Πάσχα στη Μάνη: Άγρια ομορφιά, ιστορία και πλούσια έθιμα

Πάσχα στη Μάνη: Άγρια ομορφιά, ιστορία και πλούσια έθιμα

Την άγρια ομορφιά και την πλούσια ιστορία της Μάνης πλαισιώνουν οι τοπικοί πασχαλινοί εορτασμοί και τα έθιμά της.

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τραχύ και ανεμοδαρμένο τοπίο της Λακωνικής Μάνης, με τους πέτρινους πύργους, τη θάλασσα, τις ευωδιές από τα βότανα και τα αγριολούλουδα, δένει αρμονικά με την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών του Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή κατευθυνθείτε στο Καραβοστάσι, όπου η περιφορά του Επιταφίου γίνεται δίπλα στη θάλασσα. Εναλλακτικά, επιλέξτε τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, όπου ο Επιτάφιος διασχίζει τα παραδοσιακά καλντερίμια με τη συνοδεία Φιλαρμονικής. Στην ίδια εκκλησία αξίζει να παρακολουθήσετε και την Αναστάσιμη λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου. Τα βεγγαλικά και τα δυναμιτάκια εδώ είναι περισσότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ο ουρανός πάνω από τον πέτρινο ναό αλλάζει χρώματα συνεχώς, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Πάσχα στη Μάνη: Άγρια ομορφιά, ιστορία και πλούσια έθιμα-1
Στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, στην Αρεόπολη. © VISUALHELLAS.GR

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Οι περισσότεροι φτάνουν στα χωριά της Λακωνικής Μάνης το καλοκαίρι για τις παραλίες και τον ήλιο. Όμως την άνοιξη, που οι θερμοκρασίες είναι πιο φιλικές, είναι η ιδανικότερη περίοδος για να εξερευνήσετε τους οικισμούς και τη φύση. Τα χωριά έχουν λίγους κατοίκους, με εξαίρεση την Αρεόπολη, την πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης. Ο οικισμός αναπτύσσεται γύρω από τη μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος λόγω της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των επιβλητικών πυργόσπιτων. Ένα από αυτά, ο Πύργος του Πικουλάκη (Καπετάν Ματαπά, Αρεόπολη, τηλ. 27330-29531, 08.30-15.30 καθημερινά εκτός Τρίτης), έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο που φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με τίτλο Ιστορίες θρησκευτικής πίστης στη Μάνη και παρουσιάζει μέσα από ευρήματα, εικόνες, βιβλία και επιγραφές την εξέλιξη της θρησκευτικής πίστης στην περιοχή.

Πάσχα στη Μάνη: Άγρια ομορφιά, ιστορία και πλούσια έθιμα-2
Το Λιμένι, επίνειο της Αρεόπολης, προσφέρει αρκετές επιλογές διαμονής. © VISUALHELLAS.GR

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λιμένι, το επίνειο της Αρεόπολης, αποτελεί επίσης ένα παραδοσιακό οικιστικό σύνολο και ανάμεσα στα κτίρια θα δείτε και τον ιστορικό Πύργο της οικογένειας Μαυρομιχάλη, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο (Μαυρομιχάλαι). Κάστρα, πυργόσπιτα και υπέροχα σημεία με θέα περιμένουν να τα ανακαλύψετε με τα πόδια, περπατώντας σε μοσχομύριστα ανοιξιάτικα μονοπάτια. Από το Καραβοστάσι ακολουθήστε το καλοδιατηρημένο μονοπάτι της Κελεφάς, που θα σας οδηγήσει στα ερείπια του ομώνυμου κάστρου που χτίστηκε από τους Τούρκους το 1670. Μια άλλη ωραία διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί από την Αρεόπολη στον Σωτήρα και από εκεί στον Προφήτη Ηλία. Αν θέλετε να κινηθείτε με το αυτοκίνητο, οδηγήστε από την Αρεόπολη για 33 χλμ. μέχρι τον οικισμό Βάθεια, ένα σύνολο εντυπωσιακών πυργόσπιτων του 18ου και του 19ου αιώνα. Το χωριό έχει εγκαταλειφθεί, αλλά το τοπίο με τα ψηλοτάβανα πέτρινα κτίρια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της μανιάτικης γης.

Πάσχα στη Μάνη: Άγρια ομορφιά, ιστορία και πλούσια έθιμα-3
Ο καλοδιατηρημένος οικισμός της Αρεόπολης είναι ιδανικός προορισμός για τη βραδινή έξοδό σας. © VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Brazzo di Maina (Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ. 27330-53113, brazzo-di-maina.com, από 118 ευρώ η σουίτα με πρωινό). Πέντε πετρόχτιστα κτίρια ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, σε ένα κλασικό μανιάτικο τοπίο. Οι σουίτες με τις πέτρινες θολωτές καμάρες και τα ξύλινα ταβάνια έχουν  μοντέρνα διακόσμηση και προσφέρουν σύγχρονες ανέσεις. Οι premium σουίτες διαθέτουν κρεβάτι king size, τζακούζι και ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα. 
Korona Boutique Hotel (Οίτυλο, τηλ. 27330-59283, koronahotel.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Κρυμμένο στα στενάκια του παραδοσιακού οικισμού του Οιτύλου, προσφέρει πέντε σουίτες για δύο έως πέντε άτομα. Πέτρα στους τοίχους, ξύλινα πατώματα, μίνιμαλ διακόσμηση. Η executive σουίτα είναι η μεγαλύτερη, καθώς απλώνεται σε δύο επίπεδα.
Manifest Boutique Hotel (Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ. 210-7101612, manifesthotel.gr, από 126 ευρώ η σουίτα με πρωινό). Στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα και τον κεντρικό δρόμο, διαθέτει 18 πολυτελείς σουίτες, μεγάλες και ευρύχωρες, με πανοραμική θέα, κατάλληλες για τέσσερα έως έξι άτομα. Η διακόσμηση είναι λιτή και σε γήινες αποχρώσεις, ενώ πολλές από τις σουίτες διαθέτουν και τζάκι. 
Akrolithi Boutique Hotel (Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ. 27330-53112, akrolithi.gr, από 126 ευρώ η σουίτα με πρωινό). Στα πέτρινα κτίριά του στεγάζει δέκα σουίτες και τρία παραδοσιακά διαμερίσματα. Οι σουίτες έχουν προσεγμένη διακόσμηση, χειροποίητα χαλιά, ζωγραφικούς πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών και ιδιωτική βεράντα με θέα, ενώ κάποιες διαθέτουν και τζακούζι. Τα διαμερίσματα έχουν τζάκι και κουζίνα, ενώ το ένα από αυτά χωρίζεται σε δύο επίπεδα και έχει σοφίτα. Το πρωινό περιλαμβάνει μανιάτικα προϊόντα και τοπικές γεύσεις. 
Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa (Οίτυλο, τηλ. 27330-54050, petrafoshotel.com, από 135 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Ακολουθεί την τοπική αρχιτεκτονική, που επιβάλλει ανοιχτόχρωμη πέτρα στους τοίχους και θολωτές καμάρες. Τα δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια διαθέτουν όλες τις ανέσεις, ενώ στον Μανιάτικο Πύργο θα νιώσετε τον χώρο σαν το προσωπικό σας καταφύγιο. Στο ξενοδοχείο λειτουργεί το εστιατόριο Ανερούσα, που προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από τη μαγειρική παράδοση και τις πρώτες ύλες της περιοχής. 
Porto Vitilo Boutique Hotel (Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ. 27330-59210, portovitilo.gr, από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μπροστά στην παραλία στο Καραβοστάσι, δωμάτια και σουίτες με θέα βουνό ή θάλασσα. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου περιλαμβάνουν και οικογενειακά δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τέσσερα άτομα. 
Achelatis Traditional Guesthouses (Αρεόπολη, τηλ. 27330-52409, achelatis.gr, από 90 ευρώ για δύο άτομα με πρωινό). Λίγο έξω από τον οικισμό της Αρεόπολης, ανάμεσα σε ελιές και φραγκοσυκιές, οι παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες είναι πλήρως εξοπλισμένες και εξασφαλίζουν αυτονομία και ιδιωτικότητα. 
Kastro Maini (Αρεόπολη, τηλ. 27330-51238, kastromaini.gr, από 76 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο στις παρυφές της Αρεόπολης και διαθέτει άνετα, προσεγμένα δωμάτια και σουίτες για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες. 
Areos Polis Boutique Hotel (Αρεόπολη, τηλ. 27330-51028, areospolis.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, τα 24 δωμάτια και σουίτες δανείζονται διακοσμητικά στοιχεία από την country αισθητική και είναι φωτεινά και ευρύχωρα. Καθίστε στο roof garden του ξενοδοχείου για καφέ ή φαγητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή