10 λόγοι για να πάμε στις Σποράδες αυτό το καλοκαίρι

10 λόγοι για να πάμε στις Σποράδες αυτό το καλοκαίρι

Τα νησιά των Σποράδων, φημισμένα για τα καταπράσινα τοπία, τα τιρκουάζ νερά και την παραδοσιακή γοητεία, είναι ιδανικά για ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΙΑΘΟΣ

Στα βαθιά 

Στα δυτικά της Σκιάθου οι νησίδες Αρκός και Ρέπι, με ρηχούς βυθούς και ελάχιστα ρεύματα, προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για καταδύσεις αρχαρίων. Θαυμάστε τους υφάλους, παρατηρήστε τους τοίχους με τις Ποσειδωνίες και τα κοράλλια, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα λογής λογής ψάρια. Eμπιστευτείτε για την κατάδυσή σας τον Παναγιώτη Βιολέτα (Skiathos Diving Center, τηλ. 6977-081444). 

Ήσυχα στην Ασέληνο 

Καλά κρυμμένη σε έναν μικρό όρμο στο βόρειο μέρος του νησιού, η Μικρή Ασέληνος είναι προσβάσιμη μέσω ενός μονοπατιού, που όμως απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Έχει πολύ χοντρή άμμο, πεντακάθαρα νερά και περίεργους, βραχώδεις σχηματισμούς. Η παραλία είναι οργανωμένη, αλλά έχει και χώρο για να απλώσετε τη δική σας πετσέτα.

10 λόγοι για να πάμε στις Σποράδες αυτό το καλοκαίρι-1
Η Μπλε Σπηλιά στην Αλόννησο.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Προσκύνημα στην Κυρα-Παναγιά 

Στο νησί της Κυρα-Παναγιάς, που κατοικούνταν από το 6000 π.Χ., υπάρχει το μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου, μετόχι της Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους που χρονολογείται από το 1200. H πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Το νησί ανήκει στην έκταση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου για την προστασία της μεσογειακής φώκιας (alonissos-park.gr).

Όλο μπλε 

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ανάμεσα στις παραλίες Στροβίλι και Λαλαριάς, η Μπλε Σπηλιά είναι προσβάσιμη μόνο από θαλάσσης. Θα την επισκεφθείτε με κάποιο από τα εκδρομικά καραβάκια ή με δικό σας μέσο, για να θαυμάσετε τους μπλε χρωματισμούς στα νερά της.

Με τα πόδια στη φύση 

Η Αλόννησος γοητεύει τους πεζοπόρους. Οι πιο έμπειροι διασχίζουν το φαράγγι της Καστανιάς ή πεζοπορούν μέχρι την κορυφή του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ όσοι προτιμούν πιο χαλαρές διαδρομές περπατούν στα μονοπάτια πάνω από τις παραλίες, όπως στον Λεφτό Γιαλό. Για οδηγούς και ξεναγήσεις απευθυνθείτε στην τοπική ομάδα Albedo Travel ([email protected], τηλ. 24240-65805).

10 λόγοι για να πάμε στις Σποράδες αυτό το καλοκαίρι-2
Η παραλία Βελανιό, στη Σκόπελο.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Στην καντίνα για φαγητό 

Στο Δίτροπο λειτουργεί η σύγχρονη καντίνα Skopelos Experience (τηλ. 6937-068251), που σερβίρει street food στα ξύλινα παγκάκια της. Χρησιμοποιούν λαχανικά από τον κήπο τους και κυρίως τοπικά προϊόντα. Κάτω από τη σκιά των δέντρων, απολαύστε σπιτικό γύρο κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια, τόνο σε σάντουιτς, γιαούρτι με δικά τους βύσσινα και βιολογικό κρασί. Αν έχετε παιδιά, θα ξετρελαθούν με τα ζωάκια της φάρμας.

Τα περίφημα δαμάσκηνα 

Ο Θανάσης Γρυπιώτης είναι τρίτη γενιά καλλιεργητής δαμάσκηνου Σκοπέλου, αυτού του ιδιαίτερου φρούτου με τη χοντρή φλούδα, τα πλούσια σάκχαρα και τα πολλά οφέλη για την υγεία. Παράγει αποξηραμένα βιολογικά δαμάσκηνα στο κτήμα του στον Καλόγηρο (τηλ. 6947-402221), πετυχαίνοντας ιδανική ξήρανση. Η γεύση τους έχει μεστή, ισορροπημένη γλύκα, αποτέλεσμα των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών. Τα δαμάσκηνα εδώ μεγαλώνουν με την αλμύρα της θάλασσας. 

Ελεύθεροι κι ωραίοι 

Ψιλό βότσαλο, βαθύ μπλε, πεύκα που αγκαλιάζουν τη θάλασσα και ησυχία. Αυτό είναι το σκηνικό στο Βελανιό, που από το 2012 έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως παραλία γυμνιστών. Για να φτάσετε, θα περάσετε την ακτή του Στάφυλου και το beach bar που βρίσκεται στο πρώτο μέρος της παραλίας. Βρείτε μια θέση στα βοτσαλάκια μετά τα βράχια και βουτήξτε.

10 λόγοι για να πάμε στις Σποράδες αυτό το καλοκαίρι-3
Η Χώρα της Σκύρου.

ΣΚΥΡΟΣ

Η αστακομακαρονάδα της Σταματίας 

Με θέα στην παραλία του Πεύκου, θα απολαύσετε την πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα της Σκύρου από τα χεράκια της κυρίας Σταματίας (τηλ. 6972-558232). Τα μακαρόνια είναι άψογα βρασμένα, ο αστακός μαλακός και μαγειρεμένος σωστά και η κόκκινη σάλτσα δίνει όλη τη νοστιμιά. Το ψάρεμα του αστακού επιτρέπεται μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε θα τον βρείτε φρέσκο στα μαγαζιά. Αξίζει να δοκιμάσετε επίσης τη λαδόπιτα και τα κεφτεδάκια που φτιάχνει η ίδια καθημερινά. 

Λαδόπιτα για πρωινό 

Η λαδόπιτα είναι το αγαπημένο έδεσμα της Σκύρου και η κυρία Μαρία (τηλ. 22220-92666) τη φτιάχνει υπέροχα στο μικρό της εργαστήριο, χωμένο σε ένα στενάκι στη Χώρα. Ανοίγει το φύλλο την ώρα της παραγγελίας, βάζει σκυριανό ξινοτύρι και την τηγανίζει σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσαφένια, αφράτη και τραγανή. Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή