Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό

Καθολικοί και ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί, ενώ η Ερμούπολη φωταγωγεί τα αρχοντικά της για να υποδεχτεί την Ανάσταση.

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρό το καθολικό στοιχείο στον πληθυσμό της, η Σύρος ζει ένα διαφορετικό Πάσχα, με πολλές πρωτοτυπίες και ιδιαίτερα έθιμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι εδώ ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί, σε μια κίνηση ομοψυχίας και ενότητας. Τη Μεγάλη Τρίτη, στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σύρου, θα ακούσετε τη μεικτή χορωδία ανδρών και γυναικών να ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής. Για την περιφορά του Επιταφίου, αξίζει να βρεθείτε στον καθολικό ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο. Στην Ερμούπολη, οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες εκκλησίες συναντιούνται στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, συνοδεία χορωδίας και φιλαρμονικής. Για την Ανάσταση, κατευθυνθείτε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος, είναι ο μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ναός, δεξιά του λιμανιού. Από αυτόν τον λόφο θα δείτε τα βεγγαλικά να βάφουν τον ουρανό πάνω από την Ερμούπολη.

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό-1
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια. © VISUALHELLAS.GR

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Σύρος προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Η Ερμούπολη, με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά, είναι πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής, ενώ τη δική τους γοητεία έχουν η άλλοτε εργατική γειτονιά της Άνω Σύρου με τα όμορφα ασβεστωμένα σοκάκια και τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), αλλά και η Ποσειδωνία, στον άγριο βορρά, με τις μεγαλοπρεπείς εξοχικές επαύλεις μιας άλλης εποχής. 

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό-2
Παιδιά μοιράζουν λαμπάδες στους δρόμους της Ερμούπολης. © ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Η Ερμούπολη προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό, καφέ και νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και εμπειρίες που θα σας φέρουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία της Σύρου. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (Γεωργίου Παπανδρέου 11, Ερμούπολη, τηλ. 22810-84762, καθημερινά 10.00-15.30 εκτός Τετάρτης, Σάββατο 18.00-20.00). Η περιήγηση στους χώρους του αποτελεί ένα ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο του νησιού και των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό-3
Ερημικά και επιβλητικά τοπία στη βόρεια Σύρο, γύρω από το χωριό Σαν Μιχάλη. © Αλέξανδρος Πετράκης

Για να ανακαλύψετε τη λιγότερο γνωστή βόρεια πλευρά, θα οδηγήσετε μέχρι το χωριό Σαν Μιχάλη, όπου, αν ο καιρός είναι καλός, ανατολικά θα βλέπετε τη Μύκονο και την Τήνο, ενώ δυτικά η θέα του ηλιοβασιλέματος θα σας συνεπάρει. Το νησί διαθέτει επίσης ένα ικανοποιητικό δίκτυο μονοπατιών: αξίζει να ακολουθήσετε τη βατή διαδρομή μιάμισης ώρας που ξεκινά από το Σαν Μιχάλη, περνάει από τον προϊστορικό οικισμό Καστρί και συνεχίζει μέχρι την Παναγιά τη Χαλανδριανή, σημείο με υπέροχη θέα.

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό-4
Στην πλατεία Μιαούλη δεσπόζει το κτίριο του Δημαρχείου, έργο του Tσίλερ. © VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Villa Selena (Μπαμπαγιώτου 1, Ερμούπολη, τηλ. 210-2207686, villaselena-syros.com, από 82 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Συριανό αρχοντικό που μετατράπηκε σε ξενώνα, στην πιο όμορφη συνοικία της Ερμούπολης, τα Βαπόρια. Ξύλινα πατώματα, ζωγραφιστά ταβάνια, τοιχογραφίες, αναπαλαιωμένα έπιπλα του 19ου αιώνα και έργα καλλιτεχνών κοσμούν τους χώρους. Απλά και deluxe δίκλινα δωμάτια με θέα στην πόλη ή στη θάλασσα και σουίτα δύο δωματίων με κρυστάλλινους πολυελαίους και μεγάλο μαρμάρινο μπάνιο με τζακούζι. 
Amare Boutique Suites (Μιλτιάδου 5, Ερμούπολη, τηλ. 22814-08130, amaresyros.gr, από 88 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Στην αριστοκρατική συνοικία των Βαποριών βρίσκεται το τριώροφο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1892 με τις έξι σουίτες. Είναι κατάλληλες για δύο άτομα, αλλά συνδεόμενες με εσωτερική πόρτα μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες παρέες ή οικογένειες. 
Times Elegant Rooms (Αφροδίτης & Θερμοπυλών, Ερμούπολη, τηλ. 6937-312651, timessyros.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Το μικρό διώροφο κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει ανακαινιστεί ώστε να στεγάζει τρία δωμάτια, φωτεινά, κομψά και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στο ισόγειο η σουίτα των 50 τ.μ. περιλαμβάνει καθιστικό με επιφάνεια εργασίας και ηχομονωμένα παράθυρα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Στον πρώτο όροφο, τα δύο δωμάτια έχουν επίσης ηχομονωμένα παράθυρα και πολλές ανέσεις.
Oiko Mini Suites (Βοκοτοπούλου 5, Ερμούπολη, τηλ. 22810-85572, oikominisuites.gr, από 72 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα χωρίς πρωινό). Μοντέρνες, με λιτές σχεδιαστικές γραμμές, σε τόνους του λευκού, του γκρι και του μαύρου, οι δίκλινες αυτές σουίτες βρίσκονται σε γραφικό στενάκι στο κέντρο της Ερμούπολης. 
Aeolia Boutique Studios & Apartments (Πάροδος Αγίου Γεωργίου 3 – Πλατεία Ηρώων & Αμφιτρίτης 21, Ερμούπολη, τηλ. 22810-86414, 22810-84213, aeoliasyros.gr, από 71 ευρώ το στούντιο για δύο άτομα χωρίς πρωινό). Θα τα βρείτε σε δύο διαφορετικά κτίρια. Το ένα, στην πλατεία Ηρώων, προσφέρει ζεστά και φιλόξενα στούντιο δύο ή τριών ατόμων, πρόσφατα ανακαινισμένα, με έμπνευση από τη φύση και με παλ χρωματισμούς. Διαθέτουν μικρή εξοπλισμένη κουζίνα και μπαλκόνι. Το roof garden του κτιρίου των στούντιο έχει θέα στην Ερμούπολη. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη επάνω γειτονιά της Ερμούπολης, έχουν επιφάνεια 50 τ.μ. και είναι κατάλληλα για τρία ή τέσσερα άτομα. Διαθέτουν ξύλινα πατώματα και σύγχρονες ανέσεις, καθιστικό, κουζίνα και μια μικρή αυλή για τον πρωινό καφέ. 
Hermes Hotel (Πλατεία Κανάρη, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 22810-83011, hermes-syros.com, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Σε εξαιρετική τοποθεσία, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού και με θέα στην Ερμούπολη, το ξενοδοχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο και προσφέρει δωμάτια και σουίτες σε κλασικό στιλ. Πολλά από τα δωμάτια έχουν θέα στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν και δίχωρες σουίτες, ιδανικές για οικογένειες. 
Castro Hotel (Καλομενοπούλου 12, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 22810-83000, castrohotelsyros.com, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μεγαλοπρεπές, πολυτελές και κομψό ξενοδοχείο με ωραίους χώρους, όπως η αυλή-αίθριο όπου λειτουργεί lounge και το κελάρι όπου λειτουργεί εστιατόριο και wine bar. Το κτίριο του 1857 αναστηλώθηκε πλήρως το 2021 και στεγάζει δωμάτια και σουίτες με μοντέρνες, καθαρές γραμμές, λιτό design και απαράμιλλη αισθητική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή