Mήπως πάμε έξω φέτος; 36 ώρες στο Σπλιτ της Κροατίας

Mήπως πάμε έξω φέτος; 36 ώρες στο Σπλιτ της Κροατίας

Για πάνω από 20 χρόνια, ο Άλεξ Κρεβάρ, τακτικός συνεργάτης των New York Times, γράφει για την Κροατία, και το city break στο παραθαλάσσιο Σπλιτ που μας προτείνει «κουβαλά» όλη την εμπειρία του

12' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εύκολο να ερωτευτείς το Σπλιτ, τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας, που αναπτύχθηκε γύρω το παλάτι που είχε κατασκευαστεί για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό, 17 αιώνες πριν. Με την πρόσφατη ένταξη της χώρας στις ζώνες του ευρώ και της Συνθήκης Σένγκεν, είναι ακόμα πιο πιο εύκολο να την επισκεφθείς (από την Αθήνα μια σύντομη πτήση) και να γοητευθείς από την ιστορία και τα μνημεία διαφορετικών εποχών που υπάρχουν διάσπαρτα εδώ. Ωστόσο, αυτό που θα διαπιστώσει γρήγορα κάθε επισκέπτης, είναι ότι η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Δαλματίας -όπως είναι γνωστή η νότια ακτή της Κροατίας- δεν είναι ένα μουσειακό έκθεμα κλεισμένο σε μια γυάλινη προθήκη. Είναι εξίσου μια σικ παραλιακή πόλη της Αδριατικής, ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος και ένα λιμάνι, διατηρεί τις παραδόσεις της και γεμίζει τις μπαταρίες της απολαμβάνοντας χωρίς βιασύνη γεύματα θαλασσινών και νύχτες γεμάτες κρασί. «Είμαστε άψογοι οικοδεσπότες,» λέει ο Ivica Puljak, ένας καθηγητής μοριακής φυσικής που εξελέγη δήμαρχος το 2022. «Αλλά η προτεραιότητά μας είναι το Σπλιτ να παραμείνει ένα ζωντανό κέντρο για τους συμπολίτες μας.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

6 μ.μ. | Κολύμπι πριν από το δείπνο

Η παραλία Bacvice, πέντε λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι των φεριμπότ, πήρε το όνομά της από τα βαρέλια κρασιού που ξεφορτώνονταν εδώ λόγω του ρηχού, αμμώδους βυθού της (μια από τις εξαιρέσεις στον κανόνα των Κροατικών ακτών, που είναι κατά κύριο λόγο βραχώδεις). Η ίδια αμμουδιά είναι διάσημη επειδή εδώ «γεννήθηκε» το picigin, ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες στέκονται μέχρι τα γόνατα στο νερό και πετούν με ένα κτύπημα τις παλάμης ένα μπαλάκι 10 εκατοστών, ώστε να μην πέσει στο νερό. Αφού κάνετε τις βουτιές σας, περπατήστε 10 λεπτά κατά μήκος της ακτής για να φτάσετε στο Dvor, ένα εστιατόριο με βεράντες που «βλέπουν» στη θάλασσα. Ξεκινήστε με το «κανελόνι» τόνου (γύρω στα 16 ευρώ) — ρολά καρπάτσιο τόνου γεμιστά με φουά γκρά — και ένα ποτήρι vugava (γύρω στα 6 ευρώ), λευκό κρασί από το νησί Vis. Στη συνέχεια, δοκιμάστε μια κρεατική σπεσιαλιτέ τους, το καρέ με παϊδάκια αρνιού που σερβίρεται με ψητές πατάτες και κρέμα δενδρολίβανου (γύρω στα 25 ευρώ).

9:30 μ.μ. | Αλλάξτε ρυθμό

Για τους «Σπλιτσάνι» (όπως αποκαλούνται οι ντόπιοι), αλκοόλ συνήθως σημαίνει κρασί, “ρακίζα” (τοπική ρακή) ή μπύρα. Το Bar Sistema, ένα στέκι για κοκτέιλ λίγα βήματα από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, πρωτοτύπησε. Με το που θα διαβείτε την είσοδο, θα εντυπωσιαστείτε από τα φωτιζόμενα ράφια της κάβας του, ύψους έξι μέτρων και γεμάτα με φιάλες. Ο ιδιοκτήτης, ο Anteo Ivanisevic, ένας ντόπιος που έμαθε την τέχνη του κοκτέιλ στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ζηλανδία, φτιάχνει ποτά χρησιμοποιώντας συνταγές τοπικής εμπνεύσεως: ένα διάσημο κοκτέιλ του, το Solstice (9.95 ευρώ), είναι ένα μείγμα από amaro, μύρτιλο, cranberry, λεμονοθυμάρι και teranino, ένα λικέρ φτιαγμένο από μια κόκκινη ποικιλία σταφυλιού της Κροατίας που ονομάζεται teran. Ολοκληρώστε τη βραδινή βόλτα με κανα-δυο ποτηράκια ποτήρια τραβάριτσα (2.10 ευρώ), μια δαλματική ρακή με βότανα, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα από την Teraca Vidilica, μια ευρύχωρη βεράντα στις ανατολικές πλαγιές της χερσονήσου Marjan.

ΣΑΒΒΑΤΟ

8:30 π.μ. | Ξυπνήστε με τους πωλητές

Η Riva, η παραθαλάσσια προμενάδα, είναι γεμάτη από καφετέριες (ένας espresso κοστίζει περίπου 1.5 ευρώ) και με τη σειρά τους αυτές γεμίζουν από το fashion crowd της πόλης. Στο ανατολικό της άκρο βρίσκεται η υπαίθρια αγορά τροφίμων Pazar, που καταλαμβάνει έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου και είναι ανοιχτή καθημερινά. Από τους πάγκους της θα προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, καρύδια, μέλι, δαλματικό ελαιόλαδο και άλλα πολλά. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το δυτικό άκρο της προμενάδας και τη Ribarnica, την ψαραγορά (επίσης ανοιχτή κάθε μέρα), όπου όλοι οι θησαυροί της Αδριατικής απλώνονται σε πέτρινους πάγκους με πάγο: αστραφτερά λαβράκια, γαρίδες, αστακούς και λογιών λογιών όστρακα. Αν σας έχει πιάσει λιγούρα, κάντε μια στάση και στο εξαιρετικό αρτοπωλείο Kruscic, όπου αρτοποιήματα και ρουστίκ γλυκίσματα όπως το στρούντελ με κεράσι (2.40 ευρώ) φτιάχνονται με οργανικό αλεύρι ολικής άλεσης.

Mήπως πάμε έξω φέτος; 36 ώρες στο Σπλιτ της Κροατίας-1
Το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δομνίου.

10 π.μ. | Περπατήστε μέσα σε ένα παλάτι

Το Παλάτι του Διοκλητιανού, που ουσιαστικά καταλαμβάνει τη μισή Παλιά Πόλη του Σπλιτ, είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα έκτασης 30,000 τετραγωνικών μέτρων, φτιαγμένο από μάρμαρο και ασβεστόλιθο, που ολοκληρώθηκε το 305 μ.Χ. για να περάσει εκεί τα τελευταία του χρόνια ο Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ενταγμένο στην Πολιτιστική Κληρονομιά της  UNESCO από το 1979, είναι το ολοζώντανο κέντρο της πόλης, όπου οι ντόπιοι κάνουν τα ψώνια τους και τις καθημερινές δουλειές τους ή απλά συναντιούνται για καφέ. Η είσοδος στο παλάτι είναι δωρεάν, με χρέωση για συγκεκριμένα αξιοθέατα. Προσλάβετε έναν ξεναγό (περίπου 50 ευρώ την ώρα), και προετοιμαστείτε για ένα εντατικό μάθημα ιστορίας! Στα highlights συγκαταλέγονται Αιγυπτιακές σφίγγες 3,500 ετών από τη συλλογή του Αυτοκράτορα, η θέα από το ύψους 65 μέτρων καμπαναριό του Καθεδρικού του Αγίου Δομνίου (7 ευρώ), τα τέλεια διατηρημένα υπόγεια (7 ευρώ) και ο Ναός του Δία, αφιερωμένος στον πρώτο τη τάξει θεό της αρχαιότητας, που μετατράπηκε σε βαπτιστήριο τον 7ο αιώνα (3 ευρώ). «Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο απίθανο είναι αυτό το δημιούργημα,” μου λέει ο οδηγός και ιστορικός Dino Ivancic. «Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι ζούμε μέσα σε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.»

Μεσημέρι | Φάτε εκεί που τρώνε οι ντόπιοι

Οι ντόπιοι ξέρουν: Για να φάτε καλά, διαλέξτε μέρη που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Η Villa Spiza, 100 μέτρα πόδια από τη Σιδερένια Πύλη του παλατιού, είναι ένα τέτοιο. Το εστιατόριο, που δέχεται μόνο μετρητά και δεν κάνει κρατήσεις, διαθέτει δύο «σπιτίσιες» τραπεζαρίες με πέτρινους τοίχους και ξύλινα δοκάρια στην οροφή. Επίσης, δεν έχει καταψύκτη, επομένως τα υλικά είναι μόνο της ημέρας. Ξεκινήστε με τα μαύρα μύδια (12 ευρώ), μαγειρεμένα με κρασί, σκόρδο και ελαιόλαδο. Συνεχίστε με ένα ποτήρι κόκκινο plavac mali (3.10 ευρώ), μια δαλματική ποικιλία σταφυλιών, και τα αργοψημένα μάγουλα βοδινού με νιόκι (20 ευρώ). Το γεύμα δεν τελειώνει χωρίς το σοκολατένιο κέικ με ganache (5 ευρώ).

1 μ.μ. | Περιηγηθείτε στην τέχνη

Ένα λεπτό με τα πόδια από την Βόρεια Χρυσή Πύλη του παλατιού και το 8,5 μέτρων άγαλμα του μεσαιωνικού επισκόπου Grgur Ninski, που δημιούργησε ο Κροάτης γλύπτης Ivan Mestrovic, το Μουσείο Καλών Τεχνών (είσοδος 5 ευρώ) είναι ένα ήσυχο καταφύγιο από το βουητό του λαβύρινθου του κέντρου του Σπλιτ. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 5.000 έργα από Κροάτες και άλλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αξίζει την προσοχή σας η συλλογή μοντέρνας τέχνης (συμπεριλαμβανομένων γλυπτών από τον Mestrovic) και οι αφηρημένοι πίνακες ζωγραφικής του Edo Murtic. Πριν επιστρέψετε στη «δράση» της πόλης, χαλαρώστε με έναν καπουτσίνο (περίπου 1,85 ευρώ) στην βεράντα του καφέ του μουσείου, που έχει θέα στους τοίχους του παλατιού.

2:30 μ.μ. | Πάρτε το Split στο σπίτι

Η Nadalina είναι ένα σολοκατοπωλείο στην «καρδιά» του παλατιού, το οποίο άνοιξε ο Marinko Biskic, ένας punk rocker που έγινε ένας από τους πρώτους «από τον κόκκο στο ράφι» παραγωγούς σοκολάτας στην Κροατία. Θα βρείτε μπάρες (3 ευρώ) με κόκκους κακάο από τη Μαδαγασκάρη, τη Βολιβία και την Κούβα, που ψήνονται επί τόπου. Με το που στρίψετε στη γωνία θα συναντήσετε το Uje Oil Bar, ένα ενδιαφέρον ντελικατέσεν με εξαιρετικά επιλεγμένα προϊόντα – μπορείτε να δοκιμάσετε, να ψωνίσετε βεβαίως, αλλά και να καθίσετε για φαγητό. Μερικά από τα best seller του είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το νησί Brac (η φιάλη 500 ml στα 36,50 ευρώ) και η μαρμελάδα απποξηραμένου σύκου (περίπου 3,50 ευρώ). Λίγο πιο κάτω, κοντά στην οδό Marmontova όπου βρίσκονται πολλές μπουτικ μόδας, θα συναντήσετε το Break Time, ένα εργαστήριο που φτιάχνει και πουλά βραχιολάκια από ναυτικό σχοινί (περίπου 35 ευρώ) με διάφορα σχέδια, κουμπώματα και δυνατότητες χάραξης.

3:30 μ.μ. | Ιστοπλοϊα στην Αδριατική

Το παλάτι άρχισε να χτίζεται το 295 μ.Χ. και η τοποθεσία του δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η στρατηγική θέση του φρουρίου Κλίς, και της Σαλόνα, μιας πρώην ρωμαϊκής πόλης που είναι πλέον ερειπωμένη, βορειοανατολικά του Σπλιτ, προσέφερε προστασία από τον ορεινό βορρά. Η θάλασσα, η οποία αρχικά έφτανε στο ίδιο το παλάτι, προστάτευε τη νότια πτέρυγα με τη Χάλκινη Πύλη, ενώ η πλοήγηση ανάμεσα στα κοντινά νησιά που αποτελούν φυσικά φράγματα, απαιτούσε εξαιρετική ναυτοσύνη. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορική σημασία της θάλασσας (και να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες), κάντε κράτηση για μια ιδιωτική ιστιοπλοϊκή εξόρμηση με τους βετεράνους του γραφείου AndAdventure (από 500 ευρώ για έως έξι άτομα και για περίπου τέσσερις ώρες). Το σκάφος αναχωρεί από το λιμάνι και στην τιμή περιλαμβάνεται κρασί, τυρί και προσούτο.

Mήπως πάμε έξω φέτος; 36 ώρες στο Σπλιτ της Κροατίας-2
Βόλτα με το σκάφος στην Αδριατική, με αφετηρία το λιμάνι του Σπλιτ.

7:30 p.m. | Απ’ τα χέρια της σεφ

Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να …χωνέψετε την ιστορία και να βιώσετε τη φιλοξενία του Σπλιτ, είναι τρώγοντας! Πιο συγκεκριμένα, παίρνοντας μέρος σε ένα από τα ιδιωτικά «Τραπέζια της Σεφ» Jolanda Vitaljic, που είναι επίσης πιστοποιημένη ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής (από 790 ευρώ για παρέες τεσσάρων έως έξι ατόμων). Πρόκειται για μια τρίωρη εμπειρία που συνδυάζει τη γαστρονομία με την αφήγηση, σε έναν ιδιαίτερο χώρο με ανοικτή κουζίνα και τραπεζαρία, 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Θα παρακολουθείτε τα εδέσματα να φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σας, θα δοκιμάζετε και θα ακούτε τη Vitaljic να αποκαλύπτει μικρά μυστικά της τοπικής κουζίνας, όπως π.χ. για την εξαιρετικά γευστική κάπαρη που φυτρώνει σε θάμνους κοντά στην Ασημένια Πύλη του παλατιού. Το μενού περιλαμβάνει περί τα 10 πιάτα που συνδυάζονται με κρασί ή απεριτίφ, όπως σπιτικά ζυμαρικά με μανιτάρια και τοπικά βότανα, τυρί που παλιώνει παραδοσιακά σε προβιά, ψητό λευκό ψάρι και πορτοκαλόπιτα με χαρούπι και αμύγδαλα. (Στείλτε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Instagram για κράτηση.)

10:30 μ.μ. | Βρείτε τον ρυθμό σας

Κρυμμένο ανάμεσα σε βίλες αρ-νουβό αρχιτεκτονικής, πέρα από τα μεσαιωνικά τείχη που οριοθετούν το βόρειο άκρο του κέντρου, το Soul, ένα νέο μπιστρό-lounge με finger food, βραδιές D.J. και ένα όμορφο αίθριο, προσφέρει την ιδανική μετάβαση από το δείπνο στο πάρτι. Κροατικά κρασιά και κραφτ μπίρες από την κοντινή ζυθοποιία Familia σερβίρονται και σε ποτήρι (περίπου 4,50 ευρώ). Για αρχή, δοκιμάστε ένα ποτήρι posip, ένα λευκό κρασί από το νησί Korcula (3,30 ευρώ). Αργότερα, κατευθυνθείτε στο Baraka BBQ & Brew Bar (είσοδος δωρεάν) για να ακούσετε ζωντανή ροκ και μπλουζ μουσική σε έναν αρκούντως «ροκ» χώρο, όπου ο ένας τοίχος καλύπτεται από κρεμασμένες κιθάρες και ο άλλος από μια τεράστια αμερικανική σημαία φτιαγμένη από αλυσίδες. Παραγγείλτε την American pale ale (3,60 ευρώ το μισό λίτρο) από την τοπική ζυθοποιία Tap B και βρείτε τον ρυθμό σας.

ΚΥΡΙΑΚΗ

10 π.μ. | Επισκεφθείτε τη βίλα ενός καλλιτέχνη

Στη νότια πλευρά της χερσονήσου Marjan, 20 λεπτά με τα πόδια δυτικά από το κέντρο, το Μουσείο Mestrovic (εισιτήριο 12 ευρώ) στεγάζεται σε μια εντυπωσιακή έπαυλη που χτίστηκε από τον γλύπτη Ivan Mestrovic, ίσως τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της Κροατίας. Ο Mestrovic, που μεγάλωσε φτωχός στην αγροτική ενδοχώρα της Δαλματίας και πέθανε το 1962, ολοκλήρωσε την κατασκευή της βίλας το 1939, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει άρον άρον την ιδιοκτησία, που προοριζόταν για θερινή του κατοικία και εργαστήριο. Σήμερα, τα ευρύχωρα δωμάτια είναι γεμάτα με σχέδια, επιστολές και πολλά από τα καλύτερα έργα του δημιουργού, τόσο τα ζωγραφικά, όσο και τα χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμα γλυπτά  του από μπρούντζο, μάρμαρο και ξύλο, τα οποία είχε εκθειάσει ο Γάλλος μετρ Αύγουστος Ροντέν.

Μεσημέρι | Διάλειμμα για brunch

Οι Δαλμάτιοι δεν είναι τύποι που τρώνε πρωινό. Έπιαναν δουλειά από πολύ νωρίς,   για να αποφύγουν τη ζέστη, και μετά μαζεύονταν οικογενειακά για ένα γεύμα τύπου brunch που ονομάζεται marenda. Το Dujkin Dvor, μια konoba (ταβέρνα) με βεράντα που βλέπει στο Matejuska, το ψαρολίμανο στην άκρη της συνοικίας Varos, σερβίρει κλασικά πιάτα marenda, συνήθως βραστά. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε ενέργεια, παραγγείλτε brujet, μια πλούσια σούπα φτιαγμένη με μπακαλιάρο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, κρασί και ντομάτες, που σερβίρεται με πολέντα (20 ευρώ). Στη συνέχεια, για να …κάψετε το brunch, ανεβείτε τα σκαλοπάτια που υψώνονται εκεί απ’ έξω προς και οδηγούν στον «παράδεισο» του προστατευόμενου δάσους της χερσονήσου, που έχει έκταση 3,000 στρεμμάτων και δικαίως αποκαλείται «ο πνεύμονας της πόλης». Από την κορυφή, στρέφοντας το βλέμμα δυτικά, θα δείτε την ιστορική κωμόπολη Trogir, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και τα νησιά Ciovo και Solta.

2 μ.μ. | Γυρίστε το κλειδί

Για μια ευρύτερη προοπτική της ιστορίας και της εξέλιξης του Σπλιτ, επιβιβαστείτε στο τοπικό λεωφορείο 22 (3 ευρώ) για να διανύσετε μια απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα και το φρούριο Klis (εισιτήρια, 10 ευρώ), που είναι χωμένο σε ένα φαράγγι ανάμεσα στα βουνά Kozjak και Mosor, που πλαισιώνουν την ευάλωτη πλευρά του Σπλιτ. Το φρούριο χτιζόταν και ξαναχτιζόταν για περισσότερα από 2.000 χρόνια, καθώς ο έλεγχος αυτής της στρατηγικής θέσης, που θεωρείτο «κλειδί της Δαλματίας» άλλαζε χέρια μεταξύ στους Ιλλυριών, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Οθωμανών, Βενετών και Κροατών. Στον δρόμο της επιστροφής, σταματήστε στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλόνας (8 ευρώ), που κάποτε ήταν μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Εκεί θα περπατήσετε σε μια έκταση 90 στρεμμάτων, ανάμεσα σε σαρκοφάγους, ψηφιδωτά και το αμφιθέατρο. Παρατηρήστε, στον ορίζοντα, το υδραγωγείο 9 (!) χιλιομέτρων που χτίστηκε για το Παλάτι του Διοκλητιανού και εξακολουθεί να τροφοδοτεί το Σπλιτ με νερό.

ΚΥΡΙΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

Η Riva, που αποκαλείται το «σαλόνι» του Σπλιτ, είναι η παραλιακή πομενάδα της πόλης και ένας εξαιρετικό μέρος για να πίνετε καφέ και να χαζεύετε κόσμο.

Το Παλάτι του Διοκλητιανού χτίστηκε μεταξύ 295 και 305 μ.Χ. για τον τέως Ρωμαίο αυτοκράτορα. Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα ακόμα αποτελεί τον πυρήνα της παλιάς πόλης του Σπλιτ.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών, λίγο έξω από την Χρυσή Πύλη, παρουσιάζει έργα από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η Γκαλερί Mestrovic στεγάζει το έργο του γλύπτη Ivan Mestrovic, σε μια αχανή θερινή έπαυλη που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Mήπως πάμε έξω φέτος; 36 ώρες στο Σπλιτ της Κροατίας-3
Ένα από τα πιάτα που σερβίρονται στο Chef’s Table.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Το Dvor σερβίρει σύγχρονα, άρτια εκτελεσμένα δαλματικά πιάτα σε ταράτσες κατά μήκος της ακτής.

Το Kruscic, ένα παραδοσιακό αρτοποιείο πίσω από την ψαραγορά, πουλά ψωμιά και γλυκίσματα από οργανικό, ολικής άλεσης αλεύρι.

Το Villa Spiza, ένα εστιατόριο που πρέπει να επισκεφθείτε στο ιστορικό κέντρο, διαθέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μενού και όλα φτιάχνονται με φρέσκα υλικά της ημέρας.

Το Chef’s Table είναι μια pop-up γαστρονομική εμπειρία που προσκαλεί τους συνδαιτημόνες σε ένα νοητό στη Δαλματία.

Το Dujkin Dvor, ένα εστιατόριο με θέα το λιμάνι των ψαράδων Matejuska, σερβίρει παραδοσιακά αγαπημένα πιάτα marenda – του τοπικού brunch.

Το Teraca Vidilica, σερβίρει όχι μόνο φαγητό και ποτά αλλά και πιθανότατα την καλύτερη πανοραμική θέα στο Σπλιτ.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Το Heritage Hotel Antique Split, μέσα στο συγκρότημα του Παλατιού του Διοκλητιανού, είναι ένα boutique ξενοδοχείο με οκτώ άνετα δωμάτια και προσωπική αίσθηση. Δίκλινα από 150 ευρώ.

Μετά από μια διακοπή σχεδόν οκτώ δεκαετιών, το ξενοδοχείο Ambasador (άνοιξε το 1937 και έκλεισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) ξανάνοιξε πέρυσι, ανακατασκευασμένο,  με 101 δωμάτια, στη λεγόμενη Δυτική Όχθη του Σπλιτ και διαθέτει εγκαταστάσεις ευεξίας και πισίνα με θέα στην ταράτσα. Δίκλινα από 110 ευρώ.

Το Santa Lucia Heritage Hotel, στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου, χρονολογείται από το 1776 και άνοιξε ξανά το 2021 μετά από ριζική ανακαίνιση. Κάποια από τα 35 ευάερα δωμάτια έχουν θέα στην περίφραξη του παλατιού, ενώ το Central Kavana (καφενείο) και το εστιατόριο του ξενοδοχείου έχουν αποτελέσει πολιτιστικό αγκυροβόλι για αιώνες. Δίκλινα από 105 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή