Road trip στον ιταλικό Βορρά

Στην καρδιά του καλοκαιριού, ταξιδεύουμε οδικώς στον ιταλικό Βορρά και ζούμε τέσσερις χορταστικές ημέρες στη Βερόνα, τη λίμνη Κόμο και το Μιλάνο.

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Βερόνα: Ένα στολίδι του ιταλικού βορρά

Ξεκινώντας από το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου οδηγήσαμε 2,5 ώρες με προορισμό την Βερόνα, μια από τις πιο μαγευτικές ιταλικές πόλεις. Τα πολύχρωμα μεσαιωνικά σπίτια, η αρχιτεκτονική που μαρτυρά 2.000 χρόνια ιστορίας, η ξακουστή Αρένα (Arena di Verona), το δράμα του Ρωμαίου και Ιουλιέτας, την καθιστούν δικαίως έναν από τους βασικότερους προορισμούς του ιταλικού βορρά.  

Περπατήσαμε στα γραφικά στενά της, τις πλατείες, αλλά και δίπλα στον ποταμό Αδίγη. Επισκεφτήκαμε το σπίτι της Ιουλιέτας, όπου ερωτευμένα ζευγάρια από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να φωτογραφηθούν στο μπαλκόνι της, στον κήπο δίπλα στο άγαλμά της αλλά και για να χαράξουν ερωτικά σημειώματα στους τοίχους. 

Road trip στον ιταλικό Βορρά-1
Περπατώντας δίπλα στον ποταμό Αδίγη, με θέα το ιστορικό κέντρο της Βερόνα. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Στην Παλιά Πόλη θα συναντήσετε εκτός από τις όμορφες πλατείες και τη Ρωμαϊκή Αρένα του 1ου αιώνα μ.Χ., η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί το Arena di Verona Festival. Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την Αρένα είναι να παρακολουθήσετε μια παράσταση εκεί, τα χρώματα της δύσης του ηλίου στον ουρανό κατά την έναρξη των παραστάσεων κάνουν το σκηνικό μαγικό.

Ιnfo

— Για τις ημερομηνίες των παραστάσεων και εισιτήρια, επισκεφθήκαμε το arena.it.

Road trip στον ιταλικό Βορρά-2
Η παράσταση αρχίζει στην Arena di Verona. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

— Φρέσκα ιταλικά ζυμαρικά δοκιμάσαμε στο εστιατόριο La bottega della Gina (labottegadellagina.weebly.com). Οι πελάτες παίρνουν την παραγγελία σε πακέτο ή την απολαμβάνουν σε ένα από τα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο (11-15€ το άτομο). 

— Σταθμεύσαμε το αυτοκίνητό μας στο κέντρο της Βερόνα, στις θέσεις με μπλε διαγράμμιση και στη συνέχεια πληρώσαμε στο πλησιέστερο μηχάνημα (0,50€/30 λεπτά).

— Για τη διαμονή μας επιλέξαμε ένα κατάλυμα εκτός κέντρου, στον λόφο Viale dei Colli. Το Ca Toresele Relais Osteria Garden (catoresele.com) απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη και προσφέρει εξαιρετική θέα προς αυτήν. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ και πάρκινγκ (180€/ δίκλινο). 

Road trip στον ιταλικό Βορρά-3
Βόλτα στους βοτανικούς κήπους της βίλα Monastero. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

2. Λίμνη Como: Ονειρικό σκηνικό

Οδηγήσαμε μέχρι το Bellagio, το διασημότερο χωριό της Κόμο, όπου περπατήσαμε στα στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια πεζοδρόμια δίπλα στη λίμνη. Τα σκαλάκια, τα σοκάκια, το πράσινο, τα περιποιημένα παρτέρια αλλά και ενίοτε οι πολλοί τουρίστες είναι χαρακτηριστικά του Bellagio, το οποίο αναμφισβήτητα είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στη λίμνη Κόμο. Μοναδική εμπειρία, η βόλτα στους βοτανικούς κήπους της Villa Melzi δίπλα στο νερό.

Road trip στον ιταλικό Βορρά-4
Το πολυφωτογραφημένο σοκάκι του Bellagio. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Info

— Οι κήποι είναι ανοιχτοί καθημερινά 10.00-19.00. Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Για πληροφορίες, giardinidivillamelzi.it 

— Στην επιστροφή κάναμε στάση για μπάνιο στο όμορφο Oliveto Lario. Αναζητήστε την  προβλήτα από την οποία μπορείτε να βουτήξετε στη λίμνη. Φεύγοντας, πήραμε γλυκάκια για τον δρόμο από το τοπικό μπακάλικο «Da pino non solo pane» (Luigi Cadorna, 66).

— Δειπνήσαμε στο εστιατόριο L’Aria του ξενοδοχείου Mandarin Oriental (mandarinoriental.com). Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι ιδανική, καθώς ο ουρανός και η λίμνη παίρνουν ροζ και πορτοκαλί αποχρώσεις. Τα τραπέζια του εστιατορίου βρίσκονται δίπλα στους βοτανικούς κήπους, στη βεράντα της βίλας. Το εστιατόριο προσφέρει πιάτα ιταλικής κουζίνας με ιαπωνικές επιρροές. (περίπου 100€/άτομο για 6 πιάτα, επιδόρπιο και φιάλη κρασί, απαιτείται κράτηση).

— Μείναμε στα περίχωρα, στην περιοχή Albese Con Cassano (απέχει 20 λεπτά από το Κόμο και 45 λεπτά από το Bellagio). Επιλέξαμε το Bed & Breakfast Piazza Motta (piazzamotta.com), στο κέντρο μιας όμορφης και ήσυχης πλατείας (130€/ δίκλινο με πρωινό).

Road trip στον ιταλικό Βορρά-5
Η Varenna (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

3. Varenna: Το χωριό με το κόκκινο μονοπάτι

Κατευθυνθήκαμε προς τη Varenna, το –όχι και τόσο- τουριστικό χωριό της λίμνης. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι το κόκκινο κρεμαστό μονοπάτι πάνω από το νερό. Αξίζει να το περπατήσετε, ειδικά την ώρα της δύσης. 

Εμείς ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από τη βίλα Monastero (μοναστήρι χτισμένο τον 12ο αιώνα που μετατράπηκε σε αριστοκρατική κατοικία). Περιπλανηθήκαμε στους βοτανικούς κήπους δίπλα στη λίμνη αλλά και στα -ανοιχτά στο κοινό- δωμάτιά της. Από τα μπαλκόνια του κήπου απολαύσαμε τη θέα στη λίμνη και τις κατάφυτες αλέες με λουλούδια όλων των χρωμάτων. 

Road trip στον ιταλικό Βορρά-6
Δοκιμάζοντας τοπικά προιόντα στο Oasi Galbusera Bianca. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Info

— Σταθμεύσαμε το αυτοκίνητό μας στο κλειστό parking της Varenna και συνεχίσαμε με τα πόδια.

— Προαγοράσαμε το εισιτήριο στη βίλα Monastero από τον ιστότοπο villamonastero.eu. Η επίσκεψη στους κήπους και στο εσωτερικό της βίλας κοστίζει 13€, ενώ για επίσκεψη μόνο στους κήπους το εισιτήριο κοστίζει 10€.

— Με το καραβάκι περάσαμε στο Menaggio, ένα μέρος το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης. Στην κεντρική πλατεία αλλά και στο παραθαλάσσιο πεζοδρόμιο περιπλανηθήκαμε με ένα gelato στο χέρι από το La Fabrica del Gelato -αν θέλετε να βγείτε από το comfort zone σας, αξίζει δοκιμάσετε το sorbet μανταρίνι. 

— Πληροφορίες για την περιοχή αλλά και τις πεζοπορικές διαδρομές βρήκαμε στον ιστότοπο menaggio.com. 

Road trip στον ιταλικό Βορρά-7
Στους κήπους του Oasi Galbusera Bianca. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Στο navigazionelaghi.it και στα φυσικά εκδοτήρια εισιτηρίων στις αποβάθρες, αναζητήσαμε τους πίνακες δρομολογίων. Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου από τη Varenna στο Menaggio 9€ με επιστροφή. 

— Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το βιολογικό αγρόκτημα Oasi Galbusera Bianca (oasigalbuserabianca.it). Η εμπειρία ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές της εκδρομής μας: βρεθήκαμε μέσα στη φύση, δοκιμάσαμε τοπικά κρασιά, τυριά και αλλαντικά. Παρόλο που βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού, το βράδυ αρκούσε ένα ανοιχτό παράθυρο για να προσφέρει την απαραίτητη δροσιά. Περπατήσαμε στα κοντινά μονοπάτια και ξαποστάσαμε στον κήπο όπου δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο οι ήχοι της φύσης. Στο αγρόκτημα λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης διάφορων δραστηριοτήτων στη φύση κατόπιν συνεννόησης (150€ το δίκλινο με πρωινό).

Road trip στον ιταλικό Βορρά-8
Maritozzo με γεύση φιστίκι. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

4. Μιλάνο: Γαστρονομικό tour

Τελευταίος προορισμός μας, το κέντρο του Μιλάνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη δεν προσφέρεται για πολύωρους περιπάτους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τον επισκέπτη. Στον λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας,  φροντίσαμε να ζήσουμε μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία. 

Ακολουθήσαμε πιστά την συμβουλή των ντόπιων για maritozzo, δηλαδή σάντουιτς από μαλακό άγλυκο ψωμάκι γεμιστό με άγλυκη κρέμα, από το Gelsomina (Via Carlo Tenca, 5). Αν είστε λάτρεις του φιστικιού μην παραλείψετε να δοκιμάσετε maritozzο με φιστίκι (maritozzo con panna montata e crema al pistacchio) -για εμάς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. 

Δειπνήσαμε στο Moebius (moebiusmilano.it), έναν βιομηχανικό, μοντέρνο χώρο που συνδυάζει την τέχνη, την ψυχαγωγία, τα καλά ποτά και την ενδιαφέρουσα γαστρονομία. Οι θαμώνες μπορούν να ακούσουν live μουσική (συνήθως τζαζ) αλλά και να αγοράσουν δίσκους βινυλίου. Στο Τapas Βistrot, δοκιμάσαμε εμπνευσμένα tapas (η κουζίνα διευθύνεται από τον executive chef Enrico Croatti βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin) και στη συνέχεια στο Cocktail Bar δοκιμάσαμε μερικές από τις πάνω από 300 ετικέτες λικέρ και αποσταγμάτων που διαθέτει η ύψους 3 μέτρων προθήκη με τα ποτά, πίσω από την μπάρα. Αφήσαμε την επιλογή κοκτέιλ στον επικεφαλής των bartenders Giovanni Allario, ο οποίος έφτιαξε για εμάς αυτά που θεώρησε ότι θα μας ταιριάξουν και μάντεψε σωστά. Προνοήστε για έγκαιρη κράτηση.

Ιnfo

— Μείναμε στο Urban Hive Hotel (urbanhivehotels.com), στη γειτονιά Brera (235€ το δίκλινο + 45€ χρέωση parking για 24 ώρες). Ο πλησιέστερος σταθμός μετρό (Moscova) βρίσκεται μόλις μερικά βήματα από το ξενοδοχείο.

— Για να επισκεφθούμε το Duomo, προαγοράσαμε το εισιτήριό μας στο duomomilano.it. Μην ξεχάσετε να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια για την είσοδό σας στον καθεδρικό ναό. 

Μικρά και χρήσιμα 

Τα διόδια της Ιταλίας διαφέρουν από της Ελλάδας. Παίρνετε κάρτα που εκτυπώνει το μηχάνημα αυτόματα και πληρώνετε το συνολικό ποσό στα τελευταία διόδια που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας.

Τα περισσότερα βενζινάδικα είναι self service -μια ευκαιρία να μάθετε να βάζετε μόνοι σας βενζίνη, αν δεν γνωρίζετε ήδη.

Το αεροδρόμιο Malpensa, αν και απέχει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Μιλάνο, απαιτεί έγκαιρη αναχώρηση από τη βάση σας για να είστε εκεί εγκαίρως, καθώς οι οδικοί άξονες που οδηγούν σε αυτό συγκεντρώνουν αρκετή κίνηση. 

Για την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιταλία, απαιτείται πιστωτική κάρτα στο όνομα του οδηγού και του ατόμου που πραγματοποίησε την κράτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή