36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ

36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ

Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, η σκανδιναβική πρωτεύουσα έχει έναν μοναδικό τρόπο να ενσωματώνει τη φύση στον αστικό τρόπο ζωής

9' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει ανανεωθεί ποτέ μια πόλη τόσο γρήγορα ή τόσο επιμελώς; Η νορβηγική πρωτεύουσα ξεκίνησε την αναδιαμόρφωσή της ως σημαντικός πολιτιστικός προορισμός πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά τώρα μόλις γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας. Τα τελευταία χρόνια το Όσλο εγκαινίασε δύο μεγάλα μουσεία και μια εκπληκτική δημόσια βιβλιοθήκη, ενώ έχουν δημιουργηθεί εντυπωσιακές γειτονιές γεμάτες καινούργια εστιατόρια και μπαρ κατά μήκος του εμβληματικού φιόρδ, οι οποίες ενώνονται από έναν παραλιακό πεζόδρομο. Ωστόσο, παρόλη τη μεταμόρφωση, το Όσλο διατηρεί το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα: τη μαγεία της φύσης. Πρόκειται για μια πόλη που, ακόμα και τον παγωμένο χειμώνα, ενσωματώνει την ύπαιθρο στον αστικό ιστό.

Παρασκευή

2 μ.μ. | Εξερευνήστε το «γκρίζο κουτί»

Μια βόλτα κατά μήκος του λιμανιού οδηγεί σε ένα τεράστιο γκρίζο «κουτί», ένα από εκείνα τα κτίρια που είτε αγαπάς είτε μισείς, που μετά τα εγκαίνιά του τον Ιούνιο του 2022 αποτελεί το νεότερο μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό της πόλης. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να εξαντλήσετε το Εθνικό Μουσείο σε μία μόνο επίσκεψη – με περίπου 6.500 εκθέματα, από αρχαία ελληνικά γλυπτά μέχρι το στέμμα της βασίλισσας της Νορβηγίας, είναι το μεγαλύτερο της σκανδιναβικής χερσονήσου. Την αίσθηση ότι πραγματικά ανακαλύψατε κάτι εδώ θα τη νιώσετε μπροστά στις νορβηγικές συλλογές. Τα έργα του Edvard Munch -μεταξύ των οποίων μια αυτοπροσωπογραφία του ως αλαζόνα νεαρού- και ο κοινωνικός ρεαλισμός του Christian Krohg εντυπωσιάζουν, αλλά ίσως κανένα δεν είναι τόσο έντονα συναισθηματικά φορτισμένο όσο το έργο διαμαρτυρίας «Pile o’Sápmi» της καλλιτέχνιδας Máret Ánne Sara, η οποία προέρχεται από την κοινότητα των Sámi – αυτοχθόνων της σκανδιναβικής χερσονήσου (η είσοδος κοστίζει 180 nok -νορβηγικές κορόνες-, δηλαδή περίπου 18 δολάρια).

5:30 μ.μ. | Οι εμπειρίες κερδίζονται με… ιδρώτα

Κατά μήκος του φιόρδ έχουν δημιουργηθεί πολλές δημόσιες σάουνες, οι οποίες είναι ανοιχτές όλο τον χρόνο, διευκολύνοντας την κλασική σκανδιναβική τελετουργία. Από όλες η SALT -η οποία λειτουργεί παράλληλα ως πολιτιστικό κέντρο διοργανώνοντας συναυλίες και εκθέσεις-, είναι οικονομικά προσιτή. Πριν μπείτε στην καμπίνα για να ιδρώσετε, αντί για μια βουτιά στην παγωμένη θάλασσα, όπως συνηθίζεται, εσείς θα βουτήξετε σε ένα βαρέλι με παγωμένο νερό. Στη μεγαλύτερη σάουνα της χώρας η ατμόσφαιρα είναι μονίμως πανηγυρική – στο εξωτερικό μπαρ, αλλά και στον εσωτερικό χώρο, όπου τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου υπάρχει μουσική από DJs (η είσοδος στη σάουνα κοστίζει 195 nok).

36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ-1
Πλωτές σάουνες στο Langkaia (Φωτογραφία: David B. Torch/The New York Times)

8:30 μ.μ. | «Άγρια» δείπνα

Απόδειξη της ολοένα και πιο προχωρημένης γαστρονομικής σκηνής του Όσλο, το εστιατόριο Savage («άγριο») έχει κερδίσει διθυραμβικές κριτικές από το περασμένο Φθινόπωρο που άνοιξε. Κρυμμένο στην εσωτερική αυλή του νέου ξενοδοχείου Revier, στην περιοχή Kvadraturen, αποπνέει ηρεμία χάρη στο ανοιχτόχρωμο ξύλο με το οποίο είναι επενδυμένο και τον απαλό φωτισμό, και επικεντρώνεται στο φαγητό και όχι στην εκκεντρικότητα στην οποία επενδύουν πολλά εκλεκτά κατά τα άλλα εστιατόρια του Όσλο. Υπό την επίβλεψη του executive chef Andrea Selvaggio, το μενού περιλαμβάνει πιάτα με σκανδιναβικά υλικά, όπως η ρέγκα και τα χτένια, ενσωματωμένα σε ένα γαστρονομικό μπουκέτο με διεθνές άρωμα. Εξαιρετικό γευστικό ενδιαφέρον έχουν ένα αέρινο κομμάτι brioche με μοσχαρίσιο ταρτάρ και καπνιστό χέλι béarnaise και μια τραγανή καραβίδα με κρεμώδη σάλτσα μπακαλιάρου, που παίρνει «φωτιά» από το πικάντικο λουκάνικο nduja (το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει από 970 έως 1.550 nok ανά άτομο).

Σάββατο

8 π.μ. | Ανεβάστε επίπεδο

Αν η σάουνα του προηγούμενου απογεύματος σας γέννησε την επιθυμία για μια πιο αυθεντική εμπειρία, θα τη ζήστε στο «χωριό» με τις πολλές διαφορετικές σάουνες στην περιοχή Sukkerbiten, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα παγωμένα νερά του φιόρδ. Κάντε κράτηση νωρίτερα, γιατί ακόμα και όταν το νερό παγώνει δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αναζητούν μια έξτρα δόση σεροτονίνης εδώ (από 175 nok).

10 π.μ. | Χορτάστε τέχνη

Το ανωτέρω φιόρδ απεικονίζεται στη διάσημη «Κραυγή» του Munch, και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να τη θαυμάσετε -ή, μάλλον, μια εκδοχή της, καθώς ο καλλιτέχνης έφτιαξε πολλές- από το πανύψηλο και αρχιτεκτονικά αμφιλεγόμενο Νέο Μουσείο Munch, που εγκαινιάστηκε το 2021 στην αναδιαμορφωμένη περιοχή Bjorvika. Η συλλογή περιλαμβάνει και άλλα διάσημα έργα του καλλιτέχνη, όπως τον «Χορό της ζωής» -ογκώδεις, μυστικιστικοί καμβάδες που ζωγράφισε για την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου του Όσλο- μέχρι τα πορτρέτα του, μεταξύ των οποίων και ένα του γηραιότερου εαυτού του, με το χαραγμένο πρόσωπό του να έχει μια κυνική έκφραση. Ανεβείτε τις κυλιόμενες σκάλες για να δείτε τη διαδραστική έκθεση με αντικείμενα από το σπίτι και το στούντιο του Munch και απολαύστε την εκπληκτική θέα από ψηλά (είσοδος 160 nok).

36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ-2
Η νέα κεντρική βιβλιοθήκη Deichman Bjørvika. (Φωτογραφία: David B. Torch/The New York Times)

11:30 π.μ. | Χαλάρωση στη βιβλιοθήκη

Η ίδια θέα -συμπεριλαμβανομένης αυτής από την εντυπωσιακή οροφή της Όπερας- βοηθά να γίνει η νέα κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, Deichman Bjørvika, η φαντασίωση κάθε ψηφιακού νομάδα. Οι ελεύθερες στοίβες βιβλίων και τα άνετα καθίσματα σε προσκαλούν να αράξεις, χωρίς κανείς να σε υποχρεώνει να μένεις σιωπηλός. Στην πραγματικότητα το καφέ, τα κοινόχρηστα τραπέζια και το παιδικό τμήμα με τη «λωρίδα στάθμευσης» για τα καροτσάκια με τα μωρά δημιουργούν μια ζωηρή ατμόσφαιρα. Στον τελευταίο όροφο ξεχωρίζει ο επενδυμένος με ξύλο χώρος, μέρος της εγκατάστασης «Future Library» της Katie Patterson, όπου φυλάγονται χειρόγραφα συγγραφέων στους οποίους ανατίθεται ένα έργο τη χρονιά, με τον όρο ότι κανένα δεν θα διαβαστεί μέχρι να περάσει ένας αιώνας από τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, το 2014. Ήδη έχουν κλειδωθεί στα ενσωματωμένα στους καμπυλωτούς τοίχους συρτάρια έργα της Margaret Atwood και του Karl Ove Knausgaard, μεταξύ άλλων.

1 μ.μ. | Ώρα για σάντουιτς

Η ανερχόμενη γειτονιά Oslobukta, σε μια πρώην βιομηχανική περιοχή, είναι γεμάτη καινούργια εστιατόρια και καφέ, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα πιο ακριβά της πόλης – κάτι που λέει πολλά. Μια πιο προσιτή, αλλά πάντα αξιόλογη επιλογή είναι το Holzweiler Platz, μέσα στο ομώνυμο κατάστημα μόδας, που προσφέρει ανοιχτά σάντουιτς, σαλάτες και ντιπ με γεύση Μέσης Ανατολής, σε μια ζεστή αίθουσα σχεδιασμένη από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta (το γεύμα για δύο κοστίζει περίπου 800 nok). Πιο οικονομικό, όχι όμως ντιζαϊνάτο όπως το προηγούμενο -αν και οι λάμπες Poulsen σε σχήμα αγκινάρας του προσθέτουν μια κομψή πινελιά- είναι το παράρτημα με τοπικά προϊόντα του γνωστού αρτοποιείου Åpent, που σερβίρει νόστιμα σάντουιτς και κέικ (το γεύμα για δύο κοστίζει περίπου 500 nok).

2 μ.μ. | Ντόπια δημιουργικότητα

Στην Oslobukta δεν υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, όσα όμως λειτουργούν έχουν ενδιαφέροντα είδη Νορβηγών σχεδιαστών και τεχνητών. Το Holzweiler διαθέτει μια δική του συλλογή από στενά μάξι φορέματα μέχρι φουσκωτά παλτό, με ιδιαίτερο σχεδιασμό και λιτές γραμμές. Το Norwegian Rain ειδικεύεται σε ελαφριά, απλά αδιάβροχα. Το Devold πουλάει αυτό που ένας υπάλληλός του έχει αποκαλέσει «το καλύτερης ποιότητας μαλλί στη Νορβηγία» από τον 19ο αιώνα – εκτός από ρούχα για σκι, αξίζει να επενδύσετε σε παραδοσιακά πουλόβερ. Το Dapper διαθέτει σκανδιναβικές μάρκες ανδρικής ένδυσης και έχει δικό του καφέ. Στον τομέα της γαστρονομίας ξεχωρίζει το πολυτελές κρεοπωλείο Annis Oslobukta, που διαθέτει επίσης τοπικά τυριά, κονσερβοποιημένα φρούτα και συσκευασμένο αεροστεγώς τον αγαπημένο μεζέ των Νορβηγών lutefisk – ψάρι σε ζελατινώδη μορφή.

5 μ.μ. | Βόλτα στον πάγο

Τους κρύους μήνες το Όσλο μοιάζει με πίνακα του Pieter Bruegel, γεμάτο χαρούμενους ανθρώπους που επιδίδονται σε διασκεδαστικές δραστηριότητες – κυρίως στο Spikersuppa, ένα υπαίθριο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης που κατακλύζεται το μεσημέρι από γονείς οι οποίοι μαθαίνουν στα παιδιά τους να κάνουν πατινάζ, ενώ μετά τις 3 μ.μ., που σκοτεινιάζει, σειρά παίρνουν ζευγάρια όλων των ηλικιών, απολαμβάνοντας μια βόλτα κάτω από τα χρωματιστά φώτα. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε πατίνια σε ένα κοντινό κιόσκι.

7 μ.μ. | Πλούσιο δείπνο

Περνώντας την είσοδο ενός μικρού εστιατορίου στη γειτονιά St. Hanshaugen και ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά, θα βιώσετε την πιο ιδιότυπη γαστρονομική εμπειρία στο Όσλο. Με την κόκκινη λουλουδάτη ταπετσαρία και τα ατμοσφαιρικά φωτιστικά, το Bar Amour θυμίζει οίκο ανοχής του fin-de-siècle, όπου όμως προσφέρονται άλλου είδους απολαύσεις. Με μόλις δύο εστίες και μια μικροσκοπική σχάρα κρυμμένη πίσω από το μπαρ, η «κουζίνα» δημιουργεί έξοχα πιάτα με ελαφριές γεύσεις, που αναδεικνύουν τα εξαιρετικά συστατικά από τα οποία είναι παρασκευασμένα – στρείδια με λεπτές φέτες μήλου και μαύρες σταφίδες ή βελούδινος άγριος σολομός τυλιγμένος σε αρωματική σάλτσα βουτύρου, που συνδυάζονται υπέροχα με τα εξαιρετικά κρασιά που επιλέγει ο σομελιέ Jonas Thommessen (το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 990 nok, χωρίς τα ποτά).

10 μ.μ. | Ένα μικρό μυστικό

Κρυμμένο σε ένα σοκάκι στη γειτονιά Tullinløkka, πίσω από το εστιατόριο Fjord, τα τραχιά ξύλινα τραπέζια και τα φυτά σε γλάστρες δίνουν στο Becco μια ρετρό αίσθηση, αλλά το μέρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο σύγχρονο. Ανοιχτό εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, προσελκύει ένα χαλαρό κοινό στους τρεις ευάερους ορόφους του. Οι επισκέπτες επιλέγουν από τον μακρύ κατάλογο φυσικών κρασιών και ακούνε live μουσική από DJs και πού και πού από συγκροτήματα που παίζουν ένα εκλεκτικό μείγμα τζαζ, ποπ και εναλλακτικής μουσικής.

36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ-3
Ιδέες για brunch στο Vandelay. (Φωτογραφία: David B. Torch/The New York Times)

Κυριακή

10 π.μ. | Φορτίστε τις μπαταρίες σας

Ο Esben Holmboe Bang, ο σεφ πίσω από το φημισμένο εστιατόριο Maaemo του Όσλο, έχει μια μικρή «αυτοκρατορία» – από κοκτέιλ μπαρ μέχρι μια πολυτελή γαλλική μπουάτ και μια ολοήμερη καφετέρια. Το Vandelay είναι, ίσως, η πιο καλή επιλογή για brunch – τηγανίτες, τοστ με λαχταριστή ρικότα και μέλι και τηγανητά αυγά πασπαλισμένα με «πολύ καλό» τυρί (πρωινό για δύο 500 nok).

Μεσημέρι | Ώρα για ξεκούραση – και κέικ

Μια διαδρομή 30 λεπτών με το τραμ Holmenkollen θα σας οδηγήσει στο δάσος Nordmarka για σκι και έλκυθρο. Οι ντόπιοι λατρεύουν τα χιονοδρομικά αθλήματα και τα τιμούν δεόντως, αλλά με περισσότερα από 1.600 μίλια διαδρομής είναι εύκολο να κάνετε μια ήσυχη κατάβαση ανάμεσα στα χιονισμένα έλατα – μέχρι να στρίψετε προς την ταχύτατη πίστα έλκηθρου Korketrekkeren. Οι πίστες είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να νοικιάσετε τον εξοπλισμό. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε στο Frognerseteren, ένα ξύλινο σαλέ του 19ου αιώνα που τώρα λειτουργεί ως καφέ, τους τοίχους του οποίου στολίζουν πορτρέτα αυστηρών Σκανδιναβών που αλωνίζουν με τα σκι. Με θέα στα φιόρδ και την πόλη, είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στις 3 μ.μ. (καφές και κέικ για δύο, 200 nok).

36 ώρες Όσλο: Πρωτοπορία, σάουνα και… πατινάζ-4
Σκι στο Holmenkollen. (Φωτογραφία: David B. Torch/The New York Times)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΆΣΕΙΣ

Στο Εθνικό Μουσείο, το νεότερο μεγάλο μουσείο της πόλης με περίπου 6.500 εκθέματα – από αρχαία ελληνικά γλυπτά μέχρι έργα του Munch και της Máret Ánne Sara.

Στο Savage, πολυτελές εστιατόριο με εξαιρετικό φαγητό από ντόπια υλικά και διεθνείς επιρροές.

Στο δάσος Nordmarka, για να πάρετε μια γεύση από τη χιονισμένη φύση.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Το κομψό Holzweiler Platz, σχεδιασμένο από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, προσφέρει γευστικά σάντουιτς, σαλάτες και ντιπ.

Στο Åpent,στη γειτονιά Oslobukta, παράρτημα του φημισμένου ομώνυμου αρτοποιείου, τα σάντουιτς και τα κέικ είναι μια οικονομική επιλογή για μεσημεριανό.

Το Bar Amour σερβίρει εξαιρετικά, ανεπιτήδευτα πιάτα σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Το Vandelay είναι ένα τέλειο σημείο για brunch το Σαββατοκύριακο. Οι κρέπες και το τοστ με ρικότα και μέλι είναι κάποιες από τις επιλογές.

Το Frognerseteren, που στεγάζεται σε ένα σαλέ του 19ου αιώνα στην περιοχή αναψυχής Nordmarka, προσφέρει καφέ, κακάο και σπιτικά γλυκά.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Το Sommerro, στα πρώην art deco γραφεία μιας εταιρείας ηλεκτρικών ειδών στην κομψή γειτονιά Frogner, είναι ένα από τα νεότερα ξενοδοχεία του Όσλο. Με βελούδινες ταπετσαρίες και ξύλινη επένδυση, διαθέτει και μια υπέροχη πισίνα (από 3.900 nok το δίκλινο – περίπου 393 δολάρια).

Το Amerikalinjen απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στεγάζεται στην πρώην έδρα της επιβατικής γραμμής που κάποτε μετέφερε Νορβηγούς μετανάστες στη Νέα Υόρκη. Στην τιμή περιλαμβάνεται ένα καταπληκτικό πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει αξιοπρεπή bagels (από 1.900 nok το δίκλινο)

Το K7 στο παλιό τμήμα της πόλης, δίπλα στο νερό, είναι ένας ξενώνας με καλαίσθητα ιδιωτικά δωμάτια και ομαδικά καταλύματα, με κουζίνα, πλυντήριο και αίθουσα τηλεόρασης (ένα κρεβάτι σε κοιτώνα 12 κλινών ξεκινά από 345 nok, ενώ τα ιδιωτικά δίκλινα ξεκινούν από περίπου 900 nok).

Με την τέχνη του δρόμου, τις καφετέριες και τα καταστήματα με vintage ρούχα, το Grünerløkkais είναι μια καλή επιλογή για μια σύντομη διαμονή, μόνο 25 λεπτά με το τραμ από τους νέους περιπάτους κατά μήκος του φιόρδ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή