Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang

Δοκιμάζουμε το πολυσυλλεκτικό street food της Σιγκαπούρης στις πιο νόστιμες εκδοχές του: από nasi padang, ντούριαν και ζουμερό καβούρι μέχρι dim sum και τραγανές φτερούγες κοτόπουλου.

7' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδός Geylang στο κέντρο της Σιγκαπούρης είναι συνώνυμη της νύχτας, όταν αμέτρητες επιγραφές νέον ανάβουν προκαλώντας ζάλη και μεγάλες παρέες κάθονται γύρω από τραπέζια που στήνονται στα πεζοδρόμια. Είναι ένας προορισμός για βραδινές βόλτες και για να ανακαλύψετε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως καβούρι περιχυμένο με σάλτσα λευκού πιπεριού και αχνιστό χυλό με μαριναρισμένα βατραχοπόδαρα.

«Στη Σιγκαπούρη το φαγητό είναι το εθνικό χόμπι» λέει η δρ. Λίλυ Κονγκ, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών. «Είναι μέσο κοινωνικοποίησης και προσφέρει μια αίσθηση υπερηφάνειας». Οι αγορές τροφίμων με τις καντίνες και τα μικροσκοπικά μαγειρεία που ετοιμάζουν νόστιμο και οικονομικό φαγητό στη στιγμή, αναγνωρίστηκαν απο την UNESCO το 2020 ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης-κράτους. Η κουζίνα συνδυάζει επιρροές από τις κύριες εθνοτικές ομάδες της Σιγκαπούρης, τους Κινέζους, τους Μαλαισιανούς και τους Ινδούς, και πολλές από τις διάσημες σπεσιαλιτέ, όπως το ρύζι-κοτόπουλο Χαϊνάν, χαρακτηρίζονται από ένα πάντρεμα διαφορετικών, πολυπολιτισμικών γεύσεων που έχει καθιερωθεί ως σιγκαπουρέζικο.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-1
Διαλέγοντας durian.

Το Geylang είναι μια λαϊκή κι αφτιασίδωτη γειτονιά, που δεν έχει τους λαμπερούς ουρανοξύστες ή τους προσεγμένους δρόμους που χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Σιγκαπούρης. Εδώ οι άνθρωποι ψάχνουν δύο πράγματα: φαγητό και σεξ. Στις κάθετες οδούς με ζυγή αρίθμηση λειτουργούν νόμιμοι οίκοι ανοχής, ενώ λίγα βήματα πιο πέρα, στον κεντρικό δρόμο, οικογένειες, παρέες και τουρίστες τρώνε ντούριαν (το ακανθώδες μεγάλο φρούτο με την κίτρινη σάρκα και την έντονη μυρωδιά που καταναλώνεται μετά μανίας σε αυτά τα μέρη), dim sum, τοστ kaya (φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με βούτυρο και μαρμελάδα καρύδας) ή καλαμάκια σατάι που παραγγέλνονται σε δεκάδες. Οι γεύσεις είναι κυρίως κινέζικες, ινδονησιακές ή «περανακάν» (μικτής προέλευσης, είτε σινο-ινδονησιακής είτε σινο-μαλαισιανής), αντιπροσωπευτικές των κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στο Geylang, όπως λέει ο 32χρονος Cai Yinzhou, που μεγάλωσε στη γειτονιά και δουλεύει ως ξεναγός. «Η κουζίνα μας αντλεί στοιχεία από διαφορετικά μέρη του κόσμου, γιατί αντίστοιχη είναι και η πολυσυλλεκτικότητα του πληθυσμού». 

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-2
Nasi padang στην αγορά Geylang Serai.

Μια διαδρομή περίπου 2,5 χιλιομέτρων κατά μήκος της οδού Geylang θα σας συστήσει αυτόν τον πλούτο γεύσεων σε μια γαστρονομική βόλτα, που θα γαργαλήσει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας. Καλό είναι να ξεκινήσετε νωρίς το βράδυ, όταν οι περισσότεροι πάγκοι μικροπωλητών εξακολουθούν να είναι γεμάτοι ζωή. Στη συνέχεια, ποιος ξέρει πού θα σας οδηγήσουν οι διαθέσεις και η όρεξή σας. Μπορεί η βόλτα σας να διαρκέσει μία ώρα, μπορεί και έξι, αναλόγως πόσες εκδοχές από καλαμάκια με κρέας και γλυκά εδέσματα μπορεί να σας δελεάσουν. Ευτυχώς το πορτοφόλι σας δε θα αναστενάξει – αν και τα πιάτα με καβούρια θα σας κοστίσουν λίγο παραπάνω. Φροντίστε όμως να έχετε μαζί σας δολάρια Σιγκαπούρης. Και μην ξεχνάτε, όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, για καλύτερα παζάρια, πορευθείτε με εξυπνάδα και πηγαίνετε με έναν ή ακόμη και τρεις συνοδούς, αν είναι δυνατόν.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-3
Προετοιμάζοντας το putu piring στο Haig Road Putu Piring.

Ξεκινήστε με nasi padang

Πάρτε το μετρό μέχρι τη στάση Paya Lebar, η οποία θα σας οδηγήσει στο εμπορικό κέντρο Playa Lebar Quarter ή PLQ, ένα αχανές συγκρότημα που μαζεύει πολύ κόσμο στον τελευταίο όροφο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα φαγάδικα. Ανατολικά του mall, βρίσκεται το Geylang Serai, ένας περίκλειστος οικισμός που πήρε το όνομά του από το λεμονόχορτο (serai) που κάποτε καλλιεργούνταν στην περιοχή. 

Περπατήστε στην αγορά Geylang Serai Market and Food Center, και δοκιμάστε nasi padang, ένα λαχταριστό πιάτο από την Ινδονησία με βάση το ρύζι και κάποιο λαχανικό που συνοδεύεται από κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, όπως συμβουλεύει ο K.F. Seetoh, γαστρονομικός συντάκτης από τη Σιγκαπούρη, επιχειρηματίας και υπέρμαχος της τοπικής κουζίνας που προσφέρουν οι μικροπωλητές. Το μοσχάρι rendang (κοκκινιστό κρέας μαγειρεμένο σε γάλα καρύδας και αρωματικά) είναι ένα άλλο ινδονησιακό πιάτο που ξεχωρίζει εδώ, λέει ο ίδιος.

Σας έπιασε λιγούρα για κάτι γλυκό; Περάστε απέναντι, στην αγορά Haig Road, για putu piring, ένα κέικ ρυζιού στον ατμό με gula melaka (ζάχαρη από φοινικόδεντρο), πασπαλισμένο γενναιόδωρα με νιφάδες τριμμένης καρύδας. Στο Haig Road Putu Piring, η συνταγή τελειοποιείται εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, με τα κέικ ρυζιού να αφαιρούνται από κωνικά χωνιά και από εκεί να στοιβάζονται τέσσερα σε κάθε μερίδα, ανάμεσα σε φύλλα αρωματικού pandan.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-4
Putu piring στο Haig Road Putu Piring.

Στα δυτικά για ντούριαν και καβούρι

Κάντε μια βόλτα δυτικά του εμπορικού κέντρου, στα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά για δείπνο, το τέταρτο και πιο νυχτερινό γεύμα της Σιγκαπούρης, που συνήθως κλείνει μια βραδινή έξοδο. Όσο περπατάτε, παρατηρήστε τους περίτεχνους δεύτερους ορόφους των στενών καταστημάτων, με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τα περίτεχνα διακοσμητικά πλακάκια.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, θα πέσετε πάνω στον υπαίθριο πάγκο Durian 36. Οι λάτρεις του ντούριαν, αυτού του φρούτου με την έντονη μυρωδιά, υποστηρίζουν ότι έχει γεύση κρέμας και καραμέλας. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τη γεύση και την ποιότητα και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι όλοι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης φαίνεται να έχουν άποψη για το ποιο ντούριαν είναι το καλύτερο. Παρότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο, η διαθεσιμότητα των ντούριαν εξαρτάται από την εποχή, λογικά όμως θα το βρείτε μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Μπορείτε επίσης να κάνετε προκράτηση, στέλνοντας μήνυμα στο κατάστημα μέσω WhatsApp. Αν τα ντούριαν έχουν εξαντληθεί, δοκιμάστε κάποιο άλλο τροπικό φρούτο, όπως το γλυκόμηλο.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-5

Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στο J.B. Ah Meng, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, για καβούρι μαγειρεμένο με τζίντζερ, κρεμμυδάκι, μπόλικο λευκό πιπέρι και τελείωμα με άφθονο κόλιαντρο. Τη ζουμερή σάρκα του καβουριού αγκαλιάζει μια πλούσια, εξαιρετικά γευστική σάλτσα. Η μουσική υπόκρουση εδώ είναι ένα συνεχές βουητό από τα διπλανά τραπέζια και ο θόρυβος από το σπάσιμο των καβουροπόδαρων (πλαστικά γάντια διατίθενται κατόπιν συνεννόησης).

Ένα άλλο δημοφιλές πιάτο είναι το τηγανητό bee hoon, μια τραγανή τηγανίτα από βερμιτσέλι ρυζιού μαγειρεμένα σε σάλτσα σόγιας με αποξηραμένες γαρίδες και καλαμάρια.

Πεινάτε ακόμα; Περπατήστε λίγο πιο πέρα για καλαμάκια. 

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-6
Το J.B. Ah Meng

Στη Lorong 27A (lorong στην τοπική διάλεκτο είναι το σοκάκι ή ο παράδρομος), βρίσκεται το Kwong Satay, ένας απλός πάγκος σε έναν υπαίθριο χώρο εστίασης, δίπλα σε οκτώ άλλους. Τα καυτά και ζουμερά καλαμάκια – κοτόπουλο, χοιρινή κοιλιά, αρνί και χοιρινό – πωλούνται ανά πέντε, με ελάχιστη παραγγελία δέκα. Συνοδεύονται από φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, ωμό αγγούρι και σάλτσα από φιστίκι και λεμονόχορτο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι έξω απ’τα συνηθισμένα, ζητήστε να προσθέσουν πουρέ από ανανά. Αυτή η εξωτική λεπτομέρεια δεν υπάρχει καν στο μενού. 

Δυο βήματα παρακάτω θα δείτε ένα μοδάτο σημείο για ιαπωνικό yakitori. Διαθέτει ανεμιστήρες οροφής, που θα σας ανακουφίσουν από την αποπνικτική ζέστη και την υγρασία της Σιγκαπούρης. Το Skewer Bar έχει νεαρόκοσμο και οι παραγγελίες υποβάλλονται μέσω tablet. Μπορείτε να παραγγείλετε τα πάντα, από γλυκό καλαμπόκι μέχρι ψάρι σε ξυλάκι. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σε μπίρες και αλκοολούχα ποτά.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-7
Skewers στο Kwong Satay

Απέναντι, θα ήταν αδύνατο να μην προσέξετε το No Signboard Seafood. Είναι η παραπλανητική ονομασία ενός εστιατορίου με πινακίδες νέον που φωνάζουν το όνομά του. Σχεδόν κάθε σπιθαμή των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του είναι καλυμμένη από γιορτινά φωτάκια. Το εστιατόριο, μάλιστα, περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του. Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και έχει επεκταθεί σε πολλές τοποθεσίες στη Σιγκαπούρη. Η δημοφιλία της οφείλεται στο πιάτο σήμα-κατατεθέν της, καβούρι με λευκό πιπέρι, ωστόσο, όταν την επισκεφθήκαμε, οι περισσότεροι πελάτες έτρωγαν καβούρια τσίλι, ένα πιάτο με βρασμένα καβούρια, που βυθίζονται σε μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα τσίλι και ντομάτας, στην οποία προστίθεται ένα χτυπημένο αυγό.

Περπατήστε δυτικά, χωρίς να φοβηθείτε ότι βρίσκεστε σε κάποια κακόφημη γειτονιά. Παρά την όψη τους, αυτά τα τελευταία δύο lorongs φιλοξενούν μερικά από τα πιο περιζήτητα μαγαζιά στο Geylang. Ανάμεσα σε αυτά που ήταν ασφυκτικά γεμάτα με νεολαία μέχρι αργά ένα βράδυ Παρασκευής ήταν τουλάχιστον τρία που είχαν για σπεσιαλιτέ τον χυλό βατράχου. Ανάμεσά τους, και το Geylang Lor 9 Fresh Frog Porridge.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-8

Ιδανικός επίλογος

Λίγο πιο κάτω, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Kallang-Paya Lebar, βρίσκεται ο τελικός προορισμός αυτής της γαστρονομικής περιήγησης, το Mongkok Dim Sum.

Ανοιχτό όλο το 24ωρο, το εστιατόριο διαθέτει ένα μενού από δεκάδες δοκιμασμένα γευστικά πιάτα, γλυκά και αλμυρά, που δεν θα σας κοστίσουν παρά λίγα δολάρια. Θα βρείτε ψωμάκια στον ατμό (buns) γεμισμένα με πικάντικο καβούρι τσίλι, τραγανές φτερούγες κοτόπουλου με γαρίδες κι άλλα αφράτα ψωμάκια στον ατμό με κρέμα, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με παγωμένο χυμό ζαχαροκάλαμου. Κάντε την παραγγελία σας γράφοντας τα πιάτα σ’ένα κομμάτι χαρτί και δεν θα περιμένετε πολύ μέχρι να έρθουν ζεστά και λαχταριστά. Η ποιότητα του φαγητού και η ταχύτητα της εξυπηρέτησης στο Mongkok Dim Sum ταιριάζουν για το τελευταίο σας δείπνο στη Σιγκαπούρη. Θα είναι, όμως, το τελευταίο; Στο βάθος της νύχτας,  μπορεί κάτι άλλο να δελεάσει τον ουρανίσκο σας.

Σιγκαπούρη: Ενας απολαυστικός γαστρονομικός περίπατος στην οδό Geylang-9
Mongkok Dim Sum

Με μια ματιά

Απόσταση: 2,5 χλμ. 

Δυσκολία: Εύκολο

Διάρκεια: Από εσάς εξαρτάται. Τα περισσότερα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο γαστρονομικό περίπατο προσφέρουν γρήγορο σέρβις. 

Για παιδιά: Οι χώροι εστίασης που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι φιλικοί προς τα παιδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή