Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο

Από την κοσμοπολίττισα Σκιάθο μέχρι τους χαμηλούς τόνους της Αλοννήσου και τη φυσική ομορφιά της Σκοπέλου, οι Βόρειες Σποράδες έχουν κάτι για όλους

9' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλόννησος

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-1
Νυχτερινή άποψη του Παλιού Χωριού (Χώρα). (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Στην Αλόννησο οι αισθήσεις αφυπνίζονται. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, των καταδύσεων, της φύσης και των εξερευνήσεων, σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, θα αναθεωρήσετε. Ο καταπράσινος όγκος της είναι γεμάτος πεύκα, βελανιδιές, ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια, ενώ το δαντελωτό περίγραμμα της στολίζεται από μικρούς όρμους, κυρίως, με λευκά βότσαλα. Στο νότο βρίσκονται οι περισσότεροι οικισμοί του νησιού και στα ανατολικά οι πιο γνωστές παραλίες. Εξίσου γοητευτικό, το κεντρικό και βόρειο τμήμα της, με πυκνή βλάστηση και βραχώδεις ακτές.  

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-2
Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου στο Πατητήρι αναβιώνει το εσωτερικό μιας παλιάς αγροικίας. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Μικρές και μεγάλες εξερευνήσεις 

Επισκεφθείτε το Παλιό Χωριό (ή Χώρα) με τα πέτρινα σπιτάκια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τα φιδωτά καλντερίμια και την πανοραμική θέα. Όσον αφορά τους άλλους οικισμούς του νησιού, τρεις είναι οι πιο γνωστοί: Το Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τα καφέ, τις ταβέρνες και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου με ναυτικούς χάρτες-αντίκες, παραδοσιακές φορεσιές και το εσωτερικό μιας παλιάς αγροικίας να αναβιώνει στο ισόγειό του. Η Βότση, ήσυχο φυσικό λιμάνι όπου βρίσκουν αγκυροβόλιο πολλές ψαρόβαρκες και η Στενή Βάλα, 10 χλμ. από το λιμάνι, ιδανική βάση για εξορμήσεις στις γύρω ερημικές νησίδες.

Κολυμπήστε στη Χρυσή Μηλιά, τον Άγιο Δημήτριο, τη Μεγάλη Μουρτιά και το Κοκκινόκαστρο. Ανακαλύψτε όμως και τον Γέρακα, στον βορρά, και τα Γυάλια, κάτω από τη Χώρα. Εντελώς διαφορετική εμπειρία προσφέρει μια βουτιά στα νερά της Μπλε σπηλιάς, στα βορειοανατολικά, που θα προσεγγίσετε με εκδρομικό καραβάκι ή δικό σας σκάφος.

Οι περιπατητικές διαδρομές του νησιού είναι επαρκώς σηματοδοτημένες. Οι πιο έμπειροι θα διασχίσετε το φαράγγι της Καστανιάς ή θα πεζοπορήσετε μέχρι την κορυφή του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ οι αρχάριοι θα επιλέξετε μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί στον Λεφτό Γιαλό. Για οδηγούς και ξεναγήσεις, απευθυνθείτε στο Albedo Travel ([email protected], τηλ. 24240-65805).

Το σπίτι της Monachus

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων δημιουργήθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της φώκιας Monachus monachus και σπάνιων θαλάσσιων πτηνών. Είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης (2.220 τ.χλμ.) και σημαντικός βιότοπος με αυστηρούς όρους λειτουργίας. Περιλαμβάνει την Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες. Πυρήνας του Πάρκου είναι η νήσος Πιπέρι, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων. Για πληροφορίες, τηλ. 24240-66378, alonissos-park.gr. 

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-3
Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου στην Περιστέρα θα δείτε τους αμφορείς κρασιού, που μετέφερε το σκάφος της Κλασικής Εποχής που βυθίστηκε εκεί. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Θησαυροί της θάλασσας  

Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου στην Περιστέρα η ξενάγηση στον «Παρθενώνα των Ναυαγίων» γίνεται με κατάδυση σε βάθος 30 μέτρων. Οι δύτες-επισκέπτες κολυμπούν πάνω από τα απομεινάρια του βυθισμένους σκάφους της Κλασικής Εποχής (425 π.Χ.-420 π.Χ.) που μετέφερε αμφορείς με κρασί. Πληροφορίες στο κέντρο ενημέρωσης, τηλ. 24240-66502, ή στα καταδυτικά κέντρα Alonissos Seacolours Dive Center (alonissos-seacolours.gr), Alonissos Triton Dive Center (bestdivingingreece.com), Ikion Diving Center Alonissos (ikiondiving.gr). 

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-4
Στριφτή τυρόπιτα-χορτόπιτα Αλοννήσου. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Φαγητό

Το εστιατορικό ύφος έχει αρχίσει να αλλάζει σε αυτό το απομακρυσμένο νησί των Σποράδων με τις παραδοσιακές γεύσεις να δίνουν τη θέση τους σε αναπάντεχες γαστρονομικές εμπειρίες. Το bar-restaurant Dolopes (τηλ. 24240-66237), στον Λεφτό Γιαλό, σερβίρει κυρίως μεσογειακή κουζίνα συνοδεία δροσερών κοκτέιλ. Στο φιλόξενο και γραφικό Παρά θιν Αλός (τηλ. 24240-66029), στο Τζώρτζη Γιαλό, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, θα ευχαριστηθείτε καλομαγειρεμένα πιάτα και ευγενικό σέρβις. Στο ψαρολίμανο της Στένης Βάλας, στο Tassia’s Cooking (τηλ. 24240-65545), ζητήστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά στριφτάρια, την τοπική εκδοχή τυρόπιτας. Στην πλακόστρωτη βεράντα του γλυκοπωλείου-piano bar Hayiati (24240-66244) στη Χώρα δοκιμάστε λουκουμάδες με μέλι και γαλατόπιτα Αλοννήσου ή ένα ποτό απολαμβάνοντας όμορφες μουσικές από τα σχήματα που φιλοξενεί. Αγοράσετε οπωσδήποτε αμυγδαλωτά, τόνο Αλοννήσου και άλλα προϊόντα του νησιού από το κατάστημα του Αγροτουριστικού Συλλόγου Γυναικών Αλοννήσου στο Πατητήρι (τηλ. 24240-66270).

*H Aλόννησος απέχει από τον Βόλο 3-5 ώρες ακτοπλοϊκώς. 

Σκιάθος

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-5
Οι Κουκουναριές είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

To νησί των δυο λογοτεχνών, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, συνδυάζει τα μαγευτικά πευκόφυτα τοπία με τις χρυσές αμμουδιές και μια ατμόσφαιρα κοσμοπολιτισμού. Είναι όμως από τα πιο ξακουστά μέρη στην Ευρώπη για παρακολούθηση προσγείωσης-απογείωσης πτήσεων (planespotting), αφού τα αεροσκάφη εδώ πετούν πάρα πολύ χαμηλά, αλλά και ο τόπος όπου υφάνθηκε το 1807 η πρώτη ελληνική σημαία, στον παραδοσιακό αργαλειό της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Παπαδιαμάντη (Σκιάθος, τηλ. 24270-23843), που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, για να γνωρίσετε καλύτερα την βίο και τα έργα του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων». Στο Σκιαθίτικο Σπίτι (Σκιάθος, τηλ. 24270-21334) του 1910, με τα μεγάλα πιθάρια και τη μυλόπετρα του ελαιοτριβείου στην αυλή, θα δείτε πώς ζούσαν οι ντόπιοι τον περασμένο αιώνα, ενώ στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης (Σκιάθος, τηλ. 24270 23504) θα δείτε από ναυπηγικά εργαλεία μέχρι πίνακες ζωγραφικής ιστιοφόρων. Βάλτε στο πρόγραμμα και μια βόλτα στα απομεινάρια του Κάστρου του 14ου αιώνα για τη συναρπαστική θέα στα Καστρονήσια.

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-6
Χτισμένη ανάμεσα σε λόφους, η Χώρα κλέβει τις εντυπώσεις με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα στενά σοκάκια. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Καταδύσεις, πεζοπορία, γιόγκα και άλλα 

Η θάλασσα της Σκιάθου δεν έχει μεγάλα βάθη ούτε πολλά ρεύματα, άρα ενδείκνυται και για καταδύσεις αρχάριων. Ο Παναγιώτης Βιολέτας στο Skiathos Diving-Center (τηλ. 6977-081444) οργανώνει υποθαλάσσιες εξερευνήσεις κυρίως  γύρω από τα νησάκια Άρκος και Ρέπι, οι οποίες περιλαμβάνουν ωραίους υφάλους και εντυπωσιακούς τοίχους με κοράλλια και Ποσειδωνίες. Επίσης, η Κυριακή Κανταράκια (τηλ. 6982-107202) συνδυάζει πεζοπορία με γιόγκα ή πιλάτες στην παραλία σε ομάδες μέχρι 12 ατόμων. Μια συνηθισμένη διαδρομή, διάρκειας τριών ωρών και απόστασης 7 χιλιομέτρων, ξεκινάει από τη στάση «23» κοντά στις Κουκουναριές και καταλήγει στην παραλία Μαντράκι. Αν ζητάτε μια ασυνήθιστη εμπειρία, απευθυνθείτε στη Ράνια Σταμέλου (τηλ. 6975-785595) για να γίνετε μελισσοκόμοι για μια ημέρα. Μαζί με τον σύζυγό της θα σας δώσουν γάντια, μάσκα και καπνιστήρι, θα σας ξεναγήσουν στα μελίσσια τους και θα σας μάθουν τον κύκλο ζωής της μέλισσας στο επισκέψιμο μελισσοκομείο τους στη βόρεια πλευρά. Ανάλογα με την εποχή, παράγουν μέλι ερείκης, πεύκου, κουμαριάς και ανθέων.

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-7
Το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Όλες οι αποχρώσεις του μπλε 

Με περισσότερες από 60 παραλίες, η επιλογή είναι δύσκολη. Τοπικά εκδρομικά γραφεία οργανώνουν τον γύρο του νησιού με σκάφος: θα τραβήξετε φωτογραφίες στη σπηλιά της Φόνισσας, θα απολαύσετε τα τιρκουάζ νερά στην παραλία-σταρ Λαλάρια και θα βουτήξετε στο νησάκι Τσουγκριάς. Υπολογίστε περίπου 8 ώρες. Η πιο διαφημισμένη παραλία είναι οι Κουκουναριές, μια πεταλωτή αμμουδιά όπου τα πεύκα φτάνουν στη θάλασσα. Πίσω από το πυκνό δάσος βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Στροφυλιάς, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και έχει ανακηρυχθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Συγκεντρώνει ερωδιούς, κορμοράνους, πολλά σπάνια είδη πουλιών και νεροχελώνες. Στο βορειοδυτικό μέρος, η Μικρή Ασέληνος με χοντρή άμμο κρύβεται σε έναν μικρό όρμο και περιβάλλεται από βραχώδεις σχηματισμούς. Κοντά στην παραλία βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικονίστρας ή Κουνίστρας του 17ου αιώνα, πολιούχου του νησιού.

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-8
Στο Άνθος του Γιαλού για σκιαθίτικα γλυκά. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Αξέχαστες γεύσεις 

Στο οινοποιείο του Παρίσση (Προφήτης Ηλίας, τηλ. 6987-728440) καλλιεργούν μόνο ελληνικές ποικιλίες και προσφέρουν οινογευσίες από Μάιο έως τον Οκτώβριο. Για τοπικά γλυκά, όπως τα χαϊμαλιά, δηλαδή τηγανητή ζύμη σε σχήμα πουγκιού με γέμιση από καρύδι, μέλι, κ.ά., επισκεφθείτε το Άνθος του Γιαλού (Σκιάθος, τηλ. 6976-795208). Στην ψαροταβέρνα Αμφιλύκη (Σκιάθος, τηλ. 24270-22839), με υπέροχη θέα στα νησιά Τσουγκριάς και Τσουγκριάκι, θα δοκιμάσετε από καραβίδες και αστακούς μέχρι φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά. Στο Καλό Πηγάδι (Σκιάθος, τηλ. 24270-23112) θα παραγγείλετε γαριδοκεφτέδες, λυράκια -τα σκιαθίτικα κολοκυθάκια- και τουνάκι ψητό. Για φαγητό δίπλα στη θάλασσα, ο Ταρσανάς (Κεχριές, τηλ. 6977-259325) είναι ένα γαλήνιο beach bar στις εκβολές ενός μικρού ποταμού που στο μενού του ξεχωρίζουν οι μακαρονάδες με θαλασσινά. Ακόμη, στο ξεχασμένο από τον χρόνο Διαμάντι (Κουτσούρι, τηλ. 6982-027468), με τα τραπέζια πάνω στην άμμο, θα απολαύσετε τοπική και μεσογειακή κουζίνα.

Η Σκιάθος απέχει ακτοπλοϊκώς από τον Βόλο 1 1/2 με 2 1/2 ώρες, ανάλογα με το δρομολόγιο. 

Σκόπελος

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-9
Για να φτάσετε στο εκκλησάκι του Άη-Γιάννη στο Καστρί, θα ανεβείτε μια σκάλα λαξευμένη πάνω στον βράχο, ύψους 100 μέτρων. (Φωτογραφία: Γιάννης-Τσουμέτης)

To δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων καλύπτεται σχεδόν 70% από πυκνό πευκοδάσος και η Χώρα του είναι χαρακτηρισμένη από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός, λόγω της αρχιτεκτονικής της. Παρότι απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Mamma Mia!» (2008), δεν έχει κορεστεί από τον υπερτουρισμό ούτε έχει αλλοιωθεί, με εξαίρεση ίσως τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ακτών με ξαπλώστρες. Από την πανοραμική θέα στο Ενετικό κάστρο, που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, μέχρι τον γραφικό φάρο στο ακρωτήρι Γουρούνι και την εκκλησία του Αη-Γιάννη στο Καστρί, εναλλάσσονται τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-10
Η παραλία Μηλιά έχει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Δραστηριότητες στη φύση 

Γνωρίστε τα μονοπάτια και τις κρυφές ομορφιές του νησιού με την ομάδα «Skopelos Trails» (τηλ. 6945-249328), νοικιάστε ποδήλατο και εξοπλισμό από το «Skopelos Cycling» (τηλ. 24240-22398), που οργανώνει μέχρι και νυχτερινές βόλτες, και εξερευνήστε τον πλούσιο βυθό με το «Skopelos Dive Center» (τηλ. 6940-44 000): στις υποθαλάσσιες εκπλήξεις ξεχωρίζει το ναυάγιο «Χριστόφορος» σε βάθος 30 μέτρων. Η ομάδα του «Skopelos Experience» (τηλ. 6937-06825), μαγειρεύει street food με ντόπια υλικά και διοργανώνει παιχνίδια δεξιοτήτων σε ένα αγρόκτημα-πολυχώρο στο Δίτροπο με κατσικάκια, γαϊδουράκια, αιώρες και πάγκους για πικ-νικ.

Αξέχαστες βουτιές 

Για κολύμπι και ηλιοθεραπεία οι επιλογές είναι πολλές. Στη βραχώδη ακτή Αμάραντος θα χαρείτε τη γαλήνια ησυχία, στην εξωτική οργανωμένη παραλία της Μηλιάς θα μείνετε ως αργά για να δείτε το ηλιοβασίλεμα, ενώ στο Νέο Κλήμα θα νιώσετε κοσμοπολίτες στο beach bar «Paraiso» (τηλ. 6948-498668) με τις αναπαυτικές ξαπλώστρες και τα δροσιστικά smoothies. Οι γυμνιστές αγαπούν τα τιρκουάζ νερά του Βελανιού.  

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-11
Η ιστορία του Rodios Pottery μετράει 120 χρόνια κεραμικής. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Με καλλιτεχνική διάθεση 

Για 8η χρονιά η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» διοργανώνει στις αρχές Ιουλίου το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Διαμαντής Παλαιολόγος (dancefestivalgr.gr) στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο. Στην τριήμερη γιορτή με τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν περίπου 600 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός σύλλογος Σκοπέλου πραγματοποιεί το φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενείται και το Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα (14-15 Ιουλίου). Σημαντικό αποτύπωμα έχει και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους SIFFY (skopelossiffy.com), με χρηματοδότη και διοργανωτή το Ίδρυμα Τεχνών Σκοπέλου SkopArt. Στο παραδοσιακό εργαστήρι κεραμικής Rodios Pottery (Χώρα, τηλ. 24240-22779), μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα αγγειοπλαστικής σε τροχό. Μεγάλη ιστορία έχει και η οικογένεια Μπουνταλά, η οποία μετρά επτά γενιές ναυπηγών καραβομαραγκών. Σήμερα, με κλειστούς τους ταρσανάδες, αξιοποιούν τις τεχνικές της ναυπηγικής για να δημιουργήσουν από σκοπελίτικο ξύλο καρυδιάς πιστά αντίγραφα ιστιοφόρων σε μικρή κλίμακα. Επισκεφθείτε το εργαστήρι τους (Χώρα, τηλ. 6981-039495) και μάθετε από τη Ρηγίνα τα μυστικά της μικροναυπηγικής. 

Βόρειες Σποράδες: Αξέχαστες εμπειρίες σε καταπράσινο φόντο-12
Η οικογένεια Σταματάκη στο εστιατόριο Αγνάντι μαγειρεύει από το 1953 τοπική κουζίνα με αγνά υλικά. (Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης)

Τοπικές νοστιμιές 

Από τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Γλώσσας (τηλ. 24240-33224), που ιδρύθηκε το 1999, θα προμηθευτείτε σκοπελίτικη τυρόπιτα με ντόπιο τυρί και αμυγδαλωτά. Για βιολογικά δαμάσκηνα θα απευθυνθείτε στο Κτήμα Γρυπιώτη (Καλόγερος, τηλ. 6947-402221) και για βιολογικό μέλι στο Κτήμα Σταματίου (Έλιος, τηλ. 24240-33845), που φέτος κλείνει 70 χρόνια, ενώ στο επισκέψιμο ελαιοτριβείο της οικογένειας Αντωνίου (Γλώσσα, τηλ. 24240-33517) θα ξεναγηθείτε στο μουσείο με τους παλιούς μύλους και θα αγοράσετε λάδι. Στο εστιατόριο Αγνάντι (Γλώσσα, τηλ. 24240-33076) η οικογένεια Σταματάκη από το 1953 μαγειρεύει σπιτικά με εποχικά και ντόπια υλικά, όπως το χοιρινό με πιπεριές, μυρωδικά και δαμάσκηνα. Την ψαροταβέρνα Κοράλι (Αγνώντας, τηλ. 24240-22407), με τα τραπεζάκια στην ακροθαλασσιά, θα την προτιμήσετε για την ξακουστή μακαρονάδα της και το τσιπουράδικο του Καπετάν Σπύρου (Νέο Κλήμα, τηλ. 24240-27910) για κλασικούς θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκα ψάρια, αφού ο ίδιος είναι ψαράς. Τσουγκρίστε τα ποτήρια σας με σκοπελίτικη μπίρα «SPIRA».

Η Σκόπελος απέχει από τον Βόλο 3-4 ώρες ακτοπλοϊκώς, ανάλογα με το δρομολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή