bondarev

Η έρημος του οροπεδίου του Κολοράντο καλύπτει περίπου 350.000 τ.χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος και των τεσσάρων πλευρών της περιοχής, καλύπτοντας όχι μόνο την ομώνυμη πολιτεία, αλλά και κομμάτια της Γιούτα, της Αριζόνα και του Νέου Μεξικού, όπως και ολόκληρο το Έθνος των Ναβάχο. Από τα τεράστια ιζηματογενή βράχια ορθώνονται παραμορφωμένα, τεράστια γεωλογικά θαύματα που δείχνουν να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και το ανθρώπινο κατασκεύασμα της έννοιας του χώρου: εδώ θα βρείτε τα οροπέδια, τα απολιθωμένα δάση, τους οβελίσκους, τις κορυφές και τις πέτρινες στήλες που συνθέτουν το άγριο αρχέτυπο της Αμερικανικής Δύσης. Η αρχαία φυλή Pueblo, που ζούσε στο οροπέδιο μέχρι περίπου το 1300 μ.Χ., άφησε πίσω της ερείπια των κυκλικών υπόγειων αιθουσών όπου γίνονταν τελετές (γνωστές ως «kivas»), πλίνθινα κτίρια («pueblos») και περίτεχνες κατοικίες χτισμένες στις πλαγιές των γκρεμών. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στα οκτώ εθνικά πάρκα του οροπεδίου και στα δεκαοκτώ εθνικά μνημεία, που όλα μαζί συνθέτουν μια περιοχή με τρομερά ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία και ιδιαίτερη ποικιλομορφία. Πέρα από το Γκραν Κάνιον, υπάρχει το μνημείο Bears Ears, που αποτελείται από δύο υψώματα έντονου καφεκόκκινου χρώματος, που αποτελούν χώρο λατρείας ομάδων αυτοχθόνων, και το Grand Staircase-Escalante, μια φολιδωτή σειρά στρωμάτων βράχου όπου παρεμβάλλονται φαράγγια και γκρεμοί. Απέραντο καθώς είναι, το οροπέδιο προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία, ποδηλασία, ράφτινγκ και ορνιθοπαρατήρηση. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να το ζήσετε είναι να κατασκηνώσετε, για να δείτε τον ατελείωτο ορίζοντα να γεμίζει αστέρια.— D.P.

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-5
Kόκκινα βράχια, απολιθωμένα δάση, άγριοι γκρεμοί. Το οροπέδιο του Κολοράντο γοητεύει με την τραχύτητα των τοπίων του. © Nick Bondarev

V.S.: Αυτή η περιοχή της χώρας έχει απίστευτο φυσικό πλούτο και συγκεντρώνει πολλά από τα στοιχεία που βρίσκω σαγηνευτικά στη Δύση: τους σχηματισμούς των κόκκινων βράχων, την απίστευτη θέα, τα φαράγγια, τα βουνά, τις κοιλάδες, τις ερήμους. Η γεωλογική ιστορία 600 εκατ. ετών του οροπεδίου και οι χώροι πολιτισμικού ενδιαφέροντος της αρχαίας φυλής Pueblo μας θυμίζουν τι υπήρχε εδώ παλιά. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ταξίδι, που θα σας φέρει στον νου πόσο εφήμερα είναι όλα στη ζωή μας, όταν βιώσετε το μεγαλείο εκεί όπου το παρελθόν και το παρόν γίνονται ένα.


Παρακολουθήστε μια ηλιακή έκλειψη στη Νέα Γη του Καναδά

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-6
Ταξίδι στην άκρη του κόσμου με ορμητήριο τον φάρο της Bonavista. © Grant Harder  

Η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη στη Βόρεια Αμερική θα λάβει χώρα στις 8 Απριλίου του 2024. Μεταξύ των γραφικών σημείων από τα οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε όλο της το μεγαλείο, είναι και η Bonavista, μια μικρή πόλη 3.000 κατοίκων σε μια βουκολική χερσόνησο στη Νέα Γη. Εδώ υπάρχουν πολλά απομακρυσμένα μέρη από όπου θα απολαύσετε το αταβιστικό θέαμα: πρόκειται για μια μεγαλειώδη εμπειρία, γεμάτη ανανέωση και καταστροφή, που μπορεί να προκαλέσει φόβο και να γκρεμίσει κάθε αίσθηση μεγαλείου. Όταν πάλι δεν θα κοιτάτε τη σελήνη να κρύβει τον ήλιο, θα επιδοθείτε σε πιο εγκόσμιες απολαύσεις στον φάρο της πόλης, όπου σας περιμένει ένα θαλασσινό τοπίο ασυναγώνιστης ομορφιάς με παγόβουνα, μεγάπτερες φάλαινες και αποικίες φρατερκουλών. Κοντά βρίσκονται επίσης το Dungeon, μια γκρεμισμένη θαλάσσια σπηλιά που λόγω της διάβρωσης αποτελεί πλέον φυσική αψιδωτή πύλη, και τα Ryan Premises, λευκά, ξύλινα κτίρια του 19ου αιώνα, που εντυπωσιάζουν λόγω της απλότητάς τους και αποτελούσαν κάποτε το επίκεντρο της ακμάζουσας βιομηχανίας ψαρέματος μπακαλιάρου της πόλης. Η Bonavista έχει πάρει το όνομά της από μια φράση του Ιταλού εξερευνητή Giovanni Caboto, γνωστού και ως John Cabot, ο οποίος λέγεται ότι αναφώνησε «O buona vista!» («τι ωραία θέα!») μόλις είδε τις ακτές της το 1497. Ένα αντίγραφο του πλοίου του Cabot, ονόματι «Matthew», σε πραγματικό μέγεθος, επιπλέει σε ένα λιμάνι κοντά στο κέντρο του χωριού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν καγιάκ και να πάνε για παρατήρηση φαλαινών. — D.P.

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-7
Η γκρεμισμένη θαλάσσια σπηλιά Dungeon του ομώνυμου εθνικού πάρκου σήμερα μοιάζει με φυσική αψίδα. © Grant Harder

D.Z.: Η εμπειρία που θα υποστηρίξω μέχρι θανάτου είναι το να δει κανείς την επόμενη [ολική] ηλιακή έκλειψη στη Βόρεια Αμερική. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το κάνω, αλλά θα ταξιδέψω στο Τορόντο με τον γιο μου –θα έχει κλείσει τα δύο τότε– και θέλω να τον σηκώσω προς το φως του φεγγαριού σε στιλ «Βασιλιάς των Λιονταριών» όταν συμβεί. Πρόκειται για κάτι γύρω από το οποίο οι πρόγονοί μας είχαν χτίσει ολόκληρες μυθολογίες. Είναι ένας τρόπος παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων που οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις πέρα από τη φαντασία μας. Καθώς κατά τον ρου της ιστορίας το φαινόμενο των εκλείψεων συσχετιζόταν πολύ συχνά με το τέλος του κόσμου, θα αρμόζει να την παρακολουθήσει κανείς από το μέρος που είναι γνωστό και ως άκρη του κόσμου: τη Νέα Γη. Ενώ δεν της αναγνωρίζεται συχνά, η επαρχία Νέα Γη και Λαμπραντόρ έχει ορισμένες από τις πιο όμορφες ακτές άγριου φυσικού τοπίου στη Βόρεια Αμερική. Ο Απρίλιος είναι και η εποχή των παγόβουνων, γεγονός που θα κάνει την εμπειρία ακόμα πιο εντυπωσιακή.


Υποκλιθείτε στα φυσικά θαύματα της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή 

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-8
Το απόκοσμο τοπίο της Valle de la Luna (Κοιλάδας του Φεγγαριού) στην έρημο Ατακάμα. © Nick Ballón

Μεταξύ των ακτών του Ειρηνικού και των Αλτιπλάνος, των οροπεδίων των Άνδεων, στη σκιά της πιο μακριάς οροσειράς του κόσμου, η έρημος Ατακάμα, που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη βόρεια Χιλή, είναι ένα από τα πιο εξωπραγματικά τοπία του πλανήτη. Ροζ φλαμίνγκο συγκεντρώνονται στις όχθες αλυκών στο χρώμα πολύτιμων λίθων ερυθρών αποχρώσεων. Ηφαίστεια με τέλειο κωνικό σχήμα δεσπόζουν πάνω από πισίνες άλμης και έρημες πεδιάδες, όπου τα γκουανάκο –οι πιο κομψοί συγγενείς των λάμα– και τα βισκάτσα –που μοιάζουν με κουνέλια με μεγάλη ουρά– αλωνίζουν μέσα στις ακανθώδεις εκτάσεις χαμηλής βλάστησης. Πίδακες ατμού αναπηδούν από το ξερό έδαφος και βραχώδεις πλαγιές καταλήγουν στα παγωμένα μπλε νερά του Ειρηνικού. Ο ανέφελος νυχτερινός ουρανός κατακλύζεται από αστέρια, τα οποία καταγράφουν και μελετούν ορισμένα από τα πιο εξελιγμένα τηλεσκόπια της Γης. Η Ατακάμα, που καλύπτει 115.000 τ.χλμ. και συνορεύει με παρόμοια οικοσυστήματα στα σύνορα με την Αργεντινή, το Περού και τη Βολιβία, διαθέτει τόσο ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες, που η NASA έκανε εκεί τις δοκιμές για τα Mars rovers το 2017. Μέχρι να μπορεί ο καθένας να ταξιδεύει στο διάστημα, η Ατακάμα, με τη φασματική της ομορφιά, παραμένει ό,τι πλησιέστερο σε εξωπλανητική εμπειρία.— M.S.

Αμερική: Από το καρναβάλι της Κούβας στη «σεληνιακή» έρημο Ατακάμα της Χιλής-9
Πωλητής παγωτού στον δρόμο για την πόλη Καλάμα. © Nick Ballón

V.S.: Η Ατακάμα είναι η πιο ξηρή έρημος (εκτός των πόλων) της Γης. Προφανώς, μου αρέσουν πολύ οι ακραίες εμπειρίες. Σκέφτηκα πως αυτή θα είναι μια διαφορετική εμπειρία με σεληνιακά τοπία, λίμνες με αλμυρό νερό που μπορούν να συγκριθούν με τη Νεκρά Θάλασσα, αμμόλοφους, εντυπωσιακούς βράχους, πεζοπορίες και παρατήρηση των άστρων. 
T.M.: Μπορείς να περάσεις απίστευτα χαζεύοντας τα αστέρια και, λόγω της τρομερής ξηρασίας, η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται πραγματικά για συγκλονιστική εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή