Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα

Φιλαρμονικές και μπότηδες δίνουν τον τόνο, τα πλήθη συρρέουν στην Κέρκυρα, όμως δεν είναι τα πασχαλινά έθιμα ο μοναδικός λόγος για να την επισκεφθείτε.

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι χωρίς αμφιβολία το μελωδικότερο στην Ελλάδα και η Μεγάλη Εβδομάδα εδώ είναι γεμάτη δρώμενα και μουσική, που ακούγεται από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού. Τη Μεγάλη Πέμπτη ακολουθήστε τα χνάρια των μουσικόφιλων Κερκυραίων, οι οποίοι περνούν από την Παλαιά Φιλαρμονική (γνωστή ως Κόκκινη) και στέκονται κάτω από τα ανοιχτά παράθυρα για να ακούσουν την πρόβα του Adagio, μιας νεο-μπαρόκ πένθιμης σύνθεσης. Τη Μεγάλη Παρασκευή κυριαρχεί η περιφορά των Επιταφίων, η οποία διαρκεί όλη μέρα και ουσιαστικά «παραλύει» την πόλη της Κέρκυρας. Σχολεία, πρόσκοποι, μουσικά σώματα και χορωδίες δίνουν το «παρών», όπως και οι μπάντες των τριών Φιλαρμονικών, που ερμηνεύουν το Adagio (από την Κόκκινη), τη Marcia Funebre του Verdi (από την Μπλε), την πένθιμη ελεγεία Sventura του Mariani και το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin (από τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας»). Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία των Ξένων, στην Πλακάδα του Αγιού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού, που θέλει τις εικόνες να σείονται, συμβολίζοντας την επιστροφή του Χριστού από τον Άδη και την επικείμενη Ανάστασή του. Μερικές ώρες αργότερα, τελείται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και η περιφορά του Επιταφίου του ναού του. Ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και η ρίψη των μπότηδων: οι περαστικοί τρέχουν να προστατευθούν στις εισόδους των κτιρίων και με το που ακουστεί ο ήχος από τις καμπάνες, εκατοντάδες πήλινα δοχεία ρίπτονται από τα μπαλκόνια και σπάνε με κρότο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ψαλμοί του «Χριστός Ανέστη» μπερδεύονται με τους ήχους των τριών Φιλαρμονικών που παιανίζουν το εμβατήριο Γραικοί. 

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-1
Η ρίψη των μπότηδων το Μεγάλο Σάββατο είναι το πιο λαοφιλές πασχαλινό δρώμενο στο νησί. © AP Photo / Thanassis Stavrakis

Στα της γαστρονομίας, το Πάσχα στην Κέρκυρα θέλει φογάτσες (τσουρέκι) και τσιλίχουρδα, όπως λέγεται η τοπική μαγειρίτσα, η οποία παραδοσιακά παρασκευάζεται σε παραλλαγές: με καούρικο (κόκκινο) πιπέρι ή με αυγολέμονο, με ρύζι ή και χωρίς. Αξίζει να συνοδεύσετε το πασχαλινό γεύμα σας με ντόπια μπίρα από την κερκυραϊκή ζυθοποιία Corfu Beer.

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-2
Οι φιλαρμονικές μπάντες είναι αναπόσπαστο μέρος του κερκυραϊκού Πάσχα. © AP Photo / Thanassis Stavrakis

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί που χωρίζεται σε τρία τμήματα, τη βόρεια, τη μέση και τη νότια Κέρκυρα. Η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο, η γαστρονομία, ακόμα και η κουλτούρα των ανθρώπων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά την Κέρκυρα είναι μέσα από ένα road trip που να τη διατρέχει ολόκληρη. Ξεκινήστε από τον βορρά και την Παλιά Περίθεια, ένα ατμοσφαιρικό χωριό στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, παραμένει όμως ζωντανό χάρη στις ταβέρνες που προσελκύουν επισκέπτες, ιδίως τις αργίες και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ επιβιώνει η Κέρκυρα της πέτρας και της φύσης. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα παλιά κτίσματα για να παρατηρήσετε τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες –όπως είναι το ηλιακό ρολόι στο παλιό δημαρχείο ή το βόλτο μπροστά από το παλιό σχολείο– κι ύστερα καθίστε σε κάποιο από τα ταβερνάκια για τσίπουρο και μπακαλιαρόπιτα με μάραθο. 

Όσοι αγαπάτε το υδάτινο στοιχείο συνεχίστε την περιήγηση στον βορρά περνώντας από τους καταρράκτες των Νυμφών, κοντά στο ομώνυμο χωριό, για να στήσετε ένα αυτοσχέδιο πικνίκ στα ξύλινα παγκάκια, ή συνεχίστε προς τα δυτικά, ώσπου να φτάσετε στο Πόρτο Τιμόνι και στο Λιμνί, τις φημισμένες δίδυμες παραλίες που χωρίζονται από μια λωρίδα γης (θα τις προσεγγίσετε μετά από πεζοπορία ενός χιλιομέτρου σε μονοπάτι που ξεκινάει μετά τον Αφιώνα). 

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-3
Οι δίδυμες παραλίες Πόρτο Τιμόνι και Λιμνί. © Gregor Lengler / laif

Αφήστε τον βορρά και συνεχίστε προς την πόλη της Κέρκυρας, για να δείτε πώς παντρεύονται η φινέτσα των Γάλλων, η στιβαρότητα των Βρετανών και η τρέλα των Επτανησίων, γεννώντας το κερκυραϊκό αρχιτεκτονικό ιδίωμα. Κάντε μια βόλτα στη Σπιανάδα, τη μεγάλη πλατεία που χωρίζεται στα δύο (Πάνω και Κάτω), για να δείτε τα Παλαιά Ανάκτορα, το άγαλμα του Άγγλου αρμοστή σερ Φρέντερικ Άνταμ, τη μεγαλοπρεπή Ροτόντα (Περιστύλιο του Μαίτλαντ). Περπατήστε στα καντούνια και στον πεζόδρομο του Λιστόν, που σε μεταφέρει ευθύς αμέσως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Παρατηρήστε τον Οβελίσκο του Ντούγκλα, που ήταν αφιερωμένος στον Άγγλο αρμοστή Howard Douglas, ή τον Άγιο Γεώργιο στο Παλαιό Φρούριο, που είναι χτισμένος στο πρότυπο ενός αρχαιοελληνικού ναού δωρικού ρυθμού. Πρόκειται για έναν ναό που κάποτε ήταν αγγλικανικός, αλλά με την  Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα μετατράπηκε σε ορθόδοξο. Ρίξτε μια ματιά στην οροφή του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία παραπέμπει σε αναγεννησιακό πίνακα. Η πόλη της Κέρκυρας είναι μοναδική, γιατί αποτελεί τη μεσογειακή εκδοχή ενός συνδυασμού δυτικών ρευμάτων.

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-4
Βόλτα στην Παλιά Περίθεια, στη βόρεια Κέρκυρα.

Έχει πολλές κρυφές γωνιές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και στην πραγματικότητα η εξερεύνηση εδώ δεν τελειώνει ποτέ. Ολοκληρώστε το road trip σας στον νότο, που δεν είναι προικισμένος με το εύφορο τοπίο του βορρά ούτε με την αρχιτεκτονική της μέσης Κέρκυρας, έχει όμως κάποια μέρη που όλο το Ιόνιο να ψάξεις, όμοιά τους δεν θα βρεις. Ένα από αυτά είναι η παραλία του Ίσσου, στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, δίπλα στη λίμνη Κορισσίων, με αμμόλοφους, κέδρους και θέα σε έναν απέραντο ορίζοντα, η οποία περισσότερο παραπέμπει σε τοπίο της Βόρειας Αφρικής παρά των Επτανήσων. 

Αν τέλος θέλετε να συνδυάσετε το road trip με την πεζοπορία, έχετε κατά νου ότι η Κέρκυρα έχει ανεπτυγμένη πεζοπορική κουλτούρα. Το πιο γνωστό μονοπάτι είναι το Corfu Trail, ένα long trail μήκους περίπου 200 χλμ., που ξεκινάει από το νοτιότερο τμήμα του νησιού (Ασπρόκαβος) και καταλήγει στο βορειότερο (Άγιος Σπυρίδωνας). Αξίζει να κλείσετε το οδοιπορικό σας μαθαίνοντας κάποιες κερκυραϊκές λέξεις: βιατζάρω σημαίνει ταξιδεύω, κόρο είναι η χορωδία, μάρσια το εμβατήριο και Λαμπριά το Πάσχα (περισσότερα στο Κερκυραϊκό Λεξικό 5.000 λέξεων, kerkiraikolexiko.blogspot.com).  

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-5
Ανοιξιάτικος περίπατος στην πόλη της Κέρκυρας. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΔΙΑΜΟΝΗ

Acanthus Blue (3η πάροδος Μητροπολίτου Αθανασίου 13, Κέρκυρα, τηλ. 26610-44059, acanthusblue.com, από 170 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις από 1/4). Μπουτίκ ξενοδοχείο οκτώ δωματίων, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1700.
Casa Verde (Αγίου Νικολάου 2, Κέρκυρα, τηλ. 210-9886886, casa-verde-corfu.com, από 100 ευρώ χωρίς πρωινό). Σε ατμοσφαιρική τοποθεσία, στο καντούνι της συνοικίας Καμπιέλο στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, διαθέτει στούντιο με ονόματα λουλουδιών, όπως το Violetta και το Ortensia. 
Ξενοδοχείο Αρκάδιο (Βλασσοπούλου 2, Κέρκυρα, τηλ. 26610-37670, arcadionhotel.com, από 125 ευρώ το δίκλινο, το πρωινό προσφέρεται με έξτρα χρέωση). Η εξαιρετική τοποθεσία του, ακριβώς πάνω από τη Σπιανάδα, θα σας επιτρέψει να κινηθείτε άνετα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. 
Αρίων (Εμμανουήλ Θεοτόκη 6, Κέρκυρα, τηλ. 26610-37950, arioncorfu.gr, από 72 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Ανακαινισμένο ξενοδοχείο κοντά στο Μον Ρεπό, προσφέρει διαμονή με σύγχρονες ανέσεις σε μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και οικογενειακά δωμάτια.
Rodostamo Hotel & Spa (Κύκνων 3, τηλ. 26614-40300, rodostamo.gr, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Πολυτελές ξενοδοχείο σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Διαθέτει δωμάτια, σουίτες, μπανγκαλόου και βίλες.
Telesilla Hotel (Κοντόκαλι, τηλ. 26610-91822, hoteltelesilla.com, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις από 1/4). Βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με 45 δωμάτια, πισίνα και μια όμορφη βεράντα, ιδανική για να καθίσετε την ώρα που σουρουπώνει.
Mythos apts rentit (Άγιος Στέφανος, τηλ. 6987-939178, mythosaptsrentitcorfu.com, από 42 ευρώ το τρίκλινο, πρωινό με έξτρα χρέωση, κρατήσεις από 1/4). Συγκρότημα με πέντε μεζονέτες και τέσσερα στούντιο που απευθύνεται σε ταξιδιώτες που επιθυμούν να έχουν ως βάση τους τη βόρεια Κέρκυρα. Απέχει 6 χλμ. από τον Αφιώνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή